Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Της… αλληλογραφίας
Τους εικονιζόμενους φακέλους με αποδέκτες τους Αγιασώτου Αγγελική οδός Τζουμαγιάς 7, Σουλουγάνη Γλυκερία οδός Ελευθερών 1, Κουκουβέτσου Παρασκευή οδός Βερναρδάκη 21, Σαμαρά Ελευθέριο οδός Κιλκίς 2 και Παπαπαναγιώτου Ευάγγελο οδός Τζουμαγιάς 7Β βρήκε χθες στο γραμματοκιβώτιό του στην οδό Κιλκίς 5 ο υπογράφων.
Για πολλοστή φορά, γιατί στην περιοχή - και όπως οι πληροφορίες λένε, και σε άλλα σημεία της Μυτιλήνης - η αλληλογραφία μοιράζεται από διανομείς των ΕΛΤΑ… κατά το δοκούν. Φυσικά και υπάρχουν φιλότιμοι διανομείς, διανομείς με αντίληψη ταχυδρόμου από το πολύ καλό παρελθόν, πλην όμως υπάρχουν και «προχειράντζες». Δυστυχώς, οι τελευταίοι γίνονται ανεκτοί αλλά το δυστύχημα είναι ότι καλύπτονται από τους προϊσταμένους τους, με αποτέλεσμα να εκτίθενται τα ΕΛΤΑ στους πελάτες τους. Δυστυχώς!
Σ.ΜΠΑ

Και… του Κάστρου!

Εις απόδειξη ότι στη Μυτιλήνη ο καθείς ατιμώρητα κάνει ό,τι θέλει, η φωτογραφία. Χθες το πρωί, στο Κάτω Κάστρο, νταλίκα ξεφόρτωσε υλικά (λάστιχα) κάποιου επιχειρηματία ή κάποιου εργολάβου.
Οι δυο δημοτικοί μας αστυνόμοι καβάλα παν στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε, για μια ακόμα φορά καβάλα συζητάν με τον παράνομα παρκαρισμένο νταλικέρη που μετέφερε τα υλικά κι όλα καλά. Εις δόξαν του μόνου υπαρκτού εν Μυτιλήνη κράτους. Του κράτους της ανομίας!
Σ.ΜΠΑ


Διάλογος για…
Υπέρ μιας νέας δομής σε επίπεδο Περιφέρειας, με αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο και με αιρετό επικεφαλής πρόεδρο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, τάχθηκε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δημήτρης Δράκος, επισημαίνοντας πως μαζί με τη διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει «να γίνει πραγματικότητα η επιταγή του Συντάγματος, του άρθρου 102, το οποίο λέει ότι η αυτοδιοίκηση έχει στην αρμοδιότητά της τις τοπικές υποθέσεις». Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ προσέθεσε ότι χρειάζεται φορολογική και οικονομική μεταρρύθμιση για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα, να αποδώσει και να βελτιώσει την υφιστάμενη κατάσταση.
Το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης και των όσων προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών θα συζητήσει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΑΕ, ενώ χθες το ίδιο θέμα, και πιο συγκεκριμένα τις προγραμματικές δηλώσεις του Γιάννη Ραγκούση, επρόκειτο να συζητήσει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ). Η ΚΕΔΚΕ θα εξέταζε και τις τρέχουσες οικονομικές εκκρεμότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα θα διαμόρφωνε πρόταση για την αντικατάσταση του Τέλους Παρεπιδημούντων του 2%, που ως γνωστόν μειώθηκε απ’ το προηγούμενο καλοκαίρι.

… «Καποδίστρια ΙΙ»
Βέβαια, παρά τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης για τον «Καποδίστρια ΙΙ», στην πράξη αυτό που υποστηρίζουν ειδικά οι του Α΄ βαθμού αιρετοί είναι πως δεν πρέπει να προχωρήσει η συνένωση των δήμων. Οι οποίοι από 1.033 θα συρρικνωθούν στο ένα τρίτο περίπου και μάλιστα άμεσα.
Πάντως, στελέχη κι εντός του ΠΑΣΟΚ διατυπώνουν την άποψη πως σε πρώτη φάση, στις εκλογές του 2010 θα πρέπει να θεσπιστεί η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και στη συνέχεια, με ορίζοντα το 2014, να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση και σε επίπεδο δήμων. Αν πει κανείς για τα χωριά, ακόμη σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν χωνέψει - μια δεκαετία και πλέον τώρα - τον πρώτο «Καποδίστρια» κι ελπίζουν να επιστρέψουν στην παλιά καλή εποχή των αμέτρητων κοινοτήτων στη Λέσβο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

«Ισμαήλ και Ρόζα» σε ταινία
Με επιλογές ηθοποιών απ’ το διεθνές κάστινγκ και με γυρίσματα στη χώρα μας, το βιβλίο του τέως βουλευτή του νομού Λέσβου Γιάννη Γιαννέλλη πήρε ήδη το δρόμο της υπερπαραγωγής σε ταινία, μέρος της οποίας θα γυριστεί στην Αθήνα, πιθανά και στη Λέσβο.
Λεπτομέρειες για το θέμα δίνει ο συγγραφέας στο «View» τού προσεχούς «Εμπρός Σαββατοκύριακο», ενώ μόλις πριν λίγες μέρες στη συνέντευξη του Γ. Γιαννέλλη που φιλοξενήσαμε, αποκάλυψε ότι ξεκίνησε τη συγγραφή και νέου βιβλίου, το οποίο μάλιστα ενδείκνυται, σύμφωνα με τον ίδιο, να γίνει ταινία.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Υποψήφιος γραμματέας

Ένας παλιός γνώριμος της Λέσβου, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σωκράτης Κάτσικας, φερόταν εκ των πιθανοτέρων υποψηφίων για τη γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Σχολιάζοντας τις φήμες που ευρέως είχαν κυκλοφορήσει, χθες, ο κ. Κάτσικας ανέφερε μιλώντας στο «Ε» ότι όντως έχει υποβάλει αίτηση για θέση γενικού γραμματέα, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δηλώσει πως είναι πρόθυμος να βοηθήσει στους τομείς που γνωρίζει πολύ καλά, τα πανεπιστήμια και την Πληροφορική. Αποκλείοντας έτσι την προοπτική, ακόμη κι αν επιλεγεί γενικός γραμματέας στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, να αναλάβει καθήκοντα στη Μυτιλήνη.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Νέοι και νευρική ανορεξία

Η νευρική ανορεξία φαίνεται πως είναι μία σοβαρή και επικίνδυνη διαταραχή, που μπορεί να εμφανιστεί, μεταξύ άλλων αιτίων, και λόγω του άγχους που έχουν οι έφηβες και νέες Μυτιληνιές για την εξωτερική τους εμφάνιση. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Κωνσταντίνα Τσατραφίλη, μάλιστα, αρκετές από τις περιπτώσεις νευρικής ανορεξίας που υπάρχουν στη Λέσβο παραπέμπονται εκτός νησιού, καθώς απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και ψυχιατρική παρακολούθηση.

Φταίνε τα πρότυπα…
Σημαντικό είναι, ωστόσο, το ότι κατά την έρευνα που κάναμε σχετικά με τη διατροφή των Μυτιληνιών, από μαθήτριες λυκείου της Μυτιλήνης ακούσαμε τη φράση «όλοι οι συμμαθητές μας και οι συμμαθήτριές μας, έχουν κόμπλεξ με το σώμα τους», καθώς και το ότι ορισμένες συμμαθήτριές τους έχουν φτάσει στο σημείο της νευρικής ανορεξίας. Κάτι τέτοιο δείχνει το πόσο πολύ επηρεάζονται οι έφηβοι από τα πρότυπα που τους παρουσιάζονται τόσο μέσω των Μ.Μ.Ε., όσο και από τους συνομήλικους και τους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω τους, αλλά καλεί και για ιδιαίτερη προσοχή των γονέων ως προς τη διατροφή των παιδιών τους.
Β.Χρ.

Δε συμμετείχαμε;  

Ο Δημήτρης Βουνάτσος αναφέρει με χθεσινή δήλωση του ότι ούτε ο ίδιος ούτε η παράταξή του προσκλήθηκε από τη νομαρχιακή αρχή, και πολύ περισσότερο δε συμμετείχε, στις εορταστικές εκδηλώσεις του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου της Σμύρνης.
Προφανώς η συμμετοχή του Σταύρου Πολίτη στις εκδηλώσεις σημαίνει ή ότι ο γνωστός νομαρχιακός σύμβουλος απεβλήθη της παράταξης, άρα δεν την εκπροσωπούσε, ή κατά το γνωστό λουδοβίκειο «το κράτος είμαι εγώ», στη βουνάτσεια εκδοχή ισχύει το «η παράταξη είμαι εγώ».
Σ.ΜΠΑΑπορρίφθηκαν
Στην πορεία προς το έκτακτο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου, η Οργανωτική Επιτροπή συζήτησε τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν εμπροθέσμως μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης και έκανε, σε σύνολο 110, αποδεκτές μόλις τις 37. Απ’ τις ενστάσεις που αφορούσαν στη λίστα του νομού Λέσβου, είναι επιβεβαιωμένο ότι απορρίφθηκαν εκείνες που είχαν να κάνουν με τη συμμετοχή δύο εκπροσώπων του ΤΕΕ, των Θ. Βαλσαμίδη και Γ. Σπανέλλη, ενώ έως χθες το μεσημέρι εικαζόταν πως την ίδια τύχη είχαν οι ενστάσεις και για τους δύο αυτοδιοικητικούς (Π. Πρωτογεράκη - Γόμου, Άρ. Χατζηκομνηνό), καθώς και για την υπεύθυνη γυναικών Π. Ανδριώτου.
Πάντως, δεδομένης της ήσσονος βαρύτητας που έχει το Έκτακτο Συνέδριο στην εκλογή προέδρου, κάποιοι δεν το πάλεψαν ιδιαίτερα για να μετάσχουν, αποφεύγοντας έως και να υποβάλουν ένσταση, αν και το καταστατικό τούς έδινε τέτοιο έρεισμα. Κρίσιμη θα είναι η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της 6ης Δεκεμβρίου, όπου και δεν τίθεται ζήτημα να μη μετάσχει όποιος το επιθυμεί για να ψηφίσει τον ή τη νέα πρόεδρο του κόμματος.
ΜΑΡ.ΠΛ.

«Σπουδάζοντας στη Χίο»

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα, με θέμα τη ζωή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και στη Χίο, για τους σπουδαστές του συγκεκριμένου νησιού, πραγματοποιήθηκε χθες από την Περιφερειακή Διεύθυνση Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου, η οποία λειτουργεί στο νησί της Χίου. Μέσα από εισηγήσεις τόσο μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, όσο και άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στο νησί σε κάθε επίπεδο - τοπική αυτοδιοίκηση, τουρισμός, πολιτισμός κ.λπ. -, οι νέοι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να δεχθούν μια πρώτη ενημέρωση για το τι τους… περιμένει στα χρόνια των σπουδών τους που θα ακολουθήσουν. Πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη πρωτοβουλία, το παράδειγμα της οποίας θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που βρίσκονται στη Μυτιλήνη.
Β.Χρ.

Μετέθεσαν για ένα μήνα τα εγκαίνια

Σε ένα μήνα τελικά προγραμματίζεται να γίνουν τα εγκαίνια του νέου Αστυνομικού Μεγάρου. Παρά τις αρχικές προτάσεις να συνδυαστούν τα εγκαίνια με την επέτειο απελευθέρωσης της Μυτιλήνης, την 8η Νοεμβρίου, δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να τοποθετηθούν οι σκοπιές και να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες εργασίες στο νέο Αστυνομικό Μέγαρο. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέθεσαν για λίγες ακόμη μέρες παραπάνω τα επίσημα εγκαίνια, στα οποία πάντως θα προσκληθούν να παραστούν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή.
Πελ.Γ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey