Βόρειος άξονας 5

Μπαμπουρούδα η παλαιοχριστιανική

29/08/2012 - 15:28

Συνεχίζοντας μετά τη Μόρια προς Λάρσο, σ’ ένα σημείο του δρόμου αριστερά, συναντάμε τον Άγιο Σίλα.

Συνεχίζοντας μετά τη Μόρια προς Λάρσο, σ’ ένα σημείο του δρόμου αριστερά, συναντάμε τον Άγιο Σίλα. Ένα ωραίο εκκλησάκι, παλιό του 1901, με τον απαραίτητο πρίνο πίσω του. Εδώ, κοντά στη ΒΑ του γωνία υπάρχει μια κτιστή κρύπτη, η οποία με σκάλα οδηγούσε σε υπόγεια πηγή νερού (Αγίασμα). Μια αρράβδωτη κολώνα γεφυρώνει την κρύπτη.Απέναντι είναι μια σύγχρονη βρύση από ιγνιβρίτη Μυστεγνών.

Πιο επάνω, αριστερά ένας χωματόδρομος ανηφορίζει στον ελαιώνα. Δεξιά, στα 200 μέτρα είναι χτισμένη η Αγία Παρασκευή. Μέλη παλιού ναού και ένα θεμέλιο δείχνουν το παρελθόν της θέσης. Ο δρόμος έρχεται στη δυτική πλαγιά του ελαιώνα με απέραντη θέα στον κόλπο της Γέρας. Η βρύση πια, επάνω στην άσφαλτο δεν υπάρχει. Την λήστεψαν οι επιδρομείς των δρόμων, που πουλάν τα κομμάτια για να στηθούν νεοπλουτίστικα κατασκευάσματα σε βίλες.

... με το αγίασμα

Ξαναγυρίζουμε στη διασταύρωση της παράκαμψης και οδηγούμε προς την Παναγιούδα. Αριστερά ανηφορίζει ένας χωματόδρομος στον Άι-Γιώργη. Μεγάλο εξωκκλήσι, με αρκετά μέλη παλιού ναού και πίσω του έχει μεγάλο λάκκο από την καλλιέργεια της πηγής. Εδώ συναντάμε και το κτήριο των Χυτηρίων Λέσβου. Εκτός από τα χρηστικά αντικείμενα, εδώ υπάρχει έκθεση καλλιτεχνικών δημιουργημάτων και διακοσμητικών αντικειμένων.

Η Αγία Παρασκευή

Στην αυλή του Αγίου Βασιλείου υπάρχει έκθεση αρχαίων μελών. Το ωραίο επίθημα είναι από την Παναγιά την Μπαμπουρούδα. Πιστεύω ότι τα μέλη εκεί και στον Άι-Νικόλα ανήκαν στην ίδια μεγάλη παλαιοχριστιανική.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey