Οι εξ ανατολών... γείτονες

17/08/2012 - 14:25

Από 31 Αυγούστου έως 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί φέτος η Διεθνής Εμπορική Έκθεση στη γειτονική μας Σμύρνη.

81η Διεθνής Έκθεση Σμύρνης
Από 31 Αυγούστου έως 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί φέτος η Διεθνής Εμπορική Έκθεση στη γειτονική μας Σμύρνη. Πρόκειται για τη μακροβιότερη γενική εμπορική έκθεση στην Τουρκία, που κατ’ έτος συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως η δική μας στη Θεσσαλονίκη. Πέρυσι  συμμετείχαν 1.052 εκθέτες (803 Τούρκοι και 249 ξένοι) και την επισκέφθηκαν 1.410.975 άτομα. Τα επιμελητήρια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και άλλων ελληνικών πόλεων, έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή και προετοιμάζουν τις επιχειρηματικές τους αποστολές. Ωστόσο φαίνεται να μην ξεπερνιέται ούτε φέτος το πάγιο πρόβλημα που δημιουργείται σε μας, με την συμμετοχή στις τουρκικές εκθέσεις της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Με πρόσφατο μάλιστα (με ημερομηνία 1 Αυγούστου 2012) έγγραφό του, που φέρει την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει Δήμους και Περιφέρειες της χώρας, ότι στη συγκεκριμένη τουριστική έκθεση θα παρίσταται φορέας από το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος και η συμμετοχή σε αυτή, μπορεί να εκληφθεί ως έμμεση αναγνώρισή του! Κατά συνέπεια θα ήταν σκόπιμο να αποφευχθεί! Για αυτό, ουσιαστικά ζητά από όσους Δήμους έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν, να μην το κάνουν!

Οργή και συγκίνηση στη Φώκαια
Η πρόσφατη τρομοκρατική ενέργεια με στόχο λεωφορείο μετακίνησης στρατιωτικών σε στρατιωτική μονάδα της Φώκιας, προκάλεσε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της συνεχιζόμενης δράσης των (Κούρδων, όπως εικάζεται) εξτρεμιστών. Ιδιαίτερα στη Φώκια, η αντίδραση του κόσμου ήταν μαζική και άμεση. Πάνω από 10 χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους να τιμήσουν τον στρατιωτικό που έχασε τη ζωή του απ’ την έκρηξη της βόμβας. Πέρα απ’ τις διαδηλώσεις, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση και αλληλεγγύη προς τα θύματα. Εκατοντάδες άτομα ανταποκρίθηκαν στην έκκληση και έτρεξαν να δώσουν αίμα στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονταν οι τραυματίες. Ας σημειωθεί πως ακόμη και οι ταξιτζήδες μετέφεραν χωρίς κόμιστρο τους αιμοδότες.   



Προετοιμασίες για το Μπαϊράμι
Το Μπαϊράμι που ακολουθεί τη νηστεία του Ραμαζανιού, ονομάζεται «Σεκέρ Μπαϊράμ», γιατί η παράδοση των Μουσουλμάνων θέλει να τρώνε γλυκά. Η παραμονή (Αριφέ) είναι αύριο Σάββατο 18 Αυγούστου και ακολουθεί τριήμερος εορτασμός (19, 20 και 21 Αυγούστου). Εκτιμάται ότι πολλοί Τούρκοι θα εκμεταλλευθούν τις αργίες για να επισκεφθούν τα νησιά μας, αυτό το τριήμερο του Μπαϊραμιού. Ας προετοιμαστούν λοιπόν όλοι οι εμπλεκόμενοι, από Τελωνεία - Διαβατήρια, ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφέ, κλπ., να τους εξυπηρετήσουμε σωστά, για να μας ξαναρθούν. Κι αυτό γιατί σε δύο μήνες περίπου ξαναέχουν τριήμερο αργιών, το Κουρμπάν Μπαϊράμ!  Πρόσφατα, τουριστικός παράγων της Κω, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δέκα Τούρκοι τουρίστες αφήνουν στην αγορά (δηλαδή ξοδεύουν) όσο περίπου ένα γεμάτο με τουρίστες αεροπλάνο τσάρτερ απ’ τη Δ. Ευρώπη!».


Ο Αχμέτ Ιμρέν, ο γνωστός Αϊβαλιώτης μπακλαβατζής, «επί το έργον»!

Εκσυγχρονίζονται οι θαλάσσιες συγκοινωνίες στη Σμύρνη
Δεκαπέντε σύγχρονα πλοιάρια παραγγέλθηκαν για να εξυπηρετούν τις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες στον κόλπο, όπως ανακοίνωσε ο Μητροπολιτικός Δήμος της Σμύρνης. Τα πλοία θα δρομολογηθούν στις γραμμές Κονάκ - Καρσίγιακα (Κορδελιό) και Πασαπόρτ - Αλσαντσάκ - Καρσίγιακα. Τα πλοία που παραγγέλθηκαν, θα είναι με μειωμένη κατανάλωση σε καύσιμα, φιλικά στο περιβάλλον, σύγχρονα, με μονώσεις για το θόρυβο και θα διαθέτουν Ιντερνέτ. Παράλληλα αναμορφώνονται οι υφιστάμενες αποβάθρες, για να καταστούν κατάλληλες να εξυπηρετούν τα νέα πλοία. Η σχετική δαπάνη θα κοστίσει 117 εκατ. λίρες.



Και στην Προύσα
Αλλά και στη θάλασσα του Μαρμαρά, ο Μητροπολιτικός Δήμος Προύσας προμηθεύεται τρία σύγχρονα μεγάλα πλοία, τύπου «καταμαράν», που θα δρομολογηθούν στη γραμμή Μουδανιά - Καμπατάς (λιμάνι της Πόλης). Έτσι «σπάει το μονοπώλιο» της IDO (Istanbul Deniz Organization), στοχεύοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.


Τα νέα καταμαράν της Προύσας

Οι γείτονες για τα αδέσποτα ζώα
Όλες τούτες τις ημέρες με την αφόρητη ζέστη, ο Δήμος στα Urla (Βουρλά), τοποθέτησε σε διάφορα σημεία της κωμόπολης, δοχεία με νερό και τροφή για τα αδέσποτα ζώα και με τις αφίσες που ανάρτησε, καλούσε τους δημότες να πράξουν το ίδιο στη γειτονιά τους.
Στο Ακτσάϊ πάλι, ο Δήμαρχος Ζαϊντ Ιντσέογλου κάλεσε κινητό κτηνιατρικό χειρουργείο και επόπτευσε ο ίδιος τις στειρώσεις στα αδέσποτα ζώα του Δήμου. Μπράβο τους!


Ο Δήμαρχος Ακτσάϊ επέβλεψε τις στειρώσεις των αδέσποτων

Δεκαπενταύγουστος και στην Τουρκία
Μπορεί η Τουρκία να είναι χώρα μουσουλμανική, αλλά η Παναγία, την κοίμηση της οποίας τίμησε και γιόρτασε προχθές ο χριστιανικός κόσμος και ιδιαιτέρα εμείς Έλληνες, είναι παντού. Στην Πόλη όλο το Δεκαπενταύγουστο στις ρωμαίικες εκκλησιές, γίνονταν οι παρακλήσεις και προχθές ξανά για να γιορτάσουν τη μνήμη της. Στην Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα, πλήθος προσκυνητών κατέφθασε απ’ την Ελλάδα αλλά και τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Γεωργία. Στην Ίμβρο, ανήμερα της Παναγιάς, φρόντισαν και φέτος να είναι εκεί στο πανηγύρι, οι απανταχού Ίμβριοι. Αλλά και στη γειτονική μας Έφεσο, στο εκκλησάκι της «Maryemana» με το αγίασμα, που χτίστηκε από Καθολικούς (Λαζαριστές μοναχούς), στο σημείο, όπου κατά μία εκδοχή πέθανε η Παναγιά, συρρέει πλήθος κόσμου, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. Βεβαίως οι Ορθόδοξοι δεν συμμερίζονται αυτήν την εκδοχή που θέλει την Παναγία μαζί με τη Μαρία Μαγδαληνή να ακολούθησαν τον Ιωάννη στην Έφεσο. Επισήμως κατά το δόγμα, η Θεοτόκος ανέβηκε στους Ουρανούς στη Γεσθημανή. Ο Θεός όμως είναι παντού, για όλους μας, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, οι οποίοι μάλιστα παρότι αλλόθρησκοι, σεβάσθηκαν προχθές για μια ακόμα φορά την Παναγία, της άναψαν κερί, ήπιαν απ’ το αγίασμα και κρεμάσανε ένα χαρτάκι ή ένα κουρέλι με την ευχή τους έξω απ’ το ξωκλήσι της.  


Έφεσος. Το παρεκκλήσι της Παναγίας και ο παρακείμενος τοίχος με ευχές των προσκυνητών

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey