Τέλος στην αναγνώριση βουλγαρικών πτυχίων ΑΕΙ στην Τουρκία

07/08/2012 - 15:38

Η τουρκική κυβέρνηση διέκοψε - επ’ αόριστον - την αναγνώριση των πτυχίων των Τούρκων που αποφοιτούν από ΑΕΙ της Βουλγαρίας. Για την απόφαση αυτή διαμαρτύρεται ο πρύτανης του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Σόφιας και πρόεδρος του Συμβουλίου των Πρυτάνεων της Βουλγαρίας, Βάνιο Μίτεφ, ο οποίος σχολιάζοντας το επιχείρημα των Τούρκων ότι πολλά από τα βουλγαρικά πτυχία αποδεικνύονται πλαστά, τόνισε πως αυτό δεν ευσταθεί, καθώς μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ελέγξει τη γνησιότητα του πτυχίου απευθυνόμενος στο εκάστοτε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Η τουρκική κυβέρνηση διέκοψε - επ’ αόριστον - την αναγνώριση των πτυχίων των Τούρκων που αποφοιτούν από ΑΕΙ της Βουλγαρίας. Για την απόφαση αυτή διαμαρτύρεται ο πρύτανης του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Σόφιας και πρόεδρος του Συμβουλίου των Πρυτάνεων της Βουλγαρίας, Βάνιο Μίτεφ, ο οποίος σχολιάζοντας το επιχείρημα των Τούρκων ότι πολλά από τα βουλγαρικά πτυχία αποδεικνύονται πλαστά, τόνισε πως αυτό δεν ευσταθεί, καθώς μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ελέγξει τη γνησιότητα του πτυχίου απευθυνόμενος στο εκάστοτε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Παραδέχθηκε όμως ότι στη χώρα υπάρχουν (ιδιωτικά κυρίως) πανεπιστήμια «που δίνουν πτυχία πολύ εύκολα, αρκεί να πληρώνει κανείς!».

«Ως πρόεδρος του Συμβουλίου», συνέχισε ο πρύτανης, «δεν μπορώ να κατονομάσω αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ωστόσο, είναι ευρύτατα γνωστά στην κοινή γνώμη από τις πολυάριθμες σκανδαλώδεις περιπτώσεις, στο πρόσφατο παρελθόν, διαφόρων πολιτικών ανδρών, τραγουδιστριών κ.ά. που φέρονταν να έχουν αποφοιτήσει με επιτυχία από κάποιο πανεπιστήμιο, το οποίο δεν είχαν… δει ποτέ. Σας διαβεβαιώνω, ωστόσο, ότι στο δικό μου το Πανεπιστήμιο αποκλείεται, όχι μόνο Τούρκος, αλλά οποιοσδήποτε άλλος φοιτητής να περάσει το εξάμηνο ή το ακαδημαϊκό έτος χωρίς να έχει παρακολουθήσει τα απαραίτητα μαθήματα και τις ώρες υποχρεωτικών ασκήσεων.» Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ξαφνική μεταβολή της στάσης των Τουρκικών Αρχών στο θέμα, στις αρχές Ιουλίου, να έχει κάποια σχέση με το γεγονός ότι στην Τουρκία έχουν ανοίξει πρόσφατα 14 με 16 ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Σε τελική ανάλυση, πρόκειται ουσιαστικά για οικονομικά συμφέροντα, αφού καθένας από τους περίπου 10.000 Τούρκους φοιτητές στη Βουλγαρία πληρώνει 3.000 με 6.000 χιλιάδες ευρώ για την εκπαίδευσή του ανά σχολικό έτος», υπογράμμισε ο κ. Μίτεφ, ο οποίος, όπως είπε, είχε μία «αρκετά δύσκολη» συζήτηση για το θέμα αυτό με τον πρέσβη της Τουρκίας στη Σόφια.

«Το επιχείρημα με τα πλαστά πτυχία απλώς δε στέκει, δεν τα δίνουμε εμείς, υπάρχουν εταιρείες που προφέρουν κάθε λογής “εξυπηρέτηση” στους ενδιαφερόμενους φοιτητές, φυσικά με το… αζημίωτο.»
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Πρυτάνεων της Βουλγαρίας είχε, μάλιστα, συζήτηση με τον υπουργό Παιδείας της χώρας του για το συγκεκριμένο ζήτημα, επειδή - όπως τόνισε - «το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο».

Ξεκίνησε και τουρισμός αμβλώσεων στην Τουρκία
Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις αμβλώσεις (μετά τη 10η εβδομάδα της κύησης) και η επιβολή όρων που δυσκολεύουν τη γέννα με καισαρική τομή, οδηγεί πολλές Τουρκάλες στο εξωτερικό. Μάλιστα, το τουριστικό πρακτορείο «Barracuda» που εξειδικεύεται στον τουρισμό υγείας, εδώ και τρεις μήνες έχει αρχίσει να διοργανώνει τετραήμερα πακέτα διακοπών με κόστος 300 περίπου ευρώ, για να εξυπηρετούνται τέτοιες υποθέσεις. Συνήθεις προορισμοί είναι η Β. Κύπρος και η Κριμαία, όπου οι αμβλώσεις γίνονται δωρεάν. Το όλο ζήτημα παίρνει διαστάσεις στον Τύπο και η ένωση τουριστικών πρακτόρων TÜRSAB, αφού καταδίκασε την ακολουθούμενη τακτική, χαρακτηρίζοντάς την «ανήθικη», ζήτησε να γίνει έρευνα και να ληφθούν αποτρεπτικά μέτρα.


Άνοιξε το Οθωμανικό Λουτρό στο κάστρο της Χίου
Η 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μετά την αποκατάσταση του Οθωμανικού Λουτρού στο Κάστρο της Χίου, άνοιξε (από 1/8/12) το λουτρό για το κοινό. Στο Οθωμανικό Λουτρό θα φιλοξενηθεί από 1ης Αυγούστου μέχρι τη 14η Αυγούστου, τις ώρες 9:30 - 14:00 και 19:00 - 21:30, η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «A Balkan Tale» (Μια Βαλκανική Ιστορία), που διοργανώνει η 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας. Οι φωτογραφίες της έκθεσης αφορούν 50 οθωμανικά μνημεία (τεμένη, λουτρά, ιεροδιδασκαλεία, ταφικά μνημεία κ.ά.) που ανήκουν σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων και συνοδεύονται από κείμενα σχετικά με την κατασκευή, τη χρήση και την ιστορία τους.


Η ακρίβεια χτυπά και τα βουστάσια
Στο Οντεμίς (Οδεμήσιον, έξω απ’ τη Σμύρνη) η φετινή παραγωγή πατάτας παραμένει αδιάθετη στα χωράφια λόγω χαμηλής τιμής. Οι έμποροι προσφέρουν μόνο 10 γρόσια το κιλό, τη στιγμή που αγρότες ισχυρίζονται πως μόνο για το μάζεμά της το κόστος ξεπερνά τα 15 γρόσια. Παρά τις προσπάθειες του τοπικού Γυναικείου Συνεταιρισμού, το προϊόν δεν μπόρεσε να διατεθεί. Έτσι, λοιπόν, τις αγοράζουν τα βουστάσια της περιοχής για να ταΐζουν τις αγελάδες, αφού η τιμή του αχύρου ανέβηκε κατά 100% φέτος και έφτασε τα 55 γρόσια το κιλό. Πολύ ακριβή πλέον η εκτροφή βοοειδών, με αποτέλεσμα να αναμένονται μεγάλες αυξήσεις στο κρέας και στα γαλακτοκομικά.


Η λιαστή ντομάτα της Φώκαιας έχει ζήτηση στο εξωτερικό
Συστηματική είναι η καλλιέργεια της ντομάτας στη Φώκαια (κυρίως στο χωριό Gerenköy), που με το σύστημα ποτίσματος «της σταγόνας» και βιολογικές μεθόδους, όχι μόνο επιτυγχάνουν αυξημένη παραγωγή, αλλά και βρίσκουν αγορές στο εξωτερικό, Ιταλία, Αγγλία, αλλά και Αυστραλία και Αμερική. Η ξήρανση της ντομάτας γίνεται στο ύπαιθρο στον ήλιο και διαρκεί μία περίπου εβδομάδα. Φέτος είναι ο τρίτος χρόνος από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή και η επεξεργασία της λιαστής ντομάτας, γεγονός για το οποίο υπερηφανεύεται ο πρόεδρος του Γεωργικού Επιμελητηρίου της Φώκαιας, Ercan Yüksektepe.
 


Σαπούνι από ρύζι στο Αϊβαλί
Στο Οσμαντσίκ, ένα μικρό χωριό έξω απ’ το Αϊβαλί, ο Müjdat Orhan και η σύζυγός του, Figen, που αντιμετώπιζαν χρόνια δερματικά προβλήματα, πειραματίστηκαν και κατασκεύασαν ένα σαπούνι με βάση το ρύζι, που αποδείχθηκε σωτήριο για ευαίσθητα δέρματα, αφού διατηρεί την υγρασία, καταπολεμά την ακμή και επιδρά θετικά στην κυκλοφορία του αίματος της επιδερμίδας. Το νέο προϊόν είναι απόλυτα βιολογικό, αφού για την κατασκευή του σαπουνιού χρησιμοποιούνται πίτουρα ρυζιού, εκχύλισμα τοπικού ρυζιού και ελαιόλαδο. Ήδη έχει αρχίσει η μαζική παραγωγή του σαπουνιού, που διατίθεται σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών ειδών και καλλυντικών.


Ενοχλεί ο σκουπιδότοπος του Αλτίνολούκ
Στους πρόποδες του βουνού Καζ-Νταγ (Ίδη), λίγο πιο έξω απ’ το Αλτίνολούκ και μόλις δύο χιλιόμετρα πριν το Κουτσούκκουγιού, εδώ και έξι χρόνια λειτουργεί σε απόσταση αναπνοής από τις παρακείμενες κατοικίες η χωματερή της περιοχής. Πολλές και εύλογες οι διαμαρτυρίες των περιοίκων, αλλά και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, προς τη δημαρχία, η οποία μάλιστα πρωτοστατούσε στον αγώνα για την αποτροπή ορυχείων εξόρυξης χρυσού στο βουνό. Ζητούν την άμεση κατάργηση της χωματερής για να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, αλλά και το Καζ-Νταγ, που ισχυρίζονται ότι είναι το δεύτερο μετά τις Άλπεις βουνό-πνεύμονας της Ευρώπης, συμβάλλοντας στην παραγωγή οξυγόνου στην ευρύτερη περιοχή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey