Οι εξ ανατολών... γείτονες

31/07/2012 - 14:25

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, η ιστορική εκκλησία-βυζαντινό μνημείο της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας, θα πρέπει να μετατραπεί σε τζαμί. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «τα τεμένη είναι χώροι λατρείας του Θεού» και υπενθύμισε ότι «το ίδιο έγινε και με την Αγία Σοφία στη Νίκαια της Βιθυνίας τον περασμένο Οκτώβρη».

«Από μουσείο… τέμενος και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας»
Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, η ιστορική εκκλησία-βυζαντινό μνημείο της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας, θα πρέπει να μετατραπεί σε τζαμί. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «τα τεμένη είναι χώροι λατρείας του Θεού» και υπενθύμισε ότι «το ίδιο έγινε και με την Αγία Σοφία στη Νίκαια της Βιθυνίας τον περασμένο Οκτώβρη».

Πάντως, ο κοινοτάρχης της περιοχής όπου βρίσκεται η εκκλησία, διαμαρτύρεται για την απόφαση του αντιπροέδρου, δηλώνοντας: «Θα πράξουμε ό,τι χρειασθεί, ακόμη και θα ξεσηκωθούμε, προκειμένου το βυζαντινό αυτό μνημείο να εξακολουθεί να λειτουργεί ως μουσείο.» Με την άποψή του συντάσσονται και οι καταστηματάρχες της περιοχής, όχι βέβαια για θρησκευτικούς λόγους, αλλά επειδή η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα βλάψει σοβαρά τον τουρισμό.

Η εκκλησία χτίστηκε απ’ τον αυτοκράτορα Μανουήλ Α΄ Κομνηνό (1238 - 1263), κατά το πρότυπο της Αγίας Σοφίας της Πόλης. Το 1557 λειτούργησε ως τζαμί και εγκαταλείφθηκε κατά τον 19ο αιώνα. Μετά τις ανασκαφές και τις σωστικές εργασίες που διενήργησε κατά τη δεκαετία τού ‘50 η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή, λειτουργεί μέχρι σήμερα ως μουσείο.


Η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα

Η Αγία Σοφία (της Πόλης) στα 10 κορυφαία μνημεία του κόσμου
Ο διάσημος περιηγητικός (τουριστικός) κατάλογος «Lonely Planet» συμπεριέλαβε το ναό της Αγίας Σοφίας στην Πόλη μεταξύ των 10 κορυφαίων μνημείων του κόσμου. Ο Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού - όπως είναι η πραγματική ονομασία του - είναι έργο των αρχιτεκτόνων Ανθέμιου (από τις Τράλλεις / Αϊδίνιο) και Ισιδώρου (από τη Μίλητο), ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα επί αυτοκράτορος Ιουστινιανού και θεωρείται ακόμα και στις μέρες μας έργο αρχιτεκτονικής αξεπέραστο. Πάντως δε λείπουν και οι φωνές, ιδιαίτερα από Ισλαμιστές βουλευτές που ζητούν και αυτή η Αγία Σοφία να μετατραπεί σε τζαμί, όπως βέβαια και του Μητροπολίτη Άνθιμου της Θεσσαλονίκης, που ζητά να μετατραπεί σε χώρο ανοιχτής προσευχής.

Στον αϊβαλιώτικο κόλπο
Στην Eskidji, τη μεγάλη κτηματομεσιτική εταιρεία του Τούρκου (Αρμενοεβραίου) Ντικράν Μασίς, ανήκουν απ’ το 2005 τα 14 απ’ τα 17 συνολικά στρέμματα της έκτασης του μικρού νησιού Tavuk ada (το νησάκι του Άι-Γιάννη) στον κόλπο του Αϊβαλιού. Τα υπολειπόμενα τρία στρέμματα με τα ερείπια ανήκουν στο κράτος. Δε γνωρίζουμε αν η εταιρεία αυτή ανήκει ή όχι στον όμιλο των εταιρειών Κοτς, που είχε ενδιαφερθεί αρχικά για την αναστήλωση της εκκλησίας.

Προκειμένου να πάρει έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης από το Υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού, η εταιρεία υποχρεώθηκε να διενεργήσει πρώτα ανασκαφές, οι οποίες ήδη έχουν προχωρήσει αρκετά. Σκοπός των επενδυτών είναι η αναστήλωση του μνημείου και η μετατροπή της εκκλησίας σε μουσείο και των παρακείμενων κτισμάτων σε ξενοδοχείο, μπαρ, εστιατόριο κ.λπ.. Το πρόβλημα έγκειται πως η εταιρεία, για να καταστούν αξιοποιήσιμες οι αναστηλώσεις, ζητά υπέρβαση «καθ’ ύψος», που είναι και το σημείο «τριβής» στην έγκριση της όλης μελέτης. Η εκκλησία-μοναστήρι του Άι-Γιάννη κτίστηκε γύρω στο 1800. Μετά το 1922 ερειπώθηκε και το 1948 ανατινάχτηκε με δυναμίτες και λεηλατήθηκε!

Σήμερα που ξεκίνησαν οι αναστηλώσεις, οι ειδικοί λένε πως μεγαλύτερη ζημιά απ’ τους δυναμίτες δημιούργησε στο μνημείο η κλοπή των δομικών υλικών, που χρησιμοποιήθηκαν σε σπίτια στο Αϊβαλί και στα Μοσχονήσια. Το μοναστηριακό συγκρότημα ήταν σε σχήμα «Π», κλειστό προς το Βορρά και περιελάμβανε 150 κελιά εμβαδού 15 - 20 τ.μ. το καθένα.


Το νησάκι του Άι-Γιάννη (Tavuk ada) στον κόλπο του Αϊβαλιού

Ακριβή η visa για τα ελληνικά νησιά
Δεν αποδίδει το νέο μέτρο θεωρήσεων (έκδοση βίζα) στα λιμάνια, για είσοδο σε πέντε ελληνικά νησιά, Τούρκων τουριστών. Αυτό υποστηρίζει ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Hürriyet», η οποία τιτλοφορεί το θέμα: «Προέκυψε ακριβή η θεώρηση από τα λιμάνια».

Στην ανταπόκριση γράφει ότι η εφαρμογή που ξεκίνησε η Ελλάδα φέτος για χορήγηση θεώρησης στα λιμάνια, δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον. Ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που μετέβησαν σε πέντε ελληνικά νησιά κατά τον τελευταίο μήνα με τη μέθοδο αυτή, ήταν περίπου 1.500. Οι περισσότεροι πήραν θεώρηση από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη και παρατηρήθηκε αύξηση στις θεωρήσεις που δόθηκαν φέτος, συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη δίνει περίπου το μήνα 2.000 θεωρήσεις σε Τούρκους πολίτες. Βασική αιτία στο ότι δεν επιδεικνύεται προτίμηση στη θεώρηση από τα λιμάνια, είναι το ότι η εν λόγω θεώρηση στοιχίζει 60 ευρώ, είναι 15νθήμερη και μίας εισόδου, αναφέρει η «Hürriyet». Το άλλο αρνητικό στοιχείο είναι, κατά την εφημερίδα, ότι οι Τούρκοι πολίτες περιμένουν επί ώρες στα λιμάνια για τη θεώρηση, λόγω έλλειψης υποδομών.

Σημειώνεται ακόμα στο ρεπορτάζ ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, φέρεται να είπε σχετικά με το θέμα ότι «η θεώρηση στα λιμάνια δεν είναι τίποτα άλλο παρά ταλαιπωρία. Στον έλεγχο διαβατηρίων εργάζεται μόνον ένας υπάλληλος και η διαδικασία για το κάθε άτομο ξεπερνάει τα 20 λεπτά.».

Στο μεταξύ, πάντα κατά την εφημερίδα, πηγές του Γενικού Προξενείου της Σμύρνης είπαν ότι η θεώρηση στα λιμάνια εξυπηρετεί περισσότερο τους Ρώσους, τους Ουκρανούς και τους Κινέζους τουρίστες που έρχονται στις τουριστικές περιοχές της Τουρκίας, παρά τους Τούρκους τουρίστες.



Απαλλοτριώσεις στο Δήμο Σμύρνης
Από το 2005 έως σήμερα, ο Μητροπολιτικός Δήμος της Σμύρνης έχει καταβάλει περισσότερο από 720 εκατ. λίρες σε απαλλοτριώσεις, προκειμένου να προχωρήσουν διάφορα έργα υποδομών. Το μεγαλύτερο ποσό δαπανήθηκε για ακίνητα που απαλλοτριώθηκαν στην αρχαία αγορά και στο Καντιφέ Καλέ, προκειμένου να δημιουργηθεί αρχαιολογικό πάρκο. Η Σμύρνη «επείγεται» να αναδείξει τους δικούς της αρχαιολογικούς θησαυρούς, ώστε να «κρατά» τους τουρίστες στην πόλη, οι οποίοι σήμερα είναι διαβατικοί αφού προορισμό έχουν την Έφεσο και την Πέργαμο.


Ο ενιαίος χώρος που προέκυψε μεταξύ αρχαίας αγοράς και Καντιφέ Καλέ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey