Οι εξ ανατολών... γείτονες

24/07/2012 - 15:09

Δώδεκα άμαξες, κλασσικού «βικτωριανού» τύπου, κυκλοφορούν απ’ την περασμένη βδομάδα στην παραλία της Σμύρνης για να βολτάρουν οι ντόπιοι, κυρίως όμως οι τουρίστες. Οι άμαξες κατασκευάστηκαν στη γειτονική πόλη Μανίσα, αλλά τα πανέμορφα άλογα που τις σέρνουν, εισήχθησαν απ’ τη Βουλγαρία και την Ολλανδία.

Από τη Σμύρνη
Δώδεκα άμαξες, κλασσικού «βικτωριανού» τύπου, κυκλοφορούν απ’ την περασμένη βδομάδα στην παραλία της Σμύρνης για να βολτάρουν οι ντόπιοι, κυρίως όμως οι τουρίστες. Οι άμαξες κατασκευάστηκαν στη γειτονική πόλη Μανίσα, αλλά τα πανέμορφα άλογα που τις σέρνουν, εισήχθησαν απ’ τη Βουλγαρία και την Ολλανδία.

Οι αμαξάδες, ομοιόμορφα ντυμένοι, πέρασαν εντατική εκπαίδευση πριν βγουν στους δρόμους.

Ο πρώτος Σμυρνιός που επιβιβάστηκε στις καινούργιες άμαξες, ήταν ο γνωστός και στη Λέσβο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Εκρέμ Ντεμιρτάς. Όπως ανακοινώθηκε, πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσουν στο κέντρο της Σμύρνης άλλες 25, ηλεκτροκίνητες όμως, καινούργιες άμαξες. Πάντως το εισιτήριο για βόλτα μισής ώρας με άμαξα είναι αλμυρούτσικο, αφού καθορίστηκε στις 20 λίρες ή 10 περίπου ευρώ!


Η παραλία Σμύρνης με τους αμαξάδες

Μπουτίκ Μουσεία
Ο δήμαρχος του Κονάκ (του κεντρικού διαμερίσματος του Μητροπολιτικού Δήμου της Σμύρνης) εξήγγειλε την ίδρυση και λειτουργία (ένα κάθε τρεις μήνες) μιας σειράς από θεματικά μικρά (μπουτίκ) μουσεία στο κέντρο της πόλης.

Το σχέδιό του ξεκίνησε απ’ την υποβαθμισμένη συνοικία Μπασμανέ (παλιός σταθμός των τραίνων τού Αλσαντσάκ) με το Μουσείο Χαρακτικής και Καρικατούρας, που άνοιξε προχθές τις πύλες του. Το σχέδιο που ανακοινώθηκε, προβλέπει Μουσείο - Αρχαιολογικό Πάρκο με γυάλινο δάπεδο, όπου οι επισκέπτες θα περπατούν με «χαμηλωμένο» το βλέμμα για να βλέπουν τα εκθέματα κάτω απ’ τα πόδια τους! Μουσείο της Παγκόσμιας Δημοκρατίας! Μουσείο της Γυναίκας κ.λπ., μέχρι και Μουσείο για το στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο λένε θα ιδρύσει, και θα ζητήσει τη συνδρομή Ελλήνων ιστορικών και αρχαιολόγων!


Από το Μουσείο Γελοιογραφίας

Απ’ το Αιβαλί
Στο ρυθμό του κατακαλόκαιρου, παρά τον παράλληλο εορτασμό του ραμαζανιού (νηστεία), ζει το γειτονικό μας Αϊβαλί, κατακλυσμένο από χιλιάδες επισκέπτες και παραθεριστές. Φέτος ειδικά, κάθε απόγευμα με τη δύση του ηλίου πάρα πολλοί είναι οι επισκέπτες που πάνε στο λόφο τού Σεϊτάν Σοφρασί (τ’ δαιμόν’ η τράπεζα, που έλεγαν οι παλιοί) για να θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα και τα νησιά, καθώς ο ήλιος χάνεται πίσω απ’ τη Λέσβο! Μεγάλο σουξέ επίσης συγκεντρώνει φέτος ο καταδυτικός τουρισμός, που άρχισε να συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον όχι μόνο Τούρκων, αλλά και πολλών ξένων τουριστών. Πάντως η τουριστική έκρηξη και οι ξέφρενοι ρυθμοί του καλοκαιριού δεν είναι χωρίς προβλήματα. Προχθές βρήκε τραγικό θάνατο ένας 57χρονος κολυμβητής στο Σαρμουσάκ, που χτυπήθηκε και εγκαταλείφθηκε από τζετ-σκι, ενώ διαμαρτύρονται οι οικολόγοι γιατί δε λαμβάνονται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα καθαριότητας απ’ τους χιλιάδες, νέους κυρίως τουρίστες, που καθημερινά με τα δεκάδες ξύλινα πλοιάρια μεταβαίνουν στις παραλίες των νησιών για πολύωρες εκδρομές και τις γεμίζουν κάθε είδους σκουπίδια και ακαθαρσίες.
 
Δίνουν και παίρνουν τα γεύματα (Ιφτάρ) του ραμαζανιού
Ιφτάρ λέγεται στο μουσουλμανικό κόσμο το γεύμα που προσφέρεται σε όσους νηστεύουν (το φαγητό αλλά και το νερό ακόμη) καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στην περίοδο του ιερού μήνα Ραμαντάν. Η ελεημοσύνη είναι πράξη που χαρακτηρίζει τη νηστεία του ραμαζανιού, γι’ αυτό και μόλις δύσει ο ήλιος οπότε διακόπτεται η νηστεία, οι αυλές των τζαμιών, αλλά και άλλοι χώροι μαζικής συνάθροισης μετατρέπονται σε υπαίθρια εστιατόρια για να φάνε οι φτωχοί, αλλά και οι ταξιδιώτες που είναι μακριά απ’ τα σπίτια τους. Οι χορηγοί των Ιφτάρ είναι συνήθως τα τζαμιά, αλλά και φιλανθρωπικές οργανώσεις, σύλλογοι, κομματικές οργανώσεις κ.ά.. Ακόμη και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραθέτει κατ’ έτος ένα Ιφτάρ για τους μουσουλμάνους στο Φανάρι της Πόλης, όπως και το Δ΄ Σώμα Στρατού προχθές στους μουσουλμάνους της Ξάνθης.


Από τη διανομή τού «Ιφτάρ» στο Αδραμύττι

Ερίζουν Αδραμύττι και Μπουρχάνια για το όνομα του αεροδρομίου
Στο έναντι της Λέσβου αεροδρόμιο «Körfez Havaalanı» αναρτήθηκε προσφάτως η εικονιζόμενη επιγραφή με το όνομα του Koca Seyit, δηλαδή «μεγάλος ήρωας», που έπεσε στη μάχη των Δαρδανελίων. Η ενέργεια αυτή ενόχλησε το δήμαρχο του Αδραμυττιού, ο οποίος όταν θεμελιωνόταν το κτήριο του αεροσταθμού είχε την υπόσχεση του υπουργού Μεταφορών ότι θα φέρει το όνομα «Edremit». Σημειωτέον ότι το όνομα του αεροδρομίου αυτού έχει αλλάξει μέχρι σήμερα τρεις φορές. Η απάλειψη της λέξης Edremit απ’ την επίσημη πια ονομασία του αεροδρομίου, έχει εξοργίσει το Δήμο Αδραμυττίου, ο οποίος προτίθεται να προσφύγει στο τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, ξεκινώντας μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα. Βεβαίως οι καχύποπτοι Αδραμυττινοί θεωρούν ότι η ονοματοθεσία ευνοεί την Μπουρχάνια, που διεκδικεί και αυτή το αεροδρόμιο, αφού θεωρούν ότι βρίσκεται στην περιοχή τους! Όχι, που νομίζαμε ότι ο τοπικισμός είναι μόνο ελληνικό… προσόν!

Η είσοδος του αεροδρομίου

Μεγάλη χασισοφυτεία στο Σεφέρ Χισάρ
Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν προχθές οι αστυνομικές αρχές της Σμύρνης, που ανακάλυψαν, ύστερα από έρευνα με ελικόπτερο, μεγάλη φυτεία χασισόδεντρων κοντά στο λιμάνι τού Σεφέρ Χισάρ (η αρχαία Τέως, μεταξύ Σμύρνης και Τσεσμέ).

Η αναμενόμενη «παραγωγή» υπολογίστηκε σε 1,5 τόνο χασίς, αξίας άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών! Με βάση τις πληροφορίες της Αστυνομίας, προοριζόταν να διατεθεί στον Τσεμέ και τα Δίδυμα! Συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν δυο ύποπτοι, οι οποίοι δήλωσαν ότι το καλλιεργούσαν για… δική τους χρήση!


Από την αστυνομική επιχείρηση στο Σεφέρ Χισάρ

Το μεγάλο πανηγύρι της Τενέδου
Παραμονή και ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, οι εναπομείναντες λιγοστοί Τενέδιοι, αλλά και οι Τενεδιοί της διασποράς, θα γιορτάσουν και φέτος το πανηγύρι τους. Αποβραδίς τελείται με επισημότητα ο εσπερινός και η λιτάνευση της εικόνας στην εκκλησία του χωριού και ανήμερα οι πιστοί μεταβαίνουν στο ξωκκλήσι-αγίασμα της Αγίας Παρασκευής, όπου μετά τη λειτουργία, στον περίβολο γίνεται το πανηγύρι με συμμετοχή και πολλών Τούρκων.

Φέτος, λόγω και της κρίσης, οι Σύλλογοι των Τενέδιων της Αθήνας και της Χαλκιδικής δεν μπόρεσαν να στείλουν τις χορωδίες και τα χορευτικά τους στο νησί, γι’ αυτό ανέλαβε το χορευτικό συγκρότημα του Χριστιανικού Κέντρου της Μητρόπολης Μυτιλήνης, τα μέλη του οποίου αναχωρούν μεθαύριο για την Τένεδο προκειμένου να συμμετάσχουν στον εορτασμό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey