FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν άρχισε να αναπτύσσεται η τυπογραφία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με κέντρο την Πόλη, υπήρξε ένας αριθμός περίπου 247 εφημερίδων και περιοδικών που εκδίδονταν στα ελληνικά.

Έγινε 87 χρονών η «Απογευματινή» της Πόλης
Στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν άρχισε να αναπτύσσεται η τυπογραφία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με κέντρο την Πόλη, υπήρξε ένας αριθμός περίπου 247 εφημερίδων και περιοδικών που εκδίδονταν στα ελληνικά. Στη συνέχεια οι περισσότερες από αυτές έκλεισαν για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα την περίοδο της ιδρύσεως της Δημοκρατίας να περιοριστούν σε 52.

Η «Απογευματινή» ιδρύθηκε το 1925 και είναι η εφημερίδα που η έκδοσή της συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, με εξαίρεση τη διακοπή τής εκδόσεώς της για 15 μέρες, στα γεγονότα στις 6 - 7 Σεπτεμβρίου του 1955.

Η ίδια, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνει, έχει γίνει ο καθρέφτης της ρωμαίικης κοινότητας με την ποιότητα των ειδήσεων που συμπεριλαμβάνει στις σελίδες της από την ημέρα της ιδρύσεώς της μέχρι τις μέρες μας.

Είναι μια εφημερίδα που αναφέρεται στην καθημερινή ζωή των Ρωμιών στα χρόνια που πέρασαν, στην πολιτισμική και κοινωνική ζωή που ζούσαν, τον τρόπο διασκεδάσεως, τα έθιμά τους... Είναι δηλαδή μια εφημερίδα με σημαντικά δεδομένα, που κατανοεί τη ζωή και έχει προοπτικές.

Αυτό είναι και η αιτία που πιστεύουμε ότι αποτελεί το μάτι, το αυτί και τη γλώσσα της κοινωνίας.

Η «Απογευματινή» έχει ακόμα ένα διαφορετικό ρόλο από τις άλλες εφημερίδες. Αυτός ο ρόλος πηγάζει από το σλόγκαν που κυκλοφορεί και που το παραδέχονται όλοι, ότι «Ουδείς γεννιέται, ουδείς αποθνήσκει (στην Πόλη) άνευ της “Απογευματινής”». Είναι η φράση με την οποία έχει συνδέσει το όνομά της. Γεγονότα που λαμβάνουν χώρα μέσα στην ρωμαίικη κοινότητα, γίνονται ειδήσεις σ’ αυτή την εφημερίδα. Η εφημερίδα μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι γνωστό ότι είναι μια πηγή πληροφόρησης για τον εδώ πληθυσμό. Η εφημερίδα που μπαίνει μέσα στα σπίτια τους είναι μια συντροφιά που φτάνει από φίλους τους.

Παρ’ όλο που η εφημερίδα, μέσα από τις εκδόσεις της, έχει ζήσει και έχει δει τα πάντα από την ιστορία των Ρωμιών της Πόλης, επιπλέον παρέχει τη δυνατότητα να έχει ένα αρχείο που στηρίζεται στις πηγές της. Εν ολίγοις, είναι μια εφημερίδα μικρή και ξεθωριασμένη, με μεγάλη όμως καρδιά, που σημαίνει ότι εάν κλείσει, θα έρθει και το τέλος μιας εποχής.

(Απ’ το άρθρο της Εσρά Οζσουέρ, λέκτορα του Πανεπιστημίου τής Ισταμπούλ και δρος. του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθήνας.)

Απ’ το Αϊβαλί
Είκοσι επτά πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι απ’ το Αϊβαλί και πέριξ προσέφυγαν δικαστικά κατά της Σουζάνας Σαμπαντζί, ιδιοκτήτριας του μοναστηριού του Άι-Δημήτρη στα Σέληνα στο Μοσχονήσι. Η ζάπλουτη οικογένεια των Σαμπαντζήδων αγόρασε το μοναστήρι μαζί με την τεράστια κτηματική περιοχή του και αναστήλωσαν πρόσφατα το μνημείο. Μέχρι σήμερα, το χρησιμοποιούν ως πριβέ χώρο, όπου απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος. Αυτή η χρήση είναι που ενόχλησε τις οργανώσεις, καθόσον θεωρούν ότι παραβιάζονται διατάξεις προστασίας του φυσικού και δομημένου ιστορικού περιβάλλοντος. Η δίκη ήταν την περασμένη Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε για τις 19/10/12.

Η έλευση, ο ανταγωνισμός και οι μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα πλούσιων οικογενειών της Τουρκίας (όπως οι Κοτς και οι Σαμπαντζί) στην περιοχή, έχουν ανεβάζει στα ύψη τις τιμές των σπιτιών, ιδιαίτερα στα Μοσχονήσια, που θεωρείται τουριστικός προορισμός VIPs!

Τούτες ειδικά τις μέρες, πριν το Ραμαζάν, το Μοσχονήσι βουλιάζει στον κόσμο, τόσο που οι αρχές το Σαββατοκύριακο απαγόρευσαν την προσέγγιση στον οικισμό παντός τροχοφόρου οχήματος, για να διευκολύνονται οι πεζοί!Δημοτικά έργα στο Αϊβαλί
Σοβαρές διαμαρτυρίες δέχεται ο Δήμος Αϊβαλιού από τουρίστες, αλλά και ιδιοκτήτες πανσιόν στο κέντρο, απ’ τα έργα που εκτελούνται στην κεντρική οδό Τζουμχουριέτ, στην αγορά, παράλληλα με την κεντρική αρτηρία της πόλης. Τα έργα αφορούν στην αντικατάσταση παλιών σωλήνων ύδρευσης, μια δουλειά που έπρεπε κάποτε να γίνει για την υγεία των πολιτών.Στη Φώκαια τραγουδούν και χορεύουν ελληνικά
Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φώκαιας το περασμένο Σάββατο προσκάλεσε το μουσικό συγκρότημα «Ωκεανός» απ’ τη Σμύρνη και διοργάνωσε την ετήσια γιορτή του με ένα καθαρά ελληνικό γλέντι. Ο δραστήριος Σύλλογος συγκέντρωσε αρκετά χρήματα για την προώθηση των σκοπών του, έγινε ο απολογισμός δράσης της χρονιάς που πέρασε και ευχαρίστησε το δήμαρχο Γκιοκχάν Ντεμιράτς για τη βοήθεια που τους παρέχει. Διαθέτουν γραφείο και δικό τους περιφραγμένο χώρο, όπου περιθάλπουν και στειρώνουν πάρα πολλά αδέσποτα ζώα.Από την Ίμβρο
Ανήμερα σήμερα της Αγίας Μαρίνας, και το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού ολοκλήρωσε τις εργασίες αναστήλωσης στην ερειπωμένη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο Κάστρο (παλιό λιμάνι) της Ίμβρου. Το μνημείο θα λειτουργεί στο εξής ως μουσείο, επισκέψιμο στο κοινό.

Απ την Ίμβρο και η άλλη είδηση, που έχει να κάνει με την επανάκτηση της περιουσίας των Ιμβρίων που εγκατέλειψαν (ή εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν) το νησί τους. Εφεξής, με διάταξη του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών, καταργείται η προϋπόθεση της έγκρισης απ’ την κεντρική υπηρεσία (Άγκυρα) της αγοράς ακινήτου των Ρωμιών από μουσουλμάνους. Το μέτρο είναι θετικό και διευκολύνονται κατά πολύ οι αγοραπωλησίες. Όμως δεν παύει να μπαίνει το ζήτημα πόσοι Ίμβριοι της διασποράς σήμερα με την οικονομική κρίση, μπορούν να επωφεληθούν του δικαιώματός τους για επανάκτηση της περιουσίας τους.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top