FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Η Πέργαμος είναι ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό Δήμος που υπάγεται διοικητικά στο Νομό Σμύρνης.

Η Πέργαμος διεκδικεί να γίνει ξεχωριστός νομός
Η Πέργαμος είναι ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό Δήμος που υπάγεται διοικητικά στο Νομό Σμύρνης. Πρόσφατα και με αφορμή τη σχεδιαζόμενη αναδιαμόρφωση του χάρτη της αυτοδιοίκησης στην Τουρκία, έχει αναζωπυρωθεί το τοπικιστικό αίτημα η σημερινή Επαρχία της Περγάμου να αποτελέσει ξεχωριστό νομό. Μάλιστα, από την αξιωματική αντιπολίτευση (CHP) κατατέθηκε και σχετική τροπολογία στη Βουλή. Εκτός απ’ τα πληθυσμιακά κριτήρια, οι υπέρμαχοι της διοικητικής αυτοτέλειας επικαλούνται τη μακραίωνη ιστορία της περιοχής και την παγκόσμια αίγλη που έχει το όνομα Πέργαμος, γι’ αυτό παράλληλα ζητούν την υπαγωγή της στα προστατευμένα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς τής UNESCO. Πάντως, εκτός απ’ τα διοικητικά ζητήματα, ένα άλλο σημαντικό που ανακοινώθηκε για την πόλη της Περγάμου είναι η ίδρυση εκεί πανεπιστημιακής σχολής, που θα λειτουργεί υπαγόμενη στο Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül της Σμύρνης. Μάλιστα, η δημοτική αρχή παραχώρησε, για την εγκατάσταση της υπό ίδρυση τεχνολογικής κατεύθυνσης Σχολής, ένα παλιό εργοστάσιο και ήδη έχουν εκπονηθεί οι μελέτες αναστύλωσής του. Οι πρυτανικές αρχές που την περασμένη βδομάδα επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις στην Πέργαμο, κάλεσαν τους πλούσιους Περγαμηνούς να κάνουν δωρεές, ώστε να λειτουργήσει συντομότερα (προς όφελος της πόλης τους) η πανεπιστημιακή Σχολή.

6η Συνάντηση Θεάτρου στο Δικελί
Ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουλίου η 6η παντουρκικής εμβέλειας συνάντηση θεάτρου, που φέτος διοργανώνεται στο Δικελί. Διασημότητες του χώρου του θεάματος (παραγωγοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σκηνογράφοι κ.ά.) έχουν κατακλύσει αυτές τις μέρες τη γειτονική μας πόλη. Στη φετινή συνάντηση συμμετέχουν 33 θεατρικά σχήματα απ’ όλη την Τουρκία και με βάση το πρόγραμμα της συνάντησης, θα δοθούν 13 παραστάσεις, και άλλες εννιά σα θέατρο δρόμου στο Δικελί και στα κοντινά χωριά. Θα διοργανωθούν 11 πάνελ (ομιλίες) με συναφή για το θέατρο θέματα και θα λειτουργεί ατελιέ και έκθεση σκηνικών.


Η αφίσα της θεατρικής συνάντησης στο Δικελί

Επίδειξη JetLev Flyer στον Τσεσμέ
Το JetLev Flyer είναι μια καινούργια παιχνιδομηχανή, που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στα θαλάσσια σπορ. Είναι σαν ένα καρεκλάκι όπου προσδένεται ο αθλητής, το οποίο διαθέτει μοτέρ (200 - 250 ίππων) και συνδέεται με το νερό με ένα λαστιχένιο σωλήνα, μήκους 10 μέτρων. Όταν λειτουργεί, χάρη στην αναπήδηση του νερού εκτοξεύεται με ταχύτητα ο αθλητής στον αέρα και είναι σα να πετά. Ένας χρήστης βάρους περίπου 70 κιλών, μπορεί να ίπταται με το JetLev μέχρι 8,50 μέτρα πάνω απ’ την επιφάνεια του νερού και με ταχύτητα έως και 70 χλμ. την ώρα. Η εκπαίδευση των αρχάριων στο σπορ διαρκεί 15 λεπτά, απευθύνεται δε σε ενηλίκους κυρίως, αφού το βάρος του χρήστη πρέπει να είναι από 40 έως 140 κιλά! Είναι γερμανικό προϊόν, εισάγεται και στην Ελλάδα και η τιμή του αγγίζει τα 140 χιλ. ευρώ!


Το JetLev Flyer εν χρήσει

Ανασκαφές παντού στην Τουρκία
Λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών, αυτές τις ημέρες εντείνονται οι ανασκαφικές εργασίες:
Στο Νεβ Σεχίρ της Καππαδοκίας: Συνεχίζονται οι εργασίες στην υπόγεια πόλη των Χετταίων που έχει ανακαλυφθεί (το 2006) κάτω απ’ το σημερινό φρούριο. Εκτιμάται ότι ίσως είναι η μεγαλύτερη υπόγεια πόλη που έχει βρεθεί μέχρι τώρα, με έκταση 785 στρεμμάτων, η οποία μάλιστα συνδέεται, με τούνελ μήκους επτά χιλιομέτρων, με τη διπλανή της πόλη, το Γκιόρεμε. Σύντομα θα αρχίσει να υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες. Υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια οι τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Καππαδοκία.Στη Σμύρνη: Εδώ και χρόνια συνεχίζονται οι εργασίες για την ανάδειξη της Ακρόπολης (Καντιφέ Καλέ) και της Αρχαίας Αγοράς, που συνδέονται πλέον μεταξύ τους με έναν ενιαίο περιβάλλοντα χώρο 50 στρεμμάτων, ο οποίος ήδη άρχισε να δενδροφυτεύεται και να πρασινίζει. Στόχος είναι να αποκτήσει και η Σμύρνη το δικό της αρχαιολογικό χώρο εφάμιλλο, ως πόλο έλξης των τουριστών, με αυτούς της Εφέσου και της Περγάμου. 57 κτήρια γκρεμίστηκαν εκεί την περασμένη βδομάδα, σε σύνολο περίπου δύο χιλιάδων. Οι κάτοικοι των σπιτιών που απαλλοτριώθηκαν, υποχρεώθηκαν να μετοικήσουν σε άλλες συνοικίες της πόλης.


 
Φετιγιέ (Μάκρη - αρχαία Τελμησσός): Και ενώ αλλού καταβάλλονται προσπάθειες για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, εκεί ανταγωνίζονται θαρρείς οι περίοικοι ποιος θα κτίσει πιο κοντά στο αρχαίο θέατρο το εξοχικό του! Η φωτογραφία μιλά από μόνη της!Δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων στο Μπουρχάνιε
Μετά το Αϊβαλί, όπου εδώ και χρόνια λειτουργεί με συνεργασία του Δήμου και φιλοζωικής οργάνωσης κυνοκομείο, και στην Μπουρχάνια ξεκίνησε τη λειτουργία του δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Την ευθύνη και την πρωτοβουλία πήρε η αντιδήμαρχος, τοποθετήθηκε υπεύθυνος κτηνίατρος και βέβαια προσφέρουν εθελοντικά εργασία πολλοί κάτοικοι, κυρίως γυναίκες. Εκεί παρέχεται περίθαλψη σε τραυματισμένα ζώα (σκύλοι και γάτες) και γίνονται δωρεάν στειρώσεις. Το πρόβλημα με τα αδέσποτα παρουσιάζεται εντονότερο στα απέναντί μας παράλια μετά το καλοκαίρι, οπότε πολλοί παραθεριστές εγκαταλείπουν στην τύχη τους τα ζώα που τους συντρόφευαν. Φαίνεται πως οι γείτονές μας ολοένα και γίνονται πιο μεθοδικοί και αποτελεσματικοί στη διαχείριση ζητημάτων της καθημερινότητας.Εν όψει Ραμαζάν
Στην καρδιά του καλοκαιριού πέφτει φέτος (κινητή γιορτή, σαν το δικό μας Πάσχα) ο εορτασμός τού Ραμαζάν στις μουσουλμανικές χώρες. Αρχίζει στις 20 Ιουλίου και τελειώνει στις 19 Αυγούστου, οπότε ακολουθούν οι τριήμερες γιορτές τού Σεκέρ Μπαϊράμ. Το Ραμαζάν είναι περίοδος νηστείας και πίστης (σωματικής και πνευματικής κάθαρσης) για τους μουσουλμάνους, πάρα πολλοί δε Τούρκοι εξακολουθούν να τηρούν τις παραδόσεις και τα έθιμά του. Η έλευση του Ραμαζάν έφερε νωρίτερα φέτος πολλούς παραθεριστές (εσωτερικός τουρισμός) στα απέναντί μας παράλια, φαινόμενο που άλλες χρονιές παρουσιαζόταν συνήθως τον Αύγουστο μήνα, ενώ οι δήμοι και οι πολιτιστικοί σύλλογοι προγραμματίζουν τα φεστιβάλ τους για τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top