Οι εξ ανατολών... γείτονες

03/07/2012 - 14:58

Την Παρασκευή που μας πέρασε, ένα καινούργιο μουσείο άνοιξε στο Αϊβαλί. Πρόκειται για το Μουσείο του Εμπορίου της πόλης, που καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1922 έως το 1960. Παρουσιάζεται με μοντέρνο τρόπο η ιστορία του αϊβαλιώτικου εμπορίου, με φωτογραφίες εποχής και πολλά ντοκουμέντα, που στην πλειοψηφία τους αφορούν το κυρίως παραγόμενο προϊόν της περιοχής, που είναι το ελαιόλαδο.

Εγκαινιάστηκε Μουσείο του Εμπορίου στο Αϊβαλί
Την Παρασκευή που μας πέρασε, ένα καινούργιο μουσείο άνοιξε στο Αϊβαλί. Πρόκειται για το Μουσείο του Εμπορίου της πόλης, που καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1922 έως το 1960. Παρουσιάζεται με μοντέρνο τρόπο η ιστορία του αϊβαλιώτικου εμπορίου, με φωτογραφίες εποχής και πολλά ντοκουμέντα, που στην πλειοψηφία τους αφορούν το κυρίως παραγόμενο προϊόν της περιοχής, που είναι το ελαιόλαδο.

Το Μουσείο στεγάζεται σε μισθωμένο αναστηλωμένο παλιό κτήριο, πίσω απ’ το Επιμελητήριο Αϊβαλιού, κοντά στο παλιό λιμάνι. Είναι ανοικτό-επισκέψιμο καθημερινά, αλλά όλες οι επιγραφές είναι ακόμη στα τουρκικά και έτσι δεν είναι «φιλικό» στους ξένους.

Στο κτήριο του Μουσείου λειτουργεί παράλληλα και χημικό εργαστήριο, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δίνει για μέτρηση δείγμα του ελαιόλαδου που παράγει. Μία απ’ τις αίθουσες του κτηρίου θα χρησιμοποιηθεί ως γκαλερί για εκθέσεις και θα υπάρχει και πωλητήριο αναμνηστικών και ειδών χειροτεχνίας.

Χορηγός της αναστύλωσης είναι ο πλούσιος επιχειρηματίας απ’ τ’ Αϊβαλί κ. Salih Μadra.

Φεστιβάλ Περγάμου   
Ολοκληρώθηκαν, προχθές Κυριακή, οι τετραήμερες εκδηλώσεις τού Kermesi Festival, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Πέργαμο και θεωρείται το παλαιότερο φεστιβάλ στην Τουρκία, αφού πρωτοξεκίνησε το 1937, με την παρουσία μάλιστα τότε τού Κεμάλ Ατατούρκ! Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, κονσέρτα, θέατρα κ.λπ. συνήθως φιλοξενούνται στην Ακρόπολη και στο Ασκληπιείο, ενώ διάφορα άλλα δρώμενα γίνονται στο κέντρο της πόλης. Φέτος, το παλιό μπεντεστένι (οθωμανική αγορά) φιλοξενεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ εικαστική έκθεση (ζωγραφική, χαρακτική, κολλάζ, φωτογραφία κ.ά.) των αποφοίτων της δεκαετίας τού ‘80 της Σχολής Καλών Τεχνών της Πόλης. Η δεκαετία τού ‘80 ήταν η περίοδος της χούντας του Εβρέν στην Τουρκία και σημαδεύτηκε απ’ την έντονη δράση του φοιτητικού κινήματος. Οι απόφοιτοι αυτοί διατήρησαν δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ τους και κάθε χρόνο παρουσιάζουν σε διαφορετικό μέρος τη δουλειά τους. Η έκθεση που αυτές τις μέρες γίνεται στην Πέργαμο, θα έλθει απ’ την Κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και στη Μυτιλήνη, στα μέσα του Σεπτεμβρίου 2012.



Αλλαγές στο ψωμί της Τουρκίας   
Με πρόσφατη διάταξη του τουρκικού Υπουργείου Εμπορίου, από χθες επήλθαν αλλαγές στον τρόπο παρασκευής του ψωμιού. Δηλαδή θα χρησιμοποιείται αλεύρι τύπου 65% έναντι του 55% που ήταν μέχρι σήμερα, δηλαδή θα έχει πιο μαύρο χρώμα. Επίσης από 1,75% σε αλάτι, υποχρεωτικά θα είναι πλέον 1,00 έως 1,50%, σε μια πανεθνική προσπάθεια να ελαττωθεί η ποσότητα αλατιού που καταναλώνεται. Οι επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι όταν ο οργανισμός καταναλώνει ένα γραμμάριο λιγότερο αλάτι ημερησίως, αυξάνεται η αντοχή του στις διάφορες ασθένειες κατά 5%! Στους παραβάτες φουρνάρηδες που δε θα συμμορφώνονται, επιβάλλεται πρόστιμο 11.750 λιρών!



Ένα αλλιώτικο ενυδρείο στη Σμύρνη     
Ένα ενυδρείο που αντικαθιστά τον αυλότοιχο του σπιτιού του κατασκεύασε ο μηχανικός, ερασιτέχνης ιχθυολόγος Μεχμέτ Αλί Γκιοκτσέκ, απ’ τον Τσεσμέ. Ήταν, λέει, όνειρο ζωής το ενυδρείο αυτό και τώρα καμαρώνει που αποτελεί αξιοθέατο για τους τουρίστες της περιοχής. Το ενυδρείο τροφοδοτείται με θαλασσινό νερό με σωλήνα μήκους 400 μέτρων, και φιλοξενεί 500 περίπου ψάρια από εννέα διαφορετικά είδη. Δεν έγινε γνωστό αν τα ψάρια τα τρώει η οικογένειά του, αλλά όπως διαπίστωσε ο Μεχμέτ, μεγαλώνουν δυο φορές περισσότερο απ’ ό,τι τα άλλα των ιχθυοτροφείων της ανοιχτής θάλασσας.



Μνημείο για τους πρόσφυγες στο Κουτσούκκουγιού
Το Κουτσούκκουγιού είναι μια παραθαλάσσια κωμόπολη-ψαρολίμανο, απέναντι απ’ τη Σκαμνιά της Λέσβου. Η ονομασία σου στα τουρκικά σημαίνει «μικρό πηγάδι» , απ’ το πηγάδι που υπήρχε εκεί και υδρεύονταν οι ψαράδες πριν κατοικηθεί η περιοχή, ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Ως τότε λειτουργούσε ως επίνειο (σκάλα) του χωριού Αντά Τεπέ στις πλαγιές τού Καζ Νταγ, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη θάλασσα. Το Αντά Τεπέ έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός, για να σωθούν τα πολυάριθμα ελληνικά σπίτια, πολλά από τα οποία αγοράζονται συνήθως από Κωνσταντινουπολίτες και μετατρέπονται σε εξοχικές κατοικίες ή μικρές πανσιόν. Το σημερινό λοιπόν Κουτσούκκουγιού είναι σε ό,τι αφορά την κοινωνική του σύνθεση, οικισμός προσφύγων (ανταλλαγέντων, βάση της Συνθήκης της Λωζάννης).

Ο Δήμος Κουτσούκκουγιού, για να τιμήσει τους αρχικούς κτήτορες του οικισμού, αλλά και το ιστορικό γεγονός της ανταλλαγής πληθυσμών το 1924, ανήγειρε μνημείο, που κοσμείται από ορειχάλκινο θεματικό άγαλμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στο μνημείο αναγράφεται σε δύο γλώσσες η επιγραφή: «Στη μνήμη όλων των ανταλλαγέντων και απ’ τις δύο πλευρές». Ίσως το μνημείο του Κουτσούκκουγιού να είναι μοναδικό σ’ όλη την Τουρκία, που εκπέμπει μάλιστα μήνυμα ειρήνης. Ο δήμαρχος Τσενκίζ Μπαλκάν και η αντιδήμαρχος Σεχέρ Σοζέν, που είχε έλθει στη Μυτιλήνη για το πρόσφατο Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ, κάλεσε να παραστούν στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος που θα γίνουν στις 15/7/12, και τους γείτονες από τη Λέσβο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey