Οι εξ ανατολών... γείτονες

26/06/2012 - 14:35

Λίγο πριν εκπνεύσει το εξάμηνο της δανέζικης προεδρίας στην Ε.Ε. (ακολουθεί η κυπριακή, οπότε ίσως δε θα θιγούν ζητήματα που αφορούν τους γείτονες), υπογράφηκε, την περασμένη βδομάδα, η συμφωνία με την οποία η Τουρκία θα δέχεται την επαναπροώθηση των απ’ το έδαφός της προερχόμενων (λάθρα) μεταναστών. Ο όρος αυτός ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση που έθετε η Ε.Ε. για τη διευθέτηση του ζητήματος της βίζας.

Εξελίξεις στη Βίζα;
Λίγο πριν εκπνεύσει το εξάμηνο της δανέζικης προεδρίας στην Ε.Ε. (ακολουθεί η κυπριακή, οπότε ίσως δε θα θιγούν ζητήματα που αφορούν τους γείτονες), υπογράφηκε, την περασμένη βδομάδα, η συμφωνία με την οποία η Τουρκία θα δέχεται την επαναπροώθηση των απ’ το έδαφός της προερχόμενων (λάθρα) μεταναστών. Ο όρος αυτός ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση που έθετε η Ε.Ε. για τη διευθέτηση του ζητήματος της βίζας.

Οι πληροφορίες λένε πως η υποχρέωση της θεώρησης βίζας για Τούρκους υπηκόους που επισκέπτονται χώρες τής Ε.Ε. αίρεται το 2017 (ζήσε Μάη μου!). Βεβαίως η συμφωνία προβλέπει και άλλους όρους, που πρέπει να τηρηθούν εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς και σύσταση επιτροπής, που για τρία χρόνια θα επιβλέπει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Συνεπώς η άρση της βίζας δεν είναι για αύριο, όπως εύστοχα σχολιάστηκε.

Στο μεταξύ, το νησί μας ζώντας τις τελευταίες μέρες στο ρυθμό του 2ου Ελληνοτουρκικού Φεστιβάλ, με την έλευση πολλών Τούρκων επισκεπτών, πήρε μια καλή γεύση τού πώς θα μπορούσαν να καταστούν αμοιβαίες και ουσιαστικές οι σχέσεις με τους απέναντι γείτονες. Ιδιαιτέρα στην πόλη της Μυτιλήνης, δούλεψαν τα φαγάδικα, οι καφετέριες, αλλά και ψώνια έγιναν απ’ τα καταστήματα της αγοράς. Στη συνάντηση που έγινε προχθές στο Επιμελητήριο Μυτιλήνης, θίχτηκε μεταξύ πολλών άλλων και το ζήτημα της βίζας, που συνεχίζει ν’ αποτελεί «αγκάθι» στη διεύρυνση των παντός είδους σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς.

Αξιολογήθηκε και απ’ τους Τούρκους ως μη επαρκές και ασύμφορο οικονομικά το νέο σύστημα έκδοσης βίζας, όπως εφαρμόζεται στα λιμάνια εισόδου, που καθιερώθηκε τελευταία. Προβάλλει λοιπόν επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης κάποιας άλλης λύσης στο ζήτημα της βίζας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας που απορρέουν απ’ τη Συνθήκη τού Σένγκεν, ώστε η Ελλάδα, ως όμορη προς την Τουρκία χώρα, να μην περιμένει το 2017 και, τουλάχιστον για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, να πετύχει αμοιβαιότητα επισκέψεων.

Για τον Εκρέμ Ντεμιρτάς
Είναι προσωπικότητα με παντουρκική εμβέλεια και πρωτοστάτης εδώ και 33 σχεδόν χρόνια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, ιδιαίτερα από τη θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου Σμύρνης, αξίωμα που κατέχει εδώ και 17 χρόνια.

Γεννήθηκε το 1946 στην πόλη Muğla, λύκειο έβγαλε στην Πόλη και πανεπιστήμιο (Οικονομικά) στη Σμύρνη. Αυτοδημιούργητος, εργάσθηκε αρχικά σε εταιρεία καπνού, μετά ασχολήθηκε με εμπόριο χρωμάτων και μονωτικών υλικών, γρήγορα πέρασε στον κατασκευαστικό κλάδο με ειδίκευση τα εμπορικά κέντρα. Ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου, οργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Επιμελητηρίου, την αεροπορική εταιρεία Izmir havayolları (Pegasus), την εταιρεία κρασιών IDOL και βέβαια το διάσημο πια «Efe Rakı», το πρώτο ιδιωτικό ρακί στην Τουρκία με μπίλια ασφαλείας.

Για τον Εκρέμ Ντεμιρτάς (2)
Παρ’ όλο το βεβαρυμμένο πρόγραμμά του, βρήκε το χρόνο να παραστεί στη Μυτιλήνη στις εκδηλώσεις για το 2ο Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ, που έληξε χθες. Κατά την εδώ παραμονή του, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου της Λέσβου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι σχεδόν οι ομιλητές (Έλληνες και Τούρκοι) που πήραν μέρος στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Λέσβου την περασμένη Κυριακή, αναφέρθηκαν με κολακευτικά λόγια στην παρουσία του και στη συμβολή του στην επιχειρηματική συνεργασία, και όχι μόνο, μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά την παρέμβασή του στην ημερίδα και αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που βιώνει σήμερα η Ελλάδα, μεταξύ άλλων επισημάνσεων, προσκάλεσε και προκάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να πάρουν μία τσάντα και να έρθουν να πουλήσουν τα προϊόντα που παράγουν, στην Τουρκία!

Κι άλλες ελληνικές μαρίνες σε τουρκικούς ομίλους
Η μαρίνα Μυτιλήνης ήταν η πρώτη της οποίας δόθηκε η εκμετάλλευση στην κοινοπραξία της ελληνικής εταιρείας Folli Follie και του τουρκικού ομίλου Koç Holding, που διαχειρίζεται άλλες εννέα μαρίνες στην Τουρκία. Προχθές ο τουρκικός όμιλος εταιρειών Doğuş ανακοίνωσε ότι θα προβεί στη μίσθωση τεσσάρων μαρινών που παραχωρεί για εκμετάλλευση η ελληνική κυβέρνηση. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε, ύψους 20 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τις μαρίνες σε Κέρκυρα, Λευκάδα και Πελοπόννησο. Αφού δοθεί η τελική έγκριση απ’ το Υπουργείo Τουρισμού, αναμένεται ότι ύστερα από δυο - τρεις μήνες, μετά τις εργασίες ανακαίνισης, οι μαρίνες αυτές θα αρχίσουν να λειτουργούν. Οι ελληνικές μαρίνες έχουν χωρητικότητα 3.755 σκαφών, αποτελούν δηλαδή το 50% του δυναμικού που διαθέτει ο όμιλος Doğuş στην Τουρκία. Ο ίδιος όμιλος έχει ήδη αγοράσει άλλες τρεις μαρίνες στην Κροατία.

Αποκάλυψη ναού στα Μύρα
Η συνεχιζόμενες ανασκαφές στο μοναστηριακό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Λυκίας, έφεραν στο φως έναν ολόκληρο ανέπαφο ναΐσκο, που εκτιμάται ότι κτίστηκε το 12ο ή 13ο αιώνα μ.Χ.. Για εκατοντάδες χρόνια, ο ναός ήταν σκεπασμένος με χώμα πάχους τριών περίπου μέτρων και κανείς δεν ήξερε την ύπαρξή του. Στο ναό βρέθηκαν αγιογραφίες σε πολύ καλή κατάσταση, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η «Δέηση», με το Χριστό στο κέντρο και την Παναγία και τον Άγιο Νικόλαο δεξιά και αριστερά του.



Παραγωγή αντικαρκινικού φαρμάκου στο Αδραμύττι
Ύστερα από μακροχρόνιες έρευνες στα τουρκικά πανεπιστήμια, κατέστη εφικτό να παράγεται στο εργοστάσιο της εταιρείας Kalekstrak στο Αδραμύττι, η ουσία Taraxacin, που ως τώρα εισαγόταν απ’ τις ΗΠΑ. H παραγωγή του φαρμάκου γίνεται απ’ το εκχύλισμα της πικραλίδας (αγριοραδίκι που φύεται και στη Λέσβο), που ως φαρμακευτικό βότανο ήταν γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων. Βάσει κλινικών μελετών, έχει διαπιστωθεί πως η χορήγηση του φαρμάκου εξαφανίζει ή μειώνει αισθητά τους όγκους στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey