Γύρω από την Αμαλή 34

Της Μεταμόρφωσης της αρχαίας

06/06/2012 - 15:57

Πριν ανηφορίσουμε στην Ουτζά από τη βόρεια πλευρά, βγαίνουμε από τη Μυτιλήνη και βλέπουμε λίγα από τα κτίσματα δίπλα στον αμαξιτό, στους ανατολικούς πρόποδες που κατεβαίνουν στη θάλασσα.

Πριν ανηφορίσουμε στην Ουτζά από τη βόρεια πλευρά, βγαίνουμε από τη Μυτιλήνη και βλέπουμε λίγα από τα κτίσματα δίπλα στον αμαξιτό, στους ανατολικούς πρόποδες που κατεβαίνουν στη θάλασσα. Το μεγάλο συγκρότημα του 1914 (γκρεμίστηκε και φιλοξένησε το στρατιωτικό νοσοκομείο) των Κουρτζήδων, πολυώροφο, θεραπευτήριο με υδροθεραπεία, ηλεκτροθεραπεία και κινησιοθεραπεία.Ατμός, θερμά λουτρά, ακτινοθεραπεία, πλατείες, καφενεία, αναγνωστήρια, τις τρεις πηγές ζεστού νερού και τις δύο κρύου, είχε και τα ερειπωμένα τώρα λουτρά, κάτω από το δρόμο.

Αυτές οι πηγές θεωρούνται ότι χρησιμοποιήθηκαν από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Παραδίπλα το ελαιοτριβείο της οικογένειας και τα καμίνια και πιο μέσα η οικογενειακή εκκλησία, του 1889, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, με τους οικογενειακούς τάφους. Μια ολόκληρη περιοχή με τις επιχειρήσεις της μεγάλης οικογένειας. Πιο πέρα υπήρχε μια αποθήκη των καπνών της οικογένειας και πριν γκρεμιστεί, αποθήκη καυσίμων. Επάνω από αυτό, η πλαγιά που είναι αρχαιολογικός χώρος, είναι γεμάτη από ταφικά μνημεία της βόρειας κλασσικής νεκρόπολης.

Και τώρα, μετά από αυτά, στρίβουμε για τη Μόρια. Εδώ βρέθηκαν μεγάλα κομμάτια της νεκρόπολης. Αριστερά ένας δρόμος ανηφορίζει στο βουνό. Είναι η αρχή της διαδρομής. Ένα μικρό λατομείο και λίγο πιο επάνω το μεγάλο, όπου το γκρίζο μάρμαρο έβγαινε από το 320 π.Χ. έως τον 4ο μ.Χ. αι..

Τα σημάδια του καλεμιού είναι εμφανή παντού. Σκόρπια παντού λαξευμένα κομμάτια. Αρχινισμένα ή σπασμένα που έμειναν εδώ. Όλων των εποχών. Κολώνες ναών, λεκάνες, μυλόπετρες και αδιαμόρφωτα κομμάτια. Από εδώ πήραν πέτρα οι ναοί της Μυτιλήνης, τα Τζαμιά, το Αρχαίο Θέατρο, τα αρχαία κτήρια (πίσω από τη Μητρόπολη) και διαχρονικά τα σπίτια της. Ένα πολύ σημαντικό αρχαίο λατομείο δίπλα στην πρωτεύουσα των 5.000 χρόνων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey