Δηκτικά 30/05/12

30/05/2012 - 13:53

Πολλά νερά στο δρόμο

Σε απέραντη λίμνη είχαν μεταμορφωθεί συγκεκριμένα σημεία της Εθνικής Καλλονής - Μυτιλήνης με τα κατάλοιπα της τελευταίας καταιγίδας. Η κλίση του δρόμου, αλλά και το πολύ νερό που κατέβαινε από τα βουνά, δημιουργούσε ολόκληρες λίμνες ακόμα και σε σημεία που δεν υπήρχαν λακκούβες, αλλά ούτε γίνονταν έργα για να μαζευτεί μέσα το νερό. Γεγονός που δυσκόλευε τη διέλευση των οχημάτων, καθώς η ολισθηρότητα του οδοστρώματος ήταν μεγάλη και επικίνδυνη.

Γ.Σαρ.

 

Συνέντευξη για τη Σουηδία…                        

Σε θέματα τουριστικού ενδιαφέροντος αναφέρθηκε χθες ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, μιλώντας σε σχετικό ντοκυμαντέρ που παράγουν Έλληνες που δραστηριοποιούνται στη Σουηδία.

Για να δούμε τι ψάρια θα πιάσουμε με όλα ετούτα…

Α.Ω.

 

Εκδηλώσεις στο Αρχοντικό Γεωργιάδη

Θα γίνουν και φέτος τελικά εκδηλώσεις στο χώρο του Αρχοντικού Γεωργιάδη. Πολλοί αναρωτιούνται εδώ και καιρό και εν τέλει, όπως μάθαμε, εδώ και λίγες ημέρες «τρέχει» η υποβολή προτάσεων, το πρόγραμμα έχει αρχίσει ήδη να φτιάχνεται και στις 25 Ιουνίου το Αρχοντικό θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του για το κοινό. Περισσότερες πληροφορίες θα γίνουν γνωστές εντός των ημερών, οπότε και θα έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα. Ανυπομονούμε…

Β.Χρ.

 

Τέλος καλό;

Το Δήμο Λέσβου επισκέφτηκε χτες το πρωί ο διευθυντής του 5ου Δημοτικού Σχολείου, Αντώνης Βλαχονικολός, εκ μέρους και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Στόχος της επίσκεψης ήταν να ρωτήσει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα του έργου αναστήλωσής του, μετά και την προχτεσινή ολοκλήρωση των μελετών που εκκρεμούσαν. Η απάντηση που πήρε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Τσακίρη, ήταν θετική και προέβλεπε να μπει εργολάβος, ίσως και μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο. Τέλος καλό, όλα καλά; Θα μπορεί να ειπωθεί μάλλον σε ορισμένους μήνες από τώρα.

Β.Χρ.

 

Μύριζαν πάλι…

Έντονη ήταν και πάλι η μυρωδιά των υπονόμων του ιστορικού κέντρου της Μυτιλήνης το περασμένο Σάββατο. Φαίνεται πως οι βροχοπτώσεις οδήγησαν στο να γεμίσουν οι υπόνομοι, και με την πρώτη άνοδο της θερμοκρασίας η δυσοσμία έγινε πιο έντονη, μπαίνοντας ακόμη και στο εσωτερικό μαγαζιών της πόλης. Και προκαλώντας τη δυσφορία των πελατών, που ένιωσαν λίγο σα να βρίσκονται σε… τριτοκοσμική χώρα.

Β.Χρ.

 

Πόσοι και ποιοι…

Μια απ’ τις βασικές διαπιστώσεις των εκλογών της 6ης Μαΐου και σε τοπικό επίπεδο, ήταν ότι δεν υπήρξε μετακίνηση ετεροδημοτών ή ήταν ελάχιστοι εκείνοι που πήγαν στα πάτρια εδάφη για να ψηφίσουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφενός να αυξηθεί το ποσοστό της αποχής και αφετέρου να αποτυπωθεί στην κάλπη η ετυμηγορία των μόνιμων κατοίκων, εν προκειμένω του Νομού Λέσβου. Με βάση όμως τις μικρές διαφορές που καταγράφονται, ειδικά μεταξύ των ψήφων του κόμματος που πήρε την τρίτη έδρα, του ΣΥΡΙΖΑ, με τα δύο κόμματα που έπονται, το ΠΑΣΟΚ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η μετακίνηση ψηφοφόρων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στη νέα εκλογική αναμέτρηση.

 

… θα έρθουν

Χωρίς βέβαια να αμφισβητούμε τη δυναμική που καταγράφουν τα δύο πρώτα πανελλαδικώς κόμματα και είναι δύσκολο να μην εκφραστεί και τοπικά, ή τις απώλειες που αναμενόμενο είναι να προκαλέσει η «αδράνεια» όσων δεν κυνηγούν το σταυρό, χρειάζεται να θυμίσουμε πως η διαφορά στην περιφέρεια της Λέσβου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι 716 ψήφοι και μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, 1.095.

Όλα αυτά, όπως και οι διαφορές μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων που κατέκτησαν τις έδρες του Νομού, επιβεβαιώνουν και ισχυροποιούν την άποψη πως τα πάντα είναι ρευστά. Κι όσο πιο ρευστά είναι, όσο πιο μικρές διαφορές καταγράφονται, τόσο πιο καθοριστικό θα αποδειχθεί στην κάλπη πόσοι και ποιοι θα μετακινήσουν ετεροδημότες.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Σίγουρα δεύτερος…                         

Την Παρασκευή αναμένεται να κλείσει το θέμα των ψηφοδελτίων Επικρατείας, που ενδιαφέρει άμεσα τη Λέσβο, μια και όπως είναι γνωστό απ’ τις προηγούμενες εκλογές, της δίνει ακόμη ένα βουλευτή.

Έγκυρη πηγή ανέφερε ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τής Ν.Δ. έχει κλειδώσει η δεύτερη θέση, μετά την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, στο συμπατριώτη μας Χαράλαμπο Αθανασίου. Ενώ αντιθέτως, σήμερα Τετάρτη θα ξεκαθαρίσει το τοπίο απ’ τον Αντώνη Σαμαρά για τη σειρά μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης θέσης του ίδιου ψηφοδελτίου.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Δικαιοσύνη και…

Η επέκταση της ΔΕΥΑΛ, που όπως είπε τη Δευτέρα και ο πρόεδρός της, Σωτήρης Μαρινάτος, και να μην είχε αποφασιστεί απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο, θα επιβαλλόταν αναγκαστικά απ’ τον «Καλλικράτη ΙΙ», είναι κάτι παραπάνω από δίκαιο να εξομοιώσει/εξομαλύνει/ενοποιήσει και τα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης, τουλάχιστον σε «ομοειδείς» περιοχές σε όλο το νησί. Κι είναι κάτι παραπάνω από δίκαιο να μην πληρώνει επιτέλους ο Μυτιληνιός για το νερό που θα πιει το πιο απομακρυσμένο χωριό. Το οποίο χωριό, θα πρέπει να πληρώσει, έστω και ελάχιστα τώρα, αν θέλει να εξασφαλίσει κάποια στιγμή τις υπηρεσίες και την ποιότητα του αγαθού του νερού, που έχει ο Μυτιληνιός.

 

… λαϊκισμός

Αυτή η λογική μοιάζει να μη γίνεται αντιληπτή, κι είναι ξεκάθαρο πλέον μετά τη συνεδρίαση, επειδή προσκρούει σε ό,τι πιο ταπεινό, στο λαϊκισμό. Γιατί, τι άλλο εκτός από λαϊκισμό είναι να αρνείται κανείς την εισήγηση, ακόμη κι όταν προβλέπει μείωση των τιμολογίων απ’ αυτά που ισχύουν τώρα;

Οι συνδρομητές τού «Ε» ή όσοι μάς διαβάζουν διαδικτυακά μπορούν να ανατρέξουν στο φύλλο του προηγούμενου Σαββάτου, για να διαπιστώσουν πως οι νέες τιμές δεν είναι απαραίτητα και πιο υψηλές απ’ αυτές που πληρώνουν οι δημότες. Τουναντίον, σε αρκετές περιοχές είναι πιο χαμηλές και σαφώς πιο χαμηλές απ’ αυτές της πόλης και των χωριών της Μυτιλήνης.

Σημειωτέον ότι στο παιχνίδι των εντυπώσεων μπήκαν και σύμβουλοι της πλειοψηφίας, δείχνοντας για ακόμη μια φορά σε κρίσιμο θέμα πόσο ευάλωτη είναι η συνοχή της παράταξης Βουνάτσου.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Καλά νέα…

Ευχάριστο νέο ήταν για αρκετούς συμπολίτες μας που πάσχουν από καρκίνο, η είδηση για την πιθανότητα παραχώρησης διαμερίσματος από το Δήμο Λέσβου όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται κατά τη διαμονή τους στην πρωτεύουσα για εξετάσεις ή θεραπείες. Στις δύσκολες για όλους μας εποχές, τέτοιες εξελίξεις δίνουν χαρά αλλά και ελπίδα σε ανθρώπους, που εκτός από την ασθένειά τους, έχουν να σκεφτούν και το οικονομικό κόστος, το οποίο σε πάρα πολλές περιπτώσεις δυστυχώς δρα ανασταλτικά στη θεραπεία τους. Μακάρι να πραγματοποιηθεί σύντομα…

Γ.Σαρ.

 

Ναι στην Κοινωφελή Εργασία…

«Πίσω, παπά, τα στέφανα», είπαν χθες οι υπουργοί Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας στο ΑΣΕΠ, το οποίο επί της ουσίας εγκαλούν γιατί «πάγωσε» τις προσλήψεις των πενταμηνιτών μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, που πανελλαδικώς αφορούν σε περίπου 50.000 ανέργους.

Χθες οι τρεις υπουργοί, με εγκύκλιό τους, επεσήμαιναν στο ΑΣΕΠ, που για λόγους διαφάνειας είχε σταματήσει τη διαδικασία λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου, πως οι φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ιδιωτικού τομέα δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς στους οποίους διακόπτεται η διαδικασία πρόσληψης λόγω των εκλογών, «και επομένως οι προσλήψεις που διενεργούνται από αυτούς, δεν καταλαμβάνονται από την απαγόρευση των προσλήψεων».

 

… ναι σε 641 θέσεις στο Νομό

Αυτό σημαίνει πως σήμερα, το αργότερο αύριο, το ΑΣΕΠ οφείλει να άρει την αναστολή των προσλήψεων της Κοινωφελούς Εργασίας. Και με δεδομένο ότι σε επίπεδο Νομού είχαν μπει «στο ψυγείο» οι θέσεις που θα καλυφθούν μέσω της «Ηλιακτίδας» στους Δήμους Λέσβου, Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου και σε φορείς της νήσου Λέσβου, η υπουργική εγκύκλιος ανοίγει το δρόμο μέσα στις επόμενες μέρες να πιάσουν δουλειά 641 άνεργοι.

Καιρός ήταν επιτέλους.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey