Οι εξ ανατολών... γείτονες

29/05/2012 - 14:03

Αποφράδα ημέρα σήμερα για τους Ρωμιούς, που θυμίζει τη «μαύρη» επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453. Ωστόσο η είδηση που μας έρχεται απ’ την Πόλη, ανοίγει μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας για τη συνέχιση της λειτουργίας των ελληνικών σχολείων.

Δεκτά και παιδιά μη Τούρκων υπηκόων σε μειονοτικά σχολεία της Πόλης
Αποφράδα ημέρα σήμερα για τους Ρωμιούς, που θυμίζει τη «μαύρη» επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453. Ωστόσο η είδηση που μας έρχεται απ’ την Πόλη, ανοίγει μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας για τη συνέχιση της λειτουργίας των ελληνικών σχολείων. Όπως ανακοινώθηκε από το Ζωγράφειο, το πιο φημισμένο ρωμαϊκό σχολείο της Πόλης, απ’ το νέο σχολικό έτος 2012 - ‘13 θα μπορούν να εγγράφονται, ως επισκέπτες μαθητές και θα τους χορηγείται σχετικό πιστοποιητικό σπουδών με βαθμολογία, τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έχουν τουρκική υπηκοότητα. Τα τελευταία χρόνια, με τη συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας, μειώθηκε επικίνδυνα και ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία της Πόλης. Ακόμη και παιδιά Ελλήνων υπηκόων, που οι γονείς τους εργάζονται στο Προξενείο μας ή σε άλλες πολυεθνικές εταιρείες, δεν είχαν τη δυνατότητα να εγγραφούν στα μειονοτικά σχολεία. Αναμένεται λοιπόν, με τη ρύθμιση αυτή των «επισκεπτών μαθητών», να αυξηθεί ο αριθμός των εκπαιδευομένων στα μειονοτικά σχολεία, τα οποία θα αποφύγουν τον κίνδυνο να κλείσουν λόγω έλλειψης μαθητών.

Έντονη η λεσβιακή παρουσία απέναντι
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, πολλοί Μυτιληνιοί βρέθηκαν απέναντι και συμμετείχαν σε εκδηλώσεις και άλλες συναντήσεις:

το Κουσάντασι: Η Χορωδία του Ωδείου «Σκαλκώτας» Μυτιλήνης μαζί με τη χορωδία τού Μπαϊρακλί Σμύρνης τραγούδησαν στην κεντρική πλατεία.

Στο Σεφέρ Χισάρ (νότια της Σμύρνης): Προκαταρκτική συνάντηση για τη διοργάνωση ημερίδας τοπικής αυτοδιοίκησης στο Αιγαίο. Μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, ο δήμαρχος Λήμνου, οι πρώην δήμαρχοι Στρατής Πάλλης και Αλέκος Ευαγγελινός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θράσος Καλογρίδης κ.ά..

Στο Ντουρσούνμπεη: Στα βουνά του Μπαλίκεσιρ, η ομάδα χορού του Συλλόγου «Ορφέας» των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με επικεφαλής τον Αργύρη Χατζημαλλή, ενθουσίασε το κοινό, αλλά και τις άλλες αντιπροσωπείες από ξένα κράτη που παρακολουθούσαν το Φεστιβάλ. Τα παιδιά του Πανεπιστημίου επέστρεψαν με τις καλύτερες εντυπώσεις απ’ τη φιλοξενία και τον αυθορμητισμό των διοργανωτών .

Στο Αϊβαλί: Αντιπροσωπεία της «Συνύπαρξης», του Επιμελητηρίου Λέσβου και άλλοι Μυτιληνιοί πήραν μέρος στις γιορτές για τα εγκαίνια του Μουσείου Ελαιόλαδου. Στο κόψιμο της κορδέλας, μάλιστα, ήταν μεταξύ των Τούρκων επισήμων και απ’ τη Λέσβο, ο Ν. Γιακαλής και ο Θ. Καλογρίδης. Στο 2ο Food Festival που διοργανώθηκε παράλληλα, φέτος διαγωνίσθηκαν 18 ερασιτέχνες μάγειροι, οι πέντε εκ των οποίων ήσαν Μυτιληνιοί. Το πρώτο μάλιστα βραβείο απονεμήθηκε στον υπογράφοντα για τη σπανακόπιτά του.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ντουρσούνμπεη

Αυξήθηκε κατά 25% η τιμή του νερού στη Σμύρνη
Ανάστατοι είναι οι δημότες της Σμύρνης, λόγω της απότομης και μη αναμενόμενης αύξησης της τιμής του νερού από 1ης Ιουλίου. Στις διαμαρτυρίες τους, μάλιστα, οι δημότες επικαλούνται την προ τριετίας τακτική του δήμαρχου Οσμάν Οζγκιουβέν τού Δικελί, που είχε καθιερώσει σχεδόν μηδενικό τιμολόγιο για τους «μικρούς» - έως 10 κυβικά μέτρα νερού - καταναλωτές. Τελικά ο Δήμος, που επικαλείται υψηλό λειτουργικό κόστος, υποχρεώθηκε, μπροστά στη γενική κατακραυγή, να μειώσει κάπως τα ποσοστά αύξησης, ιδιαίτερα για τους μικρούς και μεσαίους καταναλωτές.

Κοσμοπολίτικος προορισμός για την Τουρκία το Αϊβαλί
Οι επενδύσεις και ο άτυπος ανταγωνισμός σε έργα πολιτισμού των ζάμπλουτων Τούρκων στο Αϊβαλί και στα Μοσχονήσια, έχουν καταστήσει τελευταία την περιοχή πολύ «in» σε όλη την Τουρκία. Ο όμιλος Ραχμί Κοτς, μετά την αναστήλωση του Ανεμόμυλου και του εξωκκλησιού του Άι-Γιάννη, τώρα επιχειρεί και στην εκκλησία του Ταξιάρχη στα Μοσχονήσια, που την μίσθωσε για 49 χρόνια για να την μετατρέψει σε χώρο πολιτισμού. Ο όμιλος Σαμπαντζί, αφού ολοκλήρωσε την αναστήλωση του Μοναστηριού του Άι-Δημήτρη «στα Σέληνα», τώρα επιχειρεί και στο νησάκι μέσα στον κόλπο του Αϊβαλιού. Είναι το γνωστό μας «Ταβούκ αντασί», με τη μισογκρεμισμένη εκκλησιά-μοναστήρι του Άι-Γιάννη. Εκεί λοιπόν ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές και έχει ήδη εγκατασταθεί το εργοτάξιο των αναστηλωτικών εργασιών. Όλοι εκτιμούν πως πολύ σύντομα το νησί του Προδρόμου (όπως το αποκαλεί ο Κόντογλου) με τα αναστηλωμένα κτήριά του θα κοσμεί και πάλι το μπουγάζι του Αϊβαλιού, και θα γίνει το σήμα κατατεθέν του. Η Λέσβος, αιώνες τώρα, απ’ την εποχή του «Μυτιληναίων Αιγιαλού», συνδέεται ιστορικά με το Αϊβαλί. Θα μπορούσε να επωφεληθεί στον τουρισμό απ’ την άνοδο της γειτονικής μας πόλης.

Στο μεταξύ, παντού στα απέναντί μας τουρκικά παράλια κυριαρχεί το ζήτημα της αλλαγής τρόπου έκδοσης της βίζας (στα λιμάνια των νησιών, αντί στα προξενεία). Χιλιάδες πρέπει οι να είναι οι ενδιαφερόμενοι που περιμένουν πότε θα ισχύσει το νέο καθεστώς. Αφού «λύθηκε» το θέμα, ας επισπεύσουν οι εμπλεκόμενες αρχές τις διαδικασίες, να επωφεληθούν από τη φετινή τουριστική σαιζόν τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, όπου κατά τα φαινόμενα οι αφίξεις των τσάρτερ είναι σε πτώση.


Το Μουσείο Ελιάς στο Αϊβαλί

Διάκριση στο Στρατή Τσουλέλλη τής ΦΕΜ
Ο πρόεδρος της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης (ΦΕΜ), Στρατής Τσουλέλλης, προσκλήθηκε και συμμετείχε ως κριτής στην 24η Biennale Έγχρωμης Φωτογραφίας, που θα πραγματοποιήθηκε 25 - 28 Μαΐου στο Nevşehir της Τουρκίας. Η Biennale αυτή διεξάγεται κάτω την επίβλεψη της FIAP (διεθνής φωτογραφική ομοσπονδία με μέλη από 85 χώρες και η μοναδική φωτογραφική ομοσπονδία αναγνωρισμένη από την UNESCO) και συμμετείχαν πάρα πολλές χώρες με τους καλύτερους φωτογράφους τους. Ο Στρατής Τσουλέλλης, που κατέχει ήδη τον τίτλο AFIAP, επιλέχτηκε ως ένας από τους τρεις κριτές του διαγωνισμού μαζί με ένα Βέλγο και έναν Τούρκο ερασιτέχνη φωτογράφο, και αυτό αποτελεί εξαιρετική τιμή και αναγνώριση προς στο συμπολίτη μας, τη ΦΕΜ και βέβαια το νησί μας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey