Τα Δηκτικά 26-05-2012

26/05/2012 - 13:34

Πανελλαδικές και εκλογές

Λίγες ημέρες μετά θα πάνε τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων που συμπίπτουν με τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Φαίνεται πως εκλογές κι εξετάσεις δεν πάνε μαζί. Εξάλλου οι εκπαιδευτικοί θα χρειαστεί και να μετακινηθούν για να ψηφίσουν. Και ειδικά για περιοχές όπως η Λέσβος, αυτό σημαίνει και πολύωρη μετακίνηση. Οπότε οι μαθητές του νησιού θα βρεθούν να δίνουν μαθήματα ενδεχομένως μέχρι και τις αρχές Ιουλίου.

Β.Χρ.

 

Εισακτέοι

Ανακοινώθηκε και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο αριθμός των εισακτέων πρωτοετών φοιτητών ανά τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Όπως γράφαμε και πριν από λίγες ημέρες, το ίδρυμα θα δεχτεί συνολικά 705 καινούργιους φοιτητές τον Οκτώβριο. Το ζητούμενο είναι να μην επηρεάσουν οι οικονομικές συνθήκες τους φοιτητές και να μπορέσουν να έρθουν στο νησί για να φοιτήσουν, αφού φέτος μάλλον ήταν αρκετοί αυτοί που γράφτηκαν, αλλά δεν παρέμειναν στο νησί.

Β.Χρ.

 

Άρχισε την καμπάνια

Στην αυτοδιοικητική συνάντηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που πραγματοποιείται στο Σεφέρ Χισάρ μετέχει και ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, ο οποίος με το που έφτασε, ξεκίνησε την ενημέρωση των δημάρχων για την αλλαγή που προωθείται στο σύστημα έκδοσης της βίζας.

Μάλιστα, όπως μας είπε παριστάμενος, ο κ. Γιακαλής εξηγούσε στον καϊμακάμη τού Σεφέρ Χισάρ και στους δημάρχους Αϊβαλιού και Αλτίνολούκ πόσο πιο γρήγορη θα γίνει μία επίσκεψη μέχρι τα νησιά του Αιγαίου για όλους τους Τούρκους, εισπράττοντας τη διαβεβαίωση των αυτοδιοικητικών πως «άμα γίνει αυτό, θα έρχονται χιλιάδες τουρίστες».

Λεπτομέρειες, μετά την επιστροφή της αποστολής στη Λέσβο.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

«Το φιλέτο»

Είναι κοινό μυστικό πως πάει για πούλημα η Αγροτική Τράπεζα. Πρόκειται για μια απόφαση που έχει ληφθεί πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Δηλαδή από τις αρχές τού 2009. Το 2010 βοούσε ο αγροτικός κόσμος πως η Τράπεζα θα καταλήξει στα χέρια κινεζικών συμφερόντων. Πριν από μερικούς μήνες, οι πληροφορίες ήθελαν να καταλήγει στα χέρια γερμανικών συμφερόντων. Η αλήθεια είναι ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται να αγοράσουν την ΑΤΕ. Πρώτα απ’ όλα γιατί θα την πάρουν κοψοχρονιά. Όμως το φιλέτο δεν είναι η Τράπεζα, αλλά η αγροτική γη η οποία είναι υποθηκευμένη στην ΑΤΕ. Πάνω από το 70% της αγροτικής γης της χώρας μας είναι πιθανό να περάσει στα χέρια του όποιου νέου ιδιοκτήτη της Τράπεζας. Η αγροτική γη είναι μια στρατηγικής σημασίας επένδυση για όλα τα μεγάλα κράτη (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία), που έχουν κάνει τεράστιες ομοειδείς επενδύσεις σε γη στην Αφρική, την Ασία, την Ανατολική Ευρώπη και τη Νότιο Αμερική, ώστε να διασφαλίσουν διατροφική επάρκεια για τις επόμενες δεκαετίες.

Η ελληνική αγροτική γη έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες και γι’ αυτό έχει μπει στο στόχαστρο.

Ν.Μ.

 

Μεγάλο ποτάμι

Ο δρόμος Καλλονής - Στύψης προχθές είχε γίνει ένα τεράστιο ποτάμι, όπως μας είπαν κάτοικοι της περιοχής. Κι όμως, τις προηγούμενες ημέρες η Περιφέρεια διατεινόταν ότι είχε καθαρίσει τα φρεάτια και τα τεχνικά έργα στις παρυφές του δρόμου. Δύο πράγματα μπορούν να συμβαίνουν: είτε δεν έγινε καλή δουλειά, είτε τα έργα που έχουν γίνει είναι ανεπαρκή για να απορροφήσουν τα νερά μιας καταιγίδας.

Ν.Μ.

 

Κι άλλες πατάτες

Παραγωγός από τη Λακκόπετρα Αχαΐας θα φέρει ανοιξιάτικη πατάτα σήμερα Σάββατο στις 9 το πρωί. Πρόκειται για πατάτες ποικιλίας Universal και θα διατίθενται στο επιβατικό λιμάνι της Μυτιλήνης. Η τιμή τους θα είναι 10 ευρώ το τσουβάλι των 25 κιλών, δηλαδή 0,40 ευρώ το κιλό. Ο παραγωγός λέγεται Γεωργάκης Μπεκίρης του Δημητρίου. Πρόκειται για νέο αγρότη και η τιμή που πουλά, είναι πολύ ελκυστική.

Ν.Μ.

 

Ευκαιρίες λόγω κρίσης

Η οικονομική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί τεραστίων διαστάσεων προβλήματα, που τα ζούμε καθημερινά. Δημιουργεί όμως και ορισμένες ευκαιρίες που είναι αξιοσημείωτες. Για παράδειγμα, η πτώση τού Ευρώ κάνει τα ελληνικά προϊόντα φθηνότερα στις αγορές των τρίτων χωρών και έτσι γίνονται ευκολότερες οι εξαγωγές. Απ’ την άλλη, γίνονται ακριβότερα τα προϊόντα των τρίτων χωρών και ανοίγει ο δρόμος για μεγαλύτερες πωλήσεις τοπικών προϊόντων σε εγχώριες και ευρωπαϊκές αγορές.

Οι λίγες παραγωγικές επιχειρήσεις που καταφέρνουν να επιβιώσουν στα νησιά του Νομού μας, ας προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν αυτήν τη συγκυρία.

Ν.Μ.

 

Έφυγε

Τον πατέρα του έχασε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Παρασκευάς Φραντζέσκος. Η κηδεία του Παναγιώτη Φραντζέσκου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα. Λόγω αυτού αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου και στους οικείους του.

«Ε»

 

Αναμένεται παράταση

Παράταση αναμένεται να δοθεί στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι. Άλλωστε η προεκλογική περίοδος έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τής έτσι κι αλλιώς ασθμαίνουσας δημόσιας διοίκησης.

Ν.Μ.

 

Αληθεύει;

Το ακούσαμε και δε θέλουμε να το πιστέψουμε, ότι υπάρχει συνεταιρισμός της Λέσβου που είχε πάρει προκαταβολή από την ΕΑΣ Λέσβου για να αγοράσει λάδι από τους παραγωγούς μέλη του για λογαριασμό της. Όμως ο συνεταιρισμός αγόραζε τα λάδια και τα πουλούσε σε ιδιώτη έμπορο σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που του έδινε η Ένωση. Στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου, ο συνεταιρισμός αδυνατούσε να επιστρέψει στην Ένωση την προκαταβολή που είχε πάρει.

Δεν ξέρουμε κατά πόσο τα παραπάνω αληθεύουν, αλλά το συγκεκριμένο περιστατικό δείχνει ότι η κρίση του ελαιοκομικού τομέα έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα κι είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη διάσωσή του.

Κι επειδή σε τούτη την εποχή δε χωρούν μεσοβέζικες καταστάσεις, η ΕΑΣ Λέσβου πρέπει να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις της με τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και όσους εμπλέκονται, γιατί το κακό έχει παραγίνει.

Ν.Μ.

 

Πω πω πω βροχή…

Σύμφωνα με το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Θερμής και τα αναλυτικά στοιχεία του μετεωρολογικού του σταθμού, που είναι εγκατεστημένος στο λιμάνι της Θερμής, την Πέμπτη καταγράφηκε η μεγαλύτερη βροχόπτωση σε μία μόνο ημέρα.

Συγκεκριμένα, από τις 5.12΄ μέχρι τις 17.16΄ έπεσαν συνολικά 131,2 χιλιοστά ή 5,3 ίντσες νερού.

Έτσι δικαιολογούνται και οι εκτεταμένες ζημιές που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή και για τις οποίες γράφαμε χθες.

Α.Ω.

 

Τούρκοι και στη Λήμνο

Τη Λήμνο ανακάλυψαν οι Τούρκοι και από χθες 151 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Μαλάτειας βρίσκονται στο νησί για την πραγματοποίηση σήμερα συνεδρίου με θέμα «Ένας νοήμων της Μαλάτειας στη Λήμνο, Νιγιάζι Μισρί».

Οι επισκέπτες συνοδεύονται από αντιπροσωπεία Αρχών της περιοχής και ειδικότερα από το νομάρχη και το δήμαρχο Μαλάτειας, τον έπαρχο Μπαταλγκατζή, το νομάρχη Δαρδανελλίων και τους δημάρχους Ίμβρου, Μαδύτου και Μπαταλγκατζή, επιστήμονες και καθηγητές πανεπιστημίου, συγγραφείς, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες. Το συνέδριο διοργανώνουν οι Αρχές της Μαλάτειας.

Τα παραπάνω αφιερωμένα σε όλους όσοι αρνούνται να αντιληφθούν την αξία του θεματικού τουρισμού, ακόμα και για Τούρκους επισκέπτες… Πόσα άραγε αντικείμενα ανάλογα με το Νιγιάζι Μισρί έχει η Λέσβος; Θα τολμούσε άραγε κανείς να διοργανώσει στη Λέσβο ένα συνέδριο για τους λεσβιακής καταγωγής αδελφούς Μπαρμπαρόσα;

Σ.ΜΠΑ

 

Δηλώνει παρούσα...

Στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου τής Ν.Δ. στη Λέσβο - αυτήν της κ. Μπαμπίνη, που μπήκε την τελευταία στιγμή αντί του Γ. Γιαννέλλη - θα είναι η πρώην βουλευτής Χριστιάνα Καλογήρου, κάνοντας έτσι αισθητή την παρουσία της στα πολιτικά πράγματα του Νομού μας μετά από απουσία αρκετών χρόνων.

Δε γνωρίζουμε αν η παρουσία αυτή της πρώην βουλευτή προμηνύει κάτι, αυτό ωστόσο που επιδιώκει η ίδια, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να δηλώσει παρούσα σε μια κρίσιμη εκλογική μάχη, όπου διακυβεύεται το μέλλον της χώρας.

Πάντως, εδώ που τα λέμε, η είδηση με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. ύστερα απ’ όσα επακολούθησαν μετά την 6η Μαΐου, δεν είναι η υποψηφιότητα της Χρ. Καλογήρου, αλλά η απουσία απ’ αυτό μόνο της... Μπαμπίνη!

Α.Ω.

 

Εξελίξεις για τους Φαρμακοποιούς
Ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή πιθανότητα να γίνει η πληρωμή ενός τμήματος των οφειλών τού ΕΟΠΥΥ για το μήνα Μάρτιο προς τους φαρμακοποιούς της χώρας, τόνισε χθες στο «Ε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς. Ο κ. Βαλτάς τόνισε πως αν δοθεί, θα εξοφληθεί περίπου το 25% των χρημάτων, ενώ αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι φαρμακοποιοί και λέει ότι η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής είναι η 30ή Μαΐου και για τα υπόλοιπα του Μαρτίου, τότε ίσως να υπάρξουν και θετικές εξελίξεις.

Γ.Σαρ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey