FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Σήμερα ολοκληρώνονται σε όλη την Τουρκία οι γιορτές για τους νέους, με πολλές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις σε κάθε πόλη. Η 19η Μαΐου είναι από το 1935 επίσημη αργία στη γειτονική χώρα και γιορτάζεται η επέτειος της αποβίβασης στη Σαμψούντα των δυνάμεων του Κεμάλ, με την κήρυξη του «εθνικοαπελευθερωτικού» αγώνα και την κατάλυση του σουλτανάτου.

19 - 21 Μαΐου   
Μέρες νεολαίας και αθλητισμού στην Τουρκία
Σήμερα ολοκληρώνονται σε όλη την Τουρκία οι γιορτές για τους νέους, με πολλές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις σε κάθε πόλη. Η 19η Μαΐου είναι από το 1935 επίσημη αργία στη γειτονική χώρα και γιορτάζεται η επέτειος της αποβίβασης στη Σαμψούντα των δυνάμεων του Κεμάλ, με την κήρυξη του «εθνικοαπελευθερωτικού» αγώνα και την κατάλυση του σουλτανάτου.
Με αφορμή, λοιπόν, τις αργίες αυτές, πολλοί γείτονες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και επισκέφθηκαν το νησί μας.Φεστιβάλ και στο Dursunbey 
Για 10η χρονιά ο Δήμος τού Dursunbey, μια ορεινή κωμόπολη ΝΑ του Μπαλίκεσιρ, διοργανώνει το φολκλορικό Φεστιβάλ «Baraná». Έτσι ονομάζονται οι παραδοσιακές φορεσιές των τοπικών χορευτών και των μουσικών. Ο Δήμος αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση των εθίμων και στην ανάδειξη του Φεστιβάλ σε διεθνές, με την αιγίδα τής UNESCO. Νέοι κυρίως μουσικοί και χορευτές από 10 χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) συγκεντρώνονται στα ξέφωτα των δασικών οροπεδίων (Yayla) και δίνουν τις παραστάσεις τους. Τα τελευταία χρόνια μουσικοχορευτικά σχήματα συλλόγων και απ’ τη Λέσβο πήραν μέρος στο Φεστιβάλ, όπως ο «Αρίων» Μυτιλήνης και ο Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου. Ο Δήμος Dursunbey παρέχει φιλοξενία σε κάμπινγκ στο δάσος, σε τοπικούς ξενώνες, ακόμη και σε σπίτια κατοίκων. Φέτος, μολονότι υπήρξε και πάλι πρόσκληση, μάλλον δεν υπήρξε ενδιαφέρον απ’ τη Λέσβο.

Ελλάδα - Τουρκία, σχεδόν ισοζύγιο στον τουρισμό  
Δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ΣΕΤΕ (Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) τα στοιχεία που αφορούν στην τουριστική κίνηση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών κατά το 2011:
Την Τουρκία, λοιπόν, επισκέφθηκαν 500 χιλιάδες Έλληνες, σε σύνολο 29 εκατομμυρίων τουριστών που δέχθηκε όλο το έτος, αριθμό που την κατατάσσει στην έκτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά στις τουριστικές αφίξεις και στη 12η στο συνάλλαγμα που εισήλθε στη χώρα. Βέβαια, μέσα στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι επισκέπτες της μίας ημέρας, αλλά και πολλαπλών ταξιδιών κατ’ έτος, όπως π.χ. συμβαίνει μεταξύ Μυτιλήνης - Αϊβαλιού.
Την Ελλάδα επισκέφθηκαν 550 χιλιάδες Τούρκοι, σε 16,4 εκατομμύρια τουριστών όλο το 2011, αριθμό που την κατατάσσει στη 17η θέση παγκοσμίως στις αφίξεις και στη 19η σε ό,τι αφορά στο συνάλλαγμα που εισήλθε στη χώρα. Οι Τούρκοι επισκέπτες βρίσκονται στο 3,4% του συνόλου των τουριστών που μας επισκέφθηκαν, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση. Στις πρώτες θέσεις είναι κατά σειρά οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και οι... Σκοπιανοί.
Φέτος, βέβαια, με την εξάπλωση της οικονομικής κρίσης αναμένονται πτωτικά στοιχεία, γι’ αυτό και στην Τουρκία αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στον τουρισμό των κρουαζιερόπλοιων. Σ’ αυτή την προσπάθεια κατατάσσεται και η ένταξη της Σμύρνης στους προορισμούς του ολοκαίνουργιου και υπερπολυτελούς πλοίου «Costa Fascinosa», «αδελφού» τού «Costa Concordia», που ναυάγησε πέρσι στην Ιταλία. Ανήκουν στην ιταλοαγγλοαμερικανική εταιρεία Costa Cruises. Οι Αρχές της Σμύρνης επεφύλαξαν μεγάλες τιμές προχθές στους 700 τουρίστες που τους επισκέφθηκαν με το πρώτο δρομολόγιο του πλοίου.Αισιοδοξία για τη βίζα
Η προχθεσινή ανακοίνωση των περιφερειαρχών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου για την εξεταζόμενη απ’ την ελληνική κυβέρνηση πιλοτική έκδοση της βίζας των Τούρκων τουριστών που επισκέπτονται τα νησιά μας (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κως και Ρόδος), στο λιμάνι υποδοχής και όχι στα κατά τόπους προξενεία μας στην Τουρκία, γέμισε αισιοδοξία τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους του τουριστικού - εμπορικού κλάδου. Εκτιμάται πως με την αποφυγή της γραφειοκρατίας των προξενείων, θα καταστούν πολύ πιο εύκολες οι επισκέψεις, άρα και ο αριθμός των Τούρκων τουριστών, που είναι και το ζητούμενο, φέτος ειδικά, με την κρίση στον τουρισμό μας και την παρατηρούμενη μείωση των αφίξεων απ’ τη δυτική Ευρώπη.
Ήδη στη Ρόδο οι Αρχές (Περιφέρεια, Δήμος, Λιμεναρχείο, Αστυνομία και Τελωνείο) απ’ την περασμένη Παρασκευή βρήκαν λύσεις διευθέτησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ώστε να καταστούν κατάλληλες για την εξυπηρέτηση των τουριστών και τη γρήγορη έκδοση της βίζας των εισερχόμενων από Τουρκία επιβατών. Όλοι ελπίζουν να γίνεται σωστά και χωρίς «ουρές ατελείωτης αναμονής» η έκδοση της βίζας, γιατί αλλιώς θα είναι «δώρο άδωρο», ιδιαίτερα για αυτούς που έχουν λίγο χρόνο στη διάθεσή τους. Απαιτείται η βούληση των επικεφαλής των εμπλεκόμενων φορέων για να επιλυθούν τα οργανωτικά ζητήματα που θα προκύψουν και να διευκολύνονται στην εκτέλεση των καθηκόντων τους οι εντεταλμένοι υπάλληλοι, αστυνομικοί και τελωνειακοί.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top