Τα Δηκτικά 19-05-2012

19/05/2012 - 13:20

Έρχεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο
Σε καλό δρόμο βρίσκεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο που «στήνεται» από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Όπως τόνισε στο «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης, την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ανθρώπων της Περιφέρειας με μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν δείξει ενδιαφέρον από το παρελθόν να συμμετέχουν σε ανάλογες δράσεις, για να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την υλοποίηση του Παντοπωλείου. Πάντως, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Βερβέρης, οι 14.000 ευρώ που δόθηκαν από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου, πήγαν στην πληρωμή των τροφίμων που είχαν αγοραστεί το Πάσχα και δόθηκαν σε 160 άπορες οικογένειες της Λέσβου και 40 της Λήμνου.

Γ.Σαρ.

 

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Αιμοδότη
Μια σειρά από εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, που είναι στις 14 Ιουνίου, ετοιμάζει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Μυτιλήνης, σε συνεργασία με την Επιτροπή Νεολαίας του Συλλόγου. Ο Σύλλογος, με πλούσια δράση στο ενεργητικό του, θέλει να προσελκύσει όσους περισσότερους νέους αιμοδότες μπορεί, ώστε να ενταχθούν στο σύνολο των πολλών πολιτών της Μυτιλήνης που συμμετέχουν ανελλιπώς στις προγραμματισμένες αιμοδοσίες. Νεώτερα για το τι ακριβώς ετοιμάζεται, θα έχουμε μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Γ.Σαρ.

 

Απορία

Αναγνώστης που μας τηλεφώνησε με αφορμή προχθεσινό σχόλιό μας για τα απορρίμματα που αφήνουν όσοι διασκεδάζουν στην περιοχή των Λαδάδικων, αλλά και το ρεπορτάζ μας για το Πάρκο Χατζηδήμου, αναρωτιόταν τι κάνει η Δημοτική Αστυνομία και δεν επεμβαίνει και σε αυτές τις περιπτώσεις. «Το παραμικρό κάνουμε και μας ρίχνουν πρόστιμο, εδώ γιατί δεν κάνουν κάτι;», έλεγε. Και σίγουρα δεν είναι ο μόνος.

Α.Ω.

 

Εκπαιδευτικές εκδηλώσεις

Γέμισε ο τόπος, κυριολεκτικά, από εκδηλώσεις σχολείων της Μυτιλήνης και του υπόλοιπου νησιού, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των οποίων παρουσιάζουν τη δουλειά που έχουν κάνει κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Αυτό μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει, ότι στα σχολεία της Λέσβου γίνονται πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, που βάζουν τους μαθητές σε διαδικασία να σκεφτούν και να δημιουργήσουν.

Β.Χρ.

 

Έστω με υπηρεσιακή…

«Δεν είναι κατάσταση αυτή», μονολογούσε ο Δημήτρης Βουνάτσος όταν - όπως μας μεταφέρθηκε - είδε τα χορτάρια έξω απ’ το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης να κατακλύζουν την ευρύτερη περιοχή, όλο το Κιόσκι μέχρι και Κάστρο. Όμως, όπως αναρωτιόταν ο δήμαρχος, πώς να καθαριστούν οι κοινόχρηστοι χώροι όταν κόλλησε στην ακυβερνησία ακόμη και η πρόσληψη των πενταμηνιτών που θα προσλαμβάνονταν με την κοινωφελή εργασία, όπως και προσλήψεις για τα έργα αυτεπιστασίας;

«Και η υπηρεσιακή, κυβέρνηση είναι, οπότε έστω και με τέτοια κυβέρνηση το ΑΣΕΠ να δώσει την έγκριση να προχωρήσουμε επιτέλους και να λύσουμε τέτοια σοβαρά για τους πολίτες και τους επισκέπτες προβλήματα», έλεγε ο κ. Βουνάτσος, που ακόμη δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί «μπήκε πάγος» σε τέτοιες ολιγόμηνης διάρκειας προσλήψεις, που εν προκειμένω για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας πληρώνει μάλιστα το ΕΣΠΑ.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Μια καλή είδηση

Με το ποσό των 90.000 ευρώ χρηματοδοτείται από το Μελισσοκομικό Κέντρο του Βορείου Αιγαίου (βλέπε Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέσβου), στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας έτους 2012. Πρόκειται για την ετήσια χρηματοδότηση που λαμβάνει το Κέντρο για την υλοποίηση των δράσεών του.

Ν.Μ.

 

Πανικός

Πολλοί μάς ρωτούν αν θα πρέπει να σπεύσουν να αποσύρουν τις οικονομίες τους από τις τράπεζες, περισσότερο μάλιστα όσοι μιλούν για μικροποσά. Απαντούμε ευθέως. Είναι προφανές, από τις δηλώσεις τόσο μέσα όσο και έξω από την Ελλάδα, ακόμα και από τους σκληρότερους επικριτές μας, ότι η οικονομία μας και η αμφισβήτησή της τελούν υπό καθεστώς «ανακωχής» τουλάχιστον και μέχρι τις (νέες) εκλογές. Επομένως, τίποτα δεν έχει αλλάξει με τις τράπεζες και τη σταθερότητά τους σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Αν, βέβαια, πολλοί συμπατριώτες μας πέσουν θύμα των ανεύθυνων ή και κακόβουλων διαδόσεων και εκδηλώσουν συμπτώματα πανικού, κινδυνεύουν να οδηγήσουν την κατάσταση σε λεγόμενη «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Ψυχραιμία, λοιπόν!

Π.Μ.

 

Σύγκλητος Πανεπιστημίου

Το γνωστό πρόβλημα του προϋπολογισμού, αλλά και ζητήματα που άπτονται της φοιτητικής μέριμνας, συζητήθηκαν κατά την προχτεσινή Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το τελευταίο, μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό, αφού λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου, τόσο η σίτιση, όσο και η στέγαση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς τους φοιτητές, είναι μπλοκαρισμένα. Και για το λόγο αυτό, η Σύγκλητος και το Πρυτανικό θα απευθυνθούν στο νέο υπουργό Παιδείας, προκειμένου να θίξει το θέμα και να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση.

Β.Χρ.

 

Υψηλά ενοίκια

Για τις υψηλές τιμές των ενοικίων ακούσαμε από κάποιους άρτι αφιχθέντες στο νησί. Απ’ ό,τι φαίνεται, ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν αντιληφθεί πως η οικονομική κρίση έχει έρθει και στη Λέσβο, και συνεχίζουν την ίδια πολιτική με το πόσο κοστολογούν τα σπίτια τους. Καλό είναι όμως να την αλλάξουν, αφού τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα για όλους.

Β.Χρ.

 

Τιμολόγια ΔΕΗ

Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που κάνουν ρυθμίσεις για τους λογαριασμούς ΔΕΗ που πρέπει να πληρώσουν, αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε όλο το ποσό που τους κόστισε ο βαρύς χειμώνας που μας πέρασε. Μήπως και η ΔΕΗ θα πρέπει να επανεξετάσει τις τιμολογήσεις της, σε πιο ρεαλιστική βάση;

Β.Χρ.

 

Περί διαπραγματεύσεων…

Ένα τέταρτο μετά την ορκωμοσία του Παύλου Βογιατζή, τον είδε τυχαία στο δρόμο ο Φωτής Ξύδας, ο οποίος με το γνωστό του χιούμορ, δεν έχασε ευκαιρία να τον πειράξει και να του πει με ιδιαίτερα σοβαρό ύφος: «Είμαι εδώ στην Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ν.Δ. και Δημοκρατικής Συμμαχίας, που έχουν κολλήσει στο Νομό μας γιατί η Ντόρα επιμένει να μπω εγώ μπροστά από σένα στη λίστα.»

Μέχρι να συνειδητοποιήσει τον αστεϊσμό του πρέσβη, ο μέχρι χθες βουλευτής άλλαξε δέκα χρώματα. Αλλά μετά κατάλαβε πως η ΔΗΣΥ και τα στελέχη της είναι μάλλον απ’ τους μόνους που δεν πρέπει εν όψει εκλογών και λίστας να φοβάται, και έτσι γέλασε με την καρδιά του με τη φιλικότατη πλάκα του κ. Ξύδα.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Παραμένει πολιτικός

Με πολιτικό πρόσωπο απ’ τη Μυτιλήνη είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία η Βιργινία Τσουδερού, ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ., που τώρα είναι με τη Δράση του Στέφανου Μάνου. Στην απορία, «μα πόσο χρονών είναι», η απάντηση του συνομιλητή της ήταν ότι κλείνει σύντομα τα 88 της χρόνια και παραμένει, όπως απ’ το 1977 που πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής, ενεργή πολιτικός. Διότι, και η συζήτηση με το Μυτιληνιό, που την εκτιμά ιδιαίτερα, ακριβώς για πολιτικό ζήτημα ήταν. Και μάλιστα αυτή τον κάλεσε στο τηλέφωνο.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Τα ξεχασμένα προϊόντα

Ούτε ένας παραγωγός της Λέσβου και της Λήμνου δε δηλώνει ότι παράγει σύκα και δαμάσκηνα. Πρόκειται για δύο από τα ξεχασμένα αγροτικά προϊόντα του νησιού. Οι κάτοικοι της βόρειας Λέσβου και ιδιαίτερα της Στύψης, στη διατροφική τους κουλτούρα περιλαμβάνουν πάντα το κοκκινιστό μοσχαρίσιο κρέας με δαμάσκηνα. Επίσης οι παλιότεροι γνωρίζουν ότι η Ερεσός και το Ίππειος είχαν μεγάλη παραγωγή σε ξερά σύκα. Γι’ αυτό και επί δεκαετίες η ΕΑΣ Λέσβου ήταν μέλος της τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης των συκοπαραγωγών της χώρας, της Συκικής.

Παλιού καιρού χαλάσματα; Ίσως, μα είναι κομμάτι της παραγωγικής ιστορίας του τόπου μας.

Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey