Δηκτικά 16/05/12

16/05/2012 - 13:50

Δημόσιοι χώροι…

Την περασμένη Κυριακή, η Πλατεία Σαπφούς ήταν όπως θα έπρεπε να είναι μια πλατεία. Ποδήλατα, κόσμος που αντάλλασσε πράγματα, μικροί και μεγάλοι ξεχυμένοι παντού, όλος ο χώρος σε πλήρη αξιοποίηση. Έτσι θα έπρεπε να είναι όλοι οι δημόσιοι χώροι της πόλης και όχι παρατημένοι, αναξιοποίητοι και πνιγμένοι στα χόρτα και τα σκουπίδια.

 

… και σκουπίδια

Πάντως, για να λέμε και τα δικά μας τα στραβά και να μην κατηγορούμε μόνο τους άλλους, δε φταίει μόνο ο Δήμος για το πόσο βρόμικα είναι τα πάρκα και οι παιδικές χαρές και οι δρόμοι της πόλης. Οι πολίτες είμαστε που φέρνουμε την κατάσταση σε αυτό το σημείο και που δε φροντίζουμε να πετάξουμε τα απορρίμματά μας όταν και όπου πρέπει, και θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε αφού μπορούμε, κι όχι να δημιουργούμε την κατάσταση και μετά να γκρινιάζουμε μέχρι κάποιος να την «καθαρίσει».

Β.Χρ.

 

Ο αγώνας των κομμωτών

Το δικό τους αγώνα έχουν ξεκινήσει οι κομμωτές της Λέσβου, προκειμένου να πολεμήσουν την παράνομη κομμωτική και την παραοικονομία στην οποία αυτή βασίζεται. Μοιράζοντας στα μέλη του ένα φυλλάδιο που κυκλοφόρησε η Ομοσπονδία Κομμωτών Ελλάδας, ο Σύλλογος Κομμωτών Λέσβου τονίζει τις προσιτές τιμές και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρουν τα μέλη του, καθώς και τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στα καταστήματά τους, και καλεί τους πελάτες να προτιμήσουν τις νόμιμες αποδείξεις και να πουν «όχι» στην παράνομη κομμωτική στο σπίτι. «Δεν κυκλοφορούν μόνο “βαλιτσάκια”, αλλά μαθαίνουμε και πως αρκετά μαγαζιά δεν έχουν όλα τα χαρτιά της άδειας λειτουργίας», μας είπαν μέλη τού Δ.Σ.. «Υπάρχουν πλέον πολλά νόμιμα κομμωτήρια που έχουν οικονομικές τιμές, όλοι μας κάνουμε πλέον προσφορές και γι’ αυτό ζητάμε από τους πελάτες μας να στηρίξουν τον κλάδο μας, στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.»

Β.Χρ.

 

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη…

Συνάντηση είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί Μυτιλήνης και το Σωματείο Περιφερειακών Ταξί Λέσβου με τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή. Στη συνάντηση κατατέθηκαν οι απόψεις και οι θέσεις και των δύο Σωματείων. Με το καυτό θέμα της μιας ή όχι έδρας στο νησί της Λέσβου, οι δύο πλευρές συζήτησαν σχετικά με την εξεύρεση λύσης. Να θυμίσουμε ότι το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί από την πλευρά του διαφωνεί με τη θέσπιση μιας έδρας και την κατάργηση της μονής ταρίφας στο νησί, ενώ το Σωματείο Περιφερειακών Ταξί από τη δική του, πιστεύει πως η καλύτερη λύση είναι να γίνει μία ενιαία έδρα και μονή ταρίφα σε όλη τη Λέσβο. Ο κ. Γιακαλής ζήτησε και από τα δύο Σωματεία να καταθέσουν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα εγγράφως τις απόψεις τους, ώστε από εκεί και πέρα να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο σε συνεδρίασή του.

… και συνέλευση

Έκτακτη γενική συνέλευση έχει σήμερα το απόγευμα στις 4 το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί Μυτιλήνης, στο ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο». Εκεί το διοικητικό συμβούλιο θα ενημερώσει τα μέλη του για τη συνάντηση που έγινε με τον περιφερειάρχη και το Σωματείο Περιφερειακών Ταξί και θα ζητήσει να κατατεθούν και άλλες προτάσεις και σκέψεις των μελών του. Όπως τόνισε στο «Ε» ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ταξί Μυτιλήνης, κ. Παναγιώτης Σπανός, το Σωματείο λειτουργεί με απολύτως δημοκρατικές διαδικασίες και δίνει λόγο σε όλα τα μέλη του.

Γ.Σαρ.

 

Για τους διαμεσολαβητές

Πολύ καλή η κίνηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και να εντάξει στο δυναμικό του τους δύο διαμεσολαβητές. Έτσι λύνονται αρκετά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς, όπου γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό χρησιμοποιούσαν μόνο την… νοηματική για να συνεννοηθούν με τους ασθενείς νόμιμους μετανάστες, υπηκόους τρίτων χωρών, που δε μιλούν ελληνικά. Η αλήθεια είναι πως μέχρι να καταλάβεις με νοήματα τι ακριβώς συμβαίνει, χάνεται χρόνος που είναι πολύτιμος. Όλα καλά με τους νόμιμους μετανάστες, με τους παράνομους τελικά τι θα γίνει;

Γ.Σαρ.

 

Κάλλιο αργά…

Άκρως εποικοδομητική, απ’ ό,τι φάνηκε τουλάχιστον απ’ την ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου, αποδείχθηκε η συνεργασία που υπήρξε μεταξύ δημοτικής αρχής και Περιφέρειας. Εννοείται πως τέτοιες επαφές, συντονιστικού χαρακτήρα, εκεί που μπαίνουν κάτω «με το νι και με το σίγμα» όλα τα δεδομένα και αποφασίζεται τι και πώς θα δρομολογηθεί, πότε, είναι πάντα ωφέλιμες. Είτε έχουν πολιτικό είτε τεχνοκρατικό, είτε μικτό χαρακτήρα όπως η περί ης ο λόγος συνάντηση εργασίας.

Για το ότι δεν είχαν έως τώρα μπει τα πράγματα σε τέτοια βάση, σίγουρα υπάρχουν ευθύνες. Αλλά, έστω και τώρα, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αρκεί φυσικά να μην εξαντληθεί σε μία και μόνη προσπάθεια το όλο εγχείρημα καλής συνεργασίας.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Σε Καλλονή ή Άντισσα;

Απ’ τη συνάντηση Περιφέρειας - Δήμου κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών γύρω απ’ τα θέματα της επένδυσης Ρόκα στη Λέσβο. Έτσι αποφασίστηκε να γίνει ανοιχτή εκδήλωση, ή στην Καλλονή ή στην Άντισσα, όπου θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων από υπηρεσιακά στελέχη και πολιτικά πρόσωπα.

Σε πρώτη φάση, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός θα αποστείλει τις επόμενες μέρες στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου πλήρη φάκελο με τα στοιχεία για την επένδυση, ενώ πολύ σύντομα θα αποφασιστεί και το πότε και πού θα γίνει η κοινή εκδήλωση Περιφέρειας - Δήμου.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Τον είχαν δεδομένο…

Ανατράπηκαν στην περίπτωση του Γιάννη Γιαννέλλη οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ αντοχής και ανοχής, γιατί η υπομονή του εξαντλήθηκε. Τα απανωτά, τόσα χρόνια, χτυπήματα στην άψογη από κάθε άποψη κομματική του στάση λειτούργησαν σωρευτικά, προστέθηκαν στην κλίμακα της αγανάκτησης και τον έκαναν να εκραγεί. Άλλωστε, το κόμμα τού φέρθηκε τόσο απαράδεκτα και ελεεινά, όπως ποτέ δεν ξαναείδαμε σε τοπικό επίπεδο να συμβαίνει σε ιστορικά κομματικά στελέχη, οπότε και ήταν αναμενόμενο να τον οδηγήσει σε αποχώρηση.

 

… και θα το πληρώσουν

Είναι πασιφανές ότι τον είχαν δεδομένο και πίστευαν πως θα μπορούν δίχως αιδώ να παίζουν με το φιλότιμό του. Τώρα όμως, όποια επιλογή και αν κάνει ο κ. Γιαννέλλης, είναι σίγουρο πως θα πλήξει τη Ν.Δ., πληρώνοντάς την με το ίδιο νόμισμα. Ακόμη κι αν δεν εκτεθεί ως υποψήφιος με άλλο κόμμα - κάτι που δεν αποκλείεται -, η δημοσιότητα που πήρε η υπόθεσή του ανά την Ελλάδα, είναι ικανή για να «πληγώσει» το κόμμα και προσωπικά την εικόνα του Αντώνη Σαμαρά. Είτε φταίει ο ίδιος, είτε οι μυστικοσύμβουλοί του, που δεν είχαν ένα δράμι ανθρωπιάς για να προστατεύσουν τις ανθρώπινες σχέσεις του προέδρου με τα κομματικά στελέχη.

Πώς το είπε ο κ. Γιαννέλλης; Ο πολιτικός κανιβαλισμός στο απόγειό του.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Έρχονται απολύσεις στους δήμους

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος των απολύσεων στο χώρο της αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Δημοτικών Υπαλλήλων της Λέσβου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου τους, μόλις τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από τους δήμους όλης της χώρας αναλυτικά στοιχεία για τους μόνιμους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου που απασχολούν. Τα στοιχεία, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου, θα χρησιμοποιηθούν στις διαβουλεύσεις του Υπουργείου με… την τρόικα. Στην ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται πως ο Δήμος Λέσβου απέστειλε τα σχετικά στοιχεία στο Υπουργείου Εσωτερικών.

 

Έρχονται απολύσεις στους δήμους (2)

«Παρά τον αποπροσανατολισμό που επικρατεί αυτές τις ημέρες, φαίνεται ότι τα σχέδια του μνημονίου προχωρούν κανονικά, οδηγώντας σε ανεργία και σε περαιτέρω εξαθλίωση τους εργαζομένους της χώρας.

Καλούμε όλους τους εργαζομένους στο Δήμο Λέσβου σε συσπείρωση και αγωνιστική επαγρύπνηση, με στόχο να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στο Δήμο μας», υπογραμμίζει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του.

Ν.Μ.

 

Με τα κιάλια

Οι ξενοδόχοι και οι ταβερνιάρηδες το φετινό καλοκαίρι θα ψάχνουν τους τουρίστες με τα κιάλια. Τα στοιχεία για τον εσωτερικό τουρισμό είναι απογοητευτικά. Σε σημείο τέτοιο, που να καθίσταται παντελώς αδιάφορο το αν θα κάνουν έκτακτες δρομολογήσεις πλοίων οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Εκτός από τις αφίξεις τουριστών, φέτος το καλοκαίρι θα βιώσουμε μια δραματική μείωση και στις αφίξεις των συντοπιτών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ν.Μ.

 

Ζεματάει η ανεργία

10.461 ανέργους έχει καταγράψει ο ΟΑΕΔ το φετινό Απρίλιο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Από αυτούς, περίπου οι μισοί προέρχονται από το Νομό μας. Δηλαδή οι καταγεγραμμένοι άνεργοι του Νομού είναι μια πόλη του μεγέθους της Μύρινας.

Για τους περισσότερους από αυτούς, η μετανάστευση φαντάζει ως μόνη λύση. Έτσι, καθημερινά μαθαίνουμε για νέους ανθρώπους που ξενιτεύονται.

Ν.Μ.

 

Υπάρχει και το πολιτικό κόστος

Ποιος να το φανταζόταν ότι θα έρθει η μέρα που στην ΕΑΣ Λέσβου οι απεργίες θα ήταν στην ημερήσια διάταξη. Εκεί που για δεκαετία βασίλευε η εργασιακή ειρήνη. Η διοίκηση της ΕΑΣ Λέσβου, λαμβάνοντας υπόψη το γενικότερο πολιτικό κλίμα, οφείλει να επανεξετάσει τη στάση της. Οφείλει να δει αν πράγματι την συμφέρει να ακολουθεί κατά πόδας τη γραμμή της ΠΑΣΕΓΕΣ ή όχι. Εξ άλλου, η πλειοψηφία των ενώσεων συνεταιρισμών που επιδιώκουν την καρατόμηση των μισθών των υπαλλήλων τους, έχουν ελάχιστη έως καθόλου παραγωγική δραστηριότητα, πράγμα που δεν ισχύει όμως για την ΕΑΣ Λέσβου.

Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey