FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Οι φορείς του Αϊβαλιού (Δήμος, Επιμελητήριο κ.λπ.) με την ευκαιρία σειράς εκδηλώσεων (food festival) που ετοιμάζουν για τα εγκαίνια του Μουσείου Ελαιόλαδου (Ayvalık Zeytin Müzesi) απευθύνθηκαν στους ομολόγους τους στη Μυτιλήνη και ζήτησαν να διοργανωθούν παράλληλα και οι θεσμικές πια γιορτές «Μέρες Μυτιλήνης στο Αϊβαλί». Άλλωστε, φέτος είναι η σειρά τους!

6 - 27 Μαΐου «Μέρες Μυτιλήνης στο Αϊβαλί»
Οι φορείς του Αϊβαλιού (Δήμος, Επιμελητήριο κ.λπ.) με την ευκαιρία σειράς εκδηλώσεων (food festival) που ετοιμάζουν για τα εγκαίνια του Μουσείου Ελαιόλαδου (Ayvalık Zeytin Müzesi) απευθύνθηκαν στους ομολόγους τους στη Μυτιλήνη και ζήτησαν να διοργανωθούν παράλληλα και οι θεσμικές πια γιορτές «Μέρες Μυτιλήνης στο Αϊβαλί». Άλλωστε, φέτος είναι η σειρά τους! Παρ’ όλο που δεν υπάρχει ικανός χρόνος για προετοιμασία (είναι και το ζήτημα της ρευστής πολιτικής κατάστασης), τελικά με συνεργασία Περιφέρειας, Δήμου, Επιμελητηρίου και άλλων φορέων, η Μυτιλήνη ανταποκρινόμενη στην επιμονή των Αϊβαλιωτών θα συμμετάσχει με εικαστική έκθεση Λέσβιων δημιουργών, έκθεση λεσβιακών προϊόντων και υπηρεσιών, μουσικοχορευτική παράσταση απ’ το Σύλλογο Επάνω Σκάλας και παράσταση-ρεσιτάλ από τη Χορωδία «Σκαλκώτα».

Παράλληλα με τις γιορτές θα γίνει και διαγωνισμός μεσογειακής κουζίνας με αντικείμενο τη συμβολή του ελαιόλαδου και της γκουρμέ μαγειρικής στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Επισκευάζεται το Σχολείο Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου     
Κατά την πρόσφατη (28/4/12) μετάβασή του στην Ίμβρο, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, επισκέφθηκε και το χωριό Άγιοι Θεόδωροι, στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Τα μέλη της ελληνικής μειονοτικής κοινότητας τον ξενάγησαν στο χωριό, όπου μεταξύ άλλων είδε και το μισογκρεμισμένο σήμερα κτήριο του Δημοτικού Σχολείου, ώστε το Σεπτέμβρη να ξαναχτυπήσει το κουδούνι και να ξαναδεχτεί μαθητές. Συγκινημένος ο Τούρκος Πρόεδρος, έκανε δηλώσεις και σχολίασε την επισκευή του διδακτηρίου ως συμβολική πράξη της Πολιτείας στην ελληνική μειονότητα της Ίμβρου, που έχει δεινοπαθήσει και συρρικνωθεί κατά τον 20ό αιώνα.

Παράλληλα, όμως, υπήρξε και διαμαρτυρία των Ιμβρίων με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου Γκιουλ, ενάντια στη σχεδιαζόμενη στο νησί λειτουργία ορυχείου-εργοστασίου χρυσού.Υποτροφίες για εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας
Σειρά υποτροφιών εξήγγειλε η τουρκική κυβέρνηση σε Έλληνες αρχάριους μαθητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) για εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας, φέτος το καλοκαίρι. Τα μαθήματα θα γίνουν κατά το δίμηνο από 25 Ιουνίου έως 17 Αυγούστου, σε Πόλη, Άγκυρα, Σμύρνη, Προύσσα, Αττάλεια, Σαμψούντα και Τραπεζούντα. Οι ενδιαφερόμενοι που θα επιλεγούν, θα κινηθούν με δικά τους έξοδα στην πόλη του προορισμού τους και θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με κάρτα ασφάλισης και υγείας. Σε κάθε μαθητή θα καταβάλλεται αποζημίωση 325 τουρκικών λιρών. Όσοι ενδιαφέρονται, πρέπει να αποταθούν για πληροφορίες στις τουρκικές πρεσβείες και προξενεία. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω διαδικτύου (www.trscholarships.org) μέχρι την Παρασκευή 18/5/2012.

Χιώτες μαθητές στη Σμύρνη  
Το πρωτόκολλο που συνομολογήθηκε στις 14 Απριλίου ’12 ανάμεσα στο δήμαρχο Χίου, κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη, και τον πρόεδρο του Επιμελητήριου Σμύρνης, κ. Εκρέμ Ντεμιρτάς, για ενθάρρυνση της ανταλλαγής επισκέψεων και γνωριμία των νέων των δύο πόλεων, αρχίζει και υλοποιείται. Έτσι, στις 9 Μαΐου μαθητές από επτά σχολεία της Χίου (δυο γυμνάσια και πέντε δημοτικά) έφτασαν μέσω Τσεσμέ στη Σμύρνη. Τους υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και ο γενικός μας πρόξενος στη Σμύρνη, κ. Τσακίρης. Αν υπολογιστεί ότι στη Σμύρνη ο μαθητικός πληθυσμός ξεπερνά τις 700 χιλ. άτομα, η Χίος έχει να περιμένει πολλά απ’ το νεανικό τουρισμό. Τώρα μάλιστα που δεν απαιτείται βίζα για τους κάτω των 18 ετών Τούρκους υπηκόους, η ανταλλαγή επισκέψεων της νεολαίας θα αναπτυχθεί πολύ.Μεγάλη η ανθοφορία της ελιάς και απέναντι 
Απ’ το Αϊβαλί μέχρι το ακρωτήριο Μπαμπάς, σε όλη την ελαιόφυτη περιοχή πέριξ του Αδραμυττινού Κόλπου, η φετινή ανθοφορία της ελιάς δεν έχει προηγούμενο. Οι βροχές του Απριλίου και οι σχετικά χαμηλές ακόμη θερμοκρασίες ευνοούν και προαναγγέλλουν πλούσια καρποφορία. Μακάρι να πιάσει και καλή τιμή το λάδι, να αμειφθεί ο κόπος των αγροτών.

24, 25, 26 Μαΐου Ελληνοτουρκική Συνάντηση στο Σεφέρ Χισάρ
Με πρωτοβουλία της ελληνικής και τουρκικής «Συνύπαρξης», αλλά και τουρκικών φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, διοργανώνεται στο Σεφέρ Χισάρ (στην αρχαία Τέω), νότια της Σμύρνης, προκαταρκτική ελληνοτουρκική συνάντηση, η οποία θα είναι ο προπομπός για να προετοιμάσει την ατζέντα μιας ουσιαστικής ευρύτερης συνόδου της αυτοδιοίκησης, και όχι μόνο στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Πιθανά η σύνοδος αυτή θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του φθινοπώρου 2012. Από όσα έγιναν γνωστά, από ελληνικής πλευράς θα πάρουν μέρος οι περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και εν ενεργεία και τέως δήμαρχοι.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top