Τα Δηκτικά 11/05/12

11/05/2012 - 13:39

Σημαντική βοήθεια

Καλύτερα από ό,τι φανταζόταν κανείς πάει το πρόγραμμα Συμπληρωματική Φροντίδα που γίνεται στο σωματείο «Help - Βοήθεια για το Παιδί και τον Έφηβο», όπως τόνισε ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Τσουκαρέλλης, καθώς είναι σημαντικό το πόσο πολύ βοηθούνται τα παιδιά. Αξίζει να θυμίσουμε ότι υπεύθυνος του εν λόγω προγράμματος είναι ο Δημήτρης Παπανδρέου, του οποίου η πρόταση τον περασμένο Φεβρουάριο είχε βραβευθεί ανάμεσα σε άλλες περίπου 500 συμμετοχές από το World of difference, πρόγραμμα που εκπονούσε η Vodafone και έδινε τη δυνατότητα σε πέντε ανθρώπους να εργαστούν σε μια κοινωφελή οργάνωση της επιλογής τους, ενώ η εταιρεία τούς πλήρωνε το μισθό για ένα χρόνο.

Γ.Σαρ.

 

Έκανε αίσθηση

Πολλά τηλεφωνήματα από τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας δεχθήκαμε προχθές και χθες, λίγο μετά την δημοσίευση του ρεπορτάζ για την αξιοποίηση των ελιών ως ζωοτροφής από ελαιοπαραγωγό της Λέσβου. Πρόκειται για το έσχατο σημείο απαξίωσης της ελαιοκομίας του νησιού.

Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν στις σημερινές συνθήκες υπήρχε μια ισχυρή Ελαιουργική (τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση των ελαιοπαραγωγικών ενώσεων της χώρας), που θα συγκέντρωνε το λάδι, που θα τυποποιούσε ένα μέρος και θα πωλούσε το υπόλοιπο σε εμπόρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα στην Ισπανία υπάρχουν πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί που συγκεντρώνουν και εμπορεύονται πάνω από 500.000 τόνους λαδιού.

Ν.Μ.

 

Και τα «κακά» σχόλια

Αν και έχουν περάσει αρκετές ημέρες, συνεχίζουν ακόμη να έρχονται πολύ θετικά για τη Λέσβο μηνύματα των Ευρωπαίων που ξεναγήθηκαν από το «Πόλιον». Ορισμένοι από αυτούς, μάλιστα, δήλωσαν πως ενδιαφέρονται να αποκτήσουν και κατοικία στο νησί, για να έρχονται τα καλοκαίρια. Δεν έλειψαν ωστόσο και τα αρνητικά σχόλια, που έχουν να κάνουν κυρίως με το θέμα της καθαριότητας και του θορύβου από τα μηχανάκια, αν και σύμφωνα με το Σύλλογο καταβλήθηκαν πολύ σημαντικές προσπάθειες από τους αρμοδίους του τόπου. Φαίνεται όμως πως αυτές δεν ήταν αρκετές. Άλλωστε, το ζητούμενο δεν είναι να γίνονται περιστασιακοί καθαρισμοί και να λαμβάνονται διάφορα άλλα μέτρα όταν περιμένουμε «γκρουπ» επισκεπτών, αλλά αυτά να γίνουν βίωμα για όλους και συνεχώς.

Β.Χρ.

 

Αποκατάσταση

Δυσαρεστήθηκαν ορισμένοι αναγνώστες μας από το χτεσινό μας σχόλιο με τίτλο «Απορίες ΚΟΚ». Συγκεκριμένα, ένας από αυτούς μάς τηλεφώνησε και μας εξήγησε - και πολύ καλά έκανε - πως από τα 65 και πάνω οι οδηγοί υποχρεούνται να περνούν από ιατρικές εξετάσεις υποχρεωτικά κάθε τρία χρόνια, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν είναι σε θέση να συνεχίσουν να έχουν το δίπλωμά τους. Εμείς, από πλευράς μας, επαναλαμβάνουμε πως δεν είχαμε σκοπό να «αποκλείσουμε» συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες (πόσο μάλλον όταν στα περισσότερα τροχαία ατυχήματα εμπλέκονται οδηγοί νεαρών ηλικιών), αλλά πως η απορία μας προέκυψε από τα όσα μάς είπε η Τροχαία.

Β.Χρ.

 

Βιβλία χωρίς αίθουσα

Όπως μας έλεγε χτες ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου, οι δύο δάσκαλοι που έχουν προσκαλέσει σήμερα το συγγραφέα Βασίλη Χατζηβασιλείου είναι κι αυτοί που έκαναν τα πάντα για να οργανωθεί η Βιβλιοθήκη του Σχολείου. Ωστόσο, η τελευταία «στεγάζεται» αυτήν τη στιγμή σε τμήμα του κεντρικού διαδρόμου του σχολικού κτηρίου, αφού δεν υπάρχει κάποια διαθέσιμη αίθουσα. Κάτι που ο ίδιος θεωρεί απαραίτητο για το Σχολείο τους, αφού η Φιλαναγνωσία είναι πλέον μέσα στα μαθήματα που διδάσκονται.

Β.Χρ.

 

Φοιτητικές εκλογές

Μπορεί οι φοιτητικές εκλογές να είναι σε έξι ημέρες από σήμερα, η προεκλογική κίνηση ωστόσο στα τμήματα του «Ξενία» είναι πεσμένη. Υπάρχουν ορισμένα τραπεζάκια, αλλά ούτε έχουν βγει επισήμως οι θέσεις των παρατάξεων, ούτε υπάρχει κόσμος που να αγωνιά ιδιαίτερα για το τι θα ψηφίσει. Τελικά το ότι οι φοιτητικές εκλογές συνέπεσαν με τις βουλευτικές, έχει φέρει τα πάνω κάτω στον κόσμο των φοιτητών. Και δικαιολογημένα, αφού όλα είναι τελείως ρευστά αυτήν τη στιγμή.

Β.Χρ.

 

Και άλλα στην Άγρα

Το πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετώπισε η Άγρα σαφώς και δεν είναι το μοναδικό της περιοχής, όπως μας τόνισε κάτοικος του χωριού. Προβλήματα υπάρχουν τόσο με το Νηπιαγωγείο, που χρειάζεται επειγόντως επισκευή, όσο και με το γήπεδο. «Για τα σκουπίδια, τι να πούμε. Η κατάσταση είναι γνωστή…», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναγνώστης, θέλοντας με λίγα λόγια να αποδώσει με ακρίβεια μια δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές του νησιού.

Γ.Σαρ.

 

Ανάπτυξη για το Βοστάνειο

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε προσπάθειες και ενέργειες, είτε παλιότερων μηνών είτε πιο πρόσφατες, να αποδίδουν καρπούς στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ήταν καιρός να ξεκινήσουν τόσο οι αναβαθμίσεις του κτηρίου και των υπηρεσιών του, όσο και ο εκσυγχρονισμός του, που θα προσφέρει στους πολίτες της Λέσβου ακόμα καλύτερες παροχές υγείας. Με το νέο σύστημα που εφαρμόζεται τώρα, του «Νοσηλευτικού Φακέλου», θα αποφευχθούν εντελώς τα λάθη και η εξυπηρέτηση των ασθενών θα γίνεται ακόμη καλύτερα.

Γ.Σαρ.

 

Μια θαυμάσια κατάσταση

«Πώς σας φάνηκε το αποτέλεσμα των εκλογών;», ρωτήσαμε το δήμαρχο Λέσβου στο περιθώριο της συνεδρίασης του προχθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, για να πάρουμε αμέσως το σχόλιό του:

«Όπως έχει πει ο Μάο Τσε Τουνγκ και το διάβασα πρόσφατα στο βιβλίο “Όταν η γάτα συμφιλιώθηκε με τα ποντίκια” του Τάσου Παππά, “μεγάλη ανακατωσούρα, θαυμάσια κατάσταση”.»

Σύντομη μεν, ανάλυση δε, απ’ τον πάντα πολιτικό Δημήτρη Βουνάτσο.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Μεγάλη ανακούφιση…

Το έλεγε και το ξανάλεγε και μετά τη συνεδρίαση ο Γιάννης Τσακίρης, πως ήταν υποχρεωμένος ως αντιδήμαρχος να φέρει εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για αύξηση των δικαιωμάτων βοσκής κατά κεφαλή ζώου, ανεξάρτητα απ’ τη δική του θέση. Η οποία ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτό που αναγκάστηκε να υποστηρίξει, αυξήσεις δηλαδή για τους κτηνοτρόφους, προς όφελος όμως του Δήμου που εισπράττει τα δικαιώματα.

Οπότε, όταν σύσσωμο το Συμβούλιο απέρριψε την πρότασή του, βρέθηκε στην κυριολεκτικά… ευχάριστη θέση να αποσύρει την εισήγησή του και μάλιστα με τέτοια ταχύτητα, που ξάφνιασε όσους τον άκουγαν.

Η ανακούφιση που ένιωσε ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλη, κι όχι μόνο απ’ τη βιασύνη του να δηλώσει πως θα μείνουν ίδιες οι τιμές, αλλά και απ’ τη λάμψη που είχε το βλέμμα του.

Εννοείται πως αν περνούσε μια τέτοια εισήγηση, όχι μόνο ο κ. Τσακίρης ή ο δήμαρχος, αλλά σύσσωμη η δημοτική αρχή δε θα τολμούσε να εμφανιστεί στις κτηνοτροφικές περιοχές της Λέσβου.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Θα ξανάρθει…

Στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα που κλήθηκε να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν και η έγκριση καθυστερούμενης οφειλής για την αγορά ακινήτου στην Αγία Παρασκευή, ποσού 55.867 ευρώ. Το θέμα πήρε διαστάσεις γιατί πωλητής του ακινήτου προς το Δήμο ήταν ο πρώην δήμαρχος Αγίας Παρασκευής και νυν αντιδήμαρχος, Γιώργος Κυριαζής, ο οποίος και εξήγησε πώς ακριβώς έχει η υπόθεση, αντικρούοντας και σχόλια ότι η αγορά αποφασίστηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2010, δυο μέρες δηλαδή πριν τη λήξη της θητείας του, αφού - όπως είπε - η αγορά είχε οριστικοποιηθεί σε επίπεδο ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ήδη απ’ τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.

Επειδή ανέκυψαν διάφορα ζητήματα, αποφασίστηκε να ξανάρθει το θέμα προς συζήτηση, με κατάθεση κι όλων των σχετικών εγγράφων για την πληρέστερη ενημέρωση των συμβούλων.

 

… στο Συμβούλιο

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση, είναι γιατί δε βρέθηκε ένας απ’ την πλειοψηφία να απαντήσει στο ερώτημα που ως «σούσουρο» είχε κυριεύσει την αίθουσα: «γιατί το θέμα μπήκε στα ξαφνικά στα εκτός ημερήσιας διάταξης;». Κι αυτό, όταν η απάντηση είναι τόσο, μα τόσο απλή και συνίσταται στο ότι η πληρωμή για το οικόπεδο προήλθε από πιστώσεις του «Θησέας», που όπως και για τόσα άλλα έργα των πρώην δήμων, τώρα εγκρίθηκαν.

Παρά το πέπλο μυστηρίου που κάποιοι επεχείρησαν με μισόλογα κι ασάφειες να ρίξουν στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Κυριαζής επεσήμανε ότι έχει ολοκληρωθεί και η δικαστική διερεύνηση που κινήθηκε μετά από καταγγελία στην Εισαγγελία, ενώ τόνιζε πως το τίμημα της πώλησης αποδείχτηκε στο ένα τέταρτο της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου, έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Ζητούν παράταση

Πολλοί κάτοικοι της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών επικοινώνησαν μαζί μας τις τελευταίες ημέρες, ζητώντας όλοι να δοθεί νέα παράταση στην κατάθεση αιτήσεων για διόρθωση στο Κτηματολόγιο. Όπως μας έλεγαν, η προεκλογική περίοδος που μεσολάβησε, είχε ως συνέπεια πολλοί να μην καταφέρουν να απευθυνθούν στο αρμόδιο γραφείο που λειτουργεί στην Πλατεία Αλυσίδας. Για να γίνει καλύτερη δουλειά, ας δοθεί μια παράταση ενός μήνα.

Ν.Μ.

 

Απ’ το Μάρτη

Στις 27 Μαρτίου αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας να ζητήσει από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών να υποδείξει δύο στελέχη του που θα αναλάβουν την εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ. Ωστόσο, η σχετική απόφαση της Επιτροπής ανακοινώθηκε μόλις χθες.

Γιατί τέτοια καθυστέρηση; Ήταν αβλεψία ή δεν ήθελε η περιφερειακή αρχή να ξύνει παλιές πληγές εν μέσω προεκλογικής περιόδου;

Ν.Μ.

 

Πρωτοβουλία των Οικολόγων

Αλλαγή του εκλογικού νόμου από αυτήν τη Βουλή ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, ώστε στις επόμενες εκλογές (όποτε κι αν γίνουν) τα κόμματα που την 6η Μάη έμειναν εκτός Βουλής, να εκπροσωπηθούν. Οι Οικολόγοι απευθύνονται κατ’ αρχήν σεΔημοκρατική Συμμαχία, Δημιουργία, Ξανά!, Δράση - Φιλελεύθερη Συμμαχία, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Κοινωνική Συμφωνία, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας. Είναι η δεύτερη φορά που οι Οικολόγοι έμειναν εκτός Βουλής για ένα μικρό αριθμό ψήφων, κι έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται.

Ν.Μ.

 

Σημαντική βοήθεια

Καλύτερα από ό,τι φανταζόταν κανείς πάει το πρόγραμμα Συμπληρωματική Φροντίδα που γίνεται στο σωματείο «Help - Βοήθεια για το Παιδί και τον Έφηβο», όπως τόνισε ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Τσουκαρέλλης, καθώς είναι σημαντικό το πόσο πολύ βοηθούνται τα παιδιά. Αξίζει να θυμίσουμε ότι υπεύθυνος του εν λόγω προγράμματος είναι ο Δημήτρης Παπανδρέου, του οποίου η πρόταση τον περασμένο Φεβρουάριο είχε βραβευθεί ανάμεσα σε άλλες περίπου 500 συμμετοχές από το World of difference, πρόγραμμα που εκπονούσε η Vodafone και έδινε τη δυνατότητα σε πέντε ανθρώπους να εργαστούν σε μια κοινωφελή οργάνωση της επιλογής τους, ενώ η εταιρεία τούς πλήρωνε το μισθό για ένα χρόνο.

Γ.Σαρ.

 

Έκανε αίσθηση

Πολλά τηλεφωνήματα από τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας δεχθήκαμε προχθές και χθες, λίγο μετά την δημοσίευση του ρεπορτάζ για την αξιοποίηση των ελιών ως ζωοτροφής από ελαιοπαραγωγό της Λέσβου. Πρόκειται για το έσχατο σημείο απαξίωσης της ελαιοκομίας του νησιού.

Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν στις σημερινές συνθήκες υπήρχε μια ισχυρή Ελαιουργική (τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση των ελαιοπαραγωγικών ενώσεων της χώρας), που θα συγκέντρωνε το λάδι, που θα τυποποιούσε ένα μέρος και θα πωλούσε το υπόλοιπο σε εμπόρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα στην Ισπανία υπάρχουν πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί που συγκεντρώνουν και εμπορεύονται πάνω από 500.000 τόνους λαδιού.

Ν.Μ.

 

Και τα «κακά» σχόλια

Αν και έχουν περάσει αρκετές ημέρες, συνεχίζουν ακόμη να έρχονται πολύ θετικά για τη Λέσβο μηνύματα των Ευρωπαίων που ξεναγήθηκαν από το «Πόλιον». Ορισμένοι από αυτούς, μάλιστα, δήλωσαν πως ενδιαφέρονται να αποκτήσουν και κατοικία στο νησί, για να έρχονται τα καλοκαίρια. Δεν έλειψαν ωστόσο και τα αρνητικά σχόλια, που έχουν να κάνουν κυρίως με το θέμα της καθαριότητας και του θορύβου από τα μηχανάκια, αν και σύμφωνα με το Σύλλογο καταβλήθηκαν πολύ σημαντικές προσπάθειες από τους αρμοδίους του τόπου. Φαίνεται όμως πως αυτές δεν ήταν αρκετές. Άλλωστε, το ζητούμενο δεν είναι να γίνονται περιστασιακοί καθαρισμοί και να λαμβάνονται διάφορα άλλα μέτρα όταν περιμένουμε «γκρουπ» επισκεπτών, αλλά αυτά να γίνουν βίωμα για όλους και συνεχώς.

Β.Χρ.

 

Αποκατάσταση

Δυσαρεστήθηκαν ορισμένοι αναγνώστες μας από το χτεσινό μας σχόλιο με τίτλο «Απορίες ΚΟΚ». Συγκεκριμένα, ένας από αυτούς μάς τηλεφώνησε και μας εξήγησε - και πολύ καλά έκανε - πως από τα 65 και πάνω οι οδηγοί υποχρεούνται να περνούν από ιατρικές εξετάσεις υποχρεωτικά κάθε τρία χρόνια, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν είναι σε θέση να συνεχίσουν να έχουν το δίπλωμά τους. Εμείς, από πλευράς μας, επαναλαμβάνουμε πως δεν είχαμε σκοπό να «αποκλείσουμε» συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες (πόσο μάλλον όταν στα περισσότερα τροχαία ατυχήματα εμπλέκονται οδηγοί νεαρών ηλικιών), αλλά πως η απορία μας προέκυψε από τα όσα μάς είπε η Τροχαία.

Β.Χρ.

 

Βιβλία χωρίς αίθουσα

Όπως μας έλεγε χτες ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου, οι δύο δάσκαλοι που έχουν προσκαλέσει σήμερα το συγγραφέα Βασίλη Χατζηβασιλείου είναι κι αυτοί που έκαναν τα πάντα για να οργανωθεί η Βιβλιοθήκη του Σχολείου. Ωστόσο, η τελευταία «στεγάζεται» αυτήν τη στιγμή σε τμήμα του κεντρικού διαδρόμου του σχολικού κτηρίου, αφού δεν υπάρχει κάποια διαθέσιμη αίθουσα. Κάτι που ο ίδιος θεωρεί απαραίτητο για το Σχολείο τους, αφού η Φιλαναγνωσία είναι πλέον μέσα στα μαθήματα που διδάσκονται.

Β.Χρ.

 

Φοιτητικές εκλογές

Μπορεί οι φοιτητικές εκλογές να είναι σε έξι ημέρες από σήμερα, η προεκλογική κίνηση ωστόσο στα τμήματα του «Ξενία» είναι πεσμένη. Υπάρχουν ορισμένα τραπεζάκια, αλλά ούτε έχουν βγει επισήμως οι θέσεις των παρατάξεων, ούτε υπάρχει κόσμος που να αγωνιά ιδιαίτερα για το τι θα ψηφίσει. Τελικά το ότι οι φοιτητικές εκλογές συνέπεσαν με τις βουλευτικές, έχει φέρει τα πάνω κάτω στον κόσμο των φοιτητών. Και δικαιολογημένα, αφού όλα είναι τελείως ρευστά αυτήν τη στιγμή.

Β.Χρ.

 

Και άλλα στην Άγρα

Το πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετώπισε η Άγρα σαφώς και δεν είναι το μοναδικό της περιοχής, όπως μας τόνισε κάτοικος του χωριού. Προβλήματα υπάρχουν τόσο με το Νηπιαγωγείο, που χρειάζεται επειγόντως επισκευή, όσο και με το γήπεδο. «Για τα σκουπίδια, τι να πούμε. Η κατάσταση είναι γνωστή…», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναγνώστης, θέλοντας με λίγα λόγια να αποδώσει με ακρίβεια μια δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές του νησιού.

Γ.Σαρ.

 

Ανάπτυξη για το Βοστάνειο

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε προσπάθειες και ενέργειες, είτε παλιότερων μηνών είτε πιο πρόσφατες, να αποδίδουν καρπούς στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ήταν καιρός να ξεκινήσουν τόσο οι αναβαθμίσεις του κτηρίου και των υπηρεσιών του, όσο και ο εκσυγχρονισμός του, που θα προσφέρει στους πολίτες της Λέσβου ακόμα καλύτερες παροχές υγείας. Με το νέο σύστημα που εφαρμόζεται τώρα, του «Νοσηλευτικού Φακέλου», θα αποφευχθούν εντελώς τα λάθη και η εξυπηρέτηση των ασθενών θα γίνεται ακόμη καλύτερα.

Γ.Σαρ.

 

Μια θαυμάσια κατάσταση

«Πώς σας φάνηκε το αποτέλεσμα των εκλογών;», ρωτήσαμε το δήμαρχο Λέσβου στο περιθώριο της συνεδρίασης του προχθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, για να πάρουμε αμέσως το σχόλιό του:

«Όπως έχει πει ο Μάο Τσε Τουνγκ και το διάβασα πρόσφατα στο βιβλίο “Όταν η γάτα συμφιλιώθηκε με τα ποντίκια” του Τάσου Παππά, “μεγάλη ανακατωσούρα, θαυμάσια κατάσταση”.»

Σύντομη μεν, ανάλυση δε, απ’ τον πάντα πολιτικό Δημήτρη Βουνάτσο.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Μεγάλη ανακούφιση…

Το έλεγε και το ξανάλεγε και μετά τη συνεδρίαση ο Γιάννης Τσακίρης, πως ήταν υποχρεωμένος ως αντιδήμαρχος να φέρει εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για αύξηση των δικαιωμάτων βοσκής κατά κεφαλή ζώου, ανεξάρτητα απ’ τη δική του θέση. Η οποία ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτό που αναγκάστηκε να υποστηρίξει, αυξήσεις δηλαδή για τους κτηνοτρόφους, προς όφελος όμως του Δήμου που εισπράττει τα δικαιώματα.

Οπότε, όταν σύσσωμο το Συμβούλιο απέρριψε την πρότασή του, βρέθηκε στην κυριολεκτικά… ευχάριστη θέση να αποσύρει την εισήγησή του και μάλιστα με τέτοια ταχύτητα, που ξάφνιασε όσους τον άκουγαν.

Η ανακούφιση που ένιωσε ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλη, κι όχι μόνο απ’ τη βιασύνη του να δηλώσει πως θα μείνουν ίδιες οι τιμές, αλλά και απ’ τη λάμψη που είχε το βλέμμα του.

Εννοείται πως αν περνούσε μια τέτοια εισήγηση, όχι μόνο ο κ. Τσακίρης ή ο δήμαρχος, αλλά σύσσωμη η δημοτική αρχή δε θα τολμούσε να εμφανιστεί στις κτηνοτροφικές περιοχές της Λέσβου.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Θα ξανάρθει…

Στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα που κλήθηκε να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν και η έγκριση καθυστερούμενης οφειλής για την αγορά ακινήτου στην Αγία Παρασκευή, ποσού 55.867 ευρώ. Το θέμα πήρε διαστάσεις γιατί πωλητής του ακινήτου προς το Δήμο ήταν ο πρώην δήμαρχος Αγίας Παρασκευής και νυν αντιδήμαρχος, Γιώργος Κυριαζής, ο οποίος και εξήγησε πώς ακριβώς έχει η υπόθεση, αντικρούοντας και σχόλια ότι η αγορά αποφασίστηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2010, δυο μέρες δηλαδή πριν τη λήξη της θητείας του, αφού - όπως είπε - η αγορά είχε οριστικοποιηθεί σε επίπεδο ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ήδη απ’ τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.

Επειδή ανέκυψαν διάφορα ζητήματα, αποφασίστηκε να ξανάρθει το θέμα προς συζήτηση, με κατάθεση κι όλων των σχετικών εγγράφων για την πληρέστερη ενημέρωση των συμβούλων.

 

… στο Συμβούλιο

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση, είναι γιατί δε βρέθηκε ένας απ’ την πλειοψηφία να απαντήσει στο ερώτημα που ως «σούσουρο» είχε κυριεύσει την αίθουσα: «γιατί το θέμα μπήκε στα ξαφνικά στα εκτός ημερήσιας διάταξης;». Κι αυτό, όταν η απάντηση είναι τόσο, μα τόσο απλή και συνίσταται στο ότι η πληρωμή για το οικόπεδο προήλθε από πιστώσεις του «Θησέας», που όπως και για τόσα άλλα έργα των πρώην δήμων, τώρα εγκρίθηκαν.

Παρά το πέπλο μυστηρίου που κάποιοι επεχείρησαν με μισόλογα κι ασάφειες να ρίξουν στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Κυριαζής επεσήμανε ότι έχει ολοκληρωθεί και η δικαστική διερεύνηση που κινήθηκε μετά από καταγγελία στην Εισαγγελία, ενώ τόνιζε πως το τίμημα της πώλησης αποδείχτηκε στο ένα τέταρτο της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου, έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Ζητούν παράταση

Πολλοί κάτοικοι της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών επικοινώνησαν μαζί μας τις τελευταίες ημέρες, ζητώντας όλοι να δοθεί νέα παράταση στην κατάθεση αιτήσεων για διόρθωση στο Κτηματολόγιο. Όπως μας έλεγαν, η προεκλογική περίοδος που μεσολάβησε, είχε ως συνέπεια πολλοί να μην καταφέρουν να απευθυνθούν στο αρμόδιο γραφείο που λειτουργεί στην Πλατεία Αλυσίδας. Για να γίνει καλύτερη δουλειά, ας δοθεί μια παράταση ενός μήνα.

Ν.Μ.

 

Απ’ το Μάρτη

Στις 27 Μαρτίου αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας να ζητήσει από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών να υποδείξει δύο στελέχη του που θα αναλάβουν την εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ. Ωστόσο, η σχετική απόφαση της Επιτροπής ανακοινώθηκε μόλις χθες.

Γιατί τέτοια καθυστέρηση; Ήταν αβλεψία ή δεν ήθελε η περιφερειακή αρχή να ξύνει παλιές πληγές εν μέσω προεκλογικής περιόδου;

Ν.Μ.

 

Πρωτοβουλία των Οικολόγων

Αλλαγή του εκλογικού νόμου από αυτήν τη Βουλή ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, ώστε στις επόμενες εκλογές (όποτε κι αν γίνουν) τα κόμματα που την 6η Μάη έμειναν εκτός Βουλής, να εκπροσωπηθούν. Οι Οικολόγοι απευθύνονται κατ’ αρχήν σεΔημοκρατική Συμμαχία, Δημιουργία, Ξανά!, Δράση - Φιλελεύθερη Συμμαχία, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Κοινωνική Συμφωνία, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας. Είναι η δεύτερη φορά που οι Οικολόγοι έμειναν εκτός Βουλής για ένα μικρό αριθμό ψήφων, κι έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται.

Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey