Δηκτικά 07/05/12 - β΄ μέρος

07/05/2012 - 14:07

Ελάχιστοι…  

Όσο προοδεύει η τεχνολογία και διευρύνεται η χρήση του διαδικτύου, τόσο μειώνεται ο αριθμός εκείνων που παρακολουθούν την απευθείας μετάδοση των αποτελεσμάτων στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Οπότε, το κοινό περιορίζεται πλέον στους εκπροσώπους των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς και των κομμάτων, ενώ το παρών έδωσαν και μεμονωμένοι υποψήφιοι ή οι εκπρόσωποί τους, που ήθελαν από πρώτο χέρι να ενημερωθούν.

Εννοείται όμως πως υπήρξαν αμέτρητοι πολίτες και κομματικά στελέχη, ή και υποψήφιοι, που και σ’ αυτές τις εκλογές τίμησαν την παλιά καλή συνήθεια των Μυτιληνιών, της «περαντζάδας μια βόλτα απ’ τη Νομαρχία».

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Ούτε αεροπλάνα, ούτε βαπόρια…

Λόγω κρίσης, δε διακινήθηκαν και τα χιλιάδες εισιτήρια που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση έπαιρναν τα δύο μεγάλα κόμματα προκειμένου να φέρουν εκλογείς απ’ την Αθήνα και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα, για να ψηφίσουν στη Λέσβο.

Όπως έλεγαν κομματικά στελέχη, ούτε καν γέμισαν οι πτήσεις του Σαββατοκύριακου προς το νησί, όταν άλλες φορές έπρεπε πολύ καιρό πριν να κανονίσεις τα εισιτήρια για τις εκλογές, ενώ ακόμη πιο παλιά τέτοιες μέρες έμπαιναν σωρηδόν οι έκτακτες πτήσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες ετεροδημότες.

 

… κι άδειες θέσεις

Κι όχι μόνο εξέλειπαν τα «κομματικά τσάρτερ» και τα «μισθωμένα βαπόρια», αλλά - όπως σχολίαζε και η πρώην βουλευτής Χριστιάνα Καλογήρου, που μαζί με το γιο της Δούκα ταξίδεψαν απ’ την Αθήνα - «και σ’ όποια πτήση θέλαμε υπήρχαν εισιτήρια, και το αεροπλάνο που ήρθαμε είχε άδειες θέσεις».

Σ’ αυτές τις εκλογές fast-track, τίποτε δεν ήταν όπως παλιά και αυτή η πολυποίκιλη αλλαγή σκηνικού, έφερε οριστικές ανατροπές στα ειωθότα των εκλογών.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Σαν κάθε Κυριακή…

Με την καλοκαιρία που επικρατούσε χθες, βρήκαν ευκαιρία οι ερασιτέχνες ψαράδες και βγήκαν στις θάλασσες πέριξ της Μυτιλήνης για το χόμπυ τους.

Μόλις σουρούπωσε, μια παρέα Τσιγγάνων, στην αλάνα απέναντι απ’ το εργοστάσιο της ΔΕΗ, άναψε φωτιά και με δυνατή μουσική, ψήνοντας και τραγουδώντας, φαινόταν να διασκεδάζει για τα καλά.

Οι καφετέριες στην προκυμαία έσφυζαν από κόσμο και με εξαίρεση τους συγκεντρωμένους έξω απ’ τα εκλογικά κέντρα στην Πλατεία Σαπφούς, τίποτε άλλο δε θύμιζε εκλογές. Όλη η Μυτιλήνη και τα περίχωρα ήταν όπως κάθε Κυριακή.

Σα να μην έχει περάσει μόλις μια ντουζίνα χρόνια απ’ την αναμέτρηση του 2000, που παραλίγο να δημιουργηθεί σύρραξη έως ότου οριστικοποιηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Μια ντουζίνα χρόνια, που αυτά που έφεραν μαζί τους, ήταν ικανά να διαλύσουν την κυριαρχία του δικομματισμού, διαφοροποιώντας ό,τι ίσχυε μεταπολιτευτικά.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Ασταύρωτο…

Ο διάλογος αληθινός, μεταξύ νεαρού ζευγαριού που μόλις είχε ολοκληρώσει το βραδινό φαγητό του, κάπου στην προκυμαία, και περπατούσε αγκαλιά συζητώντας:

«Αλήθεια, ψήφισες;», ρώτησε ο κύριος που μετά βίας ήταν 25 χρονών.

«Ναι, πήγα το μεσημέρι», απάντησε η δεσποινίδα, που άντε να ήταν συνομήλική του.

«Εγώ ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ και σταύρωσα τον …», συνέχισε ο νεαρός για να ρωτήσει τη σύντροφό του: «Εσύ;»

«Να, εγώ ψήφισα Χρυσή Αυγή, αλλά δεν ήξερα κανέναν και το ‘ριξα ασταύρωτο.»

Πιο χαλαρή ψήφο και μάλιστα σε ναζιστικό κόμμα απ’ ό,τι αυτή που πήρε σ’ αυτές τις εκλογές η νέα κοινοβουλευτική δύναμη της χώρας, δεν πρέπει ιστορικά να έχει ξανακαταγραφεί σε καμμία εκλογική αναμέτρηση.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Έλειπε πάλι ψηφοδέλτιο

Λίγο μετά το πρώτο σχόλιο περί… κοινών μεταξύ των χτεσινών εκλογών και αυτών του 2009, πληροφορηθήκαμε κι ένα ακόμη ίδιο περιστατικό. Όπως και τότε, στο εκλογικό κέντρο των ετεροδημοτών της Μυτιλήνης υπήρξε πρόβλημα με ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων. Και μπορεί αυτήν τη φορά να αφορούσε ένα μόνο ψηφοφόρο που δεν το πήρε στα χέρια του, μπορεί ο ίδιος να μην επρόκειτο να ψηφίσει το συγκεκριμένο κόμμα - όπως φάνηκε εκ των υστέρων -, ωστόσο το συμβάν δείχνει πως χρειάζεται να είναι πιο προσεκτικοί όσοι ορίζονται στα εκλογικά κέντρα, για να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα.

Β.Χρ.

 

Μια ερμηνεία

Επειδή πολλοί σπάνε το κεφάλι τους να ερμηνεύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν είναι απλώς ότι αποδοκιμάστηκαν ευθέως οι δύο εκπρόσωποι του δικομματισμού. Είναι προφανές ότι οι πολίτες - αδιαφορώντας για το κόστος - δεν ήθελαν απλώς να τιμωρήσουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.. Ήθελαν με κάθε τρόπο, κατά το κοινώς λεγόμενο, να τους τη «σπάσουν»! Οπότε, όχι μόνο τους καταψήφιζαν, αλλά έδιναν και ψήφο σε ό,τι καταλάβαιναν ότι θα τους ενοχλήσει πιο πολύ. Μην ξεχνάτε, στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας οι εκπρόσωποι του δικομματισμού είχαν στο στόχαστρο τη Χρυσή Αυγή. Μόλις είδαν τα σκούρα, έβαλαν μπροστά το ΣΥΡΙΖΑ. Ας το έχουν υπόψη τώρα που πήραν το μάθημα, για τις επόμενες - απ’ ότι φαίνεται πολύ κοντινές - εκλογές. Άμα θέλουν να βοηθήσουν κανέναν άλλο, για να τον έχουν αυριανό συνεργάτη, ας τον… αρχίσουν στο βρίσιμο!

Π.Μ.

 

Λάθος επιλογές

Για πολλούς αποτέλεσε έκπληξη η μη εκλογή του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου κ. Κώστα Μουτζούρη με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.. Δοθέντος, μάλιστα, ότι ερχόταν άφθαρτος από την τρέχουσα πολιτική, αλλά και με αρκετές περγαμηνές σημαντικής προσφοράς σε τοπικές υποθέσεις του Νομού Λέσβου με την προηγούμενη ιδιότητά του. Προφανώς πλήρωσε την όποια πολιτική του απειρία, που οδήγησε σε - κάποιες - κακές επιλογές υποστηρικτών, οι οποίοι με την ακραία τακτική τους, μη έχοντας οι ίδιοι την καλύτερη έξωθεν μαρτυρία, οδήγησαν σε αντισυσπείρωση το εκλογικό σώμα.

Π.Μ.

 

Εγέρθητι

Στη μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων που επέλεξαν να ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή, το συγκεκριμένο κόμμα είναι παντελώς άγνωστο. Άγνωστες είναι και οι πρακτικές του. Μια πρώτη γεύση τού περί τίνος πρόκειται την έλαβαν οι δημοσιογράφοι που πήγαν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής προκειμένου να πάρουν τη δήλωση από τον πρόεδρο του κόμματος, κ. Μιχαλολιάκο. Ένας από τους «φουσκωτούς» που βρίσκονταν εκεί, απαίτησε από τους δημοσιογράφους να εγερθούν μόλις θα εμφανιζόταν στην αίθουσα ο κ. Μιχαλολιάκος. Κι όσοι αρνήθηκαν να το κάνουν ή διαμαρτυρήθηκαν, ο εν λόγω φουσκωτός και άλλοι φρόντισαν να τους πετάξουν έξω από την αίθουσα. Κι είμαστε μόλις στην αρχή των όσων πρόκειται να δούμε από τον κ. Μιχαλολιάκο και τους ανθρώπους του, εντός και εκτός Βουλής.

Ν.Μ.

 

Κι όμως ανεβαίνει

Πολλοί ήταν αυτοί που την τελευταία εβδομάδα διαπίστωναν πανικό τού Κ.Κ.Ε. στη Λέσβο, εκτιμώντας ότι μπορεί να καταγράψει πτώση στα ποσοστά του. Τελικά το αποτέλεσμα τους διέψευσε. Το Κ.Κ.Ε., παρ’ ότι εμφάνισε νέα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιό του, παρ’ ότι δεν έκανε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στη Μυτιλήνη, κατάφερε να ανεβάσει τα ποσοστά του, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πανελλαδικά. Μπορεί να νιώθει πλέον την ανάσα τού ΣΥΡΙΖΑ, που εκπροσωπείται μάλιστα και από δικό του βουλευτή, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια σταθερά για τα τοπικά δεδομένα.

Έτσι διέψευσε και όλους τους άσπονδους φίλους του.

Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey