Οι εξ ανατολών... γείτονες

03/05/2012 - 21:03

Από το Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρωμαϊκών Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ) της Κωνσταντινούπολης δημιουργήθηκε και άρχισε να λειτουργεί γραφείο υποστήριξης Ελλήνων και συγκεκριμένα για τους Κωνσταντινουπολίτες που ζουν στην Ελλάδα και λόγω της κρίσης αναζητούν εργασία στην Τουρκία ή τους Ελλαδίτες που εισρέουν στην Πόλη για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γραφείο εξυπηρέτησης Ελλήνων στην Πόλη
Από το Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρωμαϊκών Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ) της Κωνσταντινούπολης δημιουργήθηκε και άρχισε να λειτουργεί γραφείο υποστήριξης Ελλήνων και συγκεκριμένα για τους Κωνσταντινουπολίτες που ζουν στην Ελλάδα και λόγω της κρίσης αναζητούν εργασία στην Τουρκία ή τους Ελλαδίτες που εισρέουν στην Πόλη για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα, για να περάσουν καλύτερα και να οργανώσουν τη ζωή τους εκεί.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στη διεύθυνση Meşelik sokak 11A, Beyoğlu (περιοχή Ταξίμ, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας), αφού κλείσουν πρώτα ραντεβού.

Κρατείται το πλοιάριο «Çeşme Ekspres» στο λιμάνι της Χίου
Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με το τουρκικό πλοιάριο “Çeşme Ekspres” που εκτελεί δρομολόγια στη γραμμή Χίος - Τσεσμές. Σύμφωνα με επιθεώρηση που έγινε απ’ τις λιμενικές αρχές στις 10/10/11. με βάση την εφαρμογή του διεθνούς κανονισμού Ports State Control, Paris M.O.U., εντοπίστηκαν παραλείψεις και έγιναν συστάσεις να διορθωθούν. Στις 21/3/12 πραγματοποιήθηκε ξανά επιθεώρηση και διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν αποκατασταθεί οι εντοπισθείσες παραλείψεις.

Για το λόγο αυτό οι λιμενικές αρχές δεν επέτρεψαν τον απόπλου του πλοίου. Δημιουργήθηκε γενικότερο πρόβλημα με τις αντίστοιχες τουρκικές αρχές και πολλοί μιλούν για το ενδεχόμενο αντιποίνων. Δηλαδή υπάρχει φόβος μήπως οι τουρκικές λιμενικές αρχές επιφέρουν ανάλογα προβλήματα σε ελληνικής πλοιοκτησίας πλοιάρια, που εκτελούν δρομολόγια σε άλλες γραμμές σύνδεσης των ελληνικών νησιών με τα απέναντι τουρκικά λιμάνια.

Πάνε και τα παϊτόνια στα Πριγκηπονήσια 
Στο όνομα του εκσυγχρονισμού και της καθαριότητας καταργούνται και τα «παϊτόνια», οι ιππήλατες άμαξες με τις οποίες γινόταν η περιήγηση των τουριστών στην Πρίγκηπο. Θα αντικατασταθούν με τα εικονιζόμενα ηλεκτροκίνητα οχήματα, για να μη βρομίζεται η πόλη απ’ τις κοπριές. Βεβαίως υπάρχουν και διαμαρτυρίες απ’ τους λάτρεις της παράδοσης και της οικολογίας, που μεταξύ άλλων βάζουν και τον προβληματισμό: κρίμα δεν είναι τόσα άλογα να γίνουν σουτζούκια και παστουρμάδες;!



Χελώνες Caretta - Caretta στο Δικελί   
Στην παραλία Kabakum (Χονδρή Άμμος) του Δικελί, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση χελωνών Καρέττα - Καρέττα για ωοτοκία. Έτσι η παραλία αυτή καταγράφεται ως η 22η στη Μεσόγειο για την αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μεταβολή αυτή επήλθε λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Οι χελώνες αναζητούν τώρα βορειότερα ακτές για την ωοτοκία, όπου να πληρούνται οι απαραίτητες προς τούτο προϋποθέσεις, όπως ασφάλεια, υγρασία, δροσιά, καθαρό και υγιεινό περιβάλλον. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι τα χελωνάκια που γεννιούνται στις νοτιότερες πιο ζεστές παραλίες, είναι κατά 85% θηλυκά. Αυτό, φαίνεται, το γνωρίζουν ενστικτωδώς τα ζώα και έρχονται στα βορειότερα για να αποκατασταθεί η ισορροπία στο είδος. Ο Δήμος Δικελί ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül της Σμύρνης την εκπόνηση μελέτης, που θα υποδείξει τη λήψη μέτρων για την ασφαλή ωοτοκία των χελωνών και βέβαια… για την τουριστική αξιοποίηση του φαινόμενου στην όλη περιοχή.



8 Απριλίου η Παγκόσμια Ημέρα των Τσιγγάνων
Το μάθαμε κι αυτό! Πως υπάρχει και Παγκόσμια Ημέρα των Τσιγγάνων, των Roma, όπως τους αποκαλούν και στην Τουρκία, και γίνονται εκεί διάφορες εκδηλώσεις. Στο Αϊβαλί το Συμβούλιο Συνοικιών του Δήμου, όπου εκπροσωπούνται και οι Τσιγγάνοι κάτοικοι της πόλης, ετοιμάζει για να εορτασθεί η ημέρα θεατρική παράσταση από επαγγελματίες ηθοποιούς, στην οποία καλούνται να πάρουν μέρος και Αϊβαλιώτες Τσιγγάνοι. Στόχος των διοργανωτών είναι, εκτός απ’ τους τομείς του χορού και της μουσικής, όπου ήδη διαπρέπουν, να τους δοθεί η ευκαιρία να εξοικειωθούν και με την τέχνη του θεάτρου. Στο Αδραμύττι επίσης γίνεται συνάντηση των Τσιγγάνων όλου του Νομού Μπαλίκεσιρ, προκειμένου να επιλεγεί ο «Σταρ Ρομά» που θα εκπροσωπήσει την περιοχή στον πανεθνικό διαγωνισμό, που θα γίνει στην Άγκυρα στις 8 Απριλίου.

7 - 8 Απριλίου, το 3ο Φεστιβάλ Ραδικιού στα Αλάτσατα  
Για τρίτη χρονιά φέτος διοργανώνεται στα Αλάτσατα (τουριστική κωμόπολη μεταξύ Σμύρνης και Τσεσμέ) γιορτή για τα ραδίκια και τα άγρια χόρτα. Απόγονοι Τουρκοκρητικών πολλοί σημερινοί Αλατσατιανοί, κρατούν ζωντανή την παράδοση των Κρητικών προγόνων τους για τα χόρτα του βουνού. Οι γιορτές, εκτός από διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, περιλαμβάνουν και διαγωνισμό μαγειρικής με φαγητά που έχουν βάση τα άγρια χόρτα. Διαφόρων ειδών σαλάτες, χορτόπιτες, μπουρανί κ.λπ.. Στις γιορτές συμμετέχουν, εκτός διαγωνισμού, και πολλά απ’ τα ξενοδοχεία της περιοχής, που θα στείλουν ποσότητες έτοιμων φαγητών για να μοιραστούν στη γιορτή. Ακόμη, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να προμηθευτούν το βιβλιαράκι που εκδόθηκε με τις συνταγές που διαγωνίσθηκαν στα προηγούμενα Φεστιβάλ. Το βραβείο για τις τρεις καλύτερες συμμετοχές είναι από μία χρυσή λίρα!



Νέος αεροσταθμός στο Körfez havaalanı
Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών, Binali Yıldırım, θεμελίωσε προχτές το κτήριο του νέου αεροσταθμού στο γειτονικό μας αεροδρόμιο «Körfez» μεταξύ Αδραμυττίου και Μπουρχάνιας, στο οποίο από πέρσι επεκτάθηκε ο αεροδιάδρομος προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί μεγάλα αεροπλάνα. Το σημερινό κτήριο έχει εμβαδόν 675 τ.μ. μόλις, ενώ αυτό που θεμελιώθηκε θα έχει 23.260 τ.μ.. Θα στοιχήσει 40 εκατ. περίπου λίρες και θα παραδοθεί στο τέλος τού 2013. Μεγάλες οι προοπτικές για το Körfez havaalanı, στο οποίο από φέτος αναμένονται και πτήσεις τσάρτερ απ’ το εξωτερικό.

Επιχειρηματική συνάντηση για τον τουρισμό στην Πόλη  
Στις 19 και 20 Απριλίου, με την αιγίδα τού ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) και του ελληνικού κλάδου τής ΗΑΤΤΑ, μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη ελληνική αποστολή από ξενοδόχους, τουριστικούς πράκτορες, επιχειρηματίες εστίασης, ανάπτυξης ακινήτων, διεθνών κρουαζιέρων κ.ά., για να συναντηθούν (αίθουσα Divan Istanbul City Hotel) με επιλεγμένους επαγγελματίες της τουριστικής τουρκικής αγοράς. Σκοπός, η προσέλκυση τουριστών απ’ την Τουρκία ή μέσω Τουρκίας. Οι διοργανωτές της συνάντησης (εταιρεία Artion) εκτιμούν ότι θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για τις ελληνικές επιχειρήσεις απ’ την καθαρά επαγγελματική αυτή συνάντηση. Τυχόν ενδιαφερόμενοι, μπορούν να πάρουν πληροφορίες από: τηλ. 2310 257816, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


 
Στη Κωνσταντινούπολη για το Final Four τού μπάσκετ
Η πρόκριση του Ολυμπιακού και η αναμενόμενη για μεθαύριο του Παναθηναϊκού στο ευρωπαϊκό Final Four, που διοργανώνεται φέτος (11 - 14 Μαΐου) στην Πόλη, πυροδοτεί το ενδιαφέρον πολλών Μυτιληνιών να παρακολουθήσουν τους αγώνες.

Βεβαίως οι πληροφορίες απ’ την Πόλη δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικές σε ό,τι αφορά στην εξασφάλιση των εισιτηρίων, αλλά και στις τιμές των ξενοδοχείων, που έχουν ανέβει αισθητά. Παρ’ όλα αυτά, ο συντοπίτης μας τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος προσπαθεί να διοργανώσει εκδρομή. Οι φίλοι τού μπάσκετ που ενδιαφέρονται, ας τον ρωτήσουν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey