FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Προχθές Κυριακή των Βαΐων, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ξεκίνησε στο Φανάρι η τελετή παρασκευής - «εψήσεως» του Αγίου Μύρου, μία διαδικασία που γίνεται περίπου κάθε δέκα χρόνια.

Ξεκίνησε η παρασκευή του Αγίου Μύρου στο Φανάρι
Προχθές Κυριακή των Βαΐων, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ξεκίνησε στο Φανάρι η τελετή παρασκευής - «εψήσεως» του Αγίου Μύρου, μία διαδικασία που γίνεται περίπου κάθε δέκα χρόνια. Η φετινή τελετή είναι η τρίτη απ’ την ενθρόνιση του κ. Βαρθολομαίου, γι’ αυτό και η συνήθης ευχή που ακούγεται αυτές τις μέρες, είναι να ευλογήσει και την… τέταρτη. Η ομάδα παρασκευής του μύρου απαρτίζεται από κοσμικούς, επιστήμονες, άρχοντες του Πατριαρχείου και ιερωμένους όλων των ορθόδοξων εκκλησιών, με επικεφαλής το «Μυρεψό» κ. Γεώργιο Σάββιτς.
Η όλη διαδικασία γίνεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα και χρησιμοποιούνται προς τούτο αρωματικά φυτά και αιθέρια έλαια. Στα καζάνια που βράζει, χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη παλιά εκκλησιαστικά έντυπα και ξύλινα φθαρμένα σκεύη. Τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, οι 12 ασημένιοι και αλαβάστρινοι αμφορείς όπου έχει τοποθετηθεί το μύρο, μεταφέρονται με λιτανεία από 24 ιερείς και 35 αρχιερείς στην Αγία Τράπεζα του Πατριαρχικού Ναού, όπου μετά τον καθαγιασμό του, φυλάσσεται στο Μυροφυλάκειο. Το Άγιο Μύρο διανέμεται στις ορθόδοξες εκκλησίες όλου του κόσμου και χρησιμοποιείται στο μυστήριο της βάπτισης για να «μυρωθεί», να γίνει δεκτός, ο νεοεισερχόμενος στην Εκκλησία πιστός.

Στις 26 Απριλίου ίσως νεώτερα από Βρυξέλλες για τη βίζα
Στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών τής Ε.Ε. που θα γίνει στις 26 Απριλίου, υπάρχει και το ζήτημα της θεώρησης (βίζα) των Τούρκων πολιτών. Εν όψει της συνάντησης, ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα Ε.Ε., κ. Εγκεμέν Μπαγίς, κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να καταργήσουν τις θεωρήσεις για τα ταξίδια των Τούρκων υπηκόων, εστιάζοντας την προσοχή τους στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που είναι κατά των θεωρήσεων. Επεσήμανε ακόμη ο κ. Μπαγίς ότι οι κανονισμοί για τη βίζα έχουν ξεπεραστεί απ’ την εύρωστη ανάπτυξη της Τουρκίας κατά την τελευταία δεκαετία. Ως έκτη στη σειρά στην Ευρώπη και 18η παγκοσμίως, κατατάσσουν την Τουρκία ανάμεσα στη λίστα των ανεπτυγμένων χωρών. Η αρμόδια για ζητήματα βίζας Ευρωπαία επίτροπος κ. Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε επίσης ότι πρέπει να ξεκινήσει σύντομα ο διάλογος με την Τουρκία για το καθεστώς της βίζας. Φέρεται όμως να χαρακτηρίζει την κατάργηση της βίζας μοχλό για την υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία, που θα εξασφαλίζει την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών. Ίδωμεν.

Ο οθωμανικός τουριστικός οδηγός της Περγάμου
Οι ανασκαφές στην αρχαία Πέργαμο έγιναν μεταξύ 1871 και 1878 απ’ τους Γερμανούς, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Carl Humann. Μετά τη μεταφορά και την έκθεση των σημαντικότερων και ωραιότερων ευρημάτων στο Μουσείο του Βερολίνου (Pergamos Museum), ακολουθεί το 1887 η πρώτη και το 1889 η δεύτερη έκδοση του τουριστικού οδηγού, στη γερμανική βέβαια γλώσσα. Περιeλάμβανε πληροφορίες τριήμερης επίσκεψης των ενδιαφερoμένων, τις συγκοινωνίες που υπήρχαν, τα διαθέσιμα καταλύματα, χάρτες διαδρομών κ.λπ.. Το 1902 το Μουσείο του Βερολίνου εκδίδει τον οδηγό στην Οθωμανική (τουρκικά με αραβική γραφή) γλώσσα και τον δωρίζει στο Σουλτάνο. Στις 39 σελίδες του, βρίσκει κανείς ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις αρχαιότητες της Περγάμου και τη γύρω περιοχή. Ανάμεσά τους, αναφέρει και το όνομα ενός Έλληνα, του Δημητρίου Τσολακίδη, που βοήθησε στην περισυλλογή και διάσωση πολλών ευρημάτων και στον οποίο απονεμήθηκε για τις υπηρεσίες του το μετάλλιο τέταρτου βαθμού του Στέμματος της Πρωσίας! Αυτός ο πρώτος αρχαιολογικός και τουριστικός οδηγός της οθωμανικής Τουρκίας επανεκδόθηκε απ’ το Δήμο Περγάμου στην τουρκική (νεώτερη, με λατινικά στοιχεία) και την αγγλική γλώσσα.

Εγκαίνια του αναστηλωθέντος μοναστηριού στο Μοσχονήσι  
Τη Μ. Παρασκευή, την πιο ιερή μέρα της Ορθοδοξίας, εγκαινιάζεται το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου «Στα σέληνα». Λένε πως το όνομά του προέρχεται είτε απ’ τα πολλά αγριοσέληνα της περιοχής, είτε απ’ τη λέξη «Σελήνη», που έχει να κάνει με την «Πορδοσελήνη», το αρχαιοελληνικό όνομα του μεγάλου Μοσχονησιού. Το μνημείο είχε καταστραφεί κατά 80% και αναστηλώθηκε εκ βάθρων και με σεβασμό, όπως ακούγεται, απ’ τη νέα ιδιοκτήτριά του, που είναι η κ. Σούζαν Σαμπαντζί, γόνος της γνωστής πλούσιας οικογένειας των Σαμπαντζήδων, η οποία μεταξύ άλλων είναι και πρόεδρος της Τράπεζας Ak.Bank. Στις 10:30, σε εκδήλωση που θα γίνει στο πέτρινο καφενείο του Μοσχονησιού, το περίφημο «Tas-kafe», θα παρουσιασθεί το βιβλίο που εκδόθηκε προς τούτο και περιλαμβάνει την ιστορία του Μοναστηριού, αλλά και τα σχέδια της όλης αναστηλωτικής δουλειάς που συντελέστηκε, σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα. Το μεσημέρι θα γίνουν τα εγκαίνια, όπου έχει προσκληθεί όλο το τζετ σετ (που λένε) της Τουρκίας, οι οποίοι θα φτάσουν στο Μοναστήρι διά θαλάσσης με πλεούμενα. Απαιτείται ειδική πρόσκληση για να παραστεί κανείς εκεί. Πάντως, η οικογένεια Σαμπαντζί δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ποια θα είναι η μελλοντική χρήση του αναστηλωθέντος μοναστηριού.Προύσσα - Πόλη, νέα γραμμή φέρρυ
Με την ολοκλήρωση της προβλήτας στο Τοπ-τσουλάρ, επίνειο κι αυτό της Προύσσας, όπως η Γιάλοβα και τα Μουδανιά, ξεκίνησαν τα δρομολόγια της IDO (Ιstanbul Deniz Organization) που εκποιήθηκε κι αυτή απ’ το Δήμο σε ιδιώτες, με ταχύπλοα τύπου καταμαράν. Στις 50 λίρες ανέρχεται η τιμή του εισιτηρίου (τσουχτερή κάπως για Τουρκία), συγκεντρώνει όμως τη μεγάλη προτίμηση των ταξιδιωτών. Μάλιστα, η εταιρεία, για να διευκολύνει τους βιαστικούς που δεν μπορούν να περιμένουν στην «ουρά», δίνει τη δυνατότητα με την καταβολή 20 επιπλέον λιρών να επιβιβάζονται απ’ ευθείας στο πλοίο παρακάμπτοντας τη σειρά! Αυτό σημαίνει η ιδιωτικοποίηση των μαζικών συγκοινωνιών, λένε πολλοί και διαμαρτύρονται.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top