Οι εξ ανατολών... γείτονες

02/05/2012 - 19:28

Γιορτάστηκε σ’ όλη την Τουρκία η Εβδομάδα Τουρισμού, με διάφορες εκδηλώσεις. Στο Αϊβαλί πραγματοποιήθηκε πορεία απ’ το Τελωνείο ως την πλατεία της πόλης με το άγαλμα του Κεμάλ. Πήραν μέρος οι Αρχές και οι εκπρόσωποι όλων των μαζικών φορέων της πόλης.

Εβδομάδα Τουρισμού από 15 έως 22 Απριλίου
Γιορτάστηκε σ’ όλη την Τουρκία η Εβδομάδα Τουρισμού, με διάφορες εκδηλώσεις. Στο Αϊβαλί πραγματοποιήθηκε πορεία απ’ το Τελωνείο ως την πλατεία της πόλης με το άγαλμα του Κεμάλ. Πήραν μέρος οι Αρχές και οι εκπρόσωποι όλων των μαζικών φορέων της πόλης. Στο μήνυμά του ο δήμαρχος, Χασάν Μπλουλέντ Τουρκοζέν, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «από τον τουρισμό δεν πρέπει να προσδοκούμε μόνο οικονομικά οφέλη, αλλά και προαγωγή του πολιτισμού μας. Μέχρι τώρα προβάλλουμε τον τουρισμό “της άμμου και του ήλιου”, πρέπει να δώσουμε έμφαση στην προβολή του πολιτισμού και της ιστορικότητας του τόπου.».

Ακόμη δήλωσε ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών κι επαίνεσε τη δημιουργία των boutique hotel σε σχέση με τα all-included, που «φυλακίζουν» τον επισκέπτη. Ο καϊμακάμης κ. Ναλμπάντ επεσήμανε ότι πέρσι καταγράφηκαν στην Επαρχία Αϊβαλιού 500.000 διανυκτερεύσεις ξένων (στους οποίους βέβαια συμπεριλαμβάνονται και Τούρκοι μετανάστες από τη δυτική Ευρώπη) και ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ο αριθμός αυτός φέτος να αγγίξει το ένα εκατομμύριο.

Και διαγωνισμός
Στις 27 - 28 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Δήμου, διοργανώνεται στο Αϊβαλί Διήμερο Γαστρονομίας για ανάδειξη της μεσογειακής κουζίνας. Προς τούτο οι διοργανωτές προσκαλούν κι απ’ τη Μυτιλήνη δύο κριτές και μέχρι πέντε διαγωνιζομένους, που θα μαγειρέψουν τις σπεσιαλιτέ του τόπου τους. Αποκλείονται του διαγωνισμού οι επαγγελματίες. Στους τρεις πρώτους που θα διακριθούν οι συνταγές τους, θα δοθεί βραβείο 1.000 λιρών. Τυχόν ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες απ’ τα μέλη της «Συνύπαρξης».
 
Υδροπλάνα στην Τένεδο
Από 1ης Ιουνίου η εταιρεία Sea Bird εγκαινιάζει ένα νέο δίκτυο αεροπορικών συγκοινωνιών, με καναδέζικα υδροπλάνα 19 επιβατών. Σε πρώτη φάση θα εκτελούνται δρομολόγια απ’ την Πόλη (Κεράτιος Κόλπος) προς την Τένεδο και από τα Αλάτσατα προς την Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ). Οι τιμές του εισιτηρίου κυμαίνονται ανάλογα από 127 έως 577 λίρες. Η εταιρεία σήμερα διαθέτει δύο υδροπλάνα και σχεδιάζει σ’ ένα χρόνο να τα κάνει έξι. Τότε θα προστεθούν και άλλα δρομολόγια, κυρίως στα τουριστικά κέντρα Πόλη, Ίμβρος, Τένεδος, Αλάτσατα, Μπόντρουμ, Μαρμαρίς και Αττάλεια.

Τουριστική συμφωνία Χίου - Σμύρνης 
Ο δήμαρχος Χίου, κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης, προσκάλεσε το Πάσχα στη Χίο τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σμύρνης, κ. Εκρέμ Ντεμιρτάς, τον ξενάγησε στο νησί και παρακολούθησαν μαζί με τα μέλη της αντιπροσωπείας του Επιμελητηρίου την Ανάσταση με το ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά τρόπους αμεσότερης επαφής του κόσμου των δύο γειτονικών πόλεων. Προς τούτο υπέγραψαν σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, στο οποίο δίνεται έμφαση στην προσέγγιση των νέων ανθρώπων, οι οποίοι πολύ σύντομα θα κληθούν να διαχειρισθούν το μέλλον του τόπου.


Οι κ.κ. Λαμπρινούδης και Ντεμιρτάς

Μαθητές από τη Σμύρνη στη Χίο
Μάλιστα, χθες 23 Απριλίου, ημέρα αργίας των σχολείων, καθόσον έχει καθιερωθεί απ’ τα χρόνια τού Κεμάλ ως Ημέρα της Νεότητας στην Τουρκία, επισκέφθηκαν τη Χίο πολλοί μαθητές απ’ τη Σμύρνη. Το νέο πλαίσιο έκδοσης βίζας διευκολύνει τις επισκέψεις των νέων κάτω των 18 ετών, όμως οι δύο άνδρες στο μνημόνιο που υπέγραψαν, κάνουν εκτεταμένη αναφορά στα προβλήματα βίζας που είναι ανασταλτικός παράγοντας στην περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πόλεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ελληνόφωνης εφημερίδας «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης, πάνω από 800 λύκεια στην Τουρκία επιλέγουν ως προορισμό την Ελλάδα για την «πενταήμερη» εκδρομή τους.

Ειδήσεις από την Πέργαμο
Απορρίφθηκε την περασμένη βδομάδα απ’ το δικαστήριο τη Σμύρνης η προσφυγή οικολογικών οργανώσεων κατά της λειτουργίας του εργοστασίου χρυσού στο χωριό Ovacık κοντά στην Πέργαμο. Όλα βαίνουν καλώς, φαίνεται!
- Στις 5 και 6 Μαΐου διοργανώνεται στην Πέργαμο η ετήσια συνάντηση ερασιτεχνών φωτογράφων της Τουρκίας. Έχει προσκληθεί και αντιπροσωπεία απ’ τη δική μας Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης. Δεν είναι ακόμη βέβαιο αν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν οι Μυτιληνιοί ερασιτέχνες φωτογράφοι, λόγω της διενέργειας των εκλογών.

Ενδιαφέρουσες εκθέσεις απέναντι
Από 28/4 έως 2/5 διοργανώνεται στο Φουάρ της Σμύρνης η έκθεση «İzmir Boat Show», που αφορά σε ό,τι έχει να κάνει με σκάφη αναψυχής, windsurfing, καταδύσεις, ψάρεμα και θαλάσσια σπορ.
- Από 2/5 έως 5/5 στην Πόλη (İstanbul Fuar Merkezi στο Υeşilköy) η έκθεση «ISK SODEX 2012», αφιερωμένη στην ψύξη, τη θέρμανση, τον κλιματισμό, την ηλιακή ενέργεια κ.λπ.. Ακόμη, στον παράπλευρο χώρο και στο ίδιο χρονικό διάστημα διοργανώνεται και η έκθεση «Poolexpo 2012», για ό,τι αφορά σε πισίνες, σάουνες κ.λπ..

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey