31-07-18

31/07/2018 - 16:02 Ενημερώθηκε 01/08/2018 - 16:11

 

Θα περιμένουμε να… ξηλωθεί όλο το «πουλόβερ»;

Γράφαμε και τις προηγούμενες ημέρες, μέσα από τη αυτή τη στήλη των «Δηκτικών» της εφημερίδας για τη ζημιά που έχει υποστεί το πλακόστρωτο στο δρόμο που οδηγεί από τα Λαδάδικα προς την Προκυμαία. Πέρασαν δύο εβδομάδες και οι αρμόδιοι φορείς δεν φρόντισαν ούτε για τα… μάτια, να προχωρήσουν σε κάποιες εργασίες, ώστε το σημείο να πάψει να αποτελεί «παγίδα» τόσο για τους διερχόμενους οδηγούς, όσο και για τους πεζούς. Περπατώντας την περιοχή, παρατηρεί κανείς και σε άλλα σημεία του παραδοσιακού πλακόστρωτου ανάλογες φθορές, δείγμα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται συνολικά η πλακόστρωση στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου. Επειδή η περιοχή είναι η πλέον επισκέψιμη της Μυτιλήνης από ντόπιους, αλλά και ξένους επισκέπτες, ρωτάμε για ακόμα μία φορά. Θα φροντίσει ο Δήμος Λέσβου να αποκαταστήσει τις ζημιές ή θα περιμένει πρώτα να… ξηλωθεί όλο το «πουλόβερ»; Δυστυχώς, από κατασκευής του ο συγκεκριμένος δρόμος έχει αυτή την ιδιαιτερότητα. Αν φύγει μία πέτρα, θα ακολουθήσουν μοιραία και οι επόμενες. Γι’ αυτό η συντήρηση του πλακόστρωτου, όπως και σε όλες τις πόλεις που διαθέτουν παρόμοιο, επιβάλλεται η συνεχής συντήρηση, ώστε να μη δίνει την εικόνα αποσύνθεσής του. Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους από κατασκευής το εν λόγω πλακόστρωτο παρουσίαζε διάφορες ανορθογραφίες που με τον καιρό και τη χρήση έγιναν πρόβλημα. Στο συγκεκριμένο σημείο, όμως, το «ξήλωμα» έχει ξεπεράσει το ένα τετραγωνικό μέτρο, στην καρδιά της πόλης και συνεχίζεται. Μάλιστα, το… σκαλοπάτι που έχει δημιουργηθεί από το χώμα που έχει υποχωρήσει, αναγκάζει τους οδηγούς να κάνουν «σλάλομ» ανάμεσα στα παρκαρισμένα μηχανάκια, προκειμένου να μην προκαλέσουν ζημιά στα οχήματά τους. Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε τι θα συμβεί αν κάποιο δίκυκλο πέσει στην «τρύπα» ή αν κάποιος άτυχος περαστικός στραβοπατήσει. Για τη δημοτική αρχή δεν αποτελεί πρόβλημα, που απαιτεί λύση; Ή περιμένει να συμβεί κανένα ατύχημα για να σπεύσει;

Β. Παπ.

 

Η Ρίτα Αντωνοπούλου στην κόκκινη πανσέληνο της Παρασκευής μάγεψε με τη φωνή της το κοινό στο Κάστρο της Μυτιλήνης.
Φωτό: Μύρων Παυλής

 

Πληρώνει 6.000 ευρώ ανά μετανάστη

Με τη δέσμευση ότι οι χώρες που υποδέχονται αιτούντες άσυλο θα εισπράττουν 6.000 ευρώ κατ’ άτομο από κοινοτικούς πόρους, η Κομισιόν επιχειρεί να διασφαλίσει ότι η εκπλήρωση των ανθρωπιστικών υποχρεώσεων των χωρών υποδοχής δεν θα αποβαίνει εις βάρος των προϋπολογισμών τους. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκε από τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, βασίζεται στη γρήγορη επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου σε «κέντρα ελέγχου», στα οποία η ΕΕ θα προσφέρει πλήρη οικονομική και πρακτική υποστήριξη, ενώ θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Αρχών του κράτους στο οποίο βρίσκονται. Για κάθε αιτούντα άσυλο που θα αποβιβάζεται στις ακτές τους, οι χώρες θα λαμβάνουν 6.000 ευρώ από την ΕΕ, προοπτική που μπορεί να ικανοποιήσει τις κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Γαλλίας ή της Ελλάδας, αλλά όχι της Ιταλίας. Με αυτά και με εκείνα επιχειρεί η Ε. Ε. να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, δελεάζοντας με κονδύλια  τις χώρες υποδοχής, αλλά αυτή η τακτική απέχει πολύ από το να είναι η λύση στο πρόβλημα.Εκτός και αν οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι όλα είναι θέμα χρημάτων!

Α.Ω.

 

Εβδομοι στην ακριβή βενζίνη!

Στην τελευταία μέτρηση του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης που έγινε στις 26 Ιουλίου, ο Νομός Λέσβου βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των νομών πανελλαδικά με την ακριβότερη μέση τιμή αμόλυβδης. Και συγκεκριμένα στην έβδομη θέση!

Αναλυτικά οι πρώτοι νομοί σε ακρίβεια, βάσει της μέσης τιμής καυσίμων που συγκέντρωσε το παρατηρητήριο τιμών για τις 26 Ιουλίου είναι:

1)Κυκλάδων 1,877, 2) Σάμου 1,805, 3) Δωδεκανήσου 1,785, 4) Κεφαλληνίας 1,720, 5) Ευρυτανίας 1,714, 6) Ρεθύμνου 1,706, 7) Λέσβου 1,704, 8) Λασιθίου 1,700, 9) Χίου 1,699, 10) Ηρακλείου 1,694, 11) Κέρκυρας 1,685, 12) Χανίων 1,682.

Α.Ω.

 

Ο Βέρρος τα είπε όλα με ένα… όνειρο

Με το ιδιαίτερο φλεγματικό χιούμορ που τον διακρίνει αλλά και με κυνισμό, ο αντιδήμαρχος Καλλονής Ταξιάρχης Βέρρος εστίασε με φόντο την φονική πυρκαγιά και την αναζήτηση ευθυνών, σε μία από τις βασικές ανεπάρκειες (και) της αυτοδιοίκησης. Που ακούει στο όνομα «γνώση», «υπευθυνότητα» των εκλεγμένων μελών της, που εξακολουθούν να αποτελούν τελευταία στην ιεράρχηση των «προσόντων» του εκάστοτε υποψηφίου, αλλά ο κόσμος τα θυμάται μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή… Έγραψε χαρακτηριστικά στο προφίλ του στο facebook:  «Είδα ένα όνειρο χτες το βράδυ. Είχα εκλεγεί, λέει, δημοτικός σύμβουλος και θα αναλάμβανα, λέει πάλι, καθήκοντα αντιδημάρχου. Εκεί λοιπόν που ετοιμαζόμουν να αρχίσω τις καταθέσεις στεφάνων, τις απονομές βραβείων, τις παρουσίες μου σε γάμους, βαφτίσεις κλπ, εκεί που έβαζα μελάνι στην μεγάλη στρογγυλή σφραγίδα, εκεί που ετοιμαζόμουν να αρχίσω την έκδοση ημερήσιων διαταγών προς τους υπηκόους, έλαβα μια επιστολή που έλεγε :Καλό μου παιδί, εσύ που θα αναλάβεις «θέση ευθύνης», εσύ που θα κληθείς να πάρεις και αποφάσεις που μπορεί να κάψουν ή να πνίξουν κόσμο, πέρασε για κάνα 2 μήνες από τα θρανία μας να σου μάθουμε τα βασικά, δώσε και τις εξετάσεις σου και μετά φόρα την κορδέλα και το λοφίο. Α, επειδή είσαι μηχανικός σου χαρίζουμε την εκπαίδευση για τον σεισμό. Ξύπνησα λουσμένος στον ιδρώτα. Είδα γύρω μου, είπα, ας στο καλό στη Ελλάδα είμαι ακόμα, τι είναι αυτά. Αποφάσισα να μην ξαναφάω καρμπονάρα το βράδυ».

Μ.ΟΡΦ

 

Παραδείγματα γραφειοκρατικής τρέλας!

Η Περιφερειάρχης  Χρ. Καλογήρου έκανε λόγο για «εγκατεστημένη αδράνεια του κρατικού μηχανισμού», ο οποίος δεν νοιάζεται για τα προβλήματα όταν περάσει η επίδραση της καταστροφής, σε δηλώσεις της στο «Βήμα της Κυριακής», με αφορμή την όλη συζήτηση που γίνεται σχετικά με την ανταπόκριση του κράτους και ειδικότερα της Πολιτικής Προστασίας, στη φονική φωτιά της Αττικής. Τα παραδείγματα που έφερε μάλιστα, προβληματίζουν καθώς ουσιαστικά κατήγγειλε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις γραφειοκρατικής τρέλας, που παρεμποδίζουν ακόμα και τις δράσεις πρόληψης φυσικών καταστροφών. «Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Σάμο δημιουργήθηκε σώμα εθελοντών πυροσβεστών. Θελήσαμε να τους αγοράσουμε 300 βραδυφλεγείς στολές, δαπάνη ύψους 17.000 ευρώ. Το Γενικό Λογιστήριο δεν ενέκρινε τη δαπάνη και η εταιρία απειλεί να κινηθεί δικαστικά κατά της Περιφέρειας», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ακόμη ότι στο αντίστοιχο εθελοντικό σώμα της Χίου η Περιφέρεια έδωσε ένα εξοπλισμένο αυτοκίνητο, αλλά δεν μπορεί να του πληρώσει τα καύσιμα. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για γραφειοκρατική τρέλα, ή όχι, πάντως το βέβαιο ότι αυτό το κράτος πάντα βρήσκει  λόγο για να μη διευκολύνει και για να παρεμποδίζει ότι μπορεί να κάνει ευκολότερη τη ζωή μας!

Α.Ω.

 

Καθημερινές αφίξεις

Σταθερά υψηλός παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων στη Λέσβο αιτούντων άσυλο μεταναστών και προσφύγων, με τα επίσημα στοιχεία να δίνουν την παρουσία στο νησί στις 26 Ιουλίου 9.645 άτομα.

Από αυτά τα 7.469 μένουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής της Μόριας και οι υπόλοιποι 2.146 σε άλλες δομές με κυρίαρχη αυτήν του Καρά Τεπέ που διαχειρίζεται ο Δήμος Λέσβου με 1.211 διαμένοντες. Κι ενώ «τρέχει» η προθεσμία της δημόσιας δέσμευσης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα να έχουν μείνει 3.500 άτομα στον καταυλισμό της Μόριας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία των αφίξεων από τις απέναντι ακτές σε σχέση με πέρυσι, κι αυτό γιατί διαπιστώνεται ότι είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Καθημερινά στις ακτές της Λέσβου φτάνουν 50 έως και 150 άτομα, ενώ ο αριθμός όσων αναχωρούν με προορισμό δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας είναι μικρότερος. Ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στον καταυλισμό του ΚΥΤ. Τα στατιστικά στοιχεία της 5ης Ιουλίου αναφέρονται στον αριθμό διαμενόντων εκείνης της ημέρας (7.369 άτομα) και δείχνουν την παρουσία εκεί 3.589 ανδρών, 1.612 γυναικών και 2.168 παιδιών. Από αυτούς 3.448 (47%) διέμεναν σε σκηνές μέσα και έξω από τον καταυλισμό. Και οι υπόλοιποι σε κάθε λογής μονιμότερες κατασκευές (ISO κλπ).

Ο Αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Τσουπής, παρέστη την Παρασκευή το πρωί εκ μέρους του Δήμου Λέσβου, στην Τελετή Ορκωμοσίας των Νεοσυλλέκτων Οπλιτών της 2018 Δ΄ ΕΣΣΟ, που πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «Υπλγου (ΠΖ) Μιχαήλ Μακρή». Ο κ. Τσουπής που είναι και πρόεδρος του συνδέσμου των εφέδρων αξιωματικών, επεσήμανε ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή στιγμή για τους νεοσύλλεκτους αλλά και για τους γονείς τους, που πρέπει να είναι υπερήφανοι για τα παιδιά τους. Ευχήθηκε στους νέους οπλίτες καλή και εποικοδομητική θητεία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey