30-06-18

03/07/2018 - 13:10

Την ύστατη ώρα τα ευχάριστα...

Η πρόθεση της κυβέρνησης για την τύχη του νησιωτικού ΦΠΑ είχε διαφανεί από πολύ νωρίς και με την ανακοίνωση του ίδιου του πρωθυπουργού από την Κάλυμνο, τα φετεινά Θεοφάνεια, δηλαδή στην αρχή του 2018, ότι μεταξύ μειωμένου ΦΠΑ και Μεταφορικού Ισοδυνάμου προκρίνουν το δεύτερο. Η πρόθεση έγινε βεβαιότητα. Και όμως παρά αυτήν την κυβερνητική βεβαιότητα υπήρχαν τοπικοί παράγοντες, ακόμη και προσκείμενοι στην αντιπολίτευση, που αφελώς πίστευαν ότι κάτι θα γίνει την τελευταία στιγμή και η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών θα παραμείνει. Αυτήν την προσδοκία την ενίσχυαν και οι κατά καιρούς δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων ότι το θέμα του νησιωτικού ΦΠΑ ήταν κυβερνητική επιλογή και ότι αν ζητηθεί στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ενδεχομένως και να γινόταν αποδεκτό, ή τουλάχιστον να πάρει παράταση με πρόσχημα το προσφυγικό. Αυτό άλλωστε άφηνε να εννοηθεί και η αρμόδια υφυπουργός κατά τη συνάντηση της πριν από καιρό με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων. Τελικά όλα αυτά που διέρρεαν είχαν αποτέλεσμα να «κοιμηθούν» και να εφησυχαστούν όλοι, αυτοί που έπρεπε να κάνουν το κάτι παραπάνω για να μη χαθεί αμαχητί η υπόθεση. Εκ των υστέρων αναλογιζόμενοι την κατάσταση μπορούμε να πούμε ότι οι τοπικοί παράγοντες και οι φορείς δεν εξάντλησαν την πίεση τους και εκεί που έπρεπε, για να μη χαθεί η μάχη του ΦΠΑ. Εμειναν στις εντυπώσεις και στις ενέργειες για τις ενέργειες και το πλήγμα που θα κληθεί να δεχθεί ο τόπος μας θα είναι βαρύ και θα ...πονέσει! Και η κυβέρνηση έδειξε αδιάλλακτη και εμμονική υποτιμώντας ένα θέμα που συσπείρωνε κοινωνικές δυνάμεις στα νησιά μας, οι οποίες απαιτούσαν ότι τουλάχιστον ο νησιωτικός ΦΠΑ  να μη χαθεί. Αυτό απαίτησαν και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη, στα πλαίσια του περιφερειακού συνεδρίου, που όμως δεν βρήκαν καμιά ανταπόκριση από τον πρωθυπουργό και έμεινε η πικρία...Φαίνεται όμως ότι ο Τσίπρας το ξανασκέφθηκε και βρήκε την ευκαιρία έστω και κυριολεκτικά την ύστατη ώρα, να σώσει την «παρτίδα» και να πάρει τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαίων που... καίγονται τώρα με το προσφυγικό, για να διατηρήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα πέντε νησιά του προσφυγικού. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι το περιθώριο και τα επιχειρήματα για να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς στα νησιά πάντα υπήρχε, αρκεί η κυβέρνηση να είχε τη βούληση να το διεκδικήσει. Το έκανε στο παραπέντε και ευτυχώς για τα νησιά μας το πλήγμα αποφεύχθηκε. Και δικαιολογημένα ο πρωθυπουργός θα πάρει τα εύσημα!

ΥΓ. Η εξέλιξη της τελευταίας στιγμής με το ΦΠΑ μας βρήκε ενώ γραφόταν το παραπάνω σχόλιο, το οποίο θα είχε και άλλη κατάληξη, επικριτική για την κυβέρνηση, το γεγονός ότι η ...τρίπλα Τσίπρα έβαλε και γκόλ μας χαροποιεί γιατί ήταν μια αναπάντεχη ευχάριστη έκπληξη! 

Μα.Μ.

 

Μόνο δεσμεύσεις, όχι άλλα δάκρυα

Αφού αρχίσουν τις επόμενες ημέρες να καταγράφονται τα πρώτα μεγάλα προβλήματα της αύξησης του ΦΠΑ, μαζί με τις (φυσιολογικές στην αρχή) δυσλειτουργίες της εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ζητούμενο θα είναι πια μόνο ένα. Οι -έστω και εκ των υστέρων- αγωνιώδεις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να κρατήσουν το ειδικό αυτό μέτρο για τα νησιά, να μετατραπούν σε ξεκάθαρες προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Δεν θα προκαλέσει εντύπωση σε κανέναν νοήμονα το αν ο ΦΠΑ των νησιών μπει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας επειδή ο «κακός ΣΥΡΙΖΑ» το τόλμησε και το έκανε. Είναι γνωστό τοις πάσι πως η θυσία των νησιωτών στον βωμό των καθαρών προϋπολογισμών και του δημοσιονομικού οφέλους για τα μάτια του Διευθυντηρίου της Ευρώπης, ήταν στην πραγματικότητα πολιτική (συν)απόφαση της σημερινής αντιπολίτευσης και της σημερινής κυβέρνησης. Όποιος λοιπόν έχει να πει κάτι για τον ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, να το εντάξει στο πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα παρουσιάσει στις επόμενες εκλογές. Λίγο ενδιαφέρει το νησιώτη να μάθει το ποιος έφταιγε περισσότερο ή λιγότερο. Και καλό είναι προς αυτήν την κατεύθυνση να πιέσουν πλέον οι παραγωγικοί φορείς και τα Συντονιστικά που δημιουργήθηκαν την εποχή της μάχης για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Μ.ΟΡΦ  

 

Τελικά αντισταθμίζει ή όχι Γιώργο;

Το είχε κάνει και στις αρχές του χρόνου, όταν είχε αρχίσει να διαφαίνεται πια ότι η κυβέρνηση δεν καίγεται ιδιαίτερα να κρατήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά. Και από εκεί που με δελτίου Τύπου ενημέρωνε για τη συνάντηση που επρόκειτο να κάνει στα τέλη Δεκέμβρη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την παράταση της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ήρθε λίγες ημέρες αργότερα (με αρθογραφία του στην «Αυγή») να επιχειρηματολογήσει για τα «καλά και αγαθά» που έρχονται από το καινούργιο στα αυτιά μας τότε (προφανώς και στα αυτιά των κυβερνητικών βουλευτών των νησιών) «Μεταφορικό Ισοδύναμο». Τότε, ίσως και με σκληρό τρόπο, είχαμε χαρακτηρίσει την στάση του κυβερνητικού μας βουλευτή στη Λέσβο Γιώργου Πάλλη, ως μία δική του «kolotoumpa». Όμως με αφορμή την προχθεσινή ομιλία του στη βουλή για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, όπου με θέρμη που θα ζήλευε και ο ίδιος ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Σαντορινιός, ο κ. Πάλλης υπεραμύνθηκε του πονήματος της κυβέρνησης για τη νησιωτικότητα, παρατηρήσαμε δυστυχώς άλλη μία αντίφασή του. Η οποία δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά, γιατί αδικεί και τον ίδιο, αλλά κυρίως τη νοημοσύνη όλων ημών που δεν έχουμε καημό να δούμε «τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό», όπως κατά την εκτίμησή του, θέλει το… ΚΚΕ.

Τελικά αντισταθμίζει ή όχι Γιώργο;

 Ο κ. Πάλλης στην αρθογραφία του στην «Αυγή» τον Γενάρη του 2018 για την κατάργηση του ΦΠΑ και ειδικότερα για το «καινούργιο» Μεταφορικό Ισοδύναμο είχε γράψει: «Επεξεργαστήκαμε εναλλακτικές προτάσεις που έχουν να κάνουν με την ουσία της νησιωτικότητας και αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος από τον αυξημένο ΦΠΑ». Προχθές όμως στη βουλή είπε το ακριβώς αντίθετο: «Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης εξηγώ. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο δεν αποτελεί αντίμετρο του ΦΠΑ. Το μέτρο αυτό είναι ανεξάρτητο, αυτόνομο και έχει τη δική του λογική. Έπρεπε να είχε έρθει στη Βουλή πολλά χρόνια πριν, ανεξάρτητα από το ΦΠΑ». Τελικά όμως τι ισχύει στο μυαλό του κυβερνητικού βουλευτή μας; Προφανώς απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, όμως το ερώτημα μπορεί να τεθεί αλλιώς: Με αυτή τη διγλωσσία -που δεν χαρακτηρίζει φυσικά μόνο τον κ. Πάλλη, αλλά συνολικά την κυβέρνηση- έχουν πολύ άδικο εκείνοι που στέκονται με δυσπιστία απέναντι στο Μεταφορικό Ισοδύναμο;

Μ.ΟΡΦ

 

Μα καλά, τώρα συνάντηση για τον ΦΠΑ;

Με τη συμπλήρωση έξι μηνών από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ενημερώνει με συνέντευξή της ότι καλεί σε συνάντηση εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Λήμνου, τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018, στα γραφεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Π.Ε. Λήμνου. Το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης δεν έχει γίνει γνωστό. Ωστόσο προκαλεί εντύπωση αυτή η πρόσκληση, αφενός γιατί το «κακό» στη Λήμνο με το θέμα του ΦΠΑ έχει γίνει προ πολλού, αφετέρου γιατί θα περίμενε κανείς να γίνει μία τέτοια συνάντηση… σήμερα, σε όλα τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου που βγαίνουν από αύριο κι αυτά από το καθεστώς του ευνοϊκού ΦΠΑ. Προς τί η συνάντηση έξι μήνες μετά; Γενικότερα όμως θα λέγαμε πως η κινητοποίηση της Περιφέρειας και γενικά της αυτοδιοίκησης τουλάχιστον στα μέρη μας, είναι κατόπιν εορτής. Και με χαμένο τον ΦΠΑ πια, κανείς μας δεν έχει διάθεση να παρακολουθήσει μια ενδεχόμενη «επαναστατική γυμναστική» επάνω στο πτώμα του ειδικού μέτρου.

Μ.ΟΡΦ

 

Λογικό το μεν, λογικό και το δε

Έχει απολύτως λογική βάση η κίνηση του υπουργείου Παιδείας να μην κοινοποιούνται στα σχολεία με τα ονοματεπώνυμά τους, οι βαθμολογίες των υποψηφίων. Οι πανελλαδικές είναι μία άνιση μάχη, αφού οι διεκδικητές μιας θέσης στο Πανεπιστήμιο είναι περισσότεροι από τις διαθέσιμες και είναι φυσικό, τόσο η προσπάθεια του καθενός και της καθεμιάς, όσο και το αποτέλεσμα να μην δημοσιοποιείται φόρα- παρτίδα. Από την άλλη δεν χρειάζονται και οι υπερβολές των κατά τόπους διευθύνσεων. Αν κάποιοι υποψήφιοι επιθυμούν να δημοσιευτεί το όνομά τους και η φωτογραφία τους, είναι και αυτό θεμιτό και ας λήγει εκεί αυτή η αντιπαράθεση, χωρίς… απειλές.

Πάντως οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι διευθυντές των σχολείων τήρησαν τα προβλεπόμενα. Από την άλλη και κατά την έρευνά μας στους υποψήφιους και στα σχολεία, διαπιστώσαμε ότι στην επικοινωνία με τις σχολικές μονάδες, από τη σελίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο ίντερνετ, δεν αναγράφονται τα σωστά ονόματα των διευθυντών. Μήπως η Δευτεροβάθμια να τα… ξεσκονίσει λίγο;

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey