3-7-18

03/07/2018 - 11:53 Ενημερώθηκε 03/07/2018 - 11:58

Πληθαίνουν οι αριστούχοι

Κι άλλοι αριστούχοι φτάνουν στ’ αυτιά μας. Θυμίζουμε, και το διευκρινίζουμε επειδή αρκετοί αναγνώστες μάς κάλεσαν, ότι φέτος δεν ανακοινώνονται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης οι 50 πρώτοι ανά κατεύθυνση για να τους δημοσιεύσουμε κι εμείς με τη σειρά μας, λόγω του νέου μέτρου προστασίας προσωπικών δεδομένων. Συνεπώς τα πρώτα ονόματα που δημοσιεύσαμε αποκλειστικά το Σάββατο ήταν κατόπιν της δικής μας έρευνας. Ωστόσο όσο περνούν οι μέρες, ολοένα και περισσότερους υποψηφίους ανακαλύπτουμε, ενώ έχουμε και κάποιους από τα Επαγγελματικά Λύκεια. Για το λόγο αυτό, θα επεξεργαστούμε όσα περισσότερα στοιχεία τεθούν υπόψη μας και τις επόμενες ημέρες θα δημοσιεύσουμε νέο αφιέρωμα, καλώς εχόντων των πραγμάτων.

Από την άλλη και πέραν των προσωπικών δεδομένων, τα οποία καλώς και προστατεύονται, θα θέλαμε να ελπίζουμε ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μπορεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να δώσει στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία σε σχέση με τις επιδόσεις των υποψηφίων. Και δεν στεκόμαστε εδώ στους 50 πρώτους ή στα ονόματα των παιδιών. Κάθε χρόνο έχει αξία να γνωρίζουμε πώς τα πήγαν οι υποψήφιοι του Νομού μας, πόσοι έγραψαν πάνω από τη βάση και σε ποια βαθμολογία κινείται η πλειοψηφία των υποψηφίων. Στοιχεία που συγκρίνουμε κάθε χρονιά με την προηγούμενη και έχουν τη σημασία τους. Ας ελπίσουμε ότι τα σχολεία θα παραχωρήσουν τις βαθμολογίες στη Διεύθυνση, καθώς όπως μάθαμε δεν είναι υποχρεωμένα, ώστε να έχουμε και κάποια στατιστικά αποτελέσματα. Γιατί είναι ωραίο να βλέπει κανείς το παιδί του ή παιδί φίλου του στην εφημερίδα (πάντα με την απαραίτητη συναίνεση), αλλά το ουσιαστικό είναι να ξέρεις πώς τα πήγαν συνολικά οι υποψήφιοι της περιοχής μας.

Αν. Παζ.

 

Μπράβο και στους καλλιτέχνες

Συγχαρητήρια αυτές τις ημέρες δεν αξίζουν μόνο όσοι τα πήγαν καλά στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά όσοι είχαν και καλλιτεχνικές διακρίσεις. Το 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης στο 6ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών Γυμνασίων και Λυκείων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου (cineμάθεια 2017-2018) απέσπασε το βραβείο πρώτου ρόλου αγοριού για την υποκριτική του μαθητή του σχολείου Αποστόλη Κομνηνό για τη συμμετοχή του στη φετινή ταινία «Σε νοιάζει;». Επίσης απέσπασε β’ βραβείο αφίσας που έφτιαξαν οι μαθητές Μαρία Σιταρά, Μάγδα Μαλλιαρού και Παναγιώτη Δημητρόγλου για την αφίσα της ταινίας.Tο 2ο βραβείο καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας και το 1ο βραβείο καλύτερης αφίσας απέσπασε το 2ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης στον διαγωνισμό Cine-μάθεια 2018. Το πρώτο βραβείο αφίσας απονεμήθηκε στους μαθητές του 2ου ΓΕΛ, Στέλιο Γράγκο, Στρατή Λιανέα, Μαρία Τσιάπη, Τάσο Μποζατζή, Γιώργο Φερέτη, για την αφίσα της ταινίας «Γιατί;».

Το τριήμερο φεστιβάλ της Cineμάθειας διοργάνωσε ο Τομέας Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου. Στο 6ο φεστιβάλ έλαβαν μέρος 45 μαθητικές ομάδες από Γυμνάσια και Λύκεια των νησιών του Βόρειου Αιγαίου, των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων. Διαγωνίστηκαν στις 4 θεματικές κατηγορίες· για γυμνάσια - λύκεια και στις κατηγορίες μυθοπλασία- ντοκιμαντέρ, στηριγμένα στη δημιουργία τους πάνω σε ένα ποίημα, τραγούδι, διήγημα ή θρύλο και με τίτλο «Κεντώντας το δέντρο της μνήμης». Την τελευταία μέρα όπου κατέφτασαν αντιπροσωπείες ομάδων από Λέσβο και Λήμνο, με την ολοκλήρωση των προβολών έγινε και η απονομή βραβείων.

Να σημειωθεί ότι ο θεσμός της CINEμάθειας έχει την υποστήριξη του Δήμου Χίου και της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Αν.Παζ.

Ένα τρομερό διήμερο ταξίδι στη Χίο είχαν οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης. Το Σάββατο 30 Ιουνίου έγινε η προβολή ταινιών ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας Γυμνασίων στον διαγωνισμό Cineμαθεια. Την Κυριακή 1 Ιουλίου πήγαν εκδρομή στη Βολισσό, ενώ συζήτησαν με τον διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη. Στη φωτογραφία ο Άγγελος Πετρέλλης από το 2ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, με τον φακό του Γιάννη Δουκάκη.

 

Ο μειωμένος ΦΠΑ είναι κεκτημένο (1)

Η νέα παράταση στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά «πρώτης υποδοχής», που παλεύουν με τις μεταναστευτικές ροές εδώ και τρία χρόνια, δεν μπορεί να είναι εξέλιξη για πανηγυρισμούς. Ακόμα κι αν μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να δήλωσε πως ο μειωμένος ΦΠΑ θα ισχύσει για όσο διάστημα υπάρχουν ροές μεταναστών και για όσο θα είναι εκείνος Πρωθυπουργός, αυτοσαρκαζόμενος πως και τα δύο θα παραμείνουν για καιρό στη χώρα μας. Εδώ και 1,5 χρόνο, από τότε που ξεκίνησαν οι παρατάσεις στην εφαρμογή του μέτρου, μερικοί επιμένουν να συμπεριφέρονται στους νησιώτες του Αιγαίου, όπως οι «Κονκισταδόρες» στους ιθαγενείς. Συνδέοντας το μεταναστευτικό με τον ΦΠΑ στα νησιά, οδήγησαν σταδιακά τις τοπικές κοινωνίες στην απεμπόληση ενός κεκτημένου, ευρωπαϊκού μάλιστα, όπως είναι η διαφορετική μεταχείριση λόγω της νησιωτικότητας.

 

Ο μειωμένος ΦΠΑ είναι κεκτημένο (2)

Φτάσαμε να πανηγυρίζουμε για μια νέα παράταση λόγω του μεταναστευτικού. Όμως, η «προνομιακή» μεταχείριση των νησιών δεν θα έπρεπε να παζαρεύεται σε καμία μνημονιακή και μη υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης. Όλων των νησιών και όχι μόνο των «προσφυγόπληκτων». Όσο για εκείνους που πονηρά συνέδεσαν τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ με το προσφυγικό, καλό θα είναι να αντιληφθούν, έστω και καθυστερημένα, ότι οι τοπικές κοινωνίες ούτε ηλίθιες είναι, ούτε ενθουσιάζονται με μεγαλόσχημες υποσχέσεις. Καλά θα κάνουν λοιπόν, η επ’ αόριστον εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ να ισχύσει στην πράξη, ανεξαρτήτως ροών. Και το μέτρο να επιστρέψει ξανά στα υπόλοιπα νησιά της παραμεθορίου. Χωρίς υπέρμετρο χιούμορ από τα πρωθυπουργικά χείλη και ειδικά δίχως τυμπανοκρουσίες από όσους αυτόκλητα εμφανίζονται να διεκδικούν την πατρότητα της «επιτυχίας».

Β.Παπ.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα χαρτιά του για την αυτοδιοίκηση

Πέρασε στα ψιλά από τη συνέντευξη τύπου του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ λόγω του… μείζονος, που ήταν ο μειωμένος ΦΠΑ, αλλά η Εριφύλη Χιωτέλλη, αφού κατακεραύνωσε τα κατά τη γνώμη της μη έργα και ημέρες της Χριστιάνας Καλογήρου στην Περιφέρεια, άνοιξε για πρώτη φορά τα χαρτιά της νομαρχιακής της για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και αφού μίλησε για τη σημασία των αναγκαίων αλλαγών που φέρνει ο «Κλεισθένης» και αλλάζει συνολικά την κουλτούρα που πρέπει να διέπει την αυτοδιοίκηση, αποκάλυψε ότι η αυτοδιοικητική δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει ήδη. Με το «μικρότερο κύτταρο» της δημοκρατίας, τις τοπικές ενότητες, να είναι το πρώτο που περνά από το μικροσκόπιο των ανθρώπων της νομαρχιακής, προκειμένου να προκύψουν καθαρά αυτοδιοικητικά σχήματα. «Συμπορευόμαστε με όλους τους ανθρώπους που στηρίζουν τη θέση για μία αυτοδιοίκηση συνεργασιών και συναποφάσεων και θέλουμε να τοποθετήσουμε αυτοδιοικητικά σχήματα που συμμερίζονται αυτές τις απόψεις», είπε χαρακτηριστικά. Προαναγγέλλοντας ακόμη ότι σύντομα θα γίνουν και σχετικές εκδηλώσεις με αφορμή τον «Κλεισθένη» σε όλο το νησί (όπως και για το (Μεταφορικό Ισοδύναμο). Σύντομα θα ανακοινώσουμε το που θα συμμετέχουμε ή τι θα στηρίξουμε. Από εμάς πάντως το τελευταίο που θα ακούσετε είναι τους επικεφαλής», είπε με νόημα κι αφού κατέδειξε πως η λογική του «ενός ανδρός σοφού» και από πίσω και οι κουβαλητές του, τόνισε πως ισότιμα θα αναδειχθούν οι όποιοι υποψήφιοι.

Μ.ΟΡΦ

Το φάουλ του Γ. Πάλλη κατά του  Μαλέλη!

Δεν ήταν μόνο ο Χαράλαμπος Αθανασίου και η Χριστιάνα Καλογήρου που μπήκαν χθες στο στόχαστρο του Γιώργου Πάλλη. Θυμίζουμε ότι τον μεν βουλευτή της ΝΔ τον κάλεσε να πάει να «βουτήξει στα Μπλόκια να δροσιστεί», ενώ τη δε Περιφερειάρχη της συνέστησε να είναι λιγότερο «προκλητική» και περισσότερο «σεμνή», με αφορμή πάντα τη συζήτηση γύρω από το ΦΠΑ και το Μ.Ι.. Για το ίδιο θέμα όμως δε γλίτωσε τη μήνη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο εδώ και μήνες κατά δήλωσή του υποψήφιος Περιφερειάρχης, Σταμάτης Μαλέλης. Ο οποίος ατυχώς, επί των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, βιάστηκε ή ήθελε να «καταλάβει» πως η παράταση της ισχύος του, ήταν μόλις για έξι μήνες. «Το για πάντα ,του κ. Τσίπρα αποδείχθηκε ότι κρατάει 6 μήνες», ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλέλης σε σχετική δήλωσή του, προκαλώντας τη νέα απάντηση του Γ. Πάλλη.

«Ο κ. Μαλέλλης προφανώς ως επίδοξος υποψήφιος, δεν ξέρω αν θα φτάσει βέβαια ως το τέλος της κούρσας, ήρθε με το «τέρας του» στη Λέσβο και τον μάθαμε και τώρα τον γνωρίζουμε και ως ντόπιο τοποτηρητή. Δυστυχώς η προσφορά του στην ποιότητα είναι αντίστοιχη με τα ποιοτικά δελτία ειδήσεων που μας χάριζε τόσα χρόνια. Είναι άνευ περαιτέρω σχολιασμού», είπε αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι εδώ, όσο κι αν ήταν σκληρή η κριτική του, θα λέγαμε πως ήταν εντός ορίων. Προσθέτοντας όμως την εκτίμησή του πως «ίσως στο τέλος να είναι μόνο το «τέρας» υποψήφιος», ξέφυγε από τα όρια, αφού πρόκειται για χτύπημα «κάτω από τη ζώνη». Καθώς είναι γνωστό ότι το βιβλίο «Το τέρας κι εγώ» του κ. Μαλέλη, είναι ένα συγγραφικό του έργο που ουσιαστικά μιλά για την κατάθλιψη. Από την οποία ως γνωστόν έπασχε  ο γνωστός δημοσιογράφος. 

Μ.ΟΡΦ


Το οικόπεδο δωρεάς του Κληροδοτήματος «Δημοσθένη Ραπτέλλη» μετατράπηκε σε σύγχρονες φοιτητικές κατοικίες, που πλέον αποτελούν ισχυρό κίνητρο για τους πρωτοετείς ανά την Ελλάδα, να έρθοουν να σπουδάσουν στη Μυτιλήνη, σε ένα από τα έξι ακαδημαϊκά Τμήματα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey