Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Η Λέσβος «φεύγει» για… Ισπανία
Πριν δύο εβδομάδες περίπου παρουσιάζαμε ένα 43χρονο Ισπανό, που είχε έρθει στο νησί της Λέσβου προκειμένου να κάνει το γύρο του με καγιάκ. Τότε, όντας στη δεύτερη μέρα του ταξιδιού του, ήταν ήδη πολύ ευχαριστημένος από την επιλογή του προορισμού του. Την περασμένη Παρασκευή, ο Manuel Alba Rios επέστρεψε στη Μυτιλήνη, έχοντας ολοκληρώσει το «ταξίδι» του των 250 χιλιομέτρων - όσο είναι δηλαδή το μήκος των ακτογραμμών της Λέσβου. Και έφυγε από το νησί ενθουσιασμένος, παρά τις σχετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες που συνάντησε τις τελευταίες μέρες, λόγω του ισχυρού αέρα… Υποστηρίζοντας ότι πιο πολύ του άρεσαν η Ερεσός και ο Μόλυβος, δήλωσε ότι σκέφτεται ήδη σοβαρά να ξαναέρθει και του χρόνου στη Λέσβο, αυτήν τη φορά μάλιστα φέρνοντας μαζί του και άλλους λάτρεις του ίδιου αθλήματος. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος πρόκειται, μάλλον, να… διαδώσει ιδιαίτερα την εμπειρία του, αφού έχει φτιάξει έναν οδηγό των ακτογραμμών του νησιού, ενώ πήρε μαζί του και το ρεπορτάζ που γράφτηκε για τον ίδιο, μεταφρασμένο στα ισπανικά.
Β. Χρ.

Τι είναι;

Η παρατήρηση από ντόπιο Μυτιληνιό, που απ’ την ώρα που τέλειωσε η παρέμβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Επάνω Σκάλας δεν έχει περάσει μέρα που να μην τη θαυμάσει.
«Δυστυχώς όμως», μας είπε, «ούτε εγώ, αλλά ούτε κάποιοι άλλοι περαστικοί που ρώτησαν ξέρουμε περί τίνος πρόκειται. Δε θα μπορούσε η αρχαιολογία ή ο δήμος να βάλει μια πινακίδα όπως σε όλα τα μνημεία, για να ξέρουν οι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι μιας περιοχής περί τίνος πρόκειται;»
Δεν έχει καθόλου, μα καθόλου άδικο ο αναγνώστης μας, που με την ευκαιρία μάς έδωσε αφορμή για ακόμη μια υπόδειξη. Τα κάγκελα που έχουν περιμετρικά τοποθετηθεί, δείχνουν ήδη να έχουν σκουριάσει. Δεν είναι όμως έτσι, αφού με μια προσεκτικότερη ματιά φαίνεται ότι πρόκειται για ανοξείδωτα κι εκείνο που τους άλλαξε το χρώμα είναι το καυσαέριο κι η σκόνη. Οπότε ένα καλό καθάρισμα μια - δυο φορές το χρόνο και οπωσδήποτε μια ενημερωτική πινακίδα, θα ολοκλήρωνε το έργο που άλλαξε εδώ και μερικούς μήνες όλη την όψη της περιοχής.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γλώσσα λανθάνουσα

Στα εγκαίνια του «πολιτικού γραφείου» κι όχι, όπως θα έπρεπε, του προεκλογικού του κέντρου, καλεί η πρόσκληση του Σπύρου Γαληνού για αύριο το βράδυ.
Είναι τόσο σίγουρος πως δε θα χρειαστεί να φύγει απ’ την προκυμαία μετά τις εκλογές ή ποντάρει στο να επαληθευτεί η γλώσσα λανθάνουσα κ.λπ.;
ΜΑΡ.ΠΛ.

Κύρος και κέρδος

Διήμερο με τους γυναικείους συνεταιρισμούς περιελάμβανε το Φεστιβάλ Γυναικών που συνεχίζεται στην Ερεσό. Και οι μεν συνεταιρισμοί που συμμετείχαν - Αγίας Παρασκευής, Άγρας και Μεσοτόπου - πούλησαν όλα τα προϊόντα τους, το δε Φεστιβάλ απέκτησε κατά τους διοργανωτές άλλο κύρος, όπως και κάθε θεσμός που έμπρακτα στηρίζεται απ’ τους τοπικούς φορείς, όπως είναι εν προκειμένω οι γυναικείοι συνεταιρισμοί.
ΜΑΡ.ΠΛ.
 
Της… ένστασης

Τυπικά έως την 1η Οκτωβρίου πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις 24 άγονες αεροπορικές γραμμές και ποιος θα τις αναλάβει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Όμως τα 35 εκατ. ευρώ επιδότησης που συνοδεύουν την ανάθεση των γραμμών φαίνεται πως δυσκολεύουν τα πράγματα και έχουν συνολικά δημιουργηθεί πάρα πολλές ενστάσεις (37 συνολικά) μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών που διεκδικούν τα δρομολόγια.
Το ενδιαφέρον του νομού Λέσβου εστιάζεται στο δρομολόγιο από Λήμνο έως Ρόδο, το γνωστό «εναέριο τραινάκι» του Αιγαίου, που εξασφαλίζει με φτηνό εισιτήριο τη σύνδεση των νησιών μεταξύ τους. Συμμετοχή, πάντως, στο διαγωνισμό για τις άγονες αεροπορικές γραμμές έχουν καταθέσει οι εταιρείες: Olympic Air, Aegean Airlines, Athens Airways, Sky Express, Astra, Hellas Jet και η ρουμανική CarpatAir.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Προεκλογικά βαφτίσια…

Με μπαμπά αντινομάρχη και ανάδοχο το νομάρχη Παύλο Βογιατζή, ήταν επόμενο ο νεαρός - μόλις λίγων μηνών - γιος του Θεόδωρου Βαλσαμίδη να συγκεντρώσει στα βαφτίσια του, τρεις βδομάδες πριν την κάλπη, όλη τη Ν.Δ..
Γέμισε στελέχη και παράγοντες του κόμματος η εκκλησία της Παναγίας στην Αγιάσο, που δεν έχασαν ευκαιρία να ανταλλάξουν εντός κι εκτός ναού, εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα, αλλά κυρίως απόψεις για την «καρατόμηση» Ψαρρόπουλου.
Στα πηγαδάκια, αλλά και στην ατέλειωτη ουρά που δημιουργήθηκε για να χαιρετήσουν όλα θύμιζαν - όπως έλεγε αστειευόμενος μεν, εύστοχα δε ο ευτυχής μπαμπάς του νεοφώτιστου - με… εμπόλεμη ζώνη.

… και η γλώσσα του σώματος

Ήταν και ο Σταύρος Ψαρρόπουλος με τη σύζυγό του στο μυστήριο, όπως και στο τραπέζι που ακολούθησε. Μόνο που ήταν εμφανώς πικραμένος, με σαφή τα σημάδια της απογοήτευσης στο βλέμμα και της πικρίας.
Κι όσο κι αν δεν ήθελε να το δείχνει ο ίδιος, αυτοί που τον ξέρουν δεν μπορούσαν βλέποντάς τον, κοιτάζοντας τη γλώσσα του σώματος να φωνάζει δυνατά, να μη σκέφτηκαν έστω και μια φορά τους στίχους απ’ το γνωστό τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου: «Δεν με λένε Σταύρο και κυρ Σταύρο και αφέντη τσουτσουλομύτη. Μόνο Σταύρο με λένε, μόνο Σταύρο».
Αυτή είναι η πολιτική και το δώρο που φύλαγε παραμονές της ονομαστικής του γιορτής σε ένα στέλεχος, που το όνομά του στη Λέσβο είναι από αυτά που ταυτίστηκαν με τη Ν.Δ..
ΜΑΡ.ΠΛ.

Υπό κατάρρευση…

Μετά από σχόλιο που κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα για ένα σπίτι στην οδό Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Μυτιλήνης, που φέρει στον τοίχο του προειδοποίηση για τα κεραμίδια του, αναγνώστρια επικοινώνησε μαζί μας για να αναφέρει δύο άλλα σπίτια, λίγο πιο κάτω στην ίδια οδό, ακριβώς απέναντι από τα τουρκικά λουτρά, τα οποία, σύμφωνα με την ίδια, είναι σαφώς πιο επικίνδυνα όσον αφορά τις στέγες τους, δεδομένου μάλιστα ότι άνθρωποι και αυτοκίνητα περνούν ακριβώς από κάτω τους, ελλείψει πεζοδρομίου.Η ίδια υποστηρίζει, άλλωστε, ότι υπήρξε μάρτυρας περιστατικού, όπου ένα μαδέρι από τη σκεπή του ενός σπιτιού τραυμάτισε ένα μικρό αγόρι. Μια επίσκεψη εκεί, έδειξε ότι μάλλον έχει δίκιο, αφού αυτήν τη φορά όχι μόνο τα… κεραμίδια, αλλά και τα δοκάρια που στηρίζουν τη σκεπή και το ένα «κτίσμα» είναι έτοιμα να καταρρεύσουν από στιγμή σε στιγμή, πάνω σε οποιοδήποτε διερχόμενο όχημα ή πεζό…
Β. Χρ.


Με τέσσερις ο ΛΑΟΣ

Ως χθες το απόγευμα δεν είχε οριστικοποιηθεί το ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ στο νομού Λέσβου, καθώς υπήρχε δυστοκία στην εξεύρεση υποψηφίου ή υποψηφίας από τη Λήμνο. Τα στελέχη του κόμματος έλεγαν ότι έπεσαν θεοί και δαίμονες πάνω στα μέλη και τους φίλους του ΛΑΟΣ στη Λήμνο για να μην κατέβει κανείς υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Το ψηφοδέλτιο αναμένονταν να ανακοινωθεί επίσημα την τελευταία στιγμή.
Ν.Μ.

Ζητείται Λημνιός

Αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε η βεβαιότητα ότι αυτήν τη φορά θα υπάρχει στο ψηφοδέλτιο στέλεχος από τη Λήμνο, καθώς έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο γειτονικό μας νησί. Φαίνεται, όμως, πως οι δυστοκία που είχε παρουσιαστεί στις προηγούμενες εκλογές, δεν έχει ξεπεραστεί. Έτσι, χθες το μεσημέρι, κατά την επίσημη παρουσίαση των υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζονταν οι προσπάθειες για την ανεύρεση Λημνιού ή Λημνιάς υποψήφιας.
Ν.Μ.

Κλινήρης, αλλά κατεβαίνει

Αν και είναι στο κρεβάτι, αν και περνάει δύσκολες ώρες, ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου κατεβαίνει στην εκλογική μάχη. Σίγουρα τούτη η εκλογική μάχη θα είναι από τις πλέον δύσκολες γι’ αυτόν, αλλά έστω κι έτσι είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω. Είμαστε βέβαιοι ότι κρίσιμο ρόλο στην απόφασή του αυτή έπαιξε η σύζυγος του, Φλώρα. Η οποία εδώ και χρόνια στηρίζει την πολιτική του δράση, χωρίς ποτέ να διεκδικήσει την παρουσία της στο προσκήνιο.
Ν.Μ.

Κατενάτσιο

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι οι Ιταλοί τυποποιητές παγώνουν τη χονδρική αγορά του ελαιολάδου. Είναι η συνηθισμένη τακτική που ακολουθούν εδώ και τρία χρόνια όταν βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν. Επειδή όμως στην Ελλάδα έχουμε εκλογές, δεν περιμένουμε οι τιμές που οι ενώσεις αγοράζουν το λάδι να υποχωρήσουν έως τις 4 Οκτωβρίου. Από εκεί και μετά, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey