28-6-18

28/06/2018 - 13:46 Ενημερώθηκε 28/06/2018 - 13:52

Χωρίς κινητά και τάμπλετ

Οδηγίες για τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών από μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς μέσα στα σχολεία δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με το Υπουργείο θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων, καθώς οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα

Στόχος, σύμφωνα με το ΥΠΕΠΘ, είναι η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετική εγκύκλιος, «εντός του σχολικού χώρου οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχο».

«Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία-επίβλεψη του εκπαιδευτικού» επισημαίνει η εγκύκλιος. Τώρα αν η απόφαση για την απομάκρυνση των κινητών από τα σχολεία θα ...περπατήσει ή όχι θα φανεί όταν θα αρχίσει να υλοποιείται και με ανάλογη αυστηρότητα, γιατί είναι δεδομένες οι ενστάσεις που θα υπάρξουν κυρίως από τους μαθητές. Πάντως με δεδομένο ότι τα κινητά έχουν γίνει ένα με το ...σώμα των μαθητών πολλές ώρες της ημέρας , μια τέτοια απόφαση τουλάχιστον για τις ώρες του σχολείου μπορεί και είναι ευργετική και λειτουργεί ως αναγκαία  αποτοξίνωση.

Α.Ω.

21 Ιουνίου. Ημέρα μουσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας σε ένα χώρο κατάνυξης με γαλλικές μελωδίες, σε ένα σαγηνευτικό ακρόαμα όπου η νοσταλγία συναντά την προσμονή και η ευτυχία παραδίνεται με μελαγχολία. Σε αυτό το μουσικό τοπίο της βραδιάς στο Ναό Μεταστάσεως, μας ταξίδεψε ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης με τη βελούδινη, ηδονικά σκουρόχρωμη, άλτο φωνή του και συνομίλησε μαγευτικά με το κορυφαίο πιανίστα Δημήτρη Γιάκα.

 

4,2 για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Με επιπλέον περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ ενισχύονται τα Πανεπιστήμια της χώρας προκειμένου να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες του οικονομικού έτους 2018.

Συγκεκριμένα, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, καθορίζεται εκ νέου η επιχορήγηση στο ποσό των 91.313.091,00€ αναπροσαρμόζοντας το αρχικό ποσό των από 72.360.000€ (+18.953.091). Με 4,2 εκατ. ευρώ ενισχύεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αυξάνοντας κατά 926.000 ευρώ το ποσό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αν.Παζ.

 

Αποχαιρέτα τα πλοία που ήξερες

Τα πάλαι ποτέ κραταιά πλοία της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, «Μυτιλήνη», «Θεόφιλος», «Ταξιάρχης», υπομένουν καρτερικά τη μοίρα τους παρατημένα και παροπλισμένα εδώ και χρόνια, σε διάφορες ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες της χώρας. Τελευταίο θύμα, το «Αίολος Κεντέρης» που ναυλώθηκε και ρυμουλκήθηκε το 2016 στην Ιταλία με σκοπό την ανακατασκευή του, αλλά τελικώς κατέληξε στο θαλάσσιο νεκροταφείο της Αουγκούστα, με ημιβυθισμένη την πρύμνη του, έχοντας γίνει θέμα στον ιταλικό Τύπο εξαιτίας εισροής υδάτων. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου το πλοίο να μεταφερθεί σε άλλο σημείο υπό το φόβο της πλήρους βύθισης και της θαλάσσιας ρύπανσης, που δύναται να προκληθεί. Μέσα σε όλα, ένα άλλο -συμβατικό αυτή τη φορά- πλοίο που βρέθηκε για μικρό χρονικό διάστημα και στα νερά του βορειοανατολικού Αιγαίου, το «Λατώ» της ΑΝΕΚ πραγματοποιεί από χθες το τελευταίο του ταξίδι προς τα διαλυτήρια του γειτονικού στη Λέσβο, Αλιαγά. Μπορεί η Seajets να είχε στα σχέδια της την αξιοποίησή του ως πλωτό ξενοδοχείο, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό και έτσι πήρε το δύσκολο δρόμο της διάλυσης. Σκέψεις αντίστοιχες με εκείνες για το αρχοντοβάπορο «Σαπφώ» της ΝΕΛ, που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, ακολουθώντας την ίδια μοίρα με το «Λατώ» σήμερα.

Β.Παπ.

Η πρωινή νεροποντή χθες, στη Μυτιλήνη, δεν πέρασε δίχως να αφήσει πίσω της ζημιές. Υλικές στην προκειμένη περίπτωση, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που τραβήχτηκε στον παραλιακό δρόμο Μυτιλήνης - Κρατήγου. Το αυτοκίνητο βρέθηκε μέσα στο χαντάκι, υπενθυμίζοντας προς όλους ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πόσο βαθειά μπορεί να είναι μια λακκούβα γεμάτη νερό.

Να «χαλάει» είναι φυσιολογικό, να μην το λες είναι κακό

Άλλη μία χαρακτηριστική περίπτωση όπου εκ μέρους της κυβέρνησης βγαίνει μεγαλοπρεπέστατη ανακοίνωση που ενημερώνει για μία… επικείμενη θετική εξέλιξη, αλλά αυτή δεν έρχεται τελικά, είναι αυτή της νομιμοποίησης (και)του δρόμου του αεροδρομίου της Μυτιλήνης. Ο Γιώργος Πάλλης ήταν εκείνος που πέρυσι το καλοκαίρι είχε προαναγγείλει τη νομοθετική ρύθμιση που θα ερχόταν από την κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβρη και θα νομιμοποιούσε δρόμους αδιευκρίνιστου καθεστώτος και «ιδιοκτησίας», αλλά δεν επιβεβαιώθηκε. Γιατί ως και σήμερα, έναν χρόνο μετά, δεν έχει καταγραφεί θετική εξέλιξη, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο δήμος Λέσβου. Και αν και συμβαίνει μία προαναγγελία να μην επιβεβαιώνεται, είναι πρόβλημα όταν δεν βγαίνει ποτέ στη συνέχεια μία ανακοίνωση που να ενημερώνει για την αρνητική εξέλιξη. Ή διευκρινιστικά κάτι για το τι συνέβη τελικά και δεν ήρθε η προαναγγελθείσα πολιτική λύση. Αυτή η τακτική έχει υιοθετηθεί δυστυχώς κατά κόρον από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δικαίως φωνάζει για τα καθημερινά κατασκευασμένα fake news, σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο, που προφανώς ευνοούνται από την αντιπολίτευση, αλλά σε τελική ανάλυση, μπαίνει στη διαδικασία να κάνει το ίδιο. Αποφεύγοντας να πει δηλαδή την αλήθεια. Και μια και αναφέραμε τη σχετική ανακοίνωση του κ. Πάλλη για τη νομιμοποίηση του δρόμου του αεροδρομίου που δεν έγινε ακόμα, περιμένουμε διευκρινιστικά από τον ίδιο ακόμα σήμερα και μία ανακοίνωση για το πώς «σώθηκε η νότια παράκαμψη». Γιατί και για αυτή την περίπτωση, μέσω δελτίου Τύπου του μάθαμε ότι έρχονταν τα «ευχάριστα», αλλά τρεις μήνες μετά, δεν είμαστε σε θέση από το ρεπορτάζ που κάναμε να συμπεράνουμε το αν ήρθαν αυτά τα «ευχάριστα». Για να μη συζητήσουμε καν για το έργο του δρόμου Καλλονής -Σιγρίου που σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τα όσα είπε στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου «λειτουργεί κανονικά», αλλά εδώ και τρεις μήνες έχει παύσει να λειτουργεί, χωρίς καμία επίσημη εξήγηση.

Μ.ΟΡΦ 

 

«Κατουράς στη θάλασσα, το βρίσκεις στο αλάτι»

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είχε ειπωθεί από τον σύμβουλο κ. Καραγιάννη του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» το αμίμητο «φασίστες ξεφασίστες, αλλά έχουν δίκιο». Λίγο αργότερα, υπήρξε και άλλη μία αμήχανη στιγμή, με τον ίδιο τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιώργο Ψάνη να κάνει ατυχές χιούμορ στα social media με τον ξυλοδαρμό του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Χθες ήρθε και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Κατζανός, για να προσθέσει παρουσία του Υφυπουργού Γ. Μπαλάφα πως «θα πάρει το όπλο του και θα δολοφονήσει». Αν βέβαια οι προαναφερθέντες (και άλλοι αιρετοί που μας έχουν αφήσει κι αυτοί «μαργαριτάρια» να θυμόμαστε) θεωρούν ως επαρκή δικαιολογία για αυτόν τον δημόσιο λόγο τους την αγανάκτησή τους γύρω από το προσφυγικό, είναι δικό τους πρόβλημα. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνουν, ειδικά στο θέμα του προσφυγικού, είναι πως με αυτές τις επικίνδυνες λαϊκίστικες «ανοησίες» που λένε, δεν κερδίζουν τίποτα από την κυβέρνηση από την οποία θεωρούν ότι δεν τυγχάνουν καμίας ανταπόκρισης. Κερδίζουν ίσως κανέναν ψηφοφόρο παραπάνω. Όταν όμως το πρόβλημα με το προσφυγικό οξυνθεί, την ενδεχόμενη διαταραγμένη κοινωνική συνοχή στο νησί αυτοί θα κληθούν να την διαχειριστούν. Αφού πιστεύουν και οι ίδιοι βάσιμα ότι κυβέρνηση και η Ε.Ε. καταφανώς και δεν θέλουν και δεν μπορούν να κάνουν κάτι ουσιαστικό για τα νησιά… Και αυτό δεν θα είναι πια μόνο πρόβλημά τους. Θα είναι και δικό μας. Και εκεί δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια κατανόησης της κόπωσης ή της αγανάκτησής τους.

Μ.ΟΡΦ

 

Αναγνωρίζει ότι θα συνεχιστεί, αλλά...

Παρόλο ότι βλέπει στον ορίζοντα ακόμα πέντε χρόνια σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και τις επιπτώσεις του στη Λέσβο, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, δεν θέλησε να σχολιάσει την κατάργηση του μειωμένου νησιωτικού ΦΠΑ. Δηλαδή το γεγονός ότι η Λέσβος ανήκει στα πέντε νησιά που η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ παρατάθηκε πέρυσι για ένα εξάμηνο με το σκεπτικό της επιβάρυνσής τους από το προσφυγικό. Όχι μόνο δεν σχολίασε το γεργονός ότι ο λόγοπς που παρατάθηκε πέρυσι ο νησιωτικός ΦΠΑ παραμένει και με τα δικά του λεγόμενα, αλλά ανέφερε ότι έρχεται το μεταφορικό ισοδύναμο, θεωρώντας το προφανώς ως αντιστάθμισμα.. Το οποίο, είναι αίτημα χρόνων ούτως ή άλλως και ανεξαρτήτως προσφυγικού, όπως και ο μειωμένος ΦΠΑ. Κρίμα!

Αν.Παζ.

 

 

 

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey