26-09-18

26/09/2018 - 17:43 Ενημερώθηκε 27/09/2018 - 15:01

Η διάσπαση του δήμου κατά τα «Μπλόκια»...

 

«Η διάσπαση του δήμου Λέσβου θα γίνει. Όμως είναι αφελές κάποιοι να θεωρούν ότι το «μπαλάκι» για αυτό που θα προκύψει είναι μόνο στα χέρια της κυβέρνησης. Είναι αφελές δηλαδή, να περιμένουν «την στραβή» από την κυβέρνηση, δηλαδή το «χωροταξικό λάθος», το «λάθος κατανομή στις υπηρεσίες» κλπ, προκειμένου, αυτοί, να βγούνε μετά, εκ του ασφαλούς, να κάνουν κριτική. Η διάσπαση του δήμου θα γίνει. Από όσα γράφονται και συζητούνται το τελευταίο διάστημα, σχετικά με την διάσπαση του δήμου Λέσβου, η μόνη αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα». Αυτά γράφουν τα «Μπλόκια» η διαδικτυακή φωνή του κυβερνώντος κόμματος στη Λέσβο και έχει την αξία της. Γιατί θεωρεί με κατηγορηματικό τρόπο ότι η διάσπαση του ενιαίου δήμου θα γίνει, κάτι που μετά τη συνάντηση Χαρίτση-Γαληνού φάνηκε να... υποχωρεί ως ενδεχόμενο και γι’ αυτό έσπευσε να πάρει θέση και να τονίσει τις δυσκολίες που υπάρχουν και που ομολογουμένως κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες είναι. Με την ευκαιρία αυτής της παρέμβασης τονίζεται ότι είναι «απαγορευτική, σε αυτή τη φάση, κάθε συζήτηση για να είναι ο αριθμός των νέων δήμων, μεγαλύτερος από τους δύο». Και ότι «το ζητούμενο επίσης είναι, οι νέοι δήμοι που θα προκύψουν να είναι, όσο αυτό είναι δυνατό, από την πρώτη στιγμή, λειτουργικοί. Να μπορούν, με άλλο λόγια, να προσφέρουν τις στοιχειώδεις υπηρεσίες τους στους πολίτες».

 

 

Θα γίνει, αλλά είναι δύσκολη!

Προφανώς οι παραπάνω επισημάνσεις επιχειρούν να κάνουν σαφές στην κοινή γνώμη του νησιού ότι το εγχείρημα έχει δυσκολίες και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να προκύψει ένα αποτέλεσμα που να βάλει σε περιπέτειες τις νέες αυτοδιοικητικές δομές που θα προκύψουν από τη διάσπαση. Αλήθεια ποιός σοβαρός συνομιλητής μπορεί να αμφισβητήσει τα παραπάνω. Μόνο που αυτή η όποια προετοιμασία δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη της και την τελευταία στιγμή, με παρασκηνιακές κινήσεις και στα... μουλωχτά. «Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση για τη διάσπαση του δήμου. Αυτή θα γίνει. Δεν είναι, όμως δουλειά, μόνο της κυβέρνησης, η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος» τονίζει εν κατακλείδι στην παρέμβαση του τα «Μπλόκια». Για να συμβεί αυτό όμως και για να γίνει μια συζήτηση ουσίας οφείλει να ξεκαθαρίσει τάχιστα τι θα κάνει καθιστώντας συνομιλητές στην αναγκαία συζήτηση και προετοιμασία για την επόμενη μέρα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και παράγοντες που έχουν ρόλο και λόγο στην υπόθεση. Ας ανοίξει τα χαρτιά της η κυβέρνηση, άλλωστε ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι πλέον λίγος και τουλάχιστον όσοι έχουν τη φιλοδοξία να διεκδικήσουν τις δημοτικές αρχές που ενδεχομένως θα προκύψουν θα πρέπει να γνωρίζουν ποιο είναι το τοπίο και τα όρια των νέων δήμων!

Μα.Μ.

 

Χτες το πρωί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης δέχτηκε μία πάρα πολύ σημαντική δωρεά. Η κ. Όλγα Συροπούλου δώρισε το αρχείο του πατέρα της, Δικηγόρου Άγγελου Συρόπουλου, το οποίο περιλαμβάνει αρχειακό υλικό της περιόδου του εμφυλίου στη Λέσβο και αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών για τους ιστορικούς και μελετητές του εμφυλίου στο νησί μας. Στη δωρεά επίσης, περιλαμβάνονται και πολλά τεύχη τοπικών εφημερίδων της ίδιας περιόδου. Η βιβλιοθήκη ευχαριστεί τόσο την κ. Συροπούλου όσο και τον κ. Κλεομένη Τζαννέτο για την τόσο σπουδαία δωρεά τους.

Αλλαγή καιρού και πλάνων

Τετρακόσιοι πρόσφυγες επρόκειτο να μεταφερθούν σήμερα από τη Λέσβο προς τον Πειραιά σύμφωνα με το πλάνο της επιχείρησης αποσυμφόρησης του ΚΥΤ Μόριας. Ωστόσο, οι πληροφορίες για την έντονη αλλαγή του καιρού άλλαξαν και τον σχεδιασμό της μεταφοράς. Έτσι μάλλον αύριο Πέμπτη οι 200 από τους 400 θα φύγουν με τον προγραμματισμένο δρομολόγιο και άλλοι 200 την Κυριακή. Εντός του κέντρου πάντως, εκείνοι που τσέκαραν χτες τα χαρτιά τους για να αποχωρήσουν με το χτεσινό δρομολόγιο προς την ενδοχώρα η χαρά τους ήταν απερίγραπτη. Με αυτά τα δεδομένα, και κυρίως αν οι μεταφορές συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα που στόχος είναι να φύγουν 2.000 ακόμα πρόσφυγες, το Κέντρο θα ανασάνει. Αρκεί βέβαια να μην έχουμε αθρόες νέες ροές, από τις οποίες εξαρτάται και η εικόνα του κέντρου.

Αν.Παζ.

 

Ο Αθανασίου σε Πέτρα και Μόλυβο

Στο πλαίσιο των επισκέψεών του στην περιφέρεια της Λέσβου, ο βουλευτής της ΝΔ επισκέφθηκε την Πέτρα και το Μόλυβο συνοδευόμενος από τον Περιφερειακό σύμβουλο Απόστολο Αλατζά καθώς και τον Δημοτικό σύμβουλο και Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Στρατή Καραγεωργίου. Στη Πέτρα, διαπίστωσε την εύρυθμη λειτουργία της Πύλης Εισόδου, η οποία δέχτηκε φέτος, όπως ενημερώθηκε σχετικά, περίπου 5.500 χιλιάδες επισκέπτες από τα απέναντι Τουρκικά παράλια, «που αποτέλεσαν τονωτική ένεση για το νησί, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το μεταναστευτικό βρίσκεται πάλι σε έξαρση και η οικονομία του νησιού μας είναι σε ύφεση», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Ακόμη ο κ. Αθανασίου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πέτρα, συνομίλησε με μέλη του κλάδου των αλιέων, καθώς και των άλλων παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων και τους υποσχέθηκε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις όπου αυτό κριθεί αναγκαίο και εφικτό. Εν συνεχεία, στο Μόλυβο, συναντήθηκε με τους φορείς του τουρισμού, οι οποίοι και τον ενημέρωσαν για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, η οποία φτάνει στο τέλος της.

Α.Ω.

 

Και ένας τραπεζίτης

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Στη χτεσινή μας «αποστολή», η οποία είναι συνήθης εδώ και μήνες στο Κέντρο της Μόριας, μετά την «ξενάγηση» στο εσωτερικό του καταυλισμού, πήγαμε και εκτός, στον παράλληλο καταυλισμό όπου ζουν σε σκηνές πάνω από 2.000 άτομα. Το ρεπορτάζ θα το δημοσιεύσουμε τις επόμενες ημέρες. Εκεί λοιπόν συναντήσαμε μία οικογένεια από το Πακιστάν. Ο πατέρας, πρώην… τραπεζίτης, έφυγε άρον άρον με τη γυναίκα του, γιατί οι οικογένειές τους δεν συμφωνούσαν με το γάμο, καθώς ανήκαν σε διαφορετικές κάστες και δέχονταν καθημερινά απειλές! Μαζί τους και το 5 μηνών αγοράκι τους, το οποίο φρόντιζε η μητέρα, ενώ ο πατέρας είχε επιδοθεί στην… μπουγάδα. Τους ευχηθήκαμε καλή τύχη με την ελπίδα να μην τους συναντήσουμε ξανά, αφού επιθυμούν διακαώς να προχωρήσουν στην Ευρώπη και ο πατέρας της οικογένειας να ανοίξει δική του δουλειά.

Αν.Παζ.

 

Νέο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο

Νέα έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν προγραμματισμένη για χθες το απόγευμα, για την έγκριση πληρωμής οφειλών προς το ΙΚΑ εκ μέρους του δήμου και για την εξασφάλιση παράτασης του χρόνου εκκαθάρισης της ΔΕΠΤΑΜ. Η κατεπείγουσα συζήτηση των δυο θεμάτων θεωρείται αναγκαία, ώστε να καταστεί δυνατή η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας του Δήμου, σύμφωνα με την αιτιολόγηση του προεδρείου του συμβουλίου. Ενώ η ασφαλιστική ενημερότητα του Δήμου είναι απόλυτη ανάγκη να εκδοθεί ταχύτατα, ώστε να μην καθυστερούν οι συμβολαιογραφικές πράξεις παραχώρησης Δημοτικών ακινήτων σε Μανταμάδο και Αγιάσο για την εγκατάσταση και λειτουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου Αγιάσου και του κέντρου υγείας Μανταμάδου.

Μ.ΟΡΦ

 

Γκάλοπ αυτοδιοικητικό

Μπορεί το σπάσιμο του δήμου να μπήκε ξανά στον πάγο και κατ΄ επέκταση να πάγωσε και τις (κάποιες υπαρκτές) έτοιμες υποψηφιότητες για τους δύο δήμους, ωστόσο τα προεκλογικά σενάρια φουντώνουν, τόσο στο επίπεδο του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης, όσο και σε εκείνο του δευτέρου. Κι αυτό γιατί τις τελευταίες ημέρες διενεργείται τηλεφωνικό γκάλοπ για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, που μάλλον λογικά γίνεται κατόπιν παραγγελίας, είτε από τη ΝΔ, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ήδη συζητείται. Το ενδιαφέρον που προκύπτει από τα γκάλοπ είναι τα ονόματα των υποψηφίων τα οποία για τον έναν και μόνο δήμο είναι τα εξής: Στρατής Κύτελης, Σπύρος Γαληνός και Παντελής Πατερέλλης. Ενώ για την Περιφέρεια τα ονόματα είναι εκείνα της Χριστιάνας Καλογήρου, του Σταμάτη Μαλέλη αλλά και του Κώστα Μουτζούρη. Τα ονόματα που «μετρούνται» στο εν λόγω γκάλοπ δεν ξέρουμε αν τελικά θα παίξουν στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά το σίγουρο είναι ότι ήδη συζητούνται και γι αυτό έχει ενδιαφέρον να μάθουμε και το αποτέλεσμα αυτής της δημοσκόπησης , έστω και αυτή τη στιγμή.

Μ.ΟΡΦ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και με την παρουσία πλήθους κόσμου η εκδήλωση με τίτλο: «Λέσβος, μια κοιτίδα πολιτισμού μες στο Αιγαίο», που διοργάνωσαν εννέα συντοπίτικοι σύλλογοι Λεσβίων της Αθήνας ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου σε συνεργασία με τον Δήμο Λέσβου στο Π. Φάληρο. Οι περισσότεροι Βρισαγώτες της Αθήνας έδωσαν το παρών, κάθισαν παρέες, όπως θα έκαναν στον Πλάτανο, θέλοντας να στείλουν σαφές μήνυμα και για το σεισμόπληκτο χωριό τους. Από τις λιχουδιές και τα προϊόντα που εκτέθηκαν στην εκδήλωση προκύπτει ότι η Λέσβος είναι και γευστικός παράδεισος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey