23-03-19

26/03/2019 - 12:31

 

 

Επανέρχεται αν και βραχυκυκλωμένη

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το ενδιαφέρον της εταιρείας που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ, για το έργο «Αιγαία Ζεύξη», που στο πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, αλλά και αντιπαραθέσεων, ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε, παρά τη στασιμότητα μιας δεκαετίας σχεδόν που τα πράγματα έμειναν «παγωμένα», ενώ ακόμη περιμένουν τις σχετικές γνωμοδοτήσεις από συγκεκριμένες υπηρεσίες που εμπλέκονται για την έγκριση της ΜΠΕ, έτσι ώστε να πάρει η επένδυση το «πράσινο φως» για τα περαιτέρω. Το βέβαιο είναι ότι και αυτή η επένδυση βρίσκεται ...βραχυκυκλωμένη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας που κρατά καθηλωμένες μια σειρά επενδύσεων στη χώρα μας, παρά τις τεράστιες ανάγκες για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Το έργο της «Αιγαίας Ζεύξης» αν τελικά προχωρήσει, ανοίγει και το δρόμο της διασύνδεσης των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, γεγονός που θα αλλάξει τα δεδομένα σε ότι έχει σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια και στη Λέσβο, φέρνοντας πολύ πιο κοντά την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου που προς το παρών είναι στην πρόθεση για σχεδιασμό.

Θα το πουν οι ίδιοι

Πηγές ωστόσο από την ίδια την εταιρεία σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι και οι ίδιοι διαβάζουν τα σχετικά δημοσιεύματα, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, για την εν λόγω επένδυση η οποία, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα επανέρχεται στο προσκήνιο, αλλά δεν έχουν τίποτα να πουν ως επιβεβαίωση των όσων διαρρέονται μένοντας στην υπογράμμιση που θέλει «ό,τι έχουν να πουν θα το πουν οι ίδιοι» στην τοπική κοινωνία, προτάσσοντας την ενημέρωση της κοινής γνώμης των νησιών, όπως έκαναν και την περίοδο που το θέμα ήταν στην επικαιρότητα, πριν μερικά χρόνια. Να περιμένουμε λοιπόν να ακούσουμε τις προθέσεις της εταιρίας για ένα θέμα μείζονος σημασίας, που δεν πρέπει να παραπεμφθεί στις καλένδες!

Μα.Μ.

Κατρακυλά πάλι η λίρα!

Όσο πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 31ης Μαρτίου στην Τουρκία, δειλά-δειλά ανεβαίνει η ισοτιμία δολαρίου και ευρώ έναντι της τουρκικής λίρας. Αυτήν την χρονική στιγμή η ισοτιμία κυμαίνεται στις 6,35 τουρκικές λίρες το ένα ευρώ. Ενώ κάπως είχαν σταθεροποιηθεί οι ισοτιμίες, απ’ τις αρχές Μαρτίου καθημερινά η λίρα υποτιμάται. Πολλοί ανησυχούν τι θα συμβεί μετά τις δημοτικές εκλογές. Η εξέλιξη αυτή ενδιαφέρει κι εμάς, καθόσον μια περαιτέρω σημαντική θεαματική υποτίμηση της λίρας θα στερήσει την αγοραστική δυνατότητα των γειτόνων και συνεπώς τις ευκαιρίες να μας επισκέπτονται συχνότερα. Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι η υποτίμηση της λίρας έναντι του ευρώ, μπορεί να κάνει φθηνότερη την τουρκική αγορά για όσους την επισκέπτονται από τα νησιά μας, αλλά το τίμημα για την οικονομία των νησιών μας δεν είναι χωρίς επιπτώσεις. Η μείωση των αφίξεων από απέναντι θα συνεχιστεί όσο η λίρα ...κατρακυλά και αυτό το διαπιστώσαμε με τον πιο σαφή τρόπο πέρυσι, όταν καταγράφηκε πτώση της τάξης πάνω από 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Δυστυχώς η οικονομική κατάσταση των γειτόνων, πέρα ασφαλώς και από τις ίδιες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τουριστικό ρεύμα από τη γείτονα.

Α.Ω.

  

Σιγά-σιγά βρίσκουν το ...δρόμο τους!

Την υποψηφιότητα του σημερινού προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου Γιώργου Ψάνη, ανακοίνωσε προχθές ο υποψήφιος δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Παρασκευαΐδης. Η υποψηφιότητα Ψάνη έρχεται να προστεθεί στις ήδη γνωστές του Σταύρου Πολίτη και του Γιώργου Φλώρου με τον συγκεκριμένο συνδυασμό. Έτσι, άλλο ένα στέλεχος από τη σημερινή δημοτική αρχή Γαληνού επιλέγει να ακολουθήσει το δικό του δρόμο, όπως άλλωστε και άλλοι σύμβουλοι της σημερινής πλειοψηφίας. Η μη κάθοδος του Σπύρουυ Γαληνού την τελευταία στιγμή άφησε στα κρύα του λουτρού τους μέχρι τώρα συνεργάτες του οι οποίοι αναζήτησαν σε άλλους συνδυασμούς στους δήμους και την περιφέρεια την επιλογή να είναι ξανά υποψήφιοι. Εκτός από την Αν. Αντωνέλλη, τον Παν. Τσουπή και τον Νικ. Καρασάββα, που επέλεξαν να μετακομίσουν σε περιφερειακά ψηφοδέλτια, και άλλοι σύμβουλοι του Γαληνού μετακόμισαν σε άλλους δημοτικούς συνδυασμούς, όπως Παν. Κατσαβέλλης στον συνδυασμό Κύτελη και απ’ ότι πληροφορούμαστε και ο Θοδ. Στεργίου στο συνδυασμό Χιωτέλλη. Μένουν ακόμη κάποιοι που δεν έχουν καταλήξει οριστικά τι θα κάνουν, αν και στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας φαίνεται ότι όλα θα έχουν κλείσει. Βέβαια υπάρχουν και οι δυο αντιδήμαρχοι οι Κ. Αστυρακάκης και Γ. Κατζανός που αποφάσισαν μόνοι τους να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο και να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους, φιλοδοξώντας να εκπροσωπήσουν τη συνέχεια της σημερινής δημοτικής αρχής στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Μα.Μ.

 

Τα δύσκολα έπονται...

Το γεγονός ότι στο νέο δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει στο νεοσύστατο Δήμο Μυτιλήνης τα περισσότερα πρόσωπα που θα το συγκροτούν θα είναι νέα, κατά κύριο λόγο, σηματοδοτεί και την επανίδρυση του νέου οργανισμού που για πρώτη φορά θα έχει αυτά τα όρια. Ωστόσο επειδή το νέο εκλογικό σύστημα εκ των πραγμάτων υποχρεώνει σε συγκλίσεις και συνεργασίες διαφορετικών παρατάξεων, δεν αποκλείεται τελικά στην πλειοψηφία που θα προκύψει για την εκλογή δημάρχου να συνυπάρξουν πάλι και πρόσωπα της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Το βέβαιο είναι ότι με δεδομένο ότι από τους επικεφαλής των συνδυασμών, εκτός της Νίκης Τσιριγώτη που ηγείται ξανά του συνδυασμού της, όλοι οι άλλοι είναι νέοι και αυτό αποτελεί πρόσθετο στοιχείο του προεκλογικού σκηνικού που διαμορφώνεται. Τώρα αν όλα αυτά συνηγορούν σε κάτι ελπιδοφόρο για το νέο δήμο αυτό μένει να φανεί, κατ’ αρχήν από το αποτέλεσμα που θα προκύψει και στη συνέχεια από την σύνθεση της δημοτικής αρχής που θα αναλάβει να ...περπατήσει στα πρώτα του βήματα το νέο Δήμο. Αυτά οφείλουν από τώρα να τα ...δουλέψουν οι εμπλεκόμενοι με το εγχείρημα αυτό γιατί τα δύσκολα είναι μετά, την επόμενη μέρα της δημοτικής αρχής που θα αναλάβει να διαχειριστεί τις υποθέσεις του νέου Δήμου.

Μα.Μ.

Όχι μόνο τα πρόσωπα, αλλά και οι συγκλίσεις

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διεργασίες που είναι σε εξέλιξη, για συγκλίσεις ανάμεσα σε διάφορες αυτοδιοικητικές κινήσεις. Είναι απολύτως καθαρό σε εμάς, ότι η διακυβέρνηση του νέου Δήμου Μυτιλήνης δεν θα είναι υπόθεση μιας παράταξης. Η απλή αναλογική επιβάλει συγκλίσεις διαφορετικών παρατάξεων και αυτό είναι καλό. Εμείς επιζητούμε τις συγκλίσεις και τις συνεργασίες», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο συνδυασμός της Εριφύλης Χιωτέλλη θέλοντας προφανώς να παρέμβει στις συζητήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό μεταξύ υποψηφίων και παρατάξεων που ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί ότι θα διεκδικήσουν το δήμο Μυτιλήνης. Σπεύδει μάλιστα να διευκρινίσει ότι «ο νέος Δήμος Μυτιλήνης θα διοικηθεί από έναν δημοκρατικό και προοδευτικό “συνασπισμό” αυτοδιοικητικών κινήσεων, στην βάση συγκεκριμένων προγραμματικών συγκλίσεων και συμφωνιών.» Μόνο που αυτές οι προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες δεν φαίνονται στον ορίζοντα, αφού το πρωτεύον για τους περισσότερους, τουλάχιστον αυτήν την ώρα, είναι η συγκρότηση ψηφοδελτίων με τους όποιους πρόθυμους, και για την επόμενη μέρα του νέου δήμου «έχει ο θεός»! Δεν ξέρουμε αν η παρέμβαση αυτή του συνδυασμού της Ερ. Χιωτέλλη έχει κάποια συγκεκριμένη στόχευση, με τη δημόσια θέση που διατυπώνει, το βέβαιο πάντως είναι ότι οι προγραμματικές θέσεις απουσιάζουν μέχρι στιγμής από το δημόσιο διάλογο και αυτό δεν προμηνύει τα καλύτερα για το νέο δήμο, που μπορεί να έχει λιγότερες δυσκολίες από τον έτερο δήμο του νησιού αυτόν της Δυτικής Λέσβου, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι αν δεν υπάρξει πρόβλεψη από όλους τους συμμετέχοντες σε αυτόν το ...βραχυκύκλωμα δεν θα το αποφύγει!

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey