FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

21η Μαρτίου εαρινή ισημερία, εορτή του Νεβρούζ

Το Newroz ή η Nowruz είναι μια αρχαία γιορτή που γιορτάζεται κατά την εαρινή ισημερία από πληθώρα Λαών και εθνικών ομάδων σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Δυτική Ασία. Ιδιαίτερα για τους Κούρδους, ο εορτασμός του Newroz είναι ένας τρόπος της πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης, που χαρακτηρίζει τους κούρδους πολιτικούς, ακτιβιστές και μουσικούς και έχει γίνει ταυτόσημο με εκδήλωση της κουρδικής ταυτότητας. Είναι η διεκδίκηση της πατρίδας σε έναν αρχαίο αυτόχθονα λαό που κατοικεί εκεί πολύ πριν τους Άραβες ή τους Τούρκους. Κέντρο του εορτασμού στην Τουρκία είναι το Ντιγιαρμπακίρ στην καρδιά του κουρδικού πληθυσμού της χώρας.

Και στο Ιράν το Νεβρούζ είναι σημαντική γιορτή μάλιστα φέτος ο εορτασμός του διαρκεί 13 ημέρες! Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, 400 ιρανοί τουρίστες έφθασαν προχθές με πτήσεις τσάρτερ στο Κουσάντασι. Αυτοί αποτελούν την πρώτη ομάδα από 10 χιλιάδες Ιρανούς, που επέλεξαν το Κουσάντασι, αξιοποιώντας την ευκαιρία των διακοπών του Νεβρούζ. Εκτιμάται ότι τις ημέρες των διακοπών του Νεβρούζ, πάνω από 40 χιλιάδες Ιρανοί θα επισκεφτούν την Τουρκία.

 

Φαίνεται να υλοποιείται η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης (Τσεσμέ)-Λαυρίου

Όπως ανακοινώθηκε μέσα στην εβδομάδα απ την Γενική μας Πρόξενο στη Σμύρνη, την κα Αργυρώ Παπούλια, μετά την συνάντηση της με τον πρόεδρο και ιδρυτή της εταιρεία «Aegean Sea Ways» Bülent Ipek, επίκειται η σύνδεση της Σμύρνης με την Αττική. Η εταιρεία προτίθεται από τις 2 Ιουνίου να δρομολογήσει πλοίο χωρητικότητας 1.200 επιβατών και 300 οχημάτων στη νέα γραμμή Τσεσμέ-Λαυρίου. Η υλοποίηση του σχεδίου θα ενισχύσει σημαντικά τις σχέσεις των δύο χωρών στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας προβλέπεται αναχώρηση του πλοίου κάθε πρωί από τον Τσεσμέ για το Λαύριο (απόσταση μόλις 7 ωρών) και επιστροφή στον Τσεσμέ λίγο μετά τα μεσάνυκτα. Περιμένουμε να δούμε τι λύση θα βρεθεί και για την άλλη γραμμή Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, η οποία αν θα έχει ενδιάμεσο σταθμό την Μυτιλήνη, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νησί μας. Στο μεταξύ από όσα έγιναν γνωστά το ελληνικό Υπ. Εξ. υπέβαλλε στις Βρυξέλλες το αίτημα για να εκδίδονται προξενικές θεωρήσεις (βίζα) σε τούρκους επισκέπτες και κατά την άφιξή τους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως και τα προηγούμενα τελευταία χρόνια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, οπότε ίσως τέλος Απριλίου με το Πάσχα να δούμε στα νησιά τους πρώτους τούρκους τουρίστες μαζικά. Αλλιώς θα περιμένουμε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου που είναι το Μπαϊράμ και θα είναι πολυήμερος ο εορτασμός. Τον Μάιο μήνα φέτος που θα διαρκεί η νηστεία του Ραμαζάν δεν αναμένονται πολλοί επισκέπτες από απέναντι.

 

Έκθεση Φωτογραφίας «Aθήνα-Κωνσταντινούπολη» στο «Σισμανόγλειο» της Πόλης

Από σήμερα και ως τις 15 Απριλίου διοργανώνεται η έκθεση φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Πίττα με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού. Κοινό Σημείο αναφοράς του φωτογραφικού υλικού αποτελεί η δεκαετία του ’80, μαζί με εκατοντάδες μικρές ατμοσφαιρικές ασπρόμαυρες πτυχές των δύο πόλεων, που διασώζονται με επίμονη τρυφερότητα από τον φακό του Πίττα, H έκθεση περιλαμβάνει 70 φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων, 45 από την Αθήνα και 25 από την Κωνσταντινούπολη και προγραμματίζεται να αναρτηθεί και στην Αθήνα τον προσεχή Οκτώβριο. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εικαστικών εκδηλώσεων που με την στήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη θα παρουσιάζονται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

 

Ankapark: ένα τεράστιο ψυχαγωγικό πάρκο στην Άγκυρα

Ένα μεγαλοπρεπέστατο πάρκο εγκαινίασε προχθές ο Πρόεδρος Ερντογάν στην Άγκυρα, στο οποίο εκτίθενται πελώρια ομοιώματα δεινοσαύρων. Το Ankapark θα είναι το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο της Ευρώπης με έκταση 1,3 εκατ. τ.μ. με 2 εκατ. είδη φυτών και δέντρων. Με σιδηροδρομικό δίκτυο 5 χλμ και παρκινγκ για 6.800 αυτοκίνητα υπολογίζεται να αποφέρει έσοδα 50 εκατ. λίρες ετησίως. Το έργο ξεκίνησε από τον πρώην ισλαμιστή δήμαρχο Melih Gökçek που αποπέμφθηκε στη συνέχεια απ’ τον φίλο του Ερντογάν και είχε προκαλέσει αντιπαραθέσεις για το υψηλό κόστος και τα χρήματα που δαπανήθηκαν. Τα εγκαίνια έγιναν λίγες ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές κατά την τελετή δε ο πρόεδρος Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στον υποψήφιο δήμαρχο της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιάβα, τον οποίο για να τον απαξιώσει τον κατηγορεί ότι είχε διαπράξει πλαστογραφία στο παρελθόν. Αγριεύει πολύ η αντιπαράθεση.

 

Αϊβαλί λίγο πριν τις εκλογές

Μια βδομάδα μόλις πριν τις δημοτικές εκλογές οι υποψήφιοι και τα κόμματα στο φόρτε τους. Συγκεντρώσεις, χρώματα και ήχοι εκλογικοί παντού και βέβαια άπειρες υποσχέσεις. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να πρωταγωνιστεί ο «αντάρτης» υποψήφιος Μεσούτ Εργκίν, στις επίσημες παραδοσιακού τύπου δημοσκοπήσεις ο νυν δήμαρχος Ραχμί Γκεντσέρ, εκλεκτός του ισχυρού στην περιοχή κόμματος της αξ. αντιπολίτευσης (CHP), αλλά και σημαντικών οικονομικών παραγόντων, ενώ ο κοινός υποψήφιος του κυβερνώντος ισλαμικού (AKP) και του εθνικιστικού (MHP) κόμματος φαίνεται να υπολείπεται αισθητά. Δημοσιοποιούνται και δημοσκοπήσεις (όπως παρακάτω) οι οποίες όμως θεωρούνται αυθαίρετες και απορρίπτονται απ’ αυτούς που δεν ευνοούνται! Ίδωμεν ως την άλλη Κυριακή.

1 Ευρώ = 6,25 λίρεςΌσο πλησιάζουν οι εκλογές της 31ης Μαρτίου δειλά-δειλά ανεβαίνει η ισοτιμία δολαρίου και ευρώ έναντι της τουρκικής λίρας. Ενώ κάπως είχαν σταθεροποιηθεί οι ισοτιμίες, απ’ τις αρχές Μαρτίου καθημερινά η λίρα υποτιμάται. Πολλοί ανησυχούν τι θα συμβεί μετά τις δημοτικές εκλογές. Μας ενδιαφέρει κι εμάς καθόσον μια περαιτέρω σημαντική θεαματική υποτίμηση της λίρας θα στερήσει την αγοραστική δυνατότητα των γειτόνων και συνεπώς τις ευκαιρίες να μας επισκέπτονται συχνότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 17:08
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top