21-07-17

23/07/2018 - 02:31 Ενημερώθηκε 23/07/2018 - 02:39

Που είναι η κ. Καλογήρου;

Οι τόνοι μεταξύ των κυβερνώντων με το Συντονιστικό Φορέων μπορεί να έπεσαν, αλλά η άλλη κόντρα που ξέσπασε μία ημέρα πριν τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, καλά κρατεί. Ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός εξάλλου εξέλαβε ως… «σνομπάρισμα» τη μη παρουσία της Περιφερειάρχη στη σύσκεψη για το νέο μέτρο και δεν το έκρυψε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε. «Γιατί δεν ήρθε; Μήπως επειδή δεν ικανοποιήσαμε το αίτημά της να καταργήσουμε το Μεταφορικό Ισοδύναμο και να κρατήσουμε τον ΦΠΑ; Πάντως εκείνη μου είχε πει πως το νέο μέτρο θα είχε μεγάλη γραφειοκρατία και δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα. Τώρα όμως που ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί, θα έρθει να μου ζητήσει συγνώμη όπως εξάλλου είχε δεσμευτεί σε περίπτωση που αυτό θα εφαρμοζόταν άμεσα; Δεν το νομίζω όμως…», είπε ο Υφυπουργός σε μία συντονισμένη θα λέγαμε πια «επίθεση» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προς την κ. Καλογήρου που στο μεγαλύτερο διάστημα της θητείας της πάντως, απολάμβανε μέχρι και «προνομιακής σχέσης» από τους κυβερνώντες.

Μ.ΟΡΦ

Ξεκίνησε πριν καιρό να… ξηλώνεται ο «ντουσεμές» στο στενάκι που οδηγεί από τα «Λαδάδικα» στην Προκυμαία, στη βιτρίνα ουσιαστικά της πόλης, μπροστά από τις καφετέριες που συγκεντρώνουν καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες, ντόπιους αλλά και ξένους. Σταδιακά, το μέγεθος της «τρύπας» ανήλθε στο ένα τετραγωνικό μέτρο και πλέον, αφού το χώμα έχει φύγει εντελώς λόγω της διέλευσης των αυτοκινήτων, το συγκεκριμένο σημείο του δρόμου εκτός από άσχημο οπτικά ως θέαμα είναι ταυτόχρονα και άκρως επικίνδυνο, τόσο για τους οδηγούς δικύκλων όσο και για τους πεζούς, αφού δεν φωτίζεται επαρκώς. Θα φροντίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να αποκαταστήσουν τη ζημιά, όπως και άλλες παρόμοιες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, ή θα περιμένουν να… ξηλωθεί και ο υπόλοιπος δρόμος;

 

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα ΦΠΑ»

Δεν υπάρχει κανένα θέμα να πειραχτεί ο μειωμένος ΦΠΑ, διαβεβαίωσαν οι κ.κ. Ρήγας και Σαντορινιός μετά τα όσα ανησυχητικά βγήκαν στο φως της δημοσιότητας. Και αν και απέφυγαν να αναφερθούν ευθέως στα όσα είπε ο κ. Ρέγκλιγκ εκ μέρους του ΕΜΣ, αρκέστηκαν να διαψεύσουν πως ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να καταργήσει τον μειωμένο ΦΠΑ τον Γενάρη του 2019. «Να είμαστε σοβαροί, ο πρωθυπουργός δήλωσε κάτι συγκεκριμένο και θα κριθεί. Ο ΦΠΑ θα παραμείνει για όσο θα ισχύει η προσφυγική κρίση και ο ΦΠΑ πρέπει να παραμείνει γιατί είναι μία κατάκτηση νησιωτική. Η εξάμηνη παράτασή τους έγινε καθαρά για νομικούς λόγους. Αυτοί που δεν μπορούν να διαπραγματευτούν και ζούσαν στη ζητιανιά και στην επαιτεία φαντάζονται οι διαπραγματεύσεις γίνονται μόνο έτσι όπως τις κάνουν εκείνοι. Δεν είναι όμως έτσι», είπε ο κ. Σαντορινιός. 

Μ.ΟΡΦ

Δε συνεδρίασε η ΑΔΕΛ…

Το ΝΠΔΔ Πολιτισμού -Αθλητισμού συνεδρίασε χωρίς προβλήματα υπό την προεδρία του Δημήτρη Αλεξίου, αλλά δε συνέβη προχτές το ίδιο και με την ΑΔΕΛ. Η οποία δεν ξεπέρασε ποτέ το πρώτο θέμα, της συγκρότησης του Δ.Σ. σε σώμα με πρόεδρο την Βικτωρία Πλάτωνος, με έξι από τα εννέα μέλη της να ζητούν να λειτουργήσει το Δ.Σ. με πρόεδρο την κ. Πνακά και εν συνεχεία να μεθοδευτεί η παραίτησή της. Με το σκεπτικό πως από τη στιγμή που η ΑΔΑ επανέφερε την κ. Πνακά στην προεδρία, επικρέμονται ποινικές ευθύνες επί των κεφαλών τους. Οι φόβοι τους αυτοί, δεν κάμφθηκαν ούτε από έγγραφο της εκτελούσας χρέη δημάρχου κ. Αντωνέλλη που εξηγούσε πως ο δήμος Λέσβου είναι ο μοναδικός μέτοχος της εταιρίας και βούλησή του είναι να παραμείνει πρόεδρος η κ. Πλάτωνος, ούτε από το χαρτί της Εφορίας που έδειχνε πως έχει περάσει η σχετική μεταβολή και αναφέρεται ως πρόεδρος (με όλες τις ευθύνες) η τελευταία. Με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση πέραν της κ. Πνακά και οι κ.κ. Καραγεωργίου, Κουλαγίνης, Εγγλέζος, Κλειώτης και Μπουρούς. Μ΄ αυτά και μ΄ εκείνα το αδιέξοδο παρέμεινε, ενώ 26 θέματα της ημερήσιας διάταξης, έμειναν… στο συρτάρι με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. 

Μ.ΟΡΦ

 

Ορκωμοσία νεοσυλλέκτων

Την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018 και ώρα 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2018 Δ’ ΕΣΣΟ, στο Στρατόπεδο «ΥΠΛΓΟΥ (ΠΖ) ΜΑΚΡΗ ΜΙΧΑΗΛ», στην περιοχή Βρουλίδια, στην Κράτηγο.

Α.Ω

 

Ένταση στο Αιγαίο και στα… ερτζιανά!

Ανέκαθεν υπήρχε πρόβλημα στο Αιγαίο με τις ραδιοφωνικές συχνότητες, αφού οι Τούρκοι στην προσπάθειά τους να ακούγονται όσο το δυνατόν πιο «μέσα», δημιουργούσαν «επικαλύψεις» και στα ελληνικά ραδιοκύματα. Οι «ραδιοφωνατζήδες» του νησιού μας, αλλά και στη Χίο, τη Σάμο και γενικώς στο ανατολικό Αιγαίο παλεύουν επί χρόνια, παντελώς μόνοι, απέναντι και στην αναλγησία της πολιτείας, που ξέρει να θέτει συνεχώς περιορισμούς και προϋποθέσεις στα ερτζιανά της χώρας, αλλά αδυνατεί να κάνει… ζάφτι τους Τούρκους, που εκπέμπουν μέχρι την… Εύβοια! Πρόσφατα, ένας εκ των παλαιότερων ραδιοφωνικών σταθμών της Μυτιλήνης, ο Best FM, αναγκάστηκε να αλλάξει συχνότητα και από τους 98,1FM να μεταπηδήσει στους 98,6FM, αφού ένας σταθμός από τα απέναντι παράλια έκανε συνεχώς παρεμβολές, σε σημείο που ακόμα και στο κέντρο της πόλης, να μην ακούγονται ελληνικά χορευτικά τραγούδια, αλλά τούρκικα τσιφτετέλια. Το φαινόμενο συνεχίζεται και θα συνεχίζεται, όσο δεν υπάρχει το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο, οδηγώντας τους ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών σταθμών σε υπέρογκα έξοδα, ώστε να εκπέμπουν πιο «δυνατά» για να υπερκαλύψουν το σήμα από την Τουρκία. Μέσα σε όλα ακούγεται πως σύντομα το αρμόδιο υπουργείο θα ξεκινήσει τη διαδικασία αδειόδοτησης και των ραδιοφώνων, ωστόσο εκείνο που έχει σημασία να ξεκαθαριστεί είναι τι ακριβώς θα κληθούν να πληρώσουν οι σταθμοί και κυρίως τι θα εξασφαλίσουν με τα χρήματα αυτά, όσο οι Τούρκοι θα «κυριαρχούν» στα ερτζιανά της περιοχής.

Β.Παπ. 

Αποκαλυπτική η Μέρκελ για το ΦΠΑ!

«Δεν μιλήσαμε με τον Αλέξη Τσίπρα πριν την ανακοίνωση του μέτρου για το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νησιά που υποδέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση εάν η Γερμανία ανταπέδωσε την συμφωνία με την Ελλάδα, για την επαναπροώθηση προσφύγων δίνοντας «πράσινο φως» για την διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα πέντε ελληνικά νησιά, η κ. Μέρκελ διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως κάτι τέτοιο έχει συμβεί, τονίζοντας «δεν συνδέουμε τα δύο. Αυτό δεν θα ήταν καλό για κανέναν από τους δύο μας. Βρέθηκε τρόπος να εξισορροπηθεί αυτή η αλλαγή» και υπενθύμισε πως η αλλαγή στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα θα περάσει τον Αύγουστο και από το γερμανικό κοινοβούλιο. Με τις παραπάνω δηλώσεις και της Μέρκελ ξεκαθαρίζεται με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού μετά τη σύνοδο για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά έγινε χωρίς καμιά συνεννόηση με τους θεσμούς, γι’ αυτό και η αναζήτηση ισοδυνάμου. Τώρα βέβαια το ζητούμενο είναι αν η διατήρηση του ΦΠΑ στα «5» νησιά θα συνεχιστεί και μετά το 2018, όπως διαβεβαιώνουν τα κυβερνητικά στελέχη, με τελευταία αναφορά στη χθεσινή συνέντευξη τύπου του υφυπουργού κ. Σαντορινιού στη Μυτιλήνη. Δέσμευση που μπορεί να ισχύσει αφού το ποσό των 28 εκ., που θεωρείται και από τους θεσμούς, ότι κοστίζει στα δημόσια ταμεία δεν είναι μη διαχειρίσιμο.

Μα. Μ.

 

Ο «Κλεισθένης» έγινε ΦΕΚ!

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τον «Κλεισθένη I», που υπερψηφίστηκε στις 12 Ιουλίου 2018, από την Ολομέλεια της Βουλής, με  150 ψήφους υπερ και  123 κατά.Το πλήρες όνομα του νομοσχεδίου είναι: «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Εμβάθυνση της Δημοκρατίας - Ενίσχυση της Συμμετοχής - Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»] - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α - Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση - Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

Mε το νομοσχέδιο αυτό θεσμοθετείται ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, στις 26 Μαΐου 2019 και όπου χρειασθεί β΄γύρος, στις 2 Ιουνίου. Και ότι η επόμενη θητεία δημάρχων και περιφερειαρχών θα είναι τετραετής. Ενώ στον ίδιο νόμο περιλαμβάνονται και εκείνες οι διατάξεις που πέρασαν την τελευταία στιγμή με το «σπάσιμο» των εκλογικών περιφερειών της Β΄Αθηνών και της Αττικής, ενώ δημιουργείται Επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, με τον υπουργό Π. Σκουρλέτη να δεσμεύεται ότι η σχετική διάταξη θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή εντός του 2018. Ετσι έχουμε πλέον το νέο θεσμικό πλαίσιο των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, που έχουν προσδιοριστεί τον προσεχή Μάιο και υποχρεώνουν εκ των πραγμάτων όσους ενδιαφέρονται είτε, από τους παλιούς για την επανεκλογή τους , είτε από τους νέους διεκδικητές, να ...τρέξουν, γιατί αμέσως μετά τις διακοπές μπαίνουμε πλέον στα «βαθειά» της προεκλογικής περιόδου και τα περιθώρια όλων στενεύουν!

Α.Ω. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey