16-02-19

22/02/2019 - 16:18 Ενημερώθηκε 22/02/2019 - 16:32

Έμειναν με τις επιταγές στα χέρια...

Η κραυγή αγωνίας που εξέπεμψαν οι εργολάβοι και οι εργαζόμενοι στην κατασκευαστική εταιρεία «Τοξότης», που είχε αναλάβει τα έργα της παράκαμψης Λαγκάδας στο Πλωμάρι και τον οδικό άξονα Καλλονής-Σιγρίου, για το γεγονός ότι παραμένουν εδώ και μήνες απλήρωτοι και με ακάλυπτες επιταγές στα χέρια τους, με τη δημόσια διαμαρτυρία τους, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και την απόγνωσή τους. Το «Ε» είχε αναδείξει το θέμα με σειρά δημοσιευμάτων, τόσο για την ασυνέπεια της εργολήπτριας εταιρείας, όσο και για την τύχη του έργου του οδικού άξονα, καλώντας τους εμπλεκόμενους φορείς και τους τοπικούς βουλευτές να παρέμβουν. Το εντυπωσιακό είναι ότι το έργο της παράκαμψης Λαγκάδας με πολύ κόπο και ομολογουμένως με μεγάλη πίεση και από την περιφερειακή αρχή, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε από την εταιρεία, αλλά το γεγονός ότι άφησε ...φέσια σε εργολάβους και εργαζόμενους, δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την Περιφέρεια, στην αρμοδιότητα της οποίας ήταν το συγκεκριμένο έργο. Όπως και δεν μπορεί το αρμόδιο υπ. Υποδομών να αφήνει εκτός...νυμφώνος τους απλήρωτους εργαζόμενους στα πλαίσια της μεταβίβασης της εργολαβίας του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου από την «Τοξότης» στον «Άκτωρα»! Τώρα που υποτίθεται ότι αναμένεται να ξεκινήσει ξανά το έργο, οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να βάλουν στο ...τραπέζι των συζητήσεων και τα χρωστούμενα σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται και να προειδοποιούν με κινητοποιήσεις. Δυστυχώς η προβληματική κατάσταση με την εν λόγω εταιρεία είχε διαφανεί εδώ και πολύ καιρό και οι -άμεσα ή έμμεσα- εμπλεκόμενοι φορείς και αρχές δεν φρόντισαν να παρέμβουν ώστε να μην φθάσουν τα πράγματα εδώ. Βλέπετε ο κ. Καλογρίτσας έχοντας προνομιακή σχέση με τους κυβερνώντες κατάφερε να είναι στο απυρόβλητο, μέχρι που ο «κόμπος έφθασε στο χτένι» και δρομολογήθηκε αναγκαστικά η ...αποπομπή του από το έργο, με τους εργαζόμενους όμως στα κρύα του λουτρού!

Μα.Μ.

 

Κατάφερε να κάνει ντόρο!

Όσο πλησιάζουμε προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές ενδεχομένως θα εμφανίζονται εκ των πραγμάτων πρόσωπα που θα θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, με δηλώσεις ή παρεμβάσεις τους. Πρόσωπα κυρίως από το παρελθόν που για διάφορους λόγους έμειναν εκτός της τοπικής πολιτικής σκηνής και τώρα φιλοδοξούν να επανέλθουν. Αν λοιπόν καταφέρουν να προκαλέσουν ενδιαφέρον με αυτά που λένε, ακόμη και τα «πυρά» αντιπάλων έχουν καταφέρει με επιτυχία το σκοπό τους. Αφορμή για την παραπάνω επισήμανση μας έδωσε η παρέμβαση του Σταύρου Πολίτη για τη δακοκτονία που έπληξε τον λεσβιακό ελαιώνα και χιλιάδες λέσβιους ελαιοπαραγωγούς. Ένα θέμα δηλαδή που καίει και που αφορά ένα πολύ μεγάλο τμήμα και του εκλογικού σώματος. Στην παρέμβαση λοιπόν του Στ. Πολίτη έσπευσαν να απαντήσουν εμμέσως ή αμέσως τόσο ο δήμαρχος Σπ. Γαληνός, όσο και ο υποψήφιος δήμαρχος Μιχ. Μαμάκος για τους δικούς του λόγους ο καθένας. Η αντιπαράθεση πήρε δημοσιότητα, προφανώς σχολιάστηκε και στα πλαίσια της πολιτικής συγκυρίας και ο Στ. Πολίτης έκανε αρκετό ντόρο, ενδεχομένως με προφανή σκοπιμότητα. Έτσι κατάφερε από το «περιθώριο» που βρισκόταν τα τελευταία χρόνια αφού... ιδιώτευε, να ’ρθει στο προσκήνιο, έστω και προσωρινά, με τη βοήθεια των υποτιθέμενων πολιτικών αντιπάλων. Ασφαλώς και δεν χρειάζεται να πούμε ποιός βγαίνει «κερδισμένος» από αυτή τη δημόσια αντιπαράθεση.

Μα.Μ.

 

Στην προχθεσινή κινητοποίηση των αγροτών, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, λόγω του αιτήματος για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από τη δακοπροσβολή κατευθύνθηκε στην Περιφέρεια. Όμως το εντυπωσιακό ήταν η παρουσία τόσων αστυνομικών δυνάμεων στην είσοδο του κτηρίου, που έκανε αίσθηση τόσο στους συγκεντρωμένους, που δεν ήταν δα και κανένα πλήθος, αλλά και στους περαστικούς!

Βρέθηκαν προ δυσάρεστης έκπληξης

Η προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για την υπόθεση διάσπασης του δήμου Λέσβου, όπως αναμενόταν προκάλεσε αναστάτωση στους τοπικούς παράγοντες που είχαν εκδηλώσει, ή σχεδίαζαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου. Η βεβαιότητα για τη διάσπαση, μόλις πριν μερικές μέρες, οδήγησαν για παράδειγμα τον Ταξ. Βέρρο σε συνάντηση που διοργάνωσε στην Καλλονή να σπεύσει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τον υπό σύσταση νέο δήμο που θα προέκυπτε μετά τη διάσπαση. Ήρθαν όμως οι τελευταίες διαρροές για τις κυβερνητικές προθέσεις και ...πάγωσαν τα πράγματα , ενώ δεν ήταν λίγη η οργή εκείνων που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν ότι όλα βαίνουν καλώς και βρέθηκαν προ της δυσάρεστης αυτής εξέλιξης ανεπάντεχα. Εκ των πραγμάτων τα νέα δεδομένα υποχρεώνουν όλους να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και ενδεχομένως να επανασχεδιάσουν τη στρατηγική τους εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και μπορεί κάποιοι από τους υποψηφίους να δηλώνουν «παντός καιρού», δηλαδή ότι θα είναι υποψήφιοι είτε παραμείνει ο δήμος ενιαίος,είτε διασπαστεί, όμως κάποιοι απ αυτούς που έχουν ακουστεί τα ονόματα τους, ή που εκδήλωσαν την πρόθεσή τους, το έκαναν με δεδομένο ότι η διάσπαση του ενιαίου δήμου θα γίνει. Είναι βέβαιο ότι η ανατροπή των δεδομένων την τελευταία στιγμή ξάφνιασε τους πάντες και κυρίως τους τοπικούς παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, που αν τελικά η διάσπαση του δήμου παραπεμφθεί στις καλένδες, είναι πολλαπλώς εκτεθειμένοι και αυτό δεν θα είναι χωρίς επιπτώσεις σε πολιτικό επίπεδο. Δυστυχώς ένα τέτοιας σοβαρότητας ζήτημα, όχι μόνο για τη Λέσβο, η κυβέρνηση το διαχειρίστηκε με τον χειρότερο τρόπο, με εμφανή την προχειρότητα και την μικροπολιτική σκοπιμότητα που εξέθεσε ακόμη και δικά της στελέχη!

Μα.Μ.

 

Ο πυρήνας Βέρρου και ο κύβος που ερρίφθη!

Η αγάπη του Ταξιάρχη Βέρρου για τα λατινικά είναι γνωστή. Όπως και για τους γρίφους. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να επιλέξει άλλον τρόπο για να γνωστοποιήσει και επίσημα την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο. Δημοσίευσε μια φωτογραφία από τη μάζωξη που πραγματοποίησε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Σκάλας Καλλονης με τη φράση «Alea jacta est...», η οποία μεταφράζεται στα ελληνικά ως «ο κύβος ερρίφθη». Πολλοί δεν κατάλαβαν στην αρχή, αλλά σταδιακά άρχισε να γίνεται όλο και πιο γνωστό το περιεχόμενο της συνάντησης. Περίπου 80 άνθρωποι βρέθηκαν στη συνάντηση, οι οποίοι είδαν τον Ταξιάρχη Βέρρο να συνοδεύεται από τον πρώην δήμαρχο Καλλονής Άρη Ελευθερίου, αλλά και την πρώην συνεργάτιδά του σε θέματα δημοσίων σχέσεων και πολιτισμού Ραλλού Κράλλη-Κωνσταντέλλη. Όπως αποκάλυψε αργότερα στα κοινωνικά δίκτυα, επρόκειτο για έναν πυρήνα ανθρώπων από τις δημοτικές ενότητες της Βόρειας και Δυτικής Λέσβου, παλιών αυτοδιοικητικών, αλλά και πολλών νέων που θέλουν να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν την ψήφο των συνδημοτών τους. Πώς και σε ποιο Δήμο ήταν το ερώτημα; Αλλά ο Ταξιάρχης Βέρρος φρόντισε άμεσα να διευκρινίσει πως αισιοδοξεί ότι θα προκύψει τελικά διάσπαση και ο πυρήνας αυτός θα αποτελέσει συνδυασμό στο Δήμο «Δυτικής Λέσβου. Σε διαφορετική περίπτωση θα συζητήσει εκ νέου, επαναπροσδιορίζοντας τη στάση τους, αρνούμενοι πάντως να γίνουν αυτοδιοικητικοί παρίες, όπως έγραψε χαρακτηριστικά.

Β.Παπ.

 

Κύριε Διευθυντά

Μήπως εσείς μπορείτε να δώσετε κάποια καλύτερη εξήγηση; Εμένα πάντως μου φαίνεται ότι κάποιοι συνάδελφοι που μέχρι πρότινος δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους στηλιτεύοντας τυχόν κυβερνητικές ανακολουθίες, πρέπει να είναι βαθύτατα ερωτευμένοι! Αφού, την ώρα που φαίνεται να ναυαγεί οριστικά το θέμα της πολλαπλά υπεσχημένης διάσπασης του Δήμου Λέσβου, αυτοί μας φλόμωσαν σε αφιερώματα για τον Άγιο Βαλεντίνο!

Διαπορών Μυτιληνιός

 

Πέντε χρόνια το ίδιο βιολί

Διαβάζουμε τα θέματα ημερήσιας διάταξης της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θέμα 8ον (μην είναι και από τα πρώτα και βάζουμε σε σκέψεις τους συμμετέχοντες): «Έγκριση απευθείας αναθέσεων συμβάσεων μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών». Η θητεία της Περιφερειακής Αρχής οδεύει στη λήξη της, και ακόμα δεν ….κατάφερε να προγραμματίζει εγκαίρως την εκτέλεση τέτοιων «μελετών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών» οπότε να τις προκηρύσσει έστω με έναν πρόχειρο διαγωνισμό, αλλά …αναγκάζεται για πολλοστή φορά να τις αναθέτει απευθείας! Όσο για την αντιπολίτευση; Η μεν αξιωματική εμφανώς εδώ και κάνα δυο χρόνια τα έχει παρατήσει, αναζητώντας νέους στίβους αγώνων! Η δε ελάσσων, δεν σκαλίζει -προφανώς συνειδητά- τέτοια θέματα, μην τυχόν και πέσει πάνω σε κανέναν κοινό γνωστό και του χαλάσει τη δουλειά!

Π.Μ.

 

Δημοσιογραφία σε διατεταγμένη υπηρεσία

Όπως είναι συνηθισμένο, τις πρωινές πολιτικές εκπομπές των καναλιών τις βλέπουμε σε ζάπινγκ. Κάθε φορά που γυρίζεις στο OPEN έχεις πολλές πιθανότητες να πέσεις πάνω σε Υπουργό, που μόνος του και με μόνο τον -υποτιθέμενο- δημοσιογραφικό αντίλογο, αναλύει τα της κυβερνητικής πολιτικής. Λογικό λοιπόν να αποφεύγουμε τέτοιες «αντικειμενικές» στιγμές της δημοσιογραφίας. Προχθές είπαμε να κάνουμε μια εξαίρεση επειδή προσκεκλημένος στο studio ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Χαρίτσης, και με νωπό το θέμα της πιθανότατης μη διάσπασης του Δήμου Λέσβου παρά τις υποσχέσεις, σκεφτήκαμε ότι ίσως κάτι πει σχετικά με το θέμα που καίει το νησί μας και όχι μόνο. Αμ δε! Εννοείται ότι ο κ. Υπουργός δεν είπε τίποτα για να μην αναδειχθεί η ανακολουθία, αλλά ούτε και οι κατά τα λοιπά συμπαθείς κ.κ. Σαραντάκος και Χασαπόπουλος θεώρησαν καλό να τον ρωτήσουν. Αντίθετα του έθεσαν μια σειρά από …δύσκολες ερωτήσεις όπως «αν είναι έτοιμο το Υπουργείο να ανταποκριθεί σε πολλαπλές εκλογές», «τι γίνεται -ή μάλλον τι δεν γίνεται- με την ψήφο των ομογενών» κλπ, όπου ο Υπουργός απαριθμούσε ανενόχλητος «επιτεύγματα» και δικαιολογίες, και εκείνοι απλά τον παρακολουθούσαν αμίλητοι και με γουρλωμένα μάτια από το ενδιαφέρον! Θλίψη…

Π.Μ.

 

Δεν τιμά κανέναν!

Βλέπεις τη φωτογραφία από το κατεστραμμένο στρώμα του Γηπέδου Μολύβου και σε πιάνει η ψυχή σου. Γιατί, έστω και λίγο υποψιασμένος να είσαι με τον στίβο, αντιλαμβάνεσαι ότι εκεί προπονούνται ακόμα καθημερινά αρκετά παιδιά. Ακόμα και αν δεν θυμάσαι, κάτι πολύ δύσκολο αν ασχολείσαι με τον αθλητισμό, συνειδητοποιείς ότι ο ΓΑΣ Ολυμπιάς Μηθύμνης διαθέτει στις τάξεις του μια νεαρή πρωταθλήτρια στο άλμα σε ύψος, την Παρασκευή Παπάζογλου, που συμπεριλήφθηκε στην πρώτη 10άδα της Ελλάδας στο συγκεκριμένο αγώνισμα στην ηλικία της. Και θεωρείς αδιανόητο, να μην ενοχλείται κανείς από όσους έχουν την αρμοδιότητα, με τέτοιες εικόνες. Και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κι άλλες με σπασμένα εμπόδια, έναν φθαρμένο «διάδρομο» ελαστικού τάπητα, που χρησιμοποιούνταν για την... προσομοίωση συνθηκών ταρτάν, χώματα, λακκούβες και λάσπες! Δεν είναι έτσι οι χώροι άθλησης. Και ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να περιμένουν αυτά τα παιδιά το πότε θα προκύψει αυτοδιοικητική πρωτοβουλία, να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες των αρμόδιων υπηρεσιών, μέχρι να μπορούν μια μέρα να προπονούνται σε αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις. Οι αθλητικές τους υποχρεώσεις άλλωστε είναι συνεχείς και τα όνειρά τους μεγάλα. Ας μην τα αναγκάζουμε είτε να διανύουν καθημερινά δεκάδες χιλιόμετρα, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με παιδιά από την Ερεσό, την Άντισσα ή τον Μεσότοπο, προκειμένου να προπονηθούν υποτυπωδώς αξιοπρεπώς στην Καλλονή, είτε να εγκαταλείπουν τη μεγάλη τους αγάπη για τον κλασικό αθλητισμό λόγω της αδιαφορίας μας... Μπορεί αυτές τις μέρες να περνά από το δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο η προγραμματική σύμβασης μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας για τον εκσυγχρονισμό διαφόρων γηπέδων στη Λέσβο, αλλά μέχρι τότε το στρώμα τουλάχιστον μπορεί και πρέπει να έχει αντικατασταθεί.

Β.Παπ.

 

Επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης τα παιδιά του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. Μικροί και μεγάλοι σε ένα ταξίδι στο χρόνο που ξεκίνησε από το 100 π.Χ. έως 500 μ.Χ. περιηγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και εξερεύνησαν από τα σπάνια ψηφιδωτά σε βίλες της εποχής μέχρι τα αρχαία και λαμπρά αγάλματα. Αρχίζοντας έτσι ένα μεγάλο παιχνίδι εξερεύνησης της ιστορίας. Τέτοιες επισκέψεις και διδακτικές είναι και αναγκαίες ειδικά σε εποχές σαν αυτή που ζούμε, όπου πολλά διακυβεύονται και για την ιστορία μας!

Γιατί είναι ...εξαφανισμένος;

Για τις περιφερειακές εκλογές σιγά-σιγά το προεκλογικό σκηνικό, με την κατάθεση των υποψηφίων έχει διαμορφωθεί, με ελάχιστες ακόμη εκκρεμότητες. Άλλωστε στην Περιφέρεια δεν υπάρχει η εκκρεμότητα με τη διάσπαση του δήμου που δικαιολογημένα κρατά πίσω τις εξελίξεις τουλάχιστον στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού. Στην Περιφέρεια οι υποψήφιοι περιφερειάρχες, τουλάχιστον αυτοί που φιλοδοξούν να διεκδικήσουν την είσοδο τους στον δεύτερο γύρο, αναπτύσσουν μια δραστηριότητα με επαφές και επισκέψεις σε χωριά και νησιά, την οποία δημοσιοποιούν, αλλά και με τις πρώτες ανακοινώσεις υποψηφίων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους. Ο μόνος που τουλάχιστον στη Λέσβο, προς το παρόν έχει περιοριστεί στην αρχική ανακοίνωση της υποψηφιότητας του, πριν από μήνες, σε συνάντηση υποστηρικτών του στο «Ηλιοτρόπιο» είναι ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ Κώστας Μουτζούρης. Απ’ ότι γνωρίζουμε και αυτός κάνει επισκέψεις και επαφές, αλλά αν τις κρατά κρυφές και δεν δημοσιοποιεί αυτή τη δραστηριότητα -και γιατί όχι και τους πρώτους υποψηφίους του- τότε «εμφανίζεται» στην κοινή γνώμη ως ...εξαφανισμένος. Εκλογές στο παρασκήνιο και χωρίς δημόσιες παρεμβάσεις για τα μικρά και τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά μας δεν νοούνται. Ήδη βρισκόμαστε τρεις μήνες πριν τις κάλπες και οι υποψήφιοι θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους και τι προτίθενται να κάνουν, ποιές είναι οι προτεραιότητές τους, αλλά και με ποιά πρόσωπα θα διεκδικήσουν την περιφερειακή αρχή.

Α.Ω.

 

Κατάφερε να κάνει ντόρο!

Όσο πλησιάζουμε προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές ενδεχομένως θα εμφανίζονται εκ των πραγμάτων πρόσωπα που θα θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, με δηλώσεις ή παρεμβάσεις τους. Πρόσωπα κυρίως από το παρελθόν που για διάφορους λόγους έμειναν εκτός της τοπικής πολιτικής σκηνής και τώρα φιλοδοξούν να επανέλθουν. Αν λοιπόν καταφέρουν να προκαλέσουν ενδιαφέρον με αυτά που λένε, ακόμη και τα «πυρά» αντιπάλων έχουν καταφέρει με επιτυχία το σκοπό τους. Αφορμή για την παραπάνω επισήμανση μας έδωσε η παρέμβαση του Σταύρου Πολίτη για τη δακοκτονία που έπληξε τον λεσβιακό ελαιώνα και χιλιάδες λέσβιους ελαιοπαραγωγούς. Ένα θέμα δηλαδή που καίει και που αφορά ένα πολύ μεγάλο τμήμα και του εκλογικού σώματος. Στην παρέμβαση λοιπόν του Στ. Πολίτη έσπευσαν να απαντήσουν εμμέσως ή αμέσως τόσο ο δήμαρχος Σπ. Γαληνός, όσο και ο υποψήφιος δήμαρχος Μιχ. Μαμάκος για τους δικούς του λόγους ο καθένας. Η αντιπαράθεση πήρε δημοσιότητα, προφανώς σχολιάστηκε και στα πλαίσια της πολιτικής συγκυρίας και ο Στ. Πολίτης έκανε αρκετό ντόρο, ενδεχομένως με προφανή σκοπιμότητα. Έτσι κατάφερε από το «περιθώριο» που βρισκόταν τα τελευταία χρόνια αφού... ιδιώτευε, να ’ρθει στο προσκήνιο, έστω και προσωρινά, με τη βοήθεια των υποτιθέμενων πολιτικών αντιπάλων. Ασφαλώς και δεν χρειάζεται να πούμε ποιός βγαίνει «κερδισμένος» από αυτή τη δημόσια αντιπαράθεση.

Μα.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey