Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Αρνητική πρωτιά       
Ως μία από τις περιοχές της χώρας που γίνεται μεγάλη σπατάλη νερού για άρδευση λόγω των πεπαλαιωμένων μεθόδων που χρησιμοποιούνται, θεωρείται η Λέσβος. Αυτά ακούστηκαν στην πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ για το ζήτημα. Αν τώρα συνεκτιμήσουμε ότι το ποσοστό της γεωργικής γης της Λέσβου που αρδεύεται είναι μικρότερο του 5%, τότε γίνεται αντιληπτό ότι έχουμε μπροστά μας το απόλυτο αδιέξοδο. Είναι σα να σπέρνουμε σιτάρι στα βράχια. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μα γιατί επί δεκαετίες στη Λέσβο δεν έγιναν και δε γίνονται σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των έγγειων βελτιώσεων. Φράγματα, λιμνοδεξαμενές, δίκτυα άρδευσης, δίκτυα μεταφοράς νερού, εκπαίδευση των αγροτών, χρηματοδότηση της χρήσης νέων μεθόδων άρδευσης κ.λπ..
Ν.Μ.

Μαζί       

Τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργο Ορφανό, και το στενό του συνεργάτη και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Παρασκευά Φραντζέσκο είδαμε στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη. Είχαν πάει για την εκδήλωση που διοργάνωσαν οι αναπτυξιακές εταιρείες των νησιών και φρόντισαν να καθίσουν δίπλα-δίπλα.
Ν.Μ.

Στα 2,10 ευρώ το λάδι στα Πεζά     

Σιγά-σιγά κάτι τσιμπάνε οι τιμές του λαδιού. Μόλις προχθές μάθαμε ότι η ΕΑΣ Πεζών ανέβασε την τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα 2,10 ευρώ το κιλό. Η τιμή ισχύει από τη Δευτέρα και αφορά τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα 0,3 βαθμών.
Ν.Μ.

Καμία εξέλιξη…

Τέλειωσε τη Δευτέρα η πενθήμερη αποχή των Δικηγόρων της Λέσβου, που από χθες ξανάπιασαν δουλειά. Δίχως το διάστημα που μεσολάβησε να σημειωθεί ένα βήμα, μπροστά ή πίσω, έστω η παραμικρή εξέλιξη στο θέμα του Εφετείου και της αναβάθμισης της μεταβατικής έδρας της Μυτιλήνης.
Πάντως δεν αναμένεται, δεδομένης και της περιόδου των διακοπών, να υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις στη Λέσβο. Για το Ηράκλειο δε γνωρίζουμε, αφού το θερινό τμήμα της Βουλής θα λειτουργεί κανονικότατα και ίσως, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, να ψηφίσει την τροπολογία για τη σύσταση γραμματείας της μεταβατικής έδρας του Εφετείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Όλα για τη νότια…

Δείγματα από 60 διαφορετικά σημεία θα ληφθούν στο πλαίσιο της εκπόνησης των γεωλογικών-γεωτεχνικών μελετών, που ξεκίνησαν προ ημερών στη νότια παράκαμψη και κυρίως στις περιοχές όπου προβλέπονται γέφυρες.
Όπως έλεγε ο αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Παντελής Πατερέλλης - με τη γνωστή εδώ και χρόνια επιμονή, υπομονή και πείσμα για το συγκεκριμένο έργο - «ο δήμος παρακολουθεί και παρεμβαίνει όπου χρειαστεί για να τελειώνει η μελέτη του έργου. Αν αυτές οι μελέτες ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι, τότε τέλη του χρόνου θα είναι έτοιμη η συγκοινωνιακή μελέτη και η νότια παράκαμψη θα είναι το πλέον ώριμο έργο.».

… και για το κυκλοφοριακό
Αυτό σημαίνει πως κατά προτεραιότητα θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και τα επόμενα χρόνια θα κατασκευαστεί. «Στην ίδια την καθημερινότητά μας», σχολίασε ο κ. Πατερέλλης, «έχουμε όλοι ήδη διαπιστώσει από πρώτο χέρι πόσο έχει βοηθήσει την πόλη η βόρεια παράκαμψη. Σε συνδυασμό δε με τη νότια, δε θέλει να έχει κανείς ειδικές γνώσεις για να καταλάβει πόσο μα πόσο θα διευκολυνθεί η κυκλοφορία, πόσο θα βελτιωθεί η κίνηση στους δρόμους όλης της Μυτιλήνης. Για αυτό και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να γίνει η νότια παράκαμψη.»
Κι αυτή τη φορά - διότι το «τελειώνει η μελέτη» το ακούμε κοντά τέσσερα χρόνια τώρα - όντως δε μένει καμμία άλλη εκκρεμότητα που θα μπορούσε να ενσκήψει απομακρύνοντας την ωρίμανση του έργου.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Έρχονται οι προσλήψεις…

Συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, που μεταξύ άλλων θα ασχοληθεί και με το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή του. Σε μετάφραση αυτό προαναγγέλλει πως κοντεύει η έναρξή του, που για όποιον δεν το θυμάται, σε πρώτη φάση θα ενισχύσει τους δήμους του νομού Λέσβου με 166 συμβασιούχους, εκ των οποίων οι 46 στο δήμο Μυτιλήνης.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Η Όπρα στη Μυτιλήνη!

Στην Ελλάδα και μάλιστα και στη Μυτιλήνη (!) βρέθηκε αυτές τις ημέρες η παρουσιάστρια του μακροβιότερου και πιο επιτυχημένου talk show της αμερικανικής τηλεόρασης Όπρα Γουΐνφρεϋ. Η αγαπημένη παρουσιάστρια τους αμερικανικού κοινού, που βρίσκεται στις πρώτες λίστες των πλουσιότερων celebrity του Χόλυγουντ, αποδεικνύεται και ιδιαίτερα large «αφεντικό», αφού έκανε δώρο σε όλα τα μέλη της παραγωγής της και τις οικογένειές τους, γύρω στα 100 άτομα, μια κρουαζιέρα στη Μεσόγειο που στοίχισε 700.000 ευρώ. Για πρώτη φορά, μάλιστα, φέρεται να ακολούθησε και η ίδια την κρουαζιέρα με το εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο «Norwegian Gem». Η διάσημη σταρ επιβιβάστηκε στο κρουαζιερόπλοιο «Norwegian Gem» το Σάββατο 27 Ιουνίου νωρίς το απόγευμα, στον Πειραιά. Το υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο έφυγε από το λιμάνι του Πειραιά λίγο μετά τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, με πρώτο προορισμό τη Μυτιλήνη και με επόμενους προορισμούς την Τουρκία, την Ιταλία και τη Μάλτα.
Πελ.Γ.

Ξέρουν τα κατατόπια

Συμβουλές από την αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχουν ζητήσει οι διοργανωτές της συναυλίας των «Scorpions», προκειμένου να απομονωθούν όλα τα πιθανά σημεία εισόδου στο χώρο του Κάστρου όπου θα γίνει η συναυλία, ώστε να αποφευχθεί η… δωρεάν είσοδος.
Δεν είναι λίγοι οι Μυτιληνιοί που γνωρίζοντας καλά τα κατατόπια θα προσπαθήσουν να παρακολουθήσουν… τσάμπα το θέαμα. Αυτό όμως το περιμένουν οι διοργανωτές, που όπως λένε έχουν πάρει τα μέτρα τους. Γι’ αυτό καλό θα είναι, όσοι έχουν τέτοιες βλέψεις να φροντίσουν ν’ αγοράσουν εισιτήρια, πριν βρεθούν… προ εκπλήξεων.
Πελ.Γ.

On-line το ΙΚΑ

Ιστοσελίδα ετοιμάζει το ΙΚΑ Μυτιλήνης στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του προς τους ασφαλισμένους. Μετά τις εργασίες ανακαίνισης, που έχουν πλέον ολοκληρωθεί, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και το «στήσιμο» της ιστοσελίδας του υποκαταστήματος Μυτιλήνης του ΙΚΑ, όπου θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να βρίσκουν ανά πάσα στιγμή χρήσιμες πληροφορίες.
Πελ.Γ.

Αναμορφώνεται και πάλι

Το καταταλαιπωρημένο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» πάει για ακόμη μία αναμόρφωση. Ήταν τέλη του 2007 όταν είχε γίνει η πρώτη αναμόρφωση του προγράμματος και η τότε ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διέρρεε περιχαρής ότι πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει. Μερικούς μήνες αργότερα, το υπουργείο λάμβανε μηνύματα ότι το πρόγραμμα ήταν στημένο στο γόνατο και ο τότε υπουργός Αλ. Κοντός αναγκαζόταν να κάνει τα πικρά γλυκά. Οι περί αυτόν έριχναν τις ευθύνες για τον προβληματικό σχεδιασμό στην «ομάδα των σοφών» που είχε αναλάβει την αναμόρφωσή του, κι έλεγαν ότι γίνονται νέες προσπάθειες για τροποποίηση. Στα τέλη του 2008 το πρόγραμμα μπήκε σε διαδικασία αναμόρφωσης και πάλι, η οποία φαίνεται ότι βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης αυτή την περίοδο. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που μέχρι σήμερα δεν έχει ανοίξει κανένα από τα βασικά του προγράμματα (εκτός τους «Νέους Αγρότες»). Ας ελπίσουμε ότι αυτή είναι η τελευταία αναμόρφωση.
Ν.Μ.

Επανακυκλοφορεί

Τα μικρά σχέδια βελτίωσης για τους κτηνοτρόφους μαθαίνουμε ότι πρόκειται να κυκλοφορήσουν ξανά. Πρόκειται για το πρόγραμμα που είχε ως στόχο να χρηματοδοτήσει τους κτηνοτρόφους για να αποκτήσουν αρμεκτικές μηχανές. Στη νέα του εκδοχή μαθαίνουμε ότι θα είναι πιο ελαστικό. Αλλά τα κονδύλια του προγράμματος είναι ήδη δεσμευμένα, καθώς οι εταιρείες που πουλάνε τα αρμεκτικά μηχανήματα ήδη έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με τους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους.
Ας μην τρέφουμε αυταπάτες για το πού καταλήγουν οι επιδοτήσεις τέτοιων προγραμμάτων…
Ν.Μ.

Αδιαφορία

Ακούσαμε προ ημερών ότι το ενδιαφέρον των τοπικών επιχειρήσεων για τη συσκευασία ελαιολάδου σε 10λιτρα δοχεία είναι υποτονικό. Δεν έστειλαν ούτε ένα έγγραφο προς το υπουργείο Ανάπτυξης για να αλλάξει το νόμο που ορίζει το μέγεθος των συσκευασιών ελαιολάδου. Γιατί τέτοια αδιαφορία; Έχουν ξεπουλήσει και δεν το ξέρουμε;
Ν.Μ.

Κανένα πρόβλημα με το βιολογικό λάδι

Ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΗΩ, Δημήτρης Γραμματής, μας διαβεβαίωσε ότι όλα τα βιολογικά λάδια της Λέσβου που έλεγξε η εταιρεία του δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με υπολείμματα από Lebaycid κι ότι είναι απολύτως εν τάξει. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλουμε γι’ αυτό. Αλλά εμείς εκείνο που γράψαμε είναι ότι σε βιολογικά λάδια της Λέσβου εντοπίσθηκαν αυξημένα υπολείμματα σε Lebaycid. Αυτό δε σημαίνει ότι τα λάδια αυτά είχαν βγει εκτός προδιαγραφών. Τουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχθηκαν.
Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να μη χρησιμοποιείται καθόλου το συγκεκριμένο εντομοκτόνο, για να αποφεύγονται τέτοια προβλήματα.
Ν.Μ.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey