15-12-18

18/12/2018 - 16:47 Ενημερώθηκε 18/12/2018 - 17:03

Τουλάχιστον να περιοριστεί το ...κακό!

Ο χειμώνας έχει πλέον μπει για τα καλά με κρύο και βροχές και το γεγονός ότι για τέταρτη συνεχή χρονιά οι φιλοξενούμενοι στο κέντρο της Μόριας και στον παρακείμενο κυρίως καταυλισμό θα ξεχειμωνιάσουν σε σκηνές και στις λάσπες προκαλούν πονοκέφαλο στους αρμοδίους, αφού δεν κατάφεραν να στεγάσουν αυτούς τους ανθρώπους σε στοιχειωδώς ανθρώπινες υποδομές. Δυστυχώς οι κινήσεις που έγιναν με καθυστέρηση φαίνεται δεν ήταν αρκετές για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που ήταν γνωστό και κατακριτέο από οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης εδώ και μήνες. Οι όποιες κινήσεις που πράγματι έγιναν με στόχο την αποσυμφόρηση της Μόριας με την μετακίνηση μερικών χιλιάδων σε δομές της ενδοχώρας δεν ήταν αρκετές και πάντως καθυστέρησαν για να φθάσουμε στο χειμώνα και τώρα να υπόσχεται ο υπουργός κ. Βίτσας ότι πριν τις γιορτές θα μετακινηθούν και άλλοι στην ηπειρωτική χώρα, αλλά περίπου 1.000 άτομα, επιπλέον των 3.000 που μπορούν να φιλοξενήσουν οι υπάρχουσες υποδομές του ΚΥΤ, δυστυχώς θα ξεχειμωνιάσουν σε σκηνές! Με δεδομένη την κατάσταση που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια μια τέτοια είδηση θα μπορούσε να ηχεί καλά στα αυτιά μας, αρκεί βέβαια να υλοποιηθεί, αφού στη Μόρια των οκτώ και δέκα χιλιάδων εγκλωβισμένων, θα παραμείνουν μόλις τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι. Ακόμη και αυτό όμως ακούγεται απίστευτο, αφού όλες τις φορές οι υπουργικές υποσχέσεις είτε έμειναν στα λόγια , είτε υλοποιήθηκαν μερικώς. Εδώ είναι που λένε ότι το καλύτερο είναι «εχθρός» του καλού, αλλά όταν μιλάμε για τη γενική εικόνα στη Μόρια, γιατί για αυτούς που θα παραμείνουν να ξεχειμωνιάσουν σε σκηνές και μέσα στις λάσπες υπάρχει μόνο το ...κακό και αυτό είναι το πρόβλημα! Τουλάχιστον αυτό το ...κακό, μέρες που είναι ας περιοριστεί όσο είναι δυνατό και ας εξαντληθούν έστω και την ύστατη ώρα οι προσπάθειες για να μη ν είναι τόσο επώδυνο για όσους θα ξεμείνουν!

Μα.Μ.

 

Από ορισμούς σε ορισμός, ένα «συνθετικό» δρόμος

Ο Παναγιώτης Ζαφειρίου κατά την επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητάς του, ζήτησε από τους δημοσιογράφους να είναι σκληροί στην κριτική απέναντί του, αλλά όχι άδικοι. Δράττοντας αυτή την πρό(σ)κληση του κ. Ζαφειρίου λοιπόν κι αφού χαιρετίσουμε τη διακήρυξή του πως στο ψηφοδέλτιό του οι οκτώ στους 10 θα είναι νέοι άνθρωποι, θα μείνουμε λίγο στην δέσμευσή του περί «ακομμάτιστης» λειτουργίας. Κι αυτό λόγω κάποιων ετερόκλητων επωνύμων παρουσιών στο «κάλεσμά» του για την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του. Το «ακομμάτιστος» λοιπόν μέχρι το «ανερμάτιστος» απέχει ελάχιστα και απαιτεί επιδέξιο (και διαρκή) χειρισμό για να μη γύρει από τη δεύτερη μπάντα. Το συνθετικό «έθνο» εξάλλου, αν από λάθος (sic) χειρισμό μπει μπροστά στο «σοσιαλισμός» παραπέμπει σε εντελώς διαφορετικούς ορισμούς. Και αυτό το μάθαμε προσφάτως, από κάποιες επώνυμες παρουσίες στο εν λόγω «κάλεσμα», με το παράδειγμα του συνθετικού «λάθρο». Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε ότι ο Παναγιώτης Ζαφειρίου, με την εμπειρία του θα αποφύγει τις κακοτοπιές, όταν και τον Φλεβάρη θα παρουσιάσει το πλήρες περιεχόμενο του πολιτικού του προγράμματος και το ψηφοδέλτιό του. Και του το σημειώνουμε, ως μία έμμεση κριτική τώρα.

Μ.ΟΡΦ

Με λαμπρότητα, σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα και με μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία Σαπφούς, στο πλαίσιο της έναρξης των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Λέσβου, που κήρυξε ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, παρουσία της περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου και του στρατιωτικού διοικητή Στ. Τσερπέ. Οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις δημιούργησαν μια όμορφη γιορτινή ατμόσφαιρα, ενώ η χριστουγεννιάτικη βραδιά εμπλουτίστηκε και με εντυπωσιακά βεγγαλικά.

 

Φέτος το δέντρο είναι εντυπωσιακό!

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της άναψε στη Μυτιλήνη ο Δήμος Λέσβου, σε μια όμορφη τελετή, που δεν θύμιζε σε τίποτα άλλες παρόμοιες παλαιότερων ετών. Το δέντρο τοποθετήθηκε στην Πλατεία Σαπφούς και πριν ανάψει τα φώτα του, ειδικοί προβολείς δημιούργησαν μια όμορφη ατμόσφαιρα, ενώ η μουσική έκανε την προσμονή όλων για την κορύφωση της στιγμής, πιο έντονη. Τα πρώτα σχόλια είναι ιδιαιτέρως κολακευτικά για τη φετινή επιλογή της δημοτικής αρχής και μάλιστα αντιστρόφως ανάλογα των περσινών, όταν όλοι θυμόμαστε πως είχε επικριθεί από πολλούς το μπλε δέντρο, που έμοιαζε με πύραυλο. Το οποίο πάντως ο Δήμος Λέσβου δεν το… απέσυρε τα φετινά Χριστούγεννα, αφού κοσμεί πλέον το «Ρουσέλλειο» Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Παρά την καλή διάθεση της δημοτικής αρχής, όμως, να «ψυχαγωγήσει» τους δημότες της στην Προκυμαία και την Ερμού, με χριστουγεννιάτικες μουσικές και τραγούδια, οι συνεχείς επαναλήψεις της playlist, που παίζει ολημερίς από τα μεγάφωνα, έχει προλάβει να προκαλέσει... νευρικό κλωνισμό στους επιχειρηματίες, που είναι αναγκασμένοι να την ακούν επί ώρες καθημερινά. Προλαβαίνει τουλάχιστον ο Δήμος Λέσβου να εμπλουτίσει τη σχετική λίστα, γιατί όσο κι αν μας επηρεάζει όλους θετικά το πνεύμα των Χριστουγέννων, είναι αδύνατον να μην τσιτώσουν τα νεύρα ακούγοντας τα ίδια και τα ίδια. Και είναι κρίμα, τέτοιες μέρες.

Β.Παπ.

 

Όποιος έχει τη μύγα, ας μην «προειδοποιεί»…

Η δημοσιογραφική δεοντολογία εν μέσω προεκλογικής περιόδου, επιτάσσει την ολόπλευρη παρουσίαση των θέσεων και απόψεων των εκάστοτε υποψηφίων, ειδικά σε επίπεδο αυτοδιοίκησης. Το δικαίωμα εξάλλου του πολίτη να καθορίζει τη ζωή και το μέλλον του, αλλά και εκείνο του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» αποτελεί την βασική αρχή της δημοκρατίας και της κοινωνίας αυτής. Ακόμα και αν σε αυτή, συμμετέχουν πρόσωπα, που οι πρακτικές τους στο πρόσφατο παρελθόν, είτε αμφισβήτησαν είτε έφτασαν στο όριο… αμφισβήτησης της δημοκρατίας. Στο όνομα λοιπόν αυτής της δεοντολογίας, δεν επρόκειτο να σχολιαστεί κάτι (που σχολιάζεται πάντως ευρέως) σχετικά με τις δύο δημοτικές κινήσεις που παρουσιάστηκαν επισήμως στη διάρκεια της εβδομάδας που μας πέρασε. Ωστόσο η συμπληρωματική ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης του Αλ. Κουτσαντώνη που… προειδοποιητικά υποστήριζε ότι κατεβαίνει στα κοινά «αδιαφορώντας για τις “ταμπέλες” με τις οποίες κάποιοι επιχειρούν να τη χαρακτηρίσουν για να στοχοποιήσουν και να την απαξιώσουν επικοινωνιακά», χρήζει αναπόφευκτα κάποιου σχολιασμού. Που σημειώνουμε -για να μη λάβουμε κι άλλη «προειδοποιητική» ανακοίνωση- ότι δεν είναι πολιτικού περιεχομένου. Αλλά η αποτύπωση της πραγματικότητας. Εξάλλου την όποια «ταμπέλα» έχει κάποιος μεταξύ των ηγετικών στελεχών της «Πατριωτικής Κίνησης» ή μελών της Χρυσής Αυγής που κατέρχονται στις αυτοδιοικητικές εκλογές, την έχει «βάλει» η ίδια η πρακτική, οι κατά καιρούς τοποθετήσεις/δηλώσεις τους και η δράση τους. Που σε κάποιες περιπτώσεις ελέγχονται κιόλας από τη Δικαιοσύνη και καλώς ή κακώς αναγνωρίζονται από το πολιτικό πεδίο της τοποθέτησής τους. Το αν κάποιοι σκοπίμως σήμερα αποκηρύττουν τη δράση τους αυτή, ή την αποκρύπτουν, είναι δικό τους (επικοινωνιακό) πρόβλημα. Να μην «προειδοποιούν» όμως, γιατί δεν είναι όλοι αφελείς.

Μ.ΟΡΦ

 

Ακατανόητη εμμονή για την εκλογή Κοινοτάρχη

Μπορεί η κυβέρνηση με τη ψήφιση του «Κλεισθένη» για την αυτοδιοίκηση να προχώρησε σε κάποιες θεσμικές αλλαγές, όπως το εκλογικό σύστημα και η αναβάθμιση των κατηργημένων κοινοτήτων, που αποκτούν διοίκηση που δεν θα συσχετίζεται με αυτή του δήμου, αφού θα εκλέγονται από ξεχωριστή κάλπη, αλλά φαίνεται τελικά ότι ο τρόπος εκλογής του προέδρου ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί. Από το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε ο πρόεδρος της Κοινότητας να εκλέγεται μεταξύ των μελών που θα συγκροτούσαν το κοινοτικό συμβούλιο, χωρίς να έχει προβάδισμα ο συνδυασμός του πρώτευσε, φθάσαμε στο ενδεχόμενο οι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν την κοινοτική αρχή να μην έχουν επικεφαλής, αλλά η εκλογή προέδρου να γίνεται μεταξύ των πλειοψηφούντων συμβούλων των δυο πρώτων συνδυασμών με νέα προσφυγή στις κάλπες όπως και για την εκλογή δημάρχου. Τουλάχιστον αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Αλ. Χαρίτσης μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, που όπως όλοι συνομολογούν είχε τη συμβολή του στο να ενισχυθεί ο ρόλος των Κοινοτήτων μέσα στο «Κλεισθένης». Δεν γνωρίζουμε τι άλλαξε στο σκεπτικό της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και μπέρδεψε τόσο πολύ τα πράγματα, προκαλώντας τέτοια σύγχυση, που είναι ακατανόητη. Η αναβάθμιση του θεσμού των κοινοτήτων, τουλάχιστον για περιοχές όπως η δική μας με τους 73 πρώην ΟΤΑ, μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει γιατί θα αναδείξει τοπικές αρχές που θα νοιάζονται λίγο παραπάνω για τα χωριά τους. Πάντα ο κόσμος όταν προσέρχεται στις κάλπες θέλει να ξέρει ποιός ηγείται της κάθε πρότασης για να την επιβραβεύσει ή όχι. Άλλωστε αυτό συνέβαινε και πριν καταργηθούν οι κοινότητες και προκύψουν στην πρώτη φάση οι Καποδιστριακοί δήμοι και στη συνέχεια οι Καλλικρατικοί. Ο πρόεδρος της κοινότητας εκλεγόταν ως επικεφαλής του συνδυασμού που ερχόταν πρώτος ανεξαρτήτως του ποσοστού που ελάμβανε και δεν χρειαζόταν δεύτερος γύρος, όπως γινόταν για τους δημάρχους. Γιατί αυτή η παράδοση -που δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα και τώρα σχεδιάζει η κυβέρνηση να το αλλάξει- θεωρεί ότι είναι περισσότερο δημοκρατικό, όταν αυτό που θα συμβεί είναι να διχαστεί η τοπική κοινωνία ακόμη περισσότερο χωρίς κανένα νόημα; Μήπως τελικά θα πρέπει να επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις πιο νηφάλιες και πιο συναινετικές που θα στοχεύουν πραγματικά στην αναβάθμιση της Κοινότητας και στη συνοχή της τοπικής κοινωνίας;

Μα.Μ.

Ολοκληρώθηκαν από τον Δήμο Λέσβου παρεμβάσεις σε διάφορες περιοχές της πόλης και χωριών με τσιμεντοστρώσεις, τοποθέτηση νέων σιδερένιων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων που ήταν αναγκαία εδώ και χρόνια, κατά μήκος δημοτικών οδών στην Κοινότητα Ταξιαρχών  και στην Κοινότητα Πλαγιάς με στόχο να γίνεται με ασφαλέστερο τρόπο ή διάβαση των δημοτών, αλλά και η κυκλοφορία οχημάτων και δικύκλων, ενώ  πραγματοποιήθηκαν εργασίες βελτίωσης διόδων πρόσβασης ΑΜΕΑ σε πεζοδρομία  της Μυτιλήνης.

Αποκαταστάθηκε η «γκάφα»

Δόθηκε τελικά λύση στο θέμα που προέκυψε μεταξύ ΔΕΥΑΛ και των Σχολικών Επιτροπών Δήμου Λέσβου, που ανέδειξε σε σχετικό ρεπορτάζ το «Ε» και το οποίο ...βραχυκύκλωσε τη λειτουργία των σχολικών μονάδων αφού δεν μπορούσαν να κάνουν πληρωμές για πετρέλαιο και άλλες ανάγκες των σχολείων. Το πρόβλημα που προέκυψε ήταν η μη ύπαρξη φορολογικής ενημερότητας, λόγω οφειλών για ύδρευση στη ΔΕΥΑΛ και μη εξυπηρέτησης της ρύθμισης τους. Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα ενδοδημοτικό θέμα, μεταξύ δυο φορέων που λογοδοτούν στο δήμο, από κακή συνεννόηση και γραφειοκρατικών κολλημάτων που εξέθεσαν το δήμο και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του. Έτσι το πρόβλημα που προέκυψε και κινδύνευε να τινάξει καταχείμωνα τη λειτουργία των σχολείων αντιμετωπίστηκε, αφού ήταν θέμα διαχείρισης των εμπλεκομένων παραγόντων της δημοτικής αρχής που ηγούνται των σχολικών επιτροπών και της ΔΕΥΑΛ. Ευτυχώς που υπήρξε αυτή η εξέλιξη και οι τυχόν περιπέτειες που εμφανίστηκαν, έστω και προσωρινά σε ορισμένα σχολεία θα τελειώσουν τουλάχιστον επί του παρόντος!

Α.Ω.

 

Δυστυχώς «ό,τι σπέρνεις θερίζεις»!

Το αντιστάθμισμα στην κάθετη πτώση της τουριστικής κίνησης λόγω προσφυγικού τα προηγούμενα χρόνια προς τη Λέσβο από τις ευρωπαϊκές χώρες, ήταν οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στο νησί. Αυτό αποτελεί κοινή παραδοχή όλων των εμπλεκομένων με τον τουρισμό και γι’ αυτό σε κάθε ευκαιρία η επισήμανση που γινόταν ήταν να ενισχυθεί η προβολή και η παρουσία της Λέσβου στην τουριστική αγορά της Γείτονος, δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός από τα άλλα νησιά που προσβλέπουν σε αυτήν την αγορά είναι ισχυρός και διαρκής. Και όμως ενώ τόσα προσδοκούμε από την αγορά της Τουρκίας οι φορείς του νησιού δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες από τη γειτονική χώρα, πολύ περισσότερο που φέτος λόγω διαφόρων αιτιών η κίνηση από απέναντι ήταν αισθητά πτωτική, σε ανησυχητικό επίπεδο. Όταν μάλιστα ανταγωνιστικοί προορισμοί, όπως η Χίος και η Σάμος εδώ και χρόνια επενδύουν συνεχώς στην τουριστική αγορά της Τουρκίας συμμετέχοντας στις γνωστές εκθέσεις σε Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη, η Λέσβος απουσιάζει, αδιαφορώντας προφανώς για τις συνέπειες! Έτσι όμως δεν μπορείς να αναμένεις θετικά αποτελέσματα και αύξηση αφίξεων. Δεν μπορείς έτσι να προβάλλεις τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού όταν είσαι απών εκεί που οι ανταγωνιστικοί προορισμοί είναι παρόντες. Τότε δεν σου φταίει κανείς άλλος πέρα από τον ίδιο μας το ...εαυτό! Δυστυχώς ό,τι «σπέρνει» κανείς «θερίζει», και η Λέσβος φαίνεται ότι δεν έχει ...σπείρει για να προσδοκά επισκέπτες από μια κοντινή και προνομιακή αγορά στην οποία θεωρητικά τουλάχιστον επενδύουμε τουριστικά. Και αυτό είναι «έγκλημα» που έχει πολλούς συνενόχους!

Μα.Μ.

 

Συμβαίνουν και αυτά!

Με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης μας πληροφορούσε πως λύθηκε μια εκκρεμότητα δυο κτηνοτρόφων του νησιού με την επιδότηση που καθυστερούσε, οι οποίοι έκαναν απεργία έξω από το κτήριο της Γεν. Γραμματείας στο Κιόσκι, προκειμένου να διεκδικήσουν τα χρωστούμενα. «Μόλις ενημερώθηκε, τονίζεται στην ανακοίνωση της Γ.Γ. Αιγαίου, ότι δύο απεργοί κτηνοτρόφοι, -τους οποίους και κατονομάζει- από το πρωί βρίσκονται έξω από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Ν.Π., τους κάλεσε στο Γραφείο του, παρουσία και του Βουλευτή Λέσβου κ. Σταύρου Τάσσου, και επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη και έθεσε το θέμα των απεργών. Ο Υπουργός ζήτησε πίστωση μιας ώρας για να συνεννοηθεί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και εντός του ανωτέρω χρόνου ο Υπουργός επικοινώνησε με τον κ. Γιαννέλλη και του έδωσε την υπόσχεσή του ότι μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα έχουν μπει στο λογαριασμό των ανωτέρω δύο απεργών κτηνοτρόφων, ως και των υπολοίπων που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα μη πληρωμής των επιδοτήσεων τους λόγω λάθους των υπηρεσιών, τα χρωστούμενα υπόλοιπα.»

Έτσι λοιπόν λύνονται τα προβλήματα και μάλιστα τάχιστα, ανοίγοντας το ...δρόμο και σε άλλες τέτοιες ενέργειες, αφού διαφορετικά δεν φαίνεται να «συγκινούνται» οι αρμόδιοι. Να λοιπόν και μια πρακτική χρησιμότητα της κυβερνητικής αυτής δομής στη Μυτιλήνη, για όσους έχουν αντίστοιχα προβλήματα προς λύση, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Ο Γιάννης πάντως έκανε την κίνηση του και ένιωσε ικανοποίηση από την εξέλιξη και φρόντισε να την επικοινωνήσει δεόντως!

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey