Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Φωτιές… το χειμώνα
Η ξηρασία φέρνει φωτιές και η Πυροσβεστική με τα λιγοστά μέσα που διαθέτει, τρέχει και δε φτάνει. Παρ’ ότι μάλιστα δεν ισχύει πλέον η απαγόρευση της καύσης σε κτήματα, η Πυροσβεστική υποχρεώθηκε στις 25 Νοεμβρίου να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους αγρότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις φωτιές που ανάβουν στα κτήματά τους, ώστε αυτές να μην ξεφύγουν από τον έλεγχό τους. Τους συνιστά να μην ανάβουν φωτιές όταν οι άνεμοι είναι ενισχυμένοι, ενώ τους κάνει γνωστό ότι για κάθε πυρκαγιά που ξεφεύγει από τον έλεγχό τους και προκαλεί φθορές, υπεύθυνοι και υπόλογοι είναι αποκλειστικά οι ίδιοι.
Πελ.Γ.

Πρωτοβουλίες ανθρωπιάς

Συγκινητική είναι η πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Πολιχνίτου, Νίκου Κατράνη, ν’ αναλάβει το άνοιγμα λογαριασμού προκειμένου να βοηθηθεί η οικογένεια των οικονομικών μεταναστών που ζουν το δικό τους «Γολγοθά» με το παιδάκι τους που πάσχει από καρκίνο στο μάτι. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ο κ. Κατράνης παίρνει μια τέτοια πρωτοβουλία. Πριν από μερικά χρόνια, για μια νεαρή γυναίκα από την Αγιάσο, η οποία έπασχε από ανεύρυσμα, συνέβη το ίδιο. Τότε μάλιστα είχε συγκεντρωθεί ικανοποιητικό ποσό, που έφθασε για την επέμβαση σώζοντας τη ζωή της νεαρής, αλλά περίσσεψαν και χρήματα, με τα οποία αγοράστηκε ένα μικρό σπίτι στην Αγιάσο για το κορίτσι, που αρραβωνιάστηκε και επρόκειτο να παντρευτεί, στηρίζοντάς τη έτσι και στο ξεκίνημα της νέας της ζωής.
Πελ.Γ.

Συνταξιοδοτήθηκε

Την τελευταία του εισήγηση ως προϊσταμένου ΠΣΕΑ της Περιφέρειας έκανε ο κ. Δημήτρης Μαυραντώνης την Τετάρτη, σε εκδήλωση που οργανώθηκε για τους σεισμούς. Μετά από 35χρόνια υπηρεσίας, ο κ. Μαυραντώνης συμπλήρωσε τα συντάξιμα χρόνια του και αποχωρεί πλέον από την υπηρεσία.
Πελ.Γ.

Προσφοράς ζωής

Όλους τους εθελοντές αιμοδότες και τον καθένα ξεχωριστά ευχαριστεί για την πολύτιμη προσφορά τους, σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων και Μυελού των Οστών Μυτιλήνης. «Χάρη σε εσάς, ο Σύλλογός μας έχει κατακτήσει κορυφαία θέση πανελλαδικά. Αυτό μας κάνει περήφανους και μοιραζόμαστε αυτή την περηφάνεια με την καθεμιά και καθένα αιμοδότη», αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση.
Πελ.Γ.

Ήταν στην κηδεία

Πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί απουσίασε χθες από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΠΕΚ), Στρατής Αντώνας. Η απάντηση δόθηκε άμεσα. Ο κ. Αντώνας είχε μεταβεί στην Αθήνα για την κηδεία του πρώην προέδρου τού ΠΕΚ Δημήτρη Σιαμέτη.
Ν.Μ.

Το Γενάρη η νέα προκήρυξη

Τον προσεχή Ιανουάριο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η προκήρυξη του προγράμματος Βιολογική Γεωργία για την ένταξη αγροτών για πρώτη φορά στο πρόγραμμα. Η ημερομηνία ορίστηκε με σκοπό οι αιτήσεις που θα κατατεθούν, να είναι εναρμονισμένες με τις αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης του 2012.
Ν.Μ.

Μετρούν ζημίες

Το τρίτο τρίμηνο του έτους οι ακτοπλοϊκές εταιρείες πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους, διότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στις γραμμές του εσωτερικού και του εξωτερικού υπάρχει αυξημένη κίνηση. Σε παρά πολλές περιπτώσεις, το 50% του τζίρου των ακτοπλοϊκών εταιρειών πραγματοποιείται κατά τους προαναφερόμενους δύο μήνες. Έτσι, στο εννεάμηνο τα οικονομικά αποτελέσματα είναι καλύτερα από αυτά που θα εμφανιστούν στο σύνολο του έτους.
Αυτό σημαίνει ότι το Μάρτιο του επόμενου έτους, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2011, ε εικόνα που θα δούμε θα είναι πολύ πιο άσχημη για το σύνολο του κλάδου.
Ν.Μ.


Λάκκος στη γωνία της διασταύρωσης του δρόμου για Μόρια με την εθνική οδό… Κι ο θεός βοηθός για όσους πέσουν μέσα…

Θέμα χρηματοδότησης;

«Τα έργα περιφερειακής ανάπτυξης στην Ελλάδα θα πρέπει να χρηματοδοτούνται έως και 95% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη αυτών των περιφερειών.» Αυτά υποστηρίζει το ψήφισμα που υιοθέτησε χθες το Ευρωκοινοβούλιο για μια σειρά από χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, προτείνοντας την προσωρινή αύξηση των ορίων συγχρηματοδότησης για ορισμένα έργα, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλεται το συνολικό ποσό που διατίθεται μέσω των διαρθρωτικών ταμείων.
Πάντως, η εμπειρία του τελευταίου διαστήματος δείχνει πως το ΕΣΠΑ δεν έχει κολλήσει στις χρηματοδοτήσεις, ούτε καν στην έλλειψη της ελληνικής συμμετοχής, αλλά στο γεγονός ότι η κρίση επηρεάζει καθολικά τις διαδικασίες προόδου των έργων. Ή, πιο απλά, πώς να υπογράψει κάποιος σύμβαση όταν καμμία τράπεζα δεν τον διευκολύνει με τις εγγυητικές; Και δυστυχώς, όσο δε θα «τρέχει» το ΕΣΠΑ, τόσο θα μεγαλώνουν τα προβλήματα σε όλο το σύστημα. Επιβάλλεται να υπάρξουν και από ελληνικής πλευράς ωθήσεις, που θα σπρώξουν τη μηχανή, η οποία διαπιστωμένα πλέον δε λέει να πάρει μπροστά.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Πού είναι το χρέος;

Άλλαξαν άρδην τα δεδομένα που αφορούσαν στο κλείσιμο του τέως Δήμου Πλωμαρίου, διότι στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, όπου και παρουσιάστηκε ο οικονομικός απολογισμός τού 2010, τα στοιχεία για τον παλιό Δήμο έδειχναν άνοιγμα 30.000 ευρώ, καθώς και επισφαλείς εισπράξεις ύψους 250.000 ευρώ. Οπότε, στη χειρότερη περίπτωση το χρέος που κληρονόμησε η διάδοχη κατάσταση να έφτανε τις 280.000 ευρώ.
«Απ’ αυτό το ποσόν έως τα τετραπλάσια που εμφάνισε ο Δήμος Λέσβου, υπολογίζοντας σε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ το χρέος του Δήμου μας, υπάρχει τεράστια απόσταση», σχολίασε ο τέως δήμαρχος Πλωμαρίου Δημήτρης Βαρβαγιάννης, συμπληρώνοντας πως «έστω και με καθυστέρηση, αποκαλύπτεται το πώς κάποιοι φούσκωναν και παραφούσκωναν τα προβλήματα, αναζητώντας άλλοθι για τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα αδράνειά τους».
Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκαν και οι οικονομικοί απολογισμοί του τέως Δήμου Μυτιλήνης, αλλά μέχρι και το 2008, οπότε δεν υπάρχει αντίστοιχα επίσημη εικόνα για το ύψος του χρέους που άφησε.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Οπωσδήποτε ΕΔΕ

Ένα απ’ τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν την Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου (θα επανέλθουμε αναλυτικά), ήταν η εξέλιξη των βιολογικών σε Πέτρα και Γέρα. Και προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός πως ένα τμήμα του βιολογικού της Γέρας δημοπρατήθηκε απ’ την απερχόμενη δημοτική αρχή ώρες πριν τελειώσει η θητεία της, παρά τις περί του αντιθέτου ενστάσεις τής ΤΥΔΚ και εργοληπτών. Κι όχι μόνο αυτό. Μετά τη δημοπρασία, συνεχίστηκε η συμβασιοποίηση του έργου «αυτόνομα» απ’ τη Δημοτική Ενότητα της Γέρας, δίχως να υπάρξει καμμία, μα καμμία ενημέρωση, έως και τον Ιούνιο του 2011, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου. Το χειρότερο, δε, είναι, όπως αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά - γιατί τα παραπάνω ήταν λίγο έως πολύ γνωστά και δημοσιευμένα -, πως «σημαντικό μέρος του έργου που δημοπρατήθηκε είχε ήδη κατασκευαστεί από προηγούμενη εργολαβία».
Στη διεξαγωγή ΕΔΕ για τα πώς και τα γιατί έγιναν όλα τα παραπάνω, που πρότεινε ο Παντελής Πατερέλλης και είχε ήδη, όπως είπε, αποφασίσει ο Δημήτρης Βουνάτσος, συμφώνησαν όπως ήταν ευνόητο άπαντες στο Συμβούλιο, κι ας μην μπήκε αυτό το θέμα σε ψηφοφορία.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Υπότιτλοι στις όπερες

Τέσσερις ώρες και βάλε θα διαρκέσει η όπερα που θα προβληθεί το Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Από αυτήν τη φορά, ωστόσο, και μέχρι το τέλος του προγράμματος προβολών, οι παραστάσεις θα έχουν και ελληνικούς υπότιτλους. Είναι κάτι που προσπάθησαν και κατάφεραν να εξασφαλίσουν οι αρμόδιοι του Δήμου και που μόνο εδώ και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα ισχύσει. Ευτυχώς, γιατί, εδώ που τα λέμε, ωραία ήταν η όπερα του Φίλιπ Γκλας με τη ζωή τού Γκάντι, αλλά καθώς ήταν στα… σανσκριτικά, λίγοι μπόρεσαν να καταλάβουν τι έλεγε…
Β.Χρ.

Για το Γιώργο Καρδάτο

Τη βαθιά θλίψη και τη συγκίνησή της για τον απροσδόκητο χαμό του εκπαιδευτικού Γιώργου Καρδάτου εκφράζει με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Όπως αναφέρει, υπήρξε ένας ιδιαίτερα αγαπητός, ειλικρινής, δημιουργικός και ευσυνείδητος εκπαιδευτικός, που υπηρέτησε τη δουλειά του με προσήλωση και υπευθυνότητα. Είναι πραγματικά κρίμα να χάνεται ένας άνθρωπος σε τόσο νέα ηλικία, «στην πιο δημιουργική και ευτυχισμένη περίοδο της ζωής του», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η υπηρεσία, που εκφράζει και τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του.
Β.Χρ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey