12-09-18

12/09/2018 - 11:49

Η απόφαση ταράζει τα ...νερά

Η απόφαση της Περιφέρειας να δώσει διορία τριάντα ημερών για να αποκαταστήσει τα υπαρκτά προβλήματα στο ΚΥΤ της Μόριας, γνωμοδοτώντας διά των αρμοδίων υπηρεσιών της ότι είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, έκανε τεράστια αίσθηση, γιατί φέρνει προ των ευθυνών του το αρμόδιο υπουργείο και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι και η ανοχή έχει τα όρια της. Η κατάσταση στο κέντρο είναι οριακή και λόγω του υπερπληθυσμού που καλείται να εξυπηρετήσει και γιατί οι υποδομές δεν αντέχουν τόσο κόσμο, ενώ η δημόσια υγεία κινδυνεύει τόσο για τους πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους στο χώρο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες της κοινοποίησης της απόφασης της Περιφέρειας, είχε δημοσιοποιηθεί η δημόσια παρέμβαση των εργαζομένων στη Μόρια που μιλούσαν για άθλιες συνθήκες εργασίας και για αφόρητη δυσοσμία λόγω των λυμάτων του κέντρου. Η προειδοποίηση της Περιφέρειας είναι σαφής, ότι αν δεν αποκατασταθούν τα προβλήματα που εντοπίζουν οι υγειονομικές υπηρεσίες της, υπάρχει το ενδεχόμενο «λουκέτου»! Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ότι μπορεί να συμβεί, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν σαφείς συστάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που η ίδια η πολιτεία θεσμοθέτησε, δεν μπορούν να παραβλεφθούν, γιατί μιλάμε για τη δημόσια υγεία. Εκ των πραγμάτων το αρμόδιο υπουργείο υποχρεώνεται να κινηθεί άμεσα και αποτελεσματικά για να αποκαταστήσει απαξιωμένες υποδομές και επιτέλους να ξεκινήσει το αποχετευτικό έργο που αποτελεί εδώ και μήνες έργο προτεραιότητας.

 

Με την αποσυμφόρηση προτεραιότητα

Η πίεση της Περιφέρειας και η απειλή «λουκέτου» είναι πράγματι μια... επιθετική κίνηση, που ενδεχομένως άργησε, εφησυχάζοντας τους αρμόδιους να κινηθούν με το... πάσο τους, ενώ έπρεπε να τρέχουν με τα... χίλια! Το βέβαιο είναι ότι όσες επιδιορθώσεις ή παρεμβάσεις και να γίνουν στις υπάρχουσες υποδομές, θα έχουμε εν ευθέτω χρόνο τα ίδια και χειρότερα αν η Μόρια δεν αποσυμφορηθεί σε μεγάλο ποσοστό και δεν περιοριστεί στο να φιλοξενεί όσους αντέχουν οι υποδομές της. Η δέσμευση του υπουργού τον περασμένο Απρίλη θα πρέπει να τηρηθεί και να μην εξαρτάται από τις αφίξεις. Διαφορετικά είναι σαν να αποδέχεται η πολιτεία ότι η Μόρια και το νησί θα πρέπει μονίμως να ζουν σε μια εκρηκτική κατάσταση, που θα «γεννά» εντάσεις, καθιστώντας τη ξενοφοβία και το ρατσισμό κυρίαρχη καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τρία χρόνια μετά την έκρηξη του προσφυγικού ήρθε η ώρα χωρίς εμμονές και αγκυλώσεις να δρομολογηθούν κινήσεις που θα απεγκλωβίσουν το νησί από το... βραχνά του προσφυγικού, έτσι όπως το βίωσε τα τελευταία χρόνια. Αν δεν συμβεί αυτό τότε ας μην αιφνιδιαστεί κανείς από εξελίξεις που δεν θα θέλαμε ούτε να υποψιαστούμε ότι μπορούν θα συμβούν. Και ο νοών νοείτο!

Μα.Μ.

 

Στα πρόθυρα κατάρρευσης και όπου πάει;

Όλο και πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά, αναφέρει δημοσίευμα του Spiegel Online που έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Στα πρόθυρα κατάρρευσης οι προσφυγικοί καταυλισμοί στο Αιγαίο».

«Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, στους καταυλισμούς ζουν σήμερα 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Όμως τα προσφυγικά κέντρα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω είναι σε θέση να φιλοξενήσουν μόλις 6.400 ανθρώπους.

Όταν τον Μάρτιο του 2016 τέθηκε σε ισχύ η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στα ελληνικά νησιά ζούσαν περίπου 5.800 πρόσφυγες και μετανάστες. Χειρότερη είναι η κατάσταση στη Μόρια, όπου βρίσκονται περίπου 8.800 πρόσφυγες, ενώ υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας μόλις 3.000 ανθρώπων. Η κατάσταση στα hotspots των νησιών και ειδικά της Μόριας πλέον αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού των διεθνών μέσων ενημέρωσης και κριτικής της χώρας μας, που τρία χρόνια μετά δείχνει μονίμως αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις και η οποία σπεύδει εκ των υστέρων να «μπαλώσει» ότι μπορεί και όχι να δρομολογήσει λύσεις που θα κάνουν ανεκτή τη διαχείριση της κατάστασης του προσφυγικού. Έτσι όμως δεν πάει πουθενά, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι είναι ανεπαρκής να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται και οριακή!

Α. Ω.

Ευρωπαϊκό σχέδιο και κοινή ευρωπαϊκή δράση για την προστασία των προσφύγων ζήτησε η ευρωβουλευτής Σκα Κέλερ, της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, που επισκέφθηκε αρκετές φορές το νησί μας, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Λέσβο μόνη της να λύσει το προβλημα».

Κατά την παρέμβασή της στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κ. Κέλερ αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, για την οποία όπως είπε, φταίει το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν έφερε ευημερία στους πολίτες της.

 

Άργησε και προκαλεί ερωτηματικά

Αλήθεια πιστεύει η Περιφερειακή Αρχή ότι θα κλείσει τη Μόρια σε… 28 ημέρες από σήμερα, όταν έχουν συγκεντρωθεί στον καταυλισμό κοντά στους 9 χιλιάδες αιτούντες άσυλο; Και πού θα πάνε; Στους δρόμους του νησιού; Φυσικά και η απόφαση της κ. Καλογήρου αποτελεί ένα μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση, αλλά εδώ που έφτασαν τα πράγματα, αν όντως 9.000 κόσμος βγει στους δρόμους, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;

Από την άλλη, αυτό το μέσο πίεσης ενδεχομένως θα έπρεπε να ασκηθεί τα τελευταία… τρία χρόνια. Και όχι μόνο για την αποσυμφόρηση, αλλά και για την πολυαναμενόμενη κατασκευή του βιολογικού. Τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλαδή εννιά μήνες πίσω, ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, θυμίζουμε ότι είχε κάνει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τα όσα «παράνομα» συμβαίνουν στον καταυλισμό, όταν ο πληθυσμός ήταν στα 6.500 άτομα. Τότε δεν έπρεπε να υπάρξουν κοινές ενέργειες πίεσης, ώστε να είναι και πιο αποτελεσματική;

Αν.Παζ.

 

Γρήγορα αντανακλαστικά

Μπορεί κατά καιρούς να γράφουμε ότι η Πολιτεία ολιγωρεί σε ό,τι αφορά τις ακρότητες από πλευράς μιας χούφτας ανθρώπων στον τόπο μας, που θέλουν να θέσουν εαυτούς στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Παρόλ’ αυτά, στην περίπτωση επίθεσης κατά δημοσιογράφων οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη συμβολή της αστυνομίας και τα άμεσα αντανακλαστικά της, ειδικά μετά τη συνάντηση που έγινε τον περασμένο Μάιο, όπου ο Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, Ελευθέριος Ντουρουντούς κατανόησε τη θέση των λειτουργών του Τύπου ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Από κει και πέρα, είναι θέμα της Δικαιοσύνης, αλλά και των βουλευτών του Νομού και του Αιγαίου, αλλά και της κυβέρνησης για την υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας και της Δημοκρατίας.

Α.Ω.

 

Μπορούμε και καλύτερα…

Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά ήταν τα επίσημα στοιχεία αφίξεων Ευρωπαίων επισκεπτών με πτήσεις τσάρτερ για τον μήνα Αύγουστο, με τη Λέσβο να σημειώνει σημαντική αύξηση έναντι των δύο προηγούμενων ετών. Ασφαλώς, το γεγονός αυτό ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο μετά την περσινή σεζόν, όπου παρατηρήθηκε ως ένα βαθμό παρόμοια άνοδος, ενώ από τους καλοκαιρινούς μήνες του 2017 οι προβλέψεις ήταν αρκετά αισιόδοξες με βάση τα συμβόλαια που είχαν υπογραφεί μεταξύ των tour operators και των ξενοδόχων. Θα είναι όμως λάθος να πιστέψει κανείς, ότι η κρίση που έπληξε τον τουρισμό πέρασε ανεπιστρεπτί, αναμένοντας ότι στο εξής θα καταγράφονται σταθερά, έστω και μικρές αυξήσεις στα συνολικά νούμερα αφίξεων. Η φετινή σεζόν πρέπει να αποτελέσει ορόσημο για ακόμα περισσότερους επισκέπτες στο μέλλον. Για να συμβεί όμως αυτό απαιτείται συντονισμός, συνεχής προσπάθεια, επαφές, στοχευμένες καμπάνιες και οπωσδήποτε περισσότερη δουλειά, λιγότερα λόγια. Η Λέσβος μπορεί και πρέπει να βρίσκεται ως προορισμός στον τουριστικό χάρτη της Ευρώπης, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει στον «αυτόματο πιλότο». Αν λοιπόν επιθυμούμε τα κέρδη να μην είναι πρόσκαιρα, απαιτούνται ευρύτερες προωθητικές συνεργασίες, επενδύσεις και όρεξη. Χωρίς γκρίνιες και μίζερες λογικές. Στόχος πρέπει να είναι η διεύρυνση της τουριστικής σεζόν, πέρα από τους τουριστικούς μήνες και η αναβάθμιση των υπηρεσιών, αλλά και των υποδομών προκειμένου να είναι σε θέση το νησί να υποδεχθεί περισσότερους επισκέπτες.

Β.Παπ.

 

Παρέμβαση περί συναίνεσης

Καλωσορίζοντας τον έλληνα πρωθυπουργό στο ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γ. Γραμματικάκης αναφέρθηκε επιγραμματικά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος, τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την ομαλή ολοκλήρωση της δανειακής συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι «ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος». Διότι, όπως είπε «εκτός των άλλων υπάρχουν αιτήματα ιστορικά, που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες». Και έσπευσε να αναφερθεί σε κάποια καίριας σημασίας ζητήματα, όπως είναι η πραγματική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η ριζοσπαστική μέριμνα για την ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης. Η αντιμετώπιση τους όμως, σημείωσε ο γνωστός πανεπιστημιακός δάσκαλος και ευρωβουλευτής «απαιτεί πολιτική συναινέσεων στα μεγάλα θέματα, που έλειψε μέχρι τώρα, γνήσιες πολιτικές συμμαχίες αλλά και αποφυγή των εμφυλίων παθών που μόνο δεινά προξένησαν στο τόπο». Και έκλεισε την παρέμβαση του, λέγοντας: «Ελπίζω να συμμερίζεστε αυτές τις ανάγκες κ. Πρόεδρε». Δεν ξέρουμε αν τις συμμερίζεται αυτές τις παρατηρήσεις-κρίσεις του κ. Γραμματικάκη ο έλληνας πρωθυπουργός και αν προβληματίστηκε από τη μεστή αυτή παρέμβαση του έλληνα ευρωβουλευτή, το βέβαιο είναι ότι η μέχρι τώρα πολιτική του κινείται σε άλλη λογική που κάθε άλλο παρά τη συναίνεση υπηρετεί. Ο διχαστικός λόγος κυριαρχεί τη στιγμή που είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού, ότι για να βγούμε από την κρίση και για αντιμετωπίσουμε τις «ιστορικές προκλήσεις» που αναφέρθηκε ορθώς και ο κ. Γραμματικάκης, χρειάζονται ευρείες συναινέσεις, συμμαχίες και καταλαγιασμός των εμφυλίων παθών, που μόνο ζημιά κάνουν στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Το ζητούμενο όμως είναι, τα παθήματα μας θα γίνουν μαθήματα, ή θα συνεχίσουμε τον ίδιο... χαβά, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα ίδια... παθήματα!

Α.Ω.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την αποκατάσταση - συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου στην περιοχή της Άγρας. Μια παρέμβαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, απολύτως απαραίτητη, δεδομένου ότι υπήρχαν εδώ και χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα στους δρόμους της περιοχής. Αντίστοιχες εργασίες αποκατάστασης γίνονται ευρύτερα στο οδικό δίκτυο του νησιού μας, διευκολύνοντας έτσι τους μόνιμους κατοίκους απομακρυσμένων χωριών, αλλά και γενικότερα τους οδηγούς που κινούνται προς αυτά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey