11-12-18

11/12/2018 - 13:22 Ενημερώθηκε 11/12/2018 - 13:51

Καθησυχαστικός και πάλι ο Σαντορινιός

Για άλλη μια φορά ο αν. υπουργός Ναυτιλίας Νεκτ. Σαντορινιός διαβεβαίωσε και καθησύχασε τους παράγοντες των νησιωτικών Επιμελητηρίων που βρέθηκαν στη συνέλευση του ΕΟΑΕΝ στην Καβάλα ότι ο μειωμένος ΦΠΑ που ισχύει στα πέντε νησιά του προσφυγικού, θα παραταθεί και το 2019, όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες το περασμένο καλοκαίρι. Η διαβεβαίωση ασφαλώς και όταν επαναλαμβάνεται είναι σημαντική , ωστόσο το γεγονός ότι η παράταση είναι ακόμη στον αέρα και δεν έχει νομοθετηθεί δημιουργεί ανησυχία και οι μέρες που απομένουν είναι πλέον λίγες. Γι’ αυτό και οι συμμετέχοντες στην συνέλευση των νησιωτικών επιμελητηρίων κατέθεσαν ψήφισμα που ζητούν να γίνει η νομοθέτηση της παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ για τα πέντε νησιά, αλλά και να επανέλθει το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ και για τα νησιά που καταργήθηκε. Έτσι κι αλλιώς οι επόμενες μέρες θα δείξουν και τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν θα μας εκπλήξουν δυσάρεστα! Άλλωστε και το γεγονός ότι ήδη βρισκόμαστε και σε προεκλογική περίοδο και οι παροχές είναι στην ημερήσια διάταξη, βοηθά να παραταθεί το μέτρο και τον επόμενο χρόνο.

Μα.Μ.

Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίτερα για την Όλγα! 

Το 2018 ήταν μια χρονιά που θα τη θυμάται για πολλά χρόνια η Όλγα Φιάσκα, αφού στη διάρκεια της έζησε πολλές και δυνατές συγκινήσεις με την κατάκτηση του χάλκινου Ολυμπιακού μεταλλίου στα 5.000μ βάδην, δύο ασημένιων στο Ευρωπαϊκό και στους Βαλκανικούς, ένα ακόμα στο Πανελλήνιο του Κλειστού στις γυναίκες (3.000μ βάδην) και δύο χρυσά στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κ18 και Κ20! Για τη σπουδαία βαδίστρια από τα Πάμφιλα τα Χριστούγεννα ήρθαν φέτος λίγο νωρίτερα. Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου μερίμνησε ώστε να της κάνει ένα δώρο, που τόσο το είχε ανάγκη. Ο λόγος για ένα ρολόι τρεξίματος με GPS, μάρκας POLAR, που διαθέτει παλμογράφο χειρός, προηγμένες λειτουργίες προπόνησης και δυνατότητα παρακολούθησης δραστηριότητας καθημερινά όλο το 24ωρο. Η οικογένεια Φιάσκα, με μια πολύ όμορφη φωτογραφία από το στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο του σπιτιού της, το οποίο μάλιστα κοσμούν και τα μετάλλια της Όλγας, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Οργανισμού Σταύρο Ψαρρόπουλο για την ευγενική χειρονομία, που είναι βέβαιο ότι θα διευκολύνει τη χάλκινη Ολυμπιονίκη των 5.000μ βάδην στην προετοιμασία της για τις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις που ακολουθούν. Μακάρι ο Οργανισμός να συνεχίσει με την ίδια προνοητικότητα, γιατί αυτές οι μικρές λεπτομέρειες είναι που κάνουν την καθημερινότητα μιας σπουδαίας αθλήτριας, όπως είναι η Όλγα, πολύ πιο εύκολη και αποδοτική.

Β.Παπ.

Θα γίνει κανένα κακό και μετά θα είναι αργά…

Για το δρόμο μετά το εργοστάσιο της ΔΕΗ, προς την Παναγιούδα, τα έχουμε ξαναπεί. Ενδεχομένως θα έπρεπε να αναθεωρηθούν αρκετά πράγματα, αφού ουσιαστικά η πόλη έχει επεκταθεί ως τον Καρά Τεπέ, με πυκνή κίνηση αυτοκινήτων λόγω των μεγάλων super market που λειτουργούν εκεί, αλλά και έντονη διέλευση πεζών λόγω του Κέντρου που φιλοξενεί μετανάστες και πρόσφυγες. Ο κίνδυνος για την πρόκληση ατυχημάτων, ειδικά αν κάποιοι οδηγοί έχουν αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, είναι υπαρκτός καθημερινά, ενώ οι απερίσκεπτες ενέργειες ορισμένων που προσπαθούν να διασχίσουν κάθετα με το αυτοκίνητό τους τη διπλή διαχωριστική γραμμή έχει ήδη αποτελέσει αιτία τροχαίων, θρηνώντας ακόμα και νεκρούς. Το να κυκλοφορούν όμως μέχρι και πρόβατα, μέρα μεσημέρι, μέσα στο δρόμο είναι πραγματικά κάτι, για το οποίο πρέπει να επέμβει η αστυνομία! Είναι αδιανόητο, σε σημεία του δρόμου που ακολουθεί έστω και ελαφριά στροφή, ένας οδηγός που κινείται μέσα στο θεσπισμένο όριο ταχύτητας, να πρέπει όχι απλώς να φρενάρει, αλλά και να ακινητοποιήσει το όχημά του στη μέση του δρόμου, με κίνδυνο ο οδηγός που ακολουθεί να πέσει πάνω του, μόνο και μόνο επειδή κάποιος βοσκός θεωρεί πως μπορεί να ελέγξει το κοπάδι του. Όχι, τα πρόβατα δεν προορίζονται για να κυκλοφορούν στο δρόμο. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία, γιατί με πρόστιμα έχουμε μάθει να τιμωρούμε μόνο τους οδηγούς. Κανονικά, θα έπρεπε ορισμένοι να επιπλήττονται ακόμα και ως πεζοί, πολλώ δε μάλλον ως «κινητοί κίνδυνοι»…

Β.Παπ.

 

Πέντε κάλπες

Όσοι προφανώς δεν έχουν διαβάσει το νέο νόμο που μεταξύ άλλων ρυθμίζει τα των εκλογών στην αυτοδιοίκηση (Κλεισθένης) μιλάνε για πιθανότητα να στηθούν τέσσερις κάλπες ταυτόχρονα, αν η κυβέρνηση επιλέξει να κάνει ταυτόχρονα το Μάιο και τις βουλευτικές εκλογές. Όμως, με δεδομένο ότι σύμφωνα με το νέο νόμο, οι εκλογές για τις κοινότητες γίνονται με χωριστά ψηφοδέλτια εκτός κεντρικών δημοτικών συνδυασμών το σωστό είναι ότι πιθανότατα θα έχουμε πέντε κάλπες! Μετρήστε μαζί μας. Μία για τις Βουλευτικές εκλογές. Μία για τις Ευρωεκλογές. Μία για το Δήμο. Μία για την Περιφέρεια. Και μία για την Κοινότητα. Δεν θα ήθελα σ’ αυτές τις εκλογές να είμαι …γριούλα ή παππούς που μου βάλανε στις τσέπες τα ψηφοδέλτια λέγοντάς μου «προσοχή μην τα μπερδέψεις» και δικαστικός αντιπρόσωπος ή μέλος εφορευτικής επιτροπής που θα ξημερωθεί μετρώντας!

Π.Μ.

 

Γιατί τέτοια σιωπή;

Οι «επόμενες μέρες» που προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης ότι θα ανακοινώσει τις εξόφθαλμες περιπτώσεις δήμων που προτίθεται να διασπάσει πριν τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ...τελειώσει και ήδη βαδίζουμε προς το τέλος του έτους που πάλι ανακοίνωσε σε συνέντευξη του ο υπουργός ότι θα νομοθετήσει την αλλαγή αυτή του χωροταξικού. Μόνο που μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην αρχή της εβδομάδας και ενώ μίλησε και εξήγγειλε τα πάντα σε ό,τι αφορά τα αυτοδιοικητικά δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για την υποτίθεται ειλημμένη κυβερνητική απόφαση για τη διάσπαση των 3-4 νησιωτικών δήμων, μεταξύ των οποίων και της Λέσβου. Το ξέχασε ο υπουργός, ή μήπως δεν θέλησε να ανοίξει το θέμα σε ένα τέτοιο ακροατήριο; Είναι πάντως περίεργη αυτή η σιωπή όταν έχει προαναγγελθεί η βούληση για δρομολόγηση σε αυτή τη φάση της διάσπασης αυτών των νησιωτικών δήμων, που χαρακτηρίστηκαν από τον ίδιο τον κ. Χαρίτση «ακραίες περιπτώσεις», που χρήζουν άμεσης διόρθωσης σε ό,τι αφορά το χωροταξικό. Εκτός κι αν τελικά η κυβέρνηση «τα μέτρησε, τα ζύγισε» και άλλαξε πλεύση! Αν όμως τελικά τις επόμενες κυριολεκτικά μέρες δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη για το μείζον αυτό για το νησί μας ζήτημα, τότε θα πρόκειται για... κοροϊδία! Θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί αυτό και ότι η διάσπαση θα προχωρήσει έστω και με αυτήν την καθυστέρηση η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί και πέραν του 2018 που ήδη τελειώνει! Το γεγονός δε ότι τόσο τα κυβερνητικά στελέχη, όσο και τα τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος προεξοφλούν τη διάσπαση, θα είναι τεράστιο πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ τυχόν ακύρωσή της, η οποία θα έρθει να προστεθεί στα άλλα προβλήματα διαχείρισης, με πρωτεύοντα το προσφυγικό, με ορατές επιπτώσεις στα εκλογικά αποτελέσματά του. Γι’ αυτό ας σταθμίσει τις συνέπειες της όποιας απόφασής του, με δεδομένα όλα όσα έχουν προαναγγελθεί. Οι ...επόμενες μέρες πράγματι είναι κρίσιμες για το θέμα αυτό που ...καίει και είναι ψηλά στην ατζέντα του νησιού και της τοπικής κοινωνίας!

Μα.Μ.

 

Πραγματοποιήθηκαν και εφέτος με λαμπρότητα, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Νικολάου, στην Σκάλα Λουτρών, με την συμμετοχή πολλών πιστών από την Σκάλα Λουτρών, τα Λουτρά, την Κουντουρουδιά και τη Μυτιλήνη. Συγκεκριμένα, ετελέσθη στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση της εικόνας, φερμένη το 1922 από τον Τσεσμέ της Μ. Ασίας παρουσία στρατιωτικού αγήματος από την μονάδα καταδρομέων του Περάματος, με κατεύθυνση την νέα προβλήτα του λιμανιού της Σκάλας Λουτρών.

 

Ο κύβος ερρίφθη για τους ...κυβερνητικούς

Οι κινήσεις τους το τελευταίο διάστημα και οι κοινές παρεμβάσεις τους, ουσιαστικά προανήγγειλαν αυτό που την Παρασκευή το μεσημέρι έγινε, με την κοινή συνέντευξη Τύπου και μάλιστα με τηλεδιάσκεψη από τις πρωτεύουσες των τριών νομών του Βορείου Αιγαίου. Με τον Γ. Σπιλάνη να βρίσκεται στη Σάμο, τη Γ. Αργυρούδη να παρεμβαίνει από τη Χίο και τη Μ. Νικολάρα από τη Μυτιλήνη, μαζί με τον Στρ. Ζαφείρη και τον Μιχ. Μπάκα, να δίνουν έτσι περιφερειακή διάσταση στο όλο εγχείρημα. Μιλάμε για την πρωτοβουλία των τριών περιφερειακών συμβούλων, Γ. Σπιλάνη , Μ. Νικολάρα και Γ. Αργυρούδη εν όψει των επικείμενων περιφερειακών εκλογών, να συγκροτήσουν περιφερειακή παράταξη προκειμένου να διεκδικήσουν την περιφερειακή αρχή. Οι τρεις στις προηγούμενες εκλογές είχαν κατέλθει με ξεχωριστά ψηφοδέλτια, αλλά εδώ και καιρό παρεμβαίνουν στα της λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου με κοινές δράσεις, ενώ πλέον και οι τρεις εντάσσονται στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις αφού τα κόμματα και οι κινήσεις που τους στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές τώρα συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι στην κίνηση αυτή εντάσσεται -και μάλιστα μίλησε- και ο Στρ. Ζαφείρης που το καλοκαίρι έσπευσε να ανακοινώσει την κάθοδο του ως επικεφαλής ψηφοδελτίου, αλλά που όμως μέχρι τώρα το όλο θέμα έμπλεξε στις εσωκομματικές διαδικασίες και στις διαφορετικές προσεγγίσεις των διαφόρων τοπικών παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος. Η προχθεσινή πρωτοβουλία για τη δημιουργία περιφερειακής παράταξης ήταν ένα βήμα παραπάνω, αλλά επικεφαλής δεν ανακοινώθηκε, γεγονός που δείχνει ασφαλώς και τη δυστοκία που υπάρχει στο χώρο για μια τέτοια επιλογή. Όμως ο κύβος ερρίφθη και τώρα αναμένεται η απόφαση από τα κεντρικά, αφού για τους υποψήφιους περιφερειάρχες και στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει «χρίσμα». Έτσι λίγο-λίγο συμπληρώνεται το πάζλ των υποψηφιοτήτων των επικείμενων περιφερειακών εκλογών, όπου οι βασικοί πρωταγωνιστές ήδη είναι γνωστοί.

Μα.Μ.

 

Θα δώσουν δαχτυλίδι …θαμπό

Η δυστοκία εξακολουθεί στο ΣΥΡΙΖΑ στην επιλογή επικεφαλής για το ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας, κάτι που βέβαια συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ας μείνουμε όμως στα δικά μας. Η καθυστέρηση αυτή σε συνδυασμό με την ημιεπίσημη διαρροή των ονομάτων των υποψήφιων …υποψήφιων (Ζαφείρης και Σπιλάνης) απειλεί να μετατρέψει την όποια στήριξη σε αρνητική προίκα για όποιον τελικά επιλεγεί. Διότι αφενός φαίνεται σαν το ίδιο το κόμμα να δέχεται ότι καμιά από τις δύο επιλογές δεν είναι ιδανική οπότε δίνει την εντύπωση ότι επιλέγει «το μη χείρον» και αφετέρου διότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα κινήσεων του όποιου τελικά επιλεγεί στο να προσπαθήσει να διευρύνει την εμβέλειά του και πέραν του στενού κομματικού πλαισίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκλογιμότητά του.

Π.Μ.

 

Βάστα με να σε βαστώ!

Κατά τα λοιπά, η ανακοίνωση συγκρότησης συνδυασμού με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν έκρυβε εκπλήξεις ως προς τις παρουσίες, πλην ίσως αυτής του τέως Δημάρχου Καλλονής Άρη Ελευθερίου, που η πολιτική του διαδρομή είχε κινηθεί επί πολλά χρόνια στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Μια πιθανή ερμηνεία είναι ότι επειδή ο κ. Ελευθερίου έχει πρωτοστατήσει στην προσπάθεια διάσπασης του Δήμου Λέσβου και στη δημιουργία διευρυμένου Δήμου Καλλονής, κάνει μια χειρονομία καλής θέλησης προς το κυβερνών κόμμα μήπως και γίνουν πράξη οι κυβερνητικές υποσχέσεις που του έχουν -όπως λένε οι πληροφορίες- και προσωπικά δοθεί.

Π.Μ.

 

Κουβαρνταλίκια

Η προϊσταμένη της ΔΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου που έχει την ευθύνη (και) του νοσοκομείου μας, το επισκέφθηκε προ ημερών και ανακοίνωσε στο προσωπικό ότι αποφασίστηκε να δοθεί ως bonus σε όλο το προσωπικό από 40 ώρες αμοιβή υπερωριών για το Νοέμβριο και άλλα τόσα το Δεκέμβριο. Και βέβαια, με δεδομένη την αυξημένη δουλειά στο νοσοκομείο λόγω και του μεταναστευτικού υπάρχουν ειδικότητες (π.χ. νοσηλευτές) για τις οποίες θα πεις «και λίγα είναι». Αυτή όμως η ισοπέδωση, όπου ωφελούμενοι μπορεί να είναι και υπάλληλοι σε υπηρεσίες που κανένα επιπλέον φόρτο δουλειάς δεν είχαν, παραπέμπει μάλλον σε προεκλογικό μποναμά.

Δηλαδή …λεφτά υπάρχουν;

Για όσους έχουν την απορία από που προέρχονται αυτά όλα τα εμφανώς προεκλογικά κουβαρνταλίκια μαζί με κοινωνικό μέρισμα, αναδρομικά σε διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες κλπ, να τους τη λύσουμε. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μοιράζει από το πλεόνασμα των 8 δις μέσα στο 2018 που μάλιστα το παρουσιάζει ως μεγάλη επιτυχία της. Αποκρύπτει όμως επιμελώς ότι το πλεόνασμα αυτό προήλθε από την υπερφορολόγηση των πάντων. Και μια ανατριχιαστική λεπτομέρεια. Από τα 8 δις του πλεονάσματος, τα 6 δις έχουν προέλθει από κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς όσων είχαν οφειλές προς το δημόσιο και δεν ανταποκρίθηκαν. Τα σα εκ των σων…

Α.Ω.

 

Ας σπεύσουν πριν γίνει το κακό!

Άλλο ένα τροχαίο ατύχημα συνέβη για άλλη μια φορά στη διασταύρωση των οδών Θεοφίλου Χατζημιχαήλ και Ηλία Βενέζη στην Καλλιθέα. Δίκυκλη μοτοσικλέτα συγκρούστηκε με Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του δικυκλιστή. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει η παρέμβαση του Συνοικιακού συμβουλίου, που μιλούσε για ανάγκη κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στη συγκεκριμένη περιοχή, αφού είναι συνεχή τα τροχαία και ορατός ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα. Μάλιστα το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διασταύρωση είναι πολυσύχναστη και από διερχόμενους μαθητές καθημερινά, αφού στην περιοχή υπάρχουν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, χρειάζεται άμεσα να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε οι συγκεκριμένοι δρόμοι να γίνουν ασφαλείς για τροχοφόρα και πεζούς. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί εδώ και χρόνια, αλλά παρά τις εκκλήσεις μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει η παραμικρή μέριμνα για να διευθετηθεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση! Νομίζουμε ότι είναι σκόπιμο, ό,τι είναι να γίνει, να γίνει τώρα και όχι όταν προκύψει κάποιο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα. Θα είναι πολύ αργά τότε για δάκρια, όταν ήδη έχει εντοπιστεί η επικινδυνότητα της συγκεκριμένης διασταύρωσης και η ανάγκη άμεσης παρέμβασης για ασφαλή κυκλοφορία στην περιοχή. Ας σπεύσει λοιπόν ο δήμος και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και αρχές να δρομολογήσουν, χωρίς άλλη καθυστέρηση λύση στο πρόβλημα!

Μα.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey