11-09-18

11/09/2018 - 13:22

Καλλιεργείται έδαφος για ξενοφοβία!

«Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού του ΚΥΤ Μόριας, των άλλων δομών, των ΜΚΟ και των αλληλέγγυων πολιτών, η ζωή στο ΚΥΤ και στους γύρω πρόχειρους καταυλισμούς έχει γίνει αφόρητη. Οι διαμάχες και οι εθνοτικές αντιπαραθέσεις είναι καθημερινές και ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων και καταστροφικών αντιδράσεων προφανής» επισημαίνει σε επιστολή της προς τον κ. Βίτσα η «Συνύπαρξη», περιγράφοντας σε δυο γραμμές την εικόνα του κέντρου της Μόριας που εξακολουθεί να αποτελεί μια «πληγή» που δε λέει να κλείσει. Προσθέτει επίσης ότι η Μόρια, η ευρύτερη περιοχή και η πόλη της Μυτιλήνης δεινοπαθούν από την παραβατικότητα και τις απρεπείς συμπεριφορές μιας μειοψηφίας, που όμως είναι αρκετή για να διαταράσσει την καθημερινότητα των κατοίκων και να δημιουργεί το έδαφος για ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιδράσεις όχι μόνο ακραίων ατόμων αλλά και απλών πολιτών. Και αυτή η υπογράμμιση έχει τη σημασία της γιατί κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί τα περιστατικά ξενοφοβίας και ρατσισμού πληθαίνουν ανησυχητικά και εμποτίζουν και την τοπική κοινωνία όσο βλέπει ανεξέλεγκτες καταστάσεις να τείνουν να γίνουν καθημερινότητα. Δυστυχώς αν δεν αποσυμφορηθεί το νησί από τον υπερπληθυσμό προσφύγων και μεταναστών, τα φαινόμενα ξενοφοβίας δεν θα αγγίζουν μόνο τα ακραία στοιχεία , αλλά συνηθισμένους ανθρώπους που δεν μπορούν να αντέξουν εντάσεις και παραβατικότητες στον τόπο που ζουν και εργάζονται. Γι’ αυτό και το αρμόδιο υπουργείο και οι εμπλεκόμενοι με τη διαχείριση της κατάστασης δεν πρέπει να αφήσουν τα πράγματα να ξεφύγουν...

Α.Ω.

 

«Κακόγουστο αστείο»!

Σε ό,τι αφορά τη μαρτυρία του επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Λούκα Φοντάνα, πριν από μέρες στο BBC ο διοικητής του ΚΥΤ Μόριας, Γιάννης Μπαλπακάκης έκανε λόγο για «κακόγουστο ψέμα». Και επεσήμανε στην κάμερα του «Ε» ότι «το κάνουν για να πάρουν επιδοτήσεις». Πρόσθεσε επίσης: «Εμείς δυο- τρεις φορές που είχαμε απόπειρες αυτοκτονίας ξεσηκώσαμε όλο τον κόσμο. Εισαγγελείς, νοσοκομεία, γιατρούς, τους πάντες για να σώσουμε τους ανθρώπους αυτούς να προχωρήσουν τη ζωή τους. Είναι δυνατόν να μην ξεσηκώναμε τον κόσμο αν είχαμε την πληροφορία ότι 10χρονα παιδιά επιχειρούν να αυτοκτονήσουν;» Τέλος ανέφερε ότι το BBC που δημοσίευσε τη δήλωση Φοντάνα δεν πήρε δηλώσεις από τη διοίκηση του ΚΥΤ ή πλάνα εντός του καταυλισμού. Η παραπάνω καταγγελία του κ Μπαλπακάκη για το θέμα αυτό που πήρε τεράστια δημοσιότητα διεθνώς, ασφαλώς και δεν πρέπει να μείνει εδώ από το αρμόδιο υπουργείο. Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός, πολύ περισσότερο αν πρόκειται για «ψευδείς » ειδήσεις που μας εκθέτουν ως χώρα, νομίζουμε!

Α.Ω.

Φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Πολιτικοί Μηχανικοί κυρίως αλλά και από άλλα πεδία, που επισκέπτονται την Λέσβο, υποδέχθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. Ο κ. Γαληνός τους ενημέρωσε για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν το νησί μας και τις ενέργειες του Δήμου Λέσβου.

Υπάρχουν δεύτερες σκέψεις;

Στην Αθήνα κυκλοφορούν διάφορες διαρροές για τις υποψηφιότητες εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών και μάλιστα για την δική μας περιοχή, αλλά εδώ τηρείται σιγή ιχθύος, ειδικά σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της τοπικής ΝΟΔΕ της ΝΔ. Φυσικά αρκετοί γνωρίζουν το έντονο παρασκήνιο και τις εσωκομματικές διαμάχες, παρ’ όλα αυτά προς τα έξω φαίνονται όλα… καλά! Δημοσιεύματα, λοιπόν, αναφέρουν ότι στο Βόρειο Αιγαίο, δηλαδή στην Περιφέρειά μας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις να στηρίξει τον δημοσιογράφο Σταμάτη Μαλέλη. Και μάλιστα προσθέτουν ότι το γεγονός, πως η νυν περιφερειάρχης είναι η «γαλάζια» Χριστιάνα Καλογήρου καθιστά δύσκολη την τελική απόφαση του προέδρου του κόμματος. Και οι δυο τους, τόσο ο κ. Μαλέλης όσο και η Περιφερειάρχης έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι. Όμως το ότι ο κ. Μαλέλης «παίζει» να υποστηριχτεί από τη ΝΔ, ενώ είναι υπεύθυνος επικοινωνίας και Στρατηγικού Σχεδιασμού του Κινήματος Αλλαγής, δείχνει να γίνονται εκ νέου συζητήσεις για από κοινού στήριξη ΝΔ με ΚΙΝΑΛ στην Περιφέρεια. Κάτι, όμως που θυμίζουμε δεν βγήκε σε καλό στις δημοτικές εκλογές για το δήμο Λέσβου το 2014… Την ίδια ώρα που η κ. Καλογήρου έχει ήδη το αβαντάζ βάσει της θέσης της, αλλά και του πολιτικού της βιογραφικού.

Αν.Παζ.

 

 «Γαλονάτοι» δικηγόροι

Διάβασα δηλώσεις της δικηγόρου, πρώην εισαγγελέως εφετών  Έφης Σαλμά, που διευκρίνισε ότι αυτή έδωσε οδηγίες στον Άρη Φλώρο, για το πώς θα επιτύγχανε την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας, χωρίς να αναμιχθεί καθόλου στις ενέργειες του πελάτη ή απλώς γνωστού της, πράγμα που δεν διευκρίνισε.

Αν θέλουμε πιστεύουμε την κυρία πρώην εισαγγελέα εφετών, αλλά η εμφάνισή της στο προσκήνιο μας δίνει την ευκαιρία να ρωτήσουμε τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του τομέα Δικαιοσύνης. Δεν θυμήθηκαν καθόλου αυτά τα τρία χρόνια, που βρίσκονται στην κυβέρνηση την αντίθεση των δικηγόρων της Αριστεράς, στην δικηγοροποίηση διαφόρων κατηγοριών συνταξιούχων, που επιθυμούσαν να αξιοποιήσουν τα αποκτηθέντα στην υπηρεσία προσόντα, για το καλό του λαού πάντοτε. Δικαστές, στρατηγοί, αστυνομικοί.

 

«Γαλονάτοι» δικηγόροι (2)

Ο υπογράφων 40 χρόνια δικηγόρος και  ενεργός συνδικαλιστής θυμάται το ύφος και την άνεση με την οποία οι δικηγόροι αυτοί κινούνταν στα δικαστικά και εισαγγελικά γραφεία, έδιναν εντολές και μελετούσαν έγγραφα που για τους κοινούς δικηγόρους ήταν απαγορευμένα. Θυμάται όμως και την αντίθεση των αριστερών οργανωμένων δικηγόρων, στην ύπαρξη αυτής της κατηγορίας συναδέλφων τους.  Και απλώς διερωτάται, γιατί ξεχάστηκαν και αυτά τα απλά πραγματάκια, που τελικά θα λειτουργούσαν υπέρ των αδυνάτων, που δεν μπορούν να πληρώνουν «γαλονάτους» δικηγόρους.

Ξεν.Μα.

 

25χρονος με εργαστήριο super skunk!

Οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε που έγινε μέσα στο σαββατοκύριακο στη Μυτιλήνη, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, εντόπισε σε σπίτι, εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, του γνωστού δηλαδή skunk. Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη ένας 25χρονος σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της επιχείρησης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 12 δενδρύλλια κάνναβης ύψους από 0,60 μ έως 0,80 μ., σε ισάριθμες γλάστρες, 4 λαμπτήρες παραγωγής τεχνητού ηλιακού φωτός, 4 μετασχηματιστές, 4 κάτοπτρα, ηλεκτρονικό θερμόμετρο, θερμοπομπός, ανεμιστήρας, μηχανισμός εξαερισμού και φιαλίδιο με ειδικό λίπασμα!

Α.Ω.

 

 

Υπάρχει το περιθώριο και πρέπει να αξιοποιηθεί!

Ακούγοντας κανείς τις προθέσεις της Κυβέρνησης, δια στόματος μάλιστα ενός υπουργού της, σχετικά με την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ασφαλώς και θα πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένος, εφόσον είναι νησιώτης. Δεν είναι μόνο η ενδεχόμενη επιδότηση των καυσίμων, που θα κρατήσουν πιο χαμηλά τις τιμές σε απόκλιση μέχρι 10 λεπτών του ευρώ έναντι των τιμών πώλησης στην Αττική, ούτε η πιθανή επιδότηση μέρους του κόστους των εισιτηρίων για τους Έλληνες παραθεριστές που θα επιλέξουν τα νησιά μας για τι διακοπές τους, κάτι που αποτελεί ζητούμενο, ώστε να ξεπεραστεί το αυξημένο κόστος μεταφοράς σε αυτά. Είναι περισσότερο από όλα η ανάγκη αξιοποίησης των διαθέσιμων κονδυλίων, που πρέπει με κάθε τρόπο να «ευεργετήσουν» τις τοπικές οικονομίες των νησιών. Κρίνοντας από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του πιλοτικού μέτρου, όταν και εγκρίθηκαν περί τα 2.500 εισιτήρια σε 20 ημέρες, διαπιστώνει κανείς -αν κάνει την αναγωγή- πως το επιδοτούμενο ποσό δεν ξεπερνά τις αρχικές προβλέψεις. Επομένως υπάρχει το περιθώριο να ενταχθούν ακόμα περισσότερες δαπάνες στο Μ.Ι. κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να «κυνηγήσουν» οι νησιωτικοί φορείς.

Β.Παπ.

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (8/9) ο 2ος γύρος του τοπικού πρωταθλήματος ορεινής ποδηλασίας Λέσβου, Lesvos Ride Grand Prix 2018, με εκκίνηση στις 17:30 το απόγευμα στο Αμπελικό, που υποδέχτηκε τον συγκεκριμένο αγώνα, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις σε αγωνιζομένους αλλά και θεατές, με τις έντονες κλίσεις να συναρπάζουν σχεδόν σε όλη τη διαδρομή, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο για «ανάσα» στους ποδηλάτες, αλλά και σε όσους βρίσκονταν κατά μήκος της διαδρομής και παρακολουθούσαν με μεγάλη αγωνία τις προσπάθειες των διαγωνιζομένων.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey