11-08-18

27/08/2018 - 14:28

Διαφημίζουμε τη Λέσβο στη Μυτιλήνη;

Εξαιρετική η καμπάνια του Φορέα Τουρισμού Μολύβου «Lesvos: After all it’s still the Aegean», που προβάλει τις ομορφιές του νησιού μας με έξυπνα μηνύματα και καταπληκτικές φωτογραφίες. Υπάρχει όμως μια μικρή ένσταση σχετικά με την πρωτοβουλία του Φορέα να διαφημίσει τη Λέσβο στη… Μυτιλήνη. Τα δύο banners που τοποθετήθηκαν στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» σε συνεργασία με τη Fraport, που ακριβώς στοχεύουν; Να τα δουν οι ξένοι επισκέπτες του νησιού μας πού ήρθαν; Γιατί είτε γνωρίζουν είτε όχι, εκείνοι την επιλογή τους την έκαναν και ήρθαν στη Λέσβο για διακοπές. Τέτοιες προωθητικές ενέργειες πρέπει να γίνονται κυρίως στο εξωτερικό, ώστε να προσελκύουν το ενδιαφέρον τουριστών που σκέφτονται να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουν επιλέξει ακόμη τον προορισμό τους. Το να έρχονται οι τουρίστες στη Λέσβο και να τους δείχνουμε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης τι ωραία μέρη που διαθέτει το νησί μας, είναι μια κίνηση που δεν προσφέρει αυτό που είναι το ζητούμενο για το νησί μας, να το κάνει γνωστό εκτός νησιού. Προφανώς και η τέτοια προβολή εκτός νησιού στο εξωτερικό κοστίζει πολύ περισσότερα , αλλά και τα οφέλη είναι αντίστοιχα αυξημένα , νομίζουμε!

Β.Παπ.

 

Να αξιοποιηθούν τα social media!

Μπορεί οι προσπάθειες που γίνονται από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου για την προβολή της Λέσβου στο διαδίκτυο να είναι φιλότιμες, χρειάζεται ωστόσο να προωθηθούν περισσότερο σε στοχευμένο κοινό. Τα social media διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αντίστοιχες καμπάνιες, αλλά η επικοινωνία δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη. Ασφαλώς και η ιδέα είναι το πάν. Στην προκειμένη, το «Lesvos: After all it’s still the Aegean» αποτελεί μια εξαιρετική ιδέα. Αν όμως δεν μπορεί να επικοινωνηθεί σωστά, πάει χαμένη. Και είναι κρίμα. Ειδικά όταν βλέπεις μόλις 500 ακόλουθους στον επίσημο λογαριασμό του theotheraegean στο Instagram και 80-110 likes σε κάθε φωτογραφία. Κάτι γίνεται λάθος και χρειάζεται να διορθωθεί άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός πως η συγκεκριμένη καμπάνια αποτελεί μια ιδιωτική πρωτοβουλία ενός φορέα, τη μόνη μάλιστα που προωθεί τη Λέσβο ως εναλλακτικό προορισμό διακοπών. Και ασφαλώς, η κριτική μας είναι καλοπροαίρετη με στόχο να υπάρξει η απαιτούμενη βελτίωση, που θα απογειώσει την καμπάνια και θα την κάνει viral.

Β.Παπ.

 

Θα δώσει στήριξη και όχι χρίσμα

Αυτή τη φορά, διαρρέεται από παράγοντες του χώρου που γνωρίζουν τις βουλές της γαλάζιας ηγεσίας, ότι η ΝΔ, με εντολή του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν πρόκειται να δώσει σε κανέναν το χρίσμα του υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη. Απλώς, η ΝΔ αντί να δίνει χρίσματα θα δίνει μόνο τη στήριξή της στην υποψηφιότητα. Τί σημαίνει αυτό; Πρώτον, αποφεύγονται οι ανταρσίες, όσο αυτό είναι εφικτό, γεγονός που θα επηρεαστεί και από το πολιτικό σκηνικό που θα έχει διαμορφωθεί εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και, δεύτερον θα μπορεί ο υποψήφιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης να καταρτίζει το ψηφοδέλτιό του και με πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως άλλωστε επιθυμούν και οι επικεφαλείς των αυτοδιοικητικών σχημάτων. Διότι το σύστημα της απλής αναλογικής που ισχύει πλέον, αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαιτεί συνεργασίες. Τα αυτοδιοικητικά σχήματα που θα έχουν πρόσωπα απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους ασφαλώς και θα έχουν καλύτερη τύχη στο εκλογικό σώμα, όπως συμβαίνει άλλωστε όλα τα προηγούμενα χρόνια και πριν την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Μένει να δούμε όμως αν τελικά η θέσπιση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση θα σημάνει και περισσότερα σχήματα στις εκλογές, είτε με χρίσμα, είτε με στήριξη κομμάτων και αν αυτή η εξέλιξη θα αποβεί προς όφελος της ίδιας της αυτοδιοίκησης και της κυβερνησιμότητας δήμων και περιφερειών, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

Μα.Μ.

 

Άξιοι της μοίρας μας…

Τελικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Απόλυτα άξιοι της μιζέριας και της κακομοιριάς μας.

Και δεν μας φταίει κανένας. Είμαστε απόλυτα υπεύθυνοι για τη νοοτροπία και τις πρακτικές μας, δηλαδή τα χάλια μας. Για αυτό καταντήσαμε ένας τόπος πενηντάρηδων συνταξιούχων που χαζολογάνε στις καφετέριες και δημοσίων υπαλλήλων που άλλο όνειρο δεν έχουν παρά πότε θα βγουν στη σύνταξη και πόσα θα πάρουν. Και όλα τα άξια μυαλά τα διώχνουμε, ή τα παραγκωνίζουμε και εμείς βράζουμε στο μαύρο ζουμί μας νομίζοντας ότι είμαστε οι πιο έξυπνοι του κόσμου.

Γράφουμε τα παραπάνω με αφορμή τα σχόλια χλευασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου Θεοφίλου. Κρατηθείτε: Δευτέρα - Παρασκευή: 8:30 - 2:30. Σάββατο-Κυριακή: κλειστά. Καταντήσαμε το Μουσείο Θεοφίλου, το σήμα κατατεθέν του νησιού, δημόσια υπηρεσία της πλάκας και πήγαμε για ύπνο.

 

Άξιοι της μοίρας μας...(2)

Αλήθεια δεν έχουν ιδέα αυτοί που διοικούν το Μουσείο ποια είναι η ευθύνη τους απέναντι σ’ αυτό που κλήθηκαν να υπηρετήσουν; Δεν καταλαβαίνουν ότι το Μουσείο δεν αντιμετωπίζεται με λογικές χαρτογιακά και καλαμαρά, που υποχρεώνει τους συναλλασσόμενους να υποκύπτουν στη δημοσιοϋπαλληλική του διαστροφή; Ποιός τουρίστας θα πάει στο Μουσείο στις 8:30 και στις 9 το πρωί; Και ποιος θα σκεφτεί ότι το Σαββατοκύριακο, που όλοι κάνουν τις βόλτες τους, το Μουσείο είναι θεόκλειστο;

Δικαιολογία δεν υπάρχει καμιά, μα καμιά. Και κυρίως δεν είναι δικαιολογία η έλλειψη προσωπικού. Το Μουσείο πρέπει να είναι ανοιχτό τους μήνες της αιχμής με κάθε θυσία, μα κάθε θυσία. Διαφορετικά ας το κλείσουμε τελείως. Είναι προτιμότερο από την οργή και τη χλεύη που προκαλεί η υποτιθέμενη λειτουργία του. Η δημοτική αρχή όφειλε αυτήν την ανεπίτρεπτη... ανορθογραφία να μην την επιτρέψει να συνεχίζεται, με κάθε τίμημα!

Α.Ω.

Ο Βόρειος περίβολος του Κάστρου της Μυτιλήνης αποτελεί ένα έργο που ολοκληρώνεται με πολλή αγάπη και μεράκι από τους εργαζόμενους, όπως μας λέει ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης.

 

Άμεση κινητοποίηση για τον πατέρα

Σε άμεση κινητοποίηση για τη βοήθεια του 63χρονου άνεργου πατέρα 12χρονης που κόπηκε το ρεύμα τους προέβησαν χτες πολίτες και φορείς, μετά την έκκληση της εφημερίδας μας για την επανασύνδεση και τη συγκέντρωση του ποσού των 1800 ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι όσοι μας κάλεσαν τηλεφωνικά ή επικοινώνησαν ηλεκτρονικά δεν θέλησαν να προβληθούν.

Έχουμε όμως να επισημάνουμε το εξής: Κατά καιρούς, και στο κλίμα εντυπώσεων των καιρών, η εφημερίδα μας που κάνει καθημερινά ρεπορτάζ για το προσφυγικό δέχεται κριτική ότι δεν ασχολείται με προβλήματα των ντόπιων, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και τα φέρνουν πολύ δύσκολα. Στους κακοπροαίρετους δεν έχει σημασία να απαντήσουμε, σε όσους όμως προβληματίζονται, τους καλούμε να ερευνήσουν πόσες ανάλογες εκκλήσεις έχει κάνει το «Ε» για συμπολίτες μας και σε πόσες έχει ανταποκριθεί ο κόσμος. Γιατί γνωρίζουμε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να μας βγάλει από την οικονομική κρίση, μπορεί όμως να φέρει θαυμάσια αποτελέσματα στην καθημερινότητα πολλών συμπολιτών μας και να ανοίξει μια άλλη σελίδα για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον διπλανό μας.

Και γιατί το αναφέραμε αυτό; Γιατί εκείνοι που έτρεχαν από χτες το πρωί έως το απόγευμα, όπως και εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση, ήταν εκείνοι που έτρεχαν το 2015 να μαζέψουν ρούχα για τους πρόσφυγες και τώρα καλούνται να «απολογηθούν» σε ένα ακροδεξιό παραλήρημα, που κάποιοι επιχειρούν να προτάξουν.

Θυμίζουμε, με την ευκαιρία, ότι μπορούν, όσοι επιθυμούν να επικοινωνήσουν με τον πατέρα στο 6942549149.

Αν.Παζ.

 

Απάντηση από το Κ.Υ. Πολιχνίτου (1)

Η συντονίστρια του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου, παιδίατρος Χρυσούλα Ζωγράφου μας απάντησε σχετικά με το σχόλιο που δημοσιεύσαμε στο φύλλο μας (9/8/18) σχετικά με τον μαιευτήρα του νοσοκομείου που καλύπτει και ανάγκες του Κ.Υ. Πολιχνίτου: «Επιτρέψτε μου να εκφράσω και τη δική μου άποψη… Από το σχόλιο υπαινικτικά έβγαινε, ότι οι γυναίκες του Πολιχνίτου δεν δικαιούνται να έχουν στον τόπο τους υπηρεσίες γυναικολόγου, γιατί είναι λίγες. Άρα δηλαδή μιλάμε όχι για ανθρώπους με ανάγκες, αλλά για αριθμούς.

Εμείς πάλι πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι της επαρχίας δεν είναι παιδιά κατώτερου Θεού ούτε καν οι άνθρωποι της επαρχίας της επαρχίας, όπως του Πολιχνίτου, κι ας τους είχαν αντιμετωπίσει έτσι ως τώρα οι πολιτικοί υπεύθυνοι. Εμείς όσο μπορούμε θα παλεύουμε να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Η παρουσία γυναικολόγου στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου δύο φορές το μήνα είναι απολύτως απαραίτητη. Ο αριθμός που τον επισκέπτεται είναι σημαντικός τις περισσότερες φορές. Κάποιες πάλι είναι μικρότερος. Μα δεν συμβαίνει έτσι παντού; Αυτό δεν τεκμηριώνει φυγοπονία του γιατρού, όπως επίσης υπαινικτικά διαφαίνεται στο σχόλιό σας.

Η απόφαση της μετακίνησης του γιατρού πάρθηκε με την σύμφωνη γνώμη του διευθυντή της γυναικολογικής κλινικής, που σημαίνει , ότι ελήφθησαν υπ΄ όψιν οι ανάγκες του νοσοκομείου. Άλλωστε η παρουσία ειδικών στα ΚΥ ανακόπτει τον όγκο δουλειάς στο νοσοκομείο αφ ΄ ενός , και αφ΄ ετέρου δίνει τη δυνατότητα ιατρικής φροντίδας και σε εκείνους τους ανθρώπους που λόγω των αποστάσεων αμελούν να πάνε.

Εν κατακλείδι ,πιστεύω πως η φίλη Ανθή αντιμετώπισε μια πληροφορία με λάθος τρόπο. Ευχαριστώ για την φιλοξενία».

 

Και το δικό μας σχόλιο (2)

Καταρχήν είναι πολύ σημαντικό που η συντονίστρια του ΚΥ Πολιχνίτου απαντά σε ένα ζήτημα που απασχόλησε πολλές γυναίκες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης στις 8 Αυγούστου. Από κει και πέρα, από την πλευρά μας δεν θέλαμε να βάλουμε σε αντιπαράθεση τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου με αυτές του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Ιδίως όταν εκ των πραγμάτων δεν συγκρίνεται η πρωτοβάθμια με τη δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας. Εμείς θίξαμε το γεγονός ότι πάνω από 35 άτομα περίμεναν την εν λόγω ημέρα στο μαιευτικό του Νοσοκομείου, ενώ ο μαιευτήρας μετέβη (με άδεια) στο ΚΥ Πολιχνίτου για δύο ραντεβού. Δεν υποβαθμίζουμε την αναγκαιότητα των δύο ραντεβού, αλλά την αναγκαιότητα καλύτερου προγραμματισμού και κυριότερα τις μεγάλες ελλείψεις σε ειδικότητες στο νοσοκομείο.

Από κει και πέρα γνωρίζουμε ότι η διοίκηση του ΚΥ Πολιχνίτου έχει έντονη δραστηριότητα. Παρά το ότι αντιμετωπίζει ελλείψεις σε οδηγούς και διοικητικό προσωπικό, θα ξεκινήσει τμήμα προετοιμασίας τοκετού και γονεϊκότητας. Επίσης καλύφθηκε από οδοντίατρο και αναμένει σύντομα και ορθοπεδικό. Η κριτική μας λοιπόν δεν έγινε στο εν λόγω Κέντρο, αλλά στο θέμα του σχεδιασμού, και είναι πάντα καλοπροαίρετη.

Αν.Παζ.

 

Εξελίξεις που μας επηρεάζουν ποικολοτρόπως!

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας αργά προχθές το βράδυ, ο Ερντογάν επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. «Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες σε εξέλιξη. Μην δίνετε σημασία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Μην ξεχνάτε, αν έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά. Δείτε πώς ήμασταν πριν από 16 χρόνια και δείτε μας σήμερα», σημείωσε. Δεν γνωρίζουμε αν οι διαβεβαιώσεις αυτές του Τούρκου προέδρου έπεισαν τους τούρκους πολίτες, ακόμη και τους οπαδούς του Ερντογάν, που ενδεχομένως η αναφορά στο Θεό τους να τους συγκινεί. Το βέβαιο είναι ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε δεινή θέση με το εθνικό της νόμισμα, τη λίρα, να είναι εδώ και μήνες σε ελεύθερη... πτώση, προκαλώντας τεράστια αναστάτωση στην τουρκική κοινωνία, που βλέπει πλέον το βιοτικό επίπεδό της να κλονίζεται μετά από τη συνεχή άνοδο τις προηγούμενες δεκαετίες, που άλλωστε έφεραν και τον Ερντογάν στην εξουσία καθιστώντας τον κυρίαρχο! Όταν όμως όλα τα σενάρια μιλούν για προσφυγή της Τουρκίας στο ΔΝΤ και για capital control, τότε τα μηνύματα κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι για τους γείτονες. Εξέλιξη που εκ των πραγμάτων θα επηρεάσει και τη χώρα μας, λόγω των εμπορικών σχέσεων που υπάρχουν, αλλά και τα νησιά μας ιδιαίτερα αφού τα capital control θα αποτελέσουν πρόσθετο εμπόδιο στις μετακινήσεις επισκεπτών από τα απέναντι παράλια. Ο Αύγουστος πάντως θα δείξει αν οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν την τουριστική κίνηση από τη γείτονα χώρα!

Μα.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey