1-12-18

03/12/2018 - 17:46 Ενημερώθηκε 03/12/2018 - 18:33

Να μη ξεχειμωνιάσουν στις λάσπες!

Δεν ξέρουμε κατά πόσο έχουν συνειδητοποιήσει οι κυβερνητικοί παράγοντες και οι αρμόδιοι ότι οι εικόνες ντροπής στα κέντρα υποδοχής στα νησιά και κυρίως στη Μόρια που εμείς παρακολουθούμε, για τρίτο συνεχόμενο χειμώνα δεν είναι ανεκτές και μας προσβάλουν διεθνώς, χωρίς να υπάρχει καμιά δικαιολογία. Τρία χρόνια μετά δεν μπορεί να αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια επιχειρήματα που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Δεν μπορεί να λέγεται ότι οι εγκλωβισμένοι στα νησιά δεν μπορούν να μετακινηθούν στην ενδοχώρα και σε δομές αν δεν έχει αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία, σύμφωνα με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Δεν μπορεί να λέγεται με τέτοια ευκολία κάτι τέτοιο πλέον, όταν εδώ και πάρα πολλούς μήνες οι επαναπροωθήσεις στη γείτονα είναι μερικές δεκάδες! Ούτε μπορεί να είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από το γεγονός ότι έχουν απομακρυνθεί από τα νησιά κάποιες χιλιάδες και δεν εμφανίζεται η ίδια ζοφερή εικόνα. Πράγματι έγινε μια επιχείρηση αποσυμφόρησης στα νησιά και προφανώς το γεγονός ότι στη Μόρια δεν υπάρχουν 10.000 άνθρωποι -αλλά κάτι λιγότερο από 6.000- είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά γι’ αυτούς τους ανθρώπους που ζουν εκτός ΚΥΤ -στις συνθήκες που ζουν- η κατάσταση τους είναι κατακριτέα και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Δεν γίνεται να ξεχειμωνιάσουν μέσα σε σκηνές και λάσπες χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Δεν μπορεί η Μόρια να συνδεθεί με ό, τι πιο αποτρόπαιο, που προσβάλλει τον ανθρωπισμό μας. Το γεγονός ότι πέρα από τους 3.000 που υποτίθεται ότι μπορεί να εξυπηρετήσουν οι υποδομές του ΚΥΤ της Μόριας, αν και αυτό είναι υπό συζήτηση, οι υπεράριθμοι που συσσωρεύονται στις παρακείμενες σκηνές του ελαιώνα ζουν σε άθλιες συνθήκες, που δυσφημούν τη χώρα μας καθημερινά και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν υπάρχει λοιπόν άλλη λύση πέρα από τη μετακίνηση των υπεραρίθμων τάχιστα στην ηπειρωτική χώρα, με το όποιο κόστος, που σε τελική ανάλυση καλείται να το πληρώσει και η ΕΕ, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω. Ας σπεύσουν οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι να δρομολογήσουν την περαιτέρω αποσυμφόρηση χωρίς άλλη χρονοτριβή, η οποία μπορεί να αποβεί και μοιραία και θα το έχουν βάρος στην ...αριστερή τους συνείδηση!

Μα.Μ.

 

Βαδίζουμε σημειωτόν

Πιάσαμε Δεκέμβρη και δεν υπάρχει… φως στο ζήτημα του εκσυγχρονισμού των αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού μας. Δυστυχώς, φαίνεται πως η ιστορία επαναλαμβάνεται παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τελευταίων μηνών, στον πρώτο και δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης. Το υπό κατασκευή Κλειστό Γυμναστήριο στην Καλλονή έχει «κολλήσει» στις στατικές μελέτες και «καρκινοβατεί» εδώ και μήνες. Το Κολυμβητήριο στα Θέρμα, παρά τις τυμπανοκρουσίες, βρίσκεται ακόμη στον αέρα και έχει μετατραπεί σε μπαλάκι του πινγκ πονγκ, που περνά από το Δήμο στο Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων και τούμπαλιν. Τα ταρτάν του στίβου σε «Ταρλά» και «Κ. Κεντέρης» περιμένουν ακόμη να ανακαινισθούν, αφού πρώτα ξεπεραστούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, μέχρι να προκηρυχθεί διαγωνισμός και να βγει ανάδοχος εργολάβος, ενόσω οι εκλογές πλησιάζουν και η άμμος στην κλεψύδρα λιγοστεύει, αφού πολύ σύντομα τα πάντα θα αρχίσουν να... υπολειτουργούν, μπαίνοντας σε προεκλογική περίοδο. Γενικώς, βαδίζουμε σημειωτόν, παρά τις περί του αντιθέτου κατά καιρούς δεσμεύσεις και αυτό είναι το μόνο που δεν αξίζει στη Λέσβο και τη νεολαία της. Την ίδια ώρα στη Μύκονο, «έπεσαν» οι υπογραφές ανάμεσα σε Δήμο και εργολάβο για την ανέγερση Κλειστού Γυμναστηρίου σε ένα νησί, που διαθέτει μόλις μία ομάδα μπάσκετ. Ως πότε η Λέσβος θα αποτελεί τον φτωχό συγγενή;

Β.Παπ.

 

Τροχιοδεικτικές «βολές»!

Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει καλά-καλά η προεκλογική αντιπαράθεση εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι ...τροχιοδεκτικές βολές κάνουν την εμφάνιση τους, καθιστώντας σαφές ότι η μάχη που επίκειται κάθε άλλο παρά «αναίμακτη» θα είναι! Ειδικά μεταξύ υποψηφίων του ίδιου χώρου, όπου παραδοσιακά οι εντάσεις και οι διαξιφισμού βρίσκονται στο ζενίθ. Χαρακτηριστικό δείγμα των παραπάνω λεγομένων μας είναι το σχόλιο που είδε το φως της δημοσιότητας στο έγκυρο «Βήμα», όπου ο τ. πρύτανης Κ. Μουτζούρης, παρουσιάζεται ως υποψήφιος Περιφερειάρχης να είναι επικεφαλής ενός ετερόκλητου σχήματος, που θα κοντραριστεί με τη νυν περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου που στηρίζεται από τη ΝΔ. Το ετερόκλητο σχήμα, σύμφωνα με το εν λόγω σχόλιο έγκειται στο γεγονός ότι την υποψηφιότητα Μουτζούρη -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του «Βήματος»- στηρίζει ο τέως υπουργός και νυν βουλευτής της ΝΔ Χ. Αθανασίου, ο πρώην δήμαρχος Δ. Βουνάτσος, που παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος του πάλαι ποτέ πατριωτικού ΠΑΣΟΚ και ο... επικεφαλής(;) της Χρυσής Αυγής, που όλως συμπτωματικά είναι νυν ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος, εκλεγμένος όμως με την παράταξη Καλογήρου. Δεν κατανοούμε που στόχευε και ποιούς επιχειρεί να επηρεάσει ένα τέτοιο δημοσίευμα με αυτά τα στοιχεία και μάλιστα σε μια τέτοια πανελλαδικής εμβέλειας εφημερίδα. Το βέβαιο είναι ότι μάλλον λειτουργεί ως μπούμερανγκ και δείχνει ανησυχία!

Εύλογα αναρωτιέται και στο απαντητικό του σχόλιο που κοινοποίησε στα μέσα ενημέρωσης ο Κ. Μουτζούρης σημειώνοντας: «Με τέτοιους όρους θα διεξαχθεί η προεκλογική μας εκστρατεία;» Είναι φανερό ότι οι εμπνευστές ενός τέτοιου δημοσιεύματος και με τα όσα καταγράφει ως δράσεις της νυν περιφερειακής αρχής για ένα από τα βασικά τοπικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, επιχειρούν να προβάλλουν την υποψηφιότητα της Χρ. Καλογήρου -σε αντιπαράθεση με αυτή του Κ. Μουτζούρη- αλλά αναρωτιόμαστε αν αυτός είναι ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος στην παρούσα συγκυρία.

Μα.Μ.

Το Πλωμάρι βρέθηκε στο ...μάτι του κυκλώνα τη βδομάδα που διανύουμε με την καταστροφική κατολίσθηση βράχων σε κατοικημένη περιοχή του οικισμού, που ευτυχώς πέρα από τις υλικές ζημιές δεν θρηνήσαμε και ανθρώπους και τα πλημμυρικά φαινόμενα που επακολούθησαν τις επόμενες μέρες που για άλλη μια φορά έπληξαν την περιοχή. Φαίνεται ότι η περιοχή μπήκε στο στόχαστρο των ακραίων καιρικών φαινομένων, αν και η κατολίσθηση των βράχων απ’ ότι λένε οι κάτοικοι πάντα αποτελούσε ένα πιθανό ενδεχόμενο που φόβιζε, αλλά για το οποίο δεν έγινε τίποτα έγκαιρα για να αποτραπεί, αλλά τώρα που το κακό έγινε, ευτυχώς χωρίς απώλειες.

 

Οι καταλήψεις για το «Μακεδονικό»

Σε πεδίο οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης έχουν μετατραπεί λύκεια σε διάφορες περιοχές της χώρας με αφορμή τις καταλήψεις «για τη Μακεδονία». Μερικές δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα πραγματοποίησαν καταλήψεις τις προηγούμενες μέρες προβάλλοντας το ζήτημα της Μακεδονίας και την αντίθεση στη συμφωνία των Πρεσπών, κυρίως σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι ανησυχητική εξαιτίας ενός κλίματος έντονου διχασμού που καλλιεργείται μεταξύ των μαθητών και της προσπάθειας να τεθούν οι όποιες κινητοποιήσεις σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Δεν έφτανε, δηλαδή, το διχαστικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία με ευθύνη και των πολιτικών κομμάτων αυτό μεταφέρεται στα σχολεία και στους μαθητές και δηλητηριάζει συμπεριφορές, που μόνο ανησυχία δημιουργούν.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι καταλήψεις σε σχολεία δεν περιορίστηκαν μόνο στη βόρεια Ελλάδα, που έτσι κι αλλιώς το Σκοπιανό έχει μια παραπάνω φόρτιση, αλλά εξαπλώθηκαν προς μεγάλη έκπληξη και στη Μυτιλήνη, όπου έγιναν και εδώ καταλήψεις σε ορισμένα σχολεία, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια συζήτηση ή σχετική ενασχόληση για το θέμα.

Ξαφνιάζουν και προβληματίζουν!

Μάλλον ως ...μόδα ήρθε και στα μέρη μας και έβαλε σε προβληματισμό καθηγητές και γονείς που ξαφνιάστηκαν από μια τέτοια εξέλιξη. Προφανώς και οι μαθητές, ειδικά των μεγαλύτερων λυκειακών τάξεων που θα κληθούν στις επικείμενες εκλογές και να ψηφίσουν, έχουν λόγο για τα γενικότερα προβλήματα της χώρας μας, ακόμη και να εκφράζουν την ευαισθησία τους και για τα εθνικά μας θέματα, αρκεί αυτό να προκύπτει μέσα από μια διαδικασία και μια συζήτηση, κατάληξη της οποίας μπορεί να είναι ενδεχομένως και μια διαμαρτυρία ακόμη και για το Σκοπιανό. Υπήρξε όμως καμιά τέτοια συζήτηση ή κάποιοι αποφάσισαν να ρίξουν στο βωμό της αντιπαράθεσης και του διχασμού και τους μαθητές, υπηρετώντας σκοπιμότητες και αδιαφορώντας για τις συνέπειες μιας τέτοιας εμπλοκής; Γιατί αυτά που ακούστηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις δημόσια από μαθητές και τα συνθήματα που πρόβαλλαν παραπέμπουν σε ακραίες εθνικιστικές κραυγές, που δεν υπηρετούν κανένα εθνικό θέμα, πέρα από το να καλλιεργήσουν φανατισμό και μισαλλοδοξία. Το γεγονός ότι κάποιοι έσπευσαν να καπηλευτούν τις κινητοποιήσεις αυτές των μαθητών και άλλοι απλά να τις στηρίξουν, δείχνει ότι δεν καταλαβαίνουν ότι παίζουν με τη φωτιά, που έχει κάθε λόγο να ...φουντώνει η Χρυσή Αυγή και κάθε είδους εθνικιστικά μορφώματα. Δυστυχώς έχει χαθεί η ...μπάλα και όσο οι δυνάμεις της σύνεσης και της λογικής αδιαφορούν και αδρανούν, η κοινωνία θα συνεχίζει να πορεύεται στο βάλτο, χωρίς διέξοδο διαφυγής!

Μα.Μ.

 

Με ταξική μεροληψία, αλλά...

Για εβδομάδες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με δημοσιεύματα και σχόλια των κεντρικών μέσων ενημέρωσης είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο, παρόλο που ήταν ημέρες κατάθεσης του προϋπολογισμού και η παροχολογία σε ημερήσια διάταξη! Ο «εξαφανισμένος» υπουργός την περασμένη Παρασκευή ...εμφανίστηκε στη Μυτιλήνη σε προγραμματισμένη ομιλία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και έδωσε το στίγμα του, μη αποκλίνοντας πουθενά από την κυβερνητική πολιτική , έτσι όπως δημοσιοποιείται τον τελευταίο καιρό, διαψεύδοντας έτσι και τις όποιες διαρροές που ήθελαν ο κ. Τσακαλώτος να αποστασιοποιείται από την κυβερνητική παροχολογία. Και πως μπορούσε να ήταν διαφορετικά όταν ο ίδιος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός. Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος, που εμφανίζεται ως ο επικεφαλής της αριστερής «πτέρυγας» των 53, μίλησε με αριστερή φρασεολογία, προφανώς για να ικανοποιήσει και το κομματικό κυρίως ακροατήριο, που συμμετείχε στη συγκέντρωση. «Είμαστε μια κυβέρνηση, είπε, με ταξική μεροληψία» και η έκφραση του αυτή έκανε το γύρο της σε όλα τα μέσα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι παρά το γεγονός ότι είναι ο υπουργός Οικονομικών δεν ξεχνά τις ιδεολογικές προσεγγίσεις του.

Σιωπώντας για το νησιωτικό ΦΠΑ

Μίλησε για την μετά-μνημονιακή εποχή και για πολλά και διάφορα στη γενική πολιτική, αλλά για το θέμα του νησιωτικού ΦΠΑ δεν είπε κουβέντα, παραπέμποντας τους εκπροσώπους των φορέων σε όσα έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός. Αλλά με μια τέτοια προσέγγιση, από τον πιο ενημερωμένο κυβερνητικό παράγοντα δεν είναι για να σε μπαίνουν ψύλλοι στα αυτιά, ότι «το μωρό είναι κόρη»; Και ότι είναι πολύ πιθανό να ξαναμπούμε σε περιπέτειες μέχρι την τελευταία στιγμή αν οι μειωμένοι συντελεστές θα ισχύσουν και το 2019 ή όχι; Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη και καθησυχαστική δέσμευση από μέρους της κυβέρνησης θα πρέπει να κινητοποιήσει τους τοπικούς παράγοντες τώρα και να μην αφήσουν να παρέλθει ο χρόνος, χωρίς συγκεκριμένη απόφαση που θα παρατείνει το μέτρο. Πριν ένα χρόνο την ίδια περίοδο οι φορείς των νησιών, αλλά και οι τοπικοί παράγοντες εφησύχασαν ακούγοντας τις διάφορες διαρροές, μέχρι που προέκυψε το μεταφορικό ισοδύναμο ως αντιστάθμισμα για το ΦΠΑ για να μετριάσει τις απώλειες. Δυστυχώς το περσινό πάθημα δεν έγινε μάθημα και πολύ φοβόμαστε ότι αν δεν υπάρξει πίεση έντονη και αποφασιστική ξανά η παράταση του μέτρου θα πάει ...περίπατο και αυτό θα είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη, που έστω και την τελευταία στιγμή θα πρέπει να αποτραπεί!

Μα.Μ.

 

Ειλικρινείς απαντήσεις είναι το ζητούμενο

Το ότι γεφυρώθηκε το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και (βασικά) των τοπικών φορέων της Λέσβου, (σ.σ. που ήρθαν σε μετωπική σύγκρουση τον περασμένο Μάη για τον μειωμένο ΦΠΑ, την περίοδο που διεξάγονταν -παρουσία του πρωθυπουργού- το περίφημο Αναπτυξιακό Συνέδριο), καταγράφεται στα θετικά. Ένα από τα θετικά αυτού του γεφυρώματος, αποτυπώνεται στο ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο τελικώς «αγκαλιάστηκε» από τους φορείς και μπήκε έκτοτε σε μία κατεύθυνση να γίνει ακόμα πιο λειτουργικό και ουσιαστικό για τις ανάγκες της Λέσβου και των νησιών. Παρ’ όλα αυτά, η μετά σπουδής προσπάθεια του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει τα εκάστοτε στελέχη που επισκέπτονται τη Μυτιλήνη ως απίστευτα ανοιχτά στον διάλογο και στη συζήτηση, αγγίζοντας το όριο και της υπερβολής, υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών και των τοπικών φορέων. Γιατί αν υπήρχε ένα νόημα σε μία «ειλικρινή συζήτηση» του Υπουργού Οικονομικών ή του Υπουργού Ναυτιλίας με τους τοπικούς φορείς που καίγονται για τον μειωμένο ΦΠΑ, αυτό θα ήταν μόνο σε μία περίπτωση ειλικρινούς απάντησης εκ μέρους των κυβερνώντων στις ερωτήσεις. Το «δεν θέλω να μιλήσω για τις συντάξεις ή το ΦΠΑ» και το «ισχύει ό,τι είπε ο πρωθυπουργός», με δεδομένο ότι στο νησί δικαιολογημένα «φυσάμε και το γιαούρτι», δεν είναι ειλικρινής συζήτηση. Και αυτό πρέπει να το στηλιτεύσουν πρώτα απ’ όλους τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να προσπαθούν να αποδείξουν το αν έφαγε γιούχα ή αποθεώθηκε ο εκάστοτε Υπουργός που περπάτησε στην Ερμού.

Μ.ΟΡΦ

 

Οι καταλήψεις δεν μπορούν να είναι η λύση!

Καταλήψεις στα σχολεία της χώρας μας έκαναν και κάνουν γενιές και γενιές μαθητών και μαθητριών, εδώ και πολλά χρόνια. Το εκπαιδευτικό σύστημα εξάλλου νοσεί διαχρονικά και κανένας έφηβος δεν μπορεί να το αποδεχθεί αυτό, σε τέτοια ηλικία, ως μια δεδομένη πραγματικότητα, με την οποία οφείλει να συμφιλιωθεί κιόλας τουλάχιστον ως τα 18 του. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι έφηβοι είναι παιδιά και ότι τα παιδιά είναι παρορμητικά, το μόνο που πρέπει να κάνει κάποιος που δε συμφωνεί με τα αιτήματα των κατά καιρούς καταλήψεων, είτε πρόκειται για τη Μακεδονία, είτε για το προσφυγικό, είτε για το εξεταστικό σύστημα των Πανελληνίων, είτε γιατί το κυλικείο διαθέτει μόνο τρίγωνη τυρόπιτα και όχι στρογγυλή, είναι να εξηγήσει στα παιδιά αυτά ότι η κατάληψη δεν μπορεί να είναι η λύση. Γιατί το σχολείο δεν πρέπει να μένει κλειστό. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι η ελληνικότητα της Μακεδονίας, ειδικά, δεν εξαρτάται από τον αριθμό των λουκέτων που μπαίνουν διαδοχικά είτε ως τάση είτε ως μόδα. Κρίνοντας μόνο, όμως, μηδενίζοντας καταστάσεις και συμπεραίνοντας ό,τι μας βολεύει, θυματοποιώντας ουσιαστικά τους εφήβους, καταλήγουμε να τους χαρίζουμε «δεξιά» κι «αριστερά». Κι είναι τόσο άδικο, γιατί τα παιδιά χρειάζονται περισσότερα πρότυπα, παρά κριτικές. Και στο σπίτι, αλλά ιδίως στο σχολείο. Λένε ότι ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει. Ας μπούμε λοιπόν στη θέση των παιδιών και ας αναρωτηθούμε απλώς, πότε μας ενέπνευσε εμάς κάποιος τελευταία…

Β.Παπ.

Τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης δυο κατάλληλων ακινήτων που ανήκουν στο Δήμο Λέσβου, του πρώην Δημοτικού Κέντρου Νεότητας Αγιάσου και του παλιού Δημοτικού Σχολείου Μανταμάδου, υπέγραψε ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός με την Διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου, Όλγα Ιορδανίδου, παρουσία στελεχών της δημοτικής αρχής και υπηρεσιακών παραγόντων. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να δρομολογήσει εκκρεμότητες πολλών χρόνων, αφού το αίτημα για Πολυδύναμο στην Αγιάσο και κυρίως για Κ.Υ. στο Μανταμάδο είναι μερικών δεκαετιών. Έστω και με αυτήν την καθυστέρηση ας τρέξουν οι διαδικασίες, αφού τώρα το θέμα της στέγασης αυτών των δομών υγείας αντιμετωπίζεται.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey