Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Βρήκαν πού θα στεγαστούν      
Σε τμήμα του παλιού Αθλητικού Γυμνασίου θα στεγαστεί η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λέσβου, που μέχρι τώρα δεν είχε το δικό της χώρο. Βέβαια, και ο συγκεκριμένος χώρος στερείται υποδομής, κι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να τον… συνεφέρουν μεταφέροντας τραπέζια, καρέκλες και εξοπλισμό, μέχρι να πάρει τη μορφή γραφείου. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα προβλέπεται να είναι έτοιμος και έτσι θα λειτουργεί καλύτερα και η Επιτροπή, αφού το κτήριο βρίσκεται και σε πολύ κεντρικό και ευπρόσιτο σημείο.
Β.Χρ.

Μετά τα πανηγύρια     

Μια σοβαρή προσέγγιση για τις ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου διαβάσαμε στο «olivenews.gr», η οποία πήγε λίγο πιο πέρα από τη σύγκριση της ποσότητας που εξήχθηκε το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συγκεκριμένα, η ανάλυση διαπιστώνει ότι αυξήθηκαν οι ποσότητες που εξήχθηκαν, αλλά μειώθηκε η τιμή πώλησης του προϊόντος. Έτσι, το 2011 η μέση τιμή πώλησης του ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 2,556 ευρώ το λίτρο, όταν το 2010 ήταν στα 2,633 ευρώ.
Το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Το ελληνικό λάδι δεν αρκεί να τυποποιηθεί και να πουληθεί στο εξωτερικό, πρέπει να έχει και καλή τιμή, γιατί έχει υψηλό κόστος παραγωγής. Αυτό απαιτεί μια καλύτερα στοχευμένη εξαγωγική προσπάθεια, ώστε το ελληνικό λάδι να πηγαίνει στις αγορές που του αρμόζουν.
Ν.Μ.

Ο Αλέκος κι ο Βαγγέλης      
 
Πληροφορηθήκαμε ότι τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Βαγγέλη Βενιζέλο. Χθες μάθαμε ότι ξεκίνησαν συλλήψεις προέδρων ενώσεων και συνεταιρισμών για χρέη στο Δημόσιο (από Φ.Π.Α. και άλλους φόρους). Η ΕΑΣ Λέσβου δεν έχει τέτοιες υποχρεώσεις, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε. Οπότε, ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου δεν αποκλείεται να έκανε το διαμεσολαβητή για άλλους προέδρους.
Ν.Μ.

Ορκωμοσίες 

Καθυστερημένα θα πραγματοποιηθούν φέτος οι ορκωμοσίες των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που έχουν μετατεθεί για τον Ιανουάριο. Σε τρία τμήματα του ιδρύματος - αυτά της Κοινωνιολογίας, της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας και της Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας - η εξεταστική των επί πτυχίω φοιτητών έγινε μέσα στο Νοέμβριο κι έτσι οι βαθμολογίες δεν έχουν βγει ακόμη. Έστω και μετά τις γιορτές, πάντως, οι φοιτητές θα πάρουν τα πτυχία τους.
Β.Χρ.

Πριν την κατάντια… 

«Τρίτη έχουμε το Λαζόπουλο και Τετάρτη ή Πέμπτη, ανάλογα, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου για να γελάμε και να ξεχνάμε τα βάσανά μας», σχολίασε παλιός κοινοτάρχης που πέρασε απ’ την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου. Με το σχόλιό του αποτύπωσε με τον καλύτερο τρόπο αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, όπου σε καινοφανή καλλιστεία αμετροέπειας παρελαύνουν στη σειρά και εναλλάξ ο λαϊκισμός, η άγνοια, η εμπάθεια, οι σκοπιμότητες, ενίοτε η βλακεία, ό,τι πιο ταπεινό δηλαδή είναι ικανό να ακυρώσει, συνθλίβοντάς την, την καλή εικόνα που χρόνια τώρα είχε η τοπική κοινωνία για τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης. Σε αυτή την κατάντια, στο ολίσθημα που χαντακώνει τα σημαντικά και σπουδαία θέματα, αναδεικνύοντας τα ασήμαντα, ίσως μόνο και μόνο γιατί πλασαρίστηκαν με καλύτερο τρόπο, βουλιάζει το Συμβούλιο η απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

… αυτοέλεγχος   

Το ‘χει επισημάνει κατ’ επανάληψη ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Χρήστος Κορδώνης, πως όσο είναι μέσα οι κάμερες, πολλοί χάνουν τον αυτοέλεγχό τους, εκτρέπονται για να εντυπωσιάσουν, να μιλήσουν έστω κι αν δεν έχουν απολύτως τίποτε να πουν. Και έτσι γίνονται θέαμα, πολλές φορές κάκιστης ποιότητας, που προκαλεί αντοχές και ανοχές όσων το παρακολουθούν.
Αν είσαι σπίτι σου, αλλάζεις κανάλι ή κλείνεις το δέκτη ή αρκείσαι αφηρημένα να γελάς. Αν είσαι εκεί, απλά αναρωτιέσαι γιατί το όργανο δεν αυτοπροστατεύεται, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα, αποφασίζοντας επιτέλους και βάζοντας κανόνες στην παρουσία των καναλιών και κυρίως στο χρόνο της απευθείας μετάδοσης, διακρίνοντάς την απ’ τη δημοσιογραφική κάλυψη, που βεβαίως και δεν μπορεί για κανένα λόγο να εμποδιστεί.
Και για να μην παρεξηγηθούμε, ο τηλεοπτικός σταθμός μπορεί να κάνει τη δουλειά του, γιατί με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει τσάμπα αμέτρητες ώρες τηλεοπτικού προγράμματος. Όλοι οι υπόλοιποι, για πόσο ακόμη θα αφήσουν έτσι τσάμπα να ξευτιλίζονται οι θεσμοί και εν τέλει η ίδια η εικόνα τους ως δημοσίων προσώπων;
ΜΑΡ.ΠΛ.


Την αυθαίρετη διάνοιξη αγροτικού δρόμου στο μονοπάτι που οδηγεί από τους Αγίους Ανάργυρους προς τον Ασώματο, καταγγέλλουν με επιστολή τους προς το Δήμο Λέσβου και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου οι «Φίλοι Ορεινής Ποδηλασίας». Όπως υποστηρίζουν, η διάνοιξη γίνεται μόνο με πρωτοβουλία του προέδρου του Ασωμάτου, για την εξυπηρέτηση λίγων μόνο ιδιοκτητών οικοπέδων, χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες και κατά παράβαση της νομοθεσίας. Καλό θα είναι οι αρμόδιοι να κοιτάξουν το ζήτημα, δεδομένου ότι η όποια επέμβαση γίνεται μέσα σε παραδοσιακή οδοιπορική διαδρομή και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Συγκλονισμένη η κοινωνία του Πλωμαρίου       

Με βουρκωμένα μάτια κάτοικοι του Πλωμαρίου κουβεντιάζουν από το Σάββατο την απίστευτη τραγωδία με το θάνατο τριών ατόμων μετά από φωτιά σε μονοκατοικία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν συγγενείς πήγαν σε κατάστημα της περιοχής για ν’ αγοράσουν ρούχα για το παιδί εν όψει της κηδείας, συγκινημένος ο καταστηματάρχης προσέφερε δωρεάν τα ρούχα, λέγοντας ότι είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει. Σε μια μικρή κοινωνία, ένα τέτοιο συμβάν είναι πολύ μεγάλο… για να το συνειδητοποιήσει και να το «χωνέψει» κανείς.

Και τα κατοικίδια…     
Μαζί με τους τρεις ανθρώπους, η καταστροφική φωτιά στο σπίτι πήρε και τα αγαπημένα τους κατοικίδια. Μια γάτα που κοιμόταν μαζί με την 51χρονη, ήταν εκεί - όπως μας είπε συγγενής τους -, δίπλα στο κρεβάτι της νεκρής, ενώ νεκρό βρέθηκε και ένα καναρίνι που φρόντιζε το ζευγάρι. Είναι συγκλονιστικό ότι την επομένη της φωτιάς μια άλλη γάτα της γειτονιάς που φρόντιζαν, καθόταν μέσα στα αποκαΐδια… περιμένοντας υπομονετικά τους ανθρώπους του σπιτιού.
Πελ.Γ.

Σκοτάδια

Προβλήματα παρουσίασε ο δημοτικός φωτισμός στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας την Κυριακή, στην περιοχή μεταξύ των οδών Υακίνθου και Οικονόμου Τάξη. Σε ένα ιδιαίτερα πολυσύχναστο σημείο οι δρόμοι ήταν θεοσκότεινοι, ενώ την ώρα της έντονης βροχής οι οδηγοί δεν μπορούσαν μέσα στα σκοτάδια να διακρίνουν πεζούς. Ας ελπίσουμε ότι η όποια βλάβη θα επισκευαστεί άμεσα. Προβλήματα στο δημοτικό φωτισμό αναφέρουν κάτοικοι και στην περιοχή του Μεσαίου Χάλικα.
Πελ.Γ.

«Χαστούκι» στη διαφθορά

Η περίπτωση της 32χρονης μητέρας που χάθηκε πριν από έξι χρόνια μετά από επιπλοκές επέμβασης σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα μόνο δείγμα των όσων συμβαίνουν κάθε τόσο και βλέπουν ή… δε βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Το δριμύ «κατηγορώ» του αντιεισαγγελέα Εφετών Βασίλη Φλωρίδη αποτελεί, όμως, για πρώτη φορά ένα ηχηρό χαστούκι από ένα δικαστικό λειτουργό, για τις διαστάσεις που λαμβάνει η διαφθορά στη χώρα, η οποία… φθάνει στο σημείο να σκοτώνει αθώους ανθρώπους.
Πελ.Γ.

Στο 13% και ανεβαίνει

Μεσοσταθμικά, το τρίτο τρίμηνο του φετινού έτους η ανεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έφθασε στο 13%, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Πριν 10 ημέρες γράφαμε ότι τα στοιχεία για το φετινό Σεπτέμβριο δείχνουν ότι η ανεργία στο Βόρειο Αιγαίο έφθασε στο 16%. Παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ωστόσο, ο μέσος όρος της Περιφέρειάς μας παραμένει κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο.
Είναι μια μικρή παρηγοριά να σκέφτεται κανείς ότι δεν είμαστε στη χειρότερη θέση. Όμως το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό, αλλά πραγματικό. Γιατί άνεργοι είναι άνθρωποι, και όχι αριθμοί.
Ν.Μ.

Προεδρεύων

Ο Νίκος Μυριτζής ήταν ο πρόεδρος της πρώτης συνεδρίασης του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, καθώς είναι ο αρχαιότερος του συμβουλίου, αλλά και εξ αυτών που δεν πρόκειται να διεκδικήσουν κάποια θέση στη Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου Λέσβου. Έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατήσει σε κόσμια πλαίσια τη συνεδρίαση, και τα κατάφερε. Παρά το ότι αρκετά μέλη τού Δ.Σ. ήταν έτοιμα να εκραγούν.
Ν.Μ.

Βυζαντινισμοί

Κατά παράδοση, η τελευταία Κυριακή του χρόνου είναι εργάσιμη ημέρα. Είναι μέρα που όλοι κάνουν τα ψώνια τους με τις οικογένειές τους και οι έμποροι τρέχουν για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Προχθές, στην αγορά της Μυτιλήνης ένα στα τέσσερα καταστήματα δε λειτούργησε. Ο κόσμος που βρισκόταν στην αγορά, ήταν ελάχιστος και ένας στους δύο δεν είχε ψωνίσει τίποτα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι κόντρες για την προεδρία του Επιμελητηρίου Λέσβου φαντάζουν εντελώς ανούσιες.
Ν.Μ.

Δεν το είδαν;

Και ο Δημήτρης Βουνάτσος, και ο Γιάννης Βατός, μετά την μπόρα που έπνιξε την Καλλονή, σε δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στις αστοχίες που έγιναν με την ασφαλτόστρωση κεντρικών δρόμων του οικισμού, αστοχίες που είχαν ως συνέπεια να σκεπαστούν κάποια τμήματα των φρεατίων με πίσσα.
Αν δεν κάνουμε λάθος, όμως, αυτές οι εργασίες, που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί στο μισό το άνοιγμα των φρεατίων, δεν έγιναν σε ιδιαίτερα παρελθόντα χρόνο, αλλά μόλις το καλοκαίρι που μας πέρασε. Οπότε, ο Δήμος Λέσβου δεν ήταν άμοιρος της επίβλεψης των όποιων έργων, ανεξάρτητα απ’ το ποιος τα υλοποιούσε. Ή, πιο απλά, όταν έπεφτε η πίσσα μέσα στους δρόμους της Καλλονής, δεν είδε κανείς το έγκλημα;
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey