Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Η… μπακλαβού
Κάποιες απόψεις συναδέλφων του αυτοδιοικητικών, που έχουν μάλιστα δημοσιοποιηθεί και απ’ τις σελίδες του «Ε» στο πλαίσιο του σε εξέλιξη διαλόγου, σχολίαζε σε συζήτηση ο δήμαρχος Ευεργέτουλα, Μιχάλης Πολυπαθέλλης. Ο οποίος κι έντονα επηρεασμένος απ’ το γνωστό αγιασώτικο χιούμορ, αναρωτιόταν: «Τι είναι οι καποδιστριακοί δήμοι για να τους κόψουμε κομμάτια, δυο διαμερίσματα εδώ, τρία εκεί και να τα μοιράσουμε καταπώς βολεύει τον καθένα; Μπακλαβού;»
ΜΑΡ.ΠΛ.

Παρελθόν ο Χρ. Κίττας

Τη δεύτερη, κι οριστική αυτήν τη φορά, παραίτησή του υπέβαλε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Κίττας. Η θητεία του οποίου νικήθηκε, όπως γράφτηκε στον αθηναϊκό Τύπο, απ’ τη βία, θύμα της οποίας κι έπεσε πρόσφατα ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά στα καθ’ ημάς, το όνομα του κ. Κίττα είναι συνδεδεμένο αρνητικά με το θέμα του Κέντρου Έρευνας Εκπαίδευσης και Πολιτισμού Βρίσας, σε αντίθεση με του προκατόχου του, Γιώργου Μπαμπινιώτη, που πίστεψε και στήριξε την επέκταση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προς τη Λέσβο. Ενώ ο κ. Κίττας και οι αντιπρυτάνεις του έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μη γίνει το έργο, προβάλλοντας εμπόδια, που τελικά μόνο το πείσμα και οι πρωτοβουλίες οι οποίες εκπορεύτηκαν απ’ τη Λέσβο κατάφεραν να αντιμετωπίσουν και σήμερα το έργο να είναι έτοιμο να ξεκινήσει.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Η πλειοψηφία…

Σοβαρές καταγγελίες έγιναν από το Σύλλογο Συμβολαιογράφων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσαν το ΤΕΕ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας για το κτηματολόγιο, όπου κι αναδείχθηκαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις περιοχές όπου ολοκληρώθηκε ή όχι η κτηματογράφηση.
Στην ημερίδα, προς απόδειξη και των όσων υποστήριξαν οι εισηγητές, παρουσιάστηκαν μερικά ακραία λάθη, απ’ τα 8.000 περίπου που έχουν εντοπιστεί στο εθνικό κτηματολόγιο και κυριολεκτικά βγάζουν μάτι.

… λάθος

Στην Κομοτηνή, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, βρέθηκε στον 6ο όροφο πολυκατοικίας να έχει καταγραφεί μαντρί, ενώ στη Μυτιλήνη «το 80% των καταγραφών του κτηματολογίου έχει απόκλιση από την πραγματικότητα».
Δικαιώνοντας έτσι τις διαμαρτυρίες των πολιτών εδώ και χρόνια που για να βρουν το δίκιο τους σε πολλές περιπτώσεις κινήθηκαν δικαστικώς, πληρώνοντας για λάθη που δεν ευθύνονται.
ΜΑΡ.ΠΛ.

«Βροχή» οι αιτήσεις

Ολοκληρώθηκε η προθεσμία υποβολής βιογραφικών για τους υποψηφίους για τις θέσεις διοικητών στα νοσηλευτικά ιδρύματα και για τις θέσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκαν αρκετά βιογραφικά για τη θέση του διοικητή στο Νοσοκομείο, πολύ περισσότερα όμως για τις θέσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
«Το μισό Νοσοκομείο έκανε αίτηση», έλεγαν εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο. Όλοι αναμένουν πάντως να κλείσει το συντομότερο δυνατό το θέμα της επιλογής, καθώς εκκρεμούν πολλά και σοβαρά ζητήματα που θα πρέπει να προχωρήσει η νέα διοίκηση.
Πελ.Γ.

Έδρα… η Αγιάσος
Φουντώνει υπογείως η αντιπαράθεση μεταξύ των αυτοδιοικητικών για τον «Καποδίστρια ΙΙ», ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται και περίεργες συμμαχίες, οι οποίες παραμένει άγνωστο πώς θα εξελιχθούν. Κι αυτό γιατί βασίζονται σε κοινές θέσεις, που μέλλει να αποδειχθούν αν είναι ή όχι ευκαιριακές. Όπως για παράδειγμα η πρόταση της Γέρας να γίνει έδρα του νέου δήμου Ολύμπου η Αγιάσος. Είναι εκ των ουκ άνευ βέβαιο πως σε μια τέτοια προοπτική θα υπάρξουν συμφωνίες αλλά και διαφοροποιήσεις, με πρώτη αυτή του δήμου Πλωμαρίου, που ήδη κατ’ επανάληψη, με πολλούς εκπροσώπους του, εμμέσως πλην σαφώς θέτει βέτο να διατηρήσει την έδρα της παλιάς επαρχίας.
Κι ακόμη είμαστε στην αρχή.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Μεγάλα λόγια

Έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από τότε που ο Απόστολος Βεντούρης έλεγε σε δημοσιογράφους και μετόχους της ΝΕΛ ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει την εταιρεία, αλλά αν πέσει θα χάσει κι αυτός τα χρήματα που επένδυσε. Η δήλωση αυτή ακουγόταν ως μια ξεκάθαρη και έντιμη εξήγηση. Τελικά, όμως, ο κ. Βεντούρης φεύγει από τη ΝΕΛ, έχοντας πουλήσει τις μετοχές του σε πολύ καλή τιμή. Την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι μέτοχοι βλέπουν τα κεφάλαιά τους παγωμένα και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Συνεπώς, τα όσα έλεγε ο κ. Βεντούρης, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μεγάλα λόγια.
Ν.Μ.

Πιο φθηνά τα αεροπλάνα

Στα μέσα του φθινοπώρου, η Ολυμπιακή του κ. Βγενόπουλου έβγαλε προσφορές σε αεροπορικά εισιτήρια. Χθες από e-mail ηλεκτρονικού ταξιδιωτικού πρακτορείου διαπιστώσαμε ότι προσφορές στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων κάνει και η Aegean. Πέρα από τις προσφορές, γενικά οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, πιθανότατα λόγω του ανταγωνισμού που αναπτύσσεται μεταξύ τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πλοία της ακτοπλοΐας να μην μπορούν να τα ανταγωνιστούν. Γι’ αυτό καλά θα κάνουν οι ακτοπλόοι να αλλάξουν τακτική.
Ν.Μ.

Ανεμότια (1)

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την άμεση απάντηση του νομάρχη Λέσβου, Παύλου Βογιατζή, στην επιστολή τους, που υπογράφεται από δεκάδες άλλους κατοίκους της Ανεμότιας, δηλώνουν οι συντάκτες της, Ντάρας Κώστας και Μητρέλλος Γιώργος. Ωστόσο, εκφράζουν την απογοήτευσή τους από τη στάση του δημάρχου Καλλονής, Δημήτρη Φαναραδέλλη, που όπως υποστηρίζουν δεν έδειξε καμμία απολύτως ανταπόκριση στα αιτήματά τους.

Ανεμότια (2)
Μάλιστα, στο μπλογκ της Ανεμότιας (http://anemotia.blogspot.com) και αναφερόμενοι στη δήλωση του κ. Φαναραδέλλη ότι ορισμένα από αυτά τα αιτήματα δεν έχουν διατυπωθεί ποτέ στο δήμο, απαντούν: «Eίναι ευχή μας να μην προλαβαίνουν να διατυπώνονται ποτέ τα αιτήματά μας, γιατί οι δημοτικές υπηρεσίες θα έχουν ήδη φροντίσει γι’ αυτά.» Χθες νωρίς το μεσημέρι, που προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και με τον κ. Φαναραδέλλη προκειμένου να έχουμε μια απάντησή του, δεν τα καταφέραμε.

Ανεμότια (3)
Πάντως, όπως μας ενημέρωσαν οι συντάκτες της επιστολής, μετά από την πρόσκληση που τους έγινε από τον κ. Βογιατζή για περαιτέρω συζήτηση, θα φροντίσουν να κλείσουν ένα ραντεβού με το νομάρχη στο γραφείο του, αμέσως μετά τις γιορτές.
Β.Χρ.

Φεύγουν οι λιμενικοί, έρχονται οι αστυνομικοί

Αλλαγή φρουράς στη γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Μετά τις αλλαγές στη δομή των υπουργείων και δεδομένου ότι πλέον δεν ανήκει στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τη φύλαξη της γενικής γραμματείας αναλαμβάνει ξανά η Αστυνομία.
Από τη Δευτέρα οι αστυνομικοί αναμένεται να πάρουν και επισήμως τη σκυτάλη στη φύλαξη του κτηρίου από τους λιμενικούς. Δεδομένων των ελλείψεων προσωπικού που αντιμετωπίζει η Αστυνομία, αυτό δεν ήταν κάτι που το βλέπουν θετικά, καθώς αυξάνει τις αρμοδιότητες.
Πελ.Γ.

Ο υπερηχοτομογράφος
Μπορεί το Νοσοκομείο Μυτιλήνης να διαθέτει υπερηχοτομογράφο, δεν έχει όμως προσωπικό για να τον λειτουργήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές περιπτώσεις ασθενών παραπέμπονται σε ιδιώτες για εξετάσεις και επιβαρύνονται τα ταμεία, ενώ μόνο τα επείγοντα περιστατικά καλύπτονται από το υπάρχον προσωπικό. Μετά τη μετάθεση ενός έμπειρου ακτινολόγου-διαγνώστη, σε άλλο νοσοκομείο εκτός νησιού, το Τμήμα του υπερηχοτομογράφου υπολειτουργεί. Κάποιες κακές γλώσσες, μάλιστα, στους διαδρόμους του Νοσοκομείου αναφέρουν ότι οι γιατροί δεν εμπιστεύονται τις διαγνώσεις που γίνονται εκεί, όπως στο παρελθόν, και προτιμούν να παραπέμπουν σε ιδιώτες… Δεν ξέρουμε κατά πόσο ισχύει αυτό, αλλά είναι κάτι που συζητιέται.
Πελ.Γ.

Διήμερη ταλαιπωρία

Περισσότερες από 48 ώρες ταλαιπωρήθηκαν οι επιβάτες του πλοίου «Ταξιάρχης», το οποίο ξεκίνησε από το Λαύριο για Άη Στράτη και Λήμνο, χωρίς να καταφέρει να πιάσει λιμάνι και στα δύο νησιά, και να καταλήξει το απόγευμα της Πέμπτης στο λιμάνι της Καβάλας. Μέχρι και χθες το βράδυ το πλοίο παρέμενε στο λιμάνι της Καβάλας, ενώ οι επιβάτες υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς όχι μόνο έκαναν το γύρο του βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά χρειάστηκε να παραμείνουν για δύο ημέρες μέσα στο πλοίο.
Α.Σπυ

Με κοινοτικούς καπετάνιους

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η ελληνική νομοθεσία που προέβλεπε ότι ο πλοίαρχος στα υπό ελληνική σημαία πλοία πρέπει να είναι Έλληνας, παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Έτσι, ο πλοίαρχος στα υπό ελληνική σημαία πλοία δε θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι Έλληνας, αλλά και κοινοτικός. Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι:
Η Ελληνική Δημοκρατία, διατηρώντας στη νομοθεσία της την απαίτηση της ελληνικής ιθαγένειας για την πρόσβαση στις θέσεις πλοιάρχου και αξιωματικού (υποπλοιάρχου) σε όλα τα υπό ελληνική σημαία πλοία, παρέβη τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το κοινοτικό δίκαιο.
Τώρα το ερώτημα είναι αν οι Έλληνες εφοπλιστές θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν Έλληνες καπετάνιους στα πλοία τους ή θα προτιμήσουν κοινοτικούς, που είναι πιθανό να δουλεύουν με χαμηλότερους μισθούς. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο χώρο της ναυτιλίας, λένε ότι χωρίς Έλληνες αξιωματικούς θα αφελληνιστεί η ναυτιλία.
Ν.Μ.

Επέστρεψε

Επανήλθε στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη το «Νήσος Χίος» της Hellenic Seaways, χθες το Παρασκευή. Η έλευση του πλοίου ήρθε τη στιγμή που αυξάνεται η επιβατική κίνηση, καθώς θα έρθουν και θα φύγουν από τα νησιά μας οι συμπατριώτες μας που ζουν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σήμερα Σάββατο σταματάει η έκτακτη δρομολόγηση του «Αριάδνη», που είχε αντικαταστήσει προσωρινά το «Λισσός» στην ίδια γραμμή.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey