07-08-18

07/08/2018 - 15:35 Ενημερώθηκε 07/08/2018 - 15:47

Ενός κακού μύρια έπονται!

Εντείνονται οι τριγμοί στο κυβερνητικό σχήμα μετά την τραγωδία με τους 91 νεκρούς από την πυρκαγιά στο Μάτι. Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Δημαράς έθεσε διορία τριών μηνών στην κυβέρνηση ώστε να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις σε ζητήματα δόμησης και κατεδαφίσεων και προειδοποίησε ότι οι Οικολόγοι θα επανατοποθετηθούν αναφορικά με τη συμμετοχή τους στο κυβερνητικό σχήμα. «Το πανελλαδικό συμβούλιο συνεδρίασε και είπε πως σε τρεις μήνες ζητάμε να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα από την κυβέρνηση και θα επανατοποθετηθούμε αν θα συμμετέχουμε στην κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Δημαράς, σε συνέντευξή του στο ΘΕΜΑ 104,6.

Μάλιστα ο βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων επέρριψε ευθύνες προσωπικά και στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη για τον οποίο είπε ότι «στα θέματα πολεοδομίας δεν έκανε τίποτα και έχει ευθύνες γι’ αυτό. Εγώ το έχω επισημάνει αυτό εδώ και καιρό». Ο κ. Δημαράς είπε, ακόμα, ότι «υπάρχει ζήτημα με την εκκένωση της περιοχής (σ.σ. στο Μάτι) και για μένα υπάρχουν ευθύνες». Όλα αυτά μαρτυρούν ότι πλέον πληθαίνουν οι φωνές που δεν τα βλέπουν όλα καλά από την κυβερνητική πλειοψηφία και σιγά - σιγά κάποιοι παίρνουν αποστάσεις μήπως και... σωθούν από το «βυθιζόμενο σκάφος». Φαίνεται ότι η φονική πυρκαγιά στο Μάτι ήρθε και ταρακούνησε και το κυβερνητικό σκάφος συθέμελα και όπως προκύπτει και από τις εξελίξεις ούτε οι ετεροχρονισμένες παραιτήσεις κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων δεν μπορούν να σταματήσουν την πτωτική πορεία! Τώρα μετά την πυρκαγιά και οι Οικολόγοι θυμήθηκαν τα αυθαίρετα και τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες και ζητούν αποφάσεις προκειμένου να επανατοποθετηθούν για την κυβερνητική συμμετοχή τους. Εδώ ταιριάζει η ρήση «ενός κακού μύρια έπονται»!

Α.Ω.

 

 Σαντορινιός προαναγγέλει ανασχηματισμό!

Για ανασχηματισμό μέσα στον Αύγουστο έκανε, πρακτικά, λόγο ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτ. Σαντορινιός καθώς εκτίμησε πως οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα γίνουν «κοντά στην έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο». Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός νησιωτικής πολιτικής μιλώντας στο Epsilon, ανέφερε ότι οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα γίνουν κοντά στην έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, ενώ μίλησε για γκρέμισμα των αυθαιρέτων κτισμάτων, το οποίο η κυβέρνηση προχωράει με γοργούς ρυθμούς μετά την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή. Δεν ξέρουμε τι περισσότερα γνωρίζει ο κ. Σαντορινιός και από που αντλεί αυτήν τη βεβαιότητα για να μιλήσει για αλλαγές μέσα στον Αύγουστο και μάλιστα όταν άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν καταπιεί τη... γλώσσα τους! Να υπενθυμίσουμε ότι ήταν από τους πρώτους που μίλησαν για λάθη και ουσιαστικά προανήγγειλε και παραιτήσεις, γι’ αυτό και έχει αξία και η παραπάνω αναφορά του και η προαναγγελία οσονούπω και ανασχηματισμού! Θα δείξουν οι επόμενες εξελίξεις αν τα όσα λέει έχουν βάση και αν αυτός κατά κάποιο τρόπο παίζει το ρόλο του «λαγού» στα όσα πρόκειται να συμβούν.

Μα. Μ.

Μια αξέχαστη και γεμάτη χρώματα και αρώματα της θάλασσας εκδρομή με καΐκι διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου, μεθαύριο, Πέμπτη από τα Βατερά για την Παναγιά την Κρυφτή. Ένας μέρος άγριας ομορφιάς που αξίζει τον κόπο να πάει κανείς να το επισκεφτεί. Με το εκκλησάκι της Παναγιάς χτισμένο μέσα στο βράχο και τα άγρια βράχια και σπηλιές που κρύβουν τα δικά τους μυστικά . Αναβλύζουν και ιαματικά νερά και δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει τα γαλαζοπράσινα νερά της. Και φυσικά το μπάνιο στα βαθιά νερά της Παναγιάς της Κρυφτής. Και από εκεί πλώρη πίσω Βατερά για μπάνιο και φαγητό. Κρατήσεις θέσεων μέχρι την Τετάρτη 7/8 στο τηλέφωνο 6973274671 (κ. Ζαχαρούλα).

 

Τραγική σύμπτωση

Στο Τμήμα Γεωγραφίας οι διδάσκοντες θεραπεύουν το αντικείμενο των φυσικών καταστροφών ούτως ή άλλως μέσα από μια σειρά μαθήματα, έχουμε ειδικά μαθήματα για τις δασικές πυρκαγιές και σε προπτυχιακό επίπεδο και στο μεταπτυχιακό που ασχολείται με τη Γεωπληροφορική. Απλά στο πρωτοποριακό μεταπτυχιακό που θα ξεκινήσει στο Τμήμα από τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα υπάρχει αποκλειστική εξειδίκευση. Ο τίτλος Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση των Καταστροφών είναι μοναδικός. Υπάρχει άλλο ένα μεταπτυχιακό που είναι κυρίως προσανατολισμένο στην πολιτική προστασία στο ΕΚΠΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για άλλο. Και δυστυχώς, την αναγκαιότητα ολοένα και περισσότερων εμπλεκομένων στο θέμα αυτό, την είδαμε με τον πιο δραματικό τρόπο τις τελευταίες μέρες. Μάλιστα η δημοσίευση στο ΦΕΚ για το νέο μεταπτυχιακό έγινε μόλις μία εβδομάδα πριν από τις φωτιές στην Αττική…

Αν.Παζ.

 

Κι όμως…

Ο Νίκος Ζούρος, στο περιθώριο της συνέντευξης που μας παραχώρησε για το νέο μεταπτυχιακό, μας ανέφερε: «Είμαι αναγκασμένος να το πω, Η πολιτική προστασία δεν είναι προτεραιότητα ούτε του πιο μικρού δήμου. Δεν τυγχάνει της προσοχής, την οποία θα έπρεπε να έχει. Τη στιγμή βέβαια της κρίσης όλοι στρεφόμαστε την πολιτική προστασία. Κι εδώ από την άλλη πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν και καλά παραδείγματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Στη Λέσβο πέρσι με τον σεισμό ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε και σε κεντρικό και σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο πολύ καλά. Αλλά και ως χώρα έχουμε καλά παραδείγματα»

…Θα υπήρχαν και χειρότερα!

Επεσήμανε ότι πολλές φορές μέσα στο κλίμα που επικρατεί ξεχνάμε και τα καλά. «Είναι ανείπωτη η τραγωδία των τελευταίων ημερών, αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ τι θα είχε συμβεί αν την ίδια ώρα που είχαμε αυτά τα γεγονότα στην Ανατολική Αττική, είχαμε τα αντίστοιχα γεγονότα και στη Δυτική Αττική. Είχαμε για παράδειγμα πολύ καλή αντιμετώπιση μιας μεγαλύτερης πυρκαγιάς στην Κινέτα. Και μάλιστα σε ένα σημείο που βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων. Είναι ασύλληπτο το τι θα μπορούσε να είχε γίνει, αν δεν επενέβαιναν με υποδειγματικό τρόπο οι δυνάμεις εκεί σε ό,τι αφορά τη διαχείριση, αλλά και την εκκένωση. Είχαμε και το «άσπρο» και το «μαύρο» ταυτόχρονα. Οι ίδιοι άνθρωποι είχαν πολύ καλά αποτελέσματα σε αυτή την περίπτωση, αλλά είναι φυσικό όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές, να εστιαστεί ο φακός και το ενδιαφέρον σε αυτή την τραγωδία.

Σε μια χώρα η οποία βρίσκεται σε ένα γεωδυναμικό πεδίο που παράγει φυσικούς κινδύνους και σε μια κλιματική ζώνη, η οποία επίσης γεννά κάθε καλοκαίρι πυρκαγιές και οι μετεωρολογικοί παράγοντες επηρεάζουν και για την εκδήλωση ακραίων φαινομένων, όπως είναι οι πλημμύρες που ζήσαμε τον περασμένο χειμώνα. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όσο είναι δυνατόν τις φυσικές καταστροφές, να μειώσουμε τα ανθρώπινα θύματα, γιατί μπορούμε. Και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έχουν αποδείξει ότι μπορούν.»

Αν.Παζ.

 

Παραδειγματιστήκαμε;

Η φονική φωτιά στο Μάτι, φαίνεται ότι αφύπνισε τους πολίτες, που πλέον φωνάζουν πριν να είναι αργά για διαχρονικές κωλυσιεργίες του κράτους ή της αυτοδιοίκησης και ελπίζεται να αφύπνισε και το ίδιο το κράτος και την αυτοδιοίκηση. Παρ΄ όλα αυτά και παρά την διαβεβαίωση της δημοτικής αρχής πως έχουν κοπεί στο πλαίσιο της πρόληψης για πυρκαγιά, σε ποσοστό άνω του 60% τα πάντα «ύποπτα» αγριόχορτα, εξακολουθεί να είναι φανερό πως υπάρχουν πολλές «ζούγκλες» βλάστησης σε όλο το νησί, ακόμα και μέσα σε οικισμούς. Κι αν προβληματίζει αυτή η απαράδεκτη διαπίστωση, που γίνεται ακόμα και σε τουριστικές περιοχές (και μάλιστα κατά τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού!), ακόμα πιο πολύ προβληματίζει το γεγονός πως έχουν περιέλθει σε κατάσταση «ζούγκλας» και πολλά ιδιωτικά οικόπεδα. Στα οποία ναι μεν δεν μπορεί να παρέμβει η αυτοδιοίκηση, αλλά από τη στιγμή που τελούν σε καθεστώς… βόμβας, ακυρώνοντας όμως έτσι εκ προοιμίου την όποια καλή ή μέτρια προσπάθεια καθαρισμού έχει επιχειρήσει ο δήμος και η Περιφέρεια, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε για το αν υπάρχει ένας μηχανισμός που ελέγχει ή καλύτερα να επιβάλλει την πρόληψη. Γιατί είναι σαφές πως οι κάθε λογής ανεγκέφαλοι, που θα ψάχνουν αύριο μεθαύριο να αποδώσουν ευθύνες στους πυροσβέστες ή στους Αστυνομικούς, εξακολουθούν να υπάρχουν. Αφήνοντας τα οικόπεδά τους στο έλεος του θεού και καίγοντας οι αθεόφοβοι ακόμα και σήμερα κλαδιά!

Μ.ΟΡΦ

 

«Εσπασε» το φράγμα των 6 λιρών!

Τρομερές πιέσεις δέχεται η τουρκική λίρα έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία χθες το μεσημέρι της Δευτέρας να «σπάει» ακόμα και το φράγμα των 6 τουρκικών λιρών! Είναι τέτοιο το ανοδικό ράλι τους τελευταίους μήνες, που αισθάνεται κανείς ότι η τουρκική λίρα κινείται με «σπασμένα φρένα», χάνοντας συνεχώς όλο και κάτι από την ελάχιστη αξία που της έχει απομείνει. Μόλις ένα καλοκαίρι πριν, τον Αύγουστο του 2017, η ισοτιμία τουρκικής λίρας και ευρώ ήταν σχεδόν στο 1 προς 4, γεγονός που σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο οι Τούρκοι έχουν απολέσει το 50% της αγοραστικής τους δύναμης σε ευρώ, με τα μηνύματα να μην είναι καθόλου αισιόδοξα για το εγγύς μέλλον. Από την άλλη μεριά ωστόσο, το ταξίδι προς τα απέναντι παράλια δεν ήταν ποτέ φθηνότερο. Κάθε νόμισμα εξάλλου έχει δύο όψεις. Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα, πως αν κάποιος πέρυσι τέτοιες μέρες ταξίδευε για το Αϊβαλί με 100 ευρώ διαθέσιμα, αυτά θα αντιστοιχούσαν σε 400 τουρκικές λίρες. Σήμερα τα ίδια 100 ευρώ αξίζουν 600 τουρκικές λίρες. Σε κάθε περίπτωση, επειδή όλα είναι… χρήμα, όσοι αποφασίσουν να ταξιδέψουν τις επόμενες ημέρες προς την Τουρκία καλό είναι να ενημερώνονται έγκαιρα για την ισχύουσα ισοτιμία και αν είναι εφικτό να εξοικειώνονται γρήγορα με τις μετατροπές από τουρκικές λίρες σε ευρώ. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να επισκεφθούν ένα ανταλλακτήριο, ώστε να μετατρέψουν τα χρήματά τους στο τοπικό νόμισμα, προκειμένου να μη χρειάζεται να κάνουν μαθηματικές πράξεις την ώρα του καθιερωμένου… παζαριού, τσεκάροντας μόνοι τις τιμές που αναγράφονται στα ταμπελάκια κάθε προϊόντος.

Β.Παπ.

Mια ξεχωριστη βραδιά στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το ΗΧΟΡΑΜΑ του Δημήτρη Ταλιάνη " Οδοιπορικό στα νησιά των Ηφαιστείων: απο τη Λέσβο στη Σαντορίνη" καθήλωσε τους εκατοντάδες φίλους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Ο διευθυντής του Μουσείου Σιγρίου ευχαρίστησε από καρδιάς το Δημητρη Ταλιάνη, τον Γιώργο Αθανασακόπουλο και τη Δέσποινα Κριμπά για την μοναδική ερμηνεία, τον Kωσταντίνο Πριινιωτάκη για την τεχνική υποστήριξη, τους χορηγούς της εκδήλωσης, και όλους όσοι στήριξαν και στηρίζουν τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Μουσείο!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey