06-07-18

06/07/2018 - 16:49

Ο Πάλλης δεν έκανε τα «στραβά μάτια» για την άμμο

 Αν και εξακολουθεί να αγνοείται μία αρμόδια εξήγηση εκ μέρους της δημοτικής αρχής σχετικά με την παράνομη αμμοληψία από την παραλία του Χρούσου, μέσω μηχανημάτων του δήμου Λέσβου, το ζήτημα δεν χάνεται στα… αζήτητα, με τον βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάλλη να φέρνει το θέμα στην κυβέρνηση. Και αφού ενημέρωσε για το συμβάν που σύμφωνα με τις καταγγελίες έγινε στις 2 Ιουλίου με μηχανήματα έργου του δήμου Λέσβου να αφαιρούν και να μεταφέρουν σε γειτονική παραλία του Ταβαρίου, 12 καρότσες άμμου, ζητά από τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη να διερευνήσουν την υπόθεση. «Η ανωτέρω επέμβαση έλαβε χώρα σε ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, εντός της ζώνης αιγιαλού - παραλίας, που υπάγεται στην προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Φύση 2000 «Νοτιοδυτική Χερσόνησος, Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου (GR4110010) και διέπεται από την περιβαλλοντική νομοθεσία [Ν. 1650/1986 (160Α΄), Ν. 3937/2011 (60Α΄)] και τη νομοθεσία περί αιγιαλού και παραλίας (Ν. 2971/2001). Επιπρόσθετα, πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο η παρέμβαση να αφορά και στον μικρό νησιωτικό παράκτιο υγρότοπο «Εκβολή Χρούσου» (Υ411LES027), ο οποίος προστατεύεται ειδικά με το ΠΔ 229/ΑΑΠΘ/2012. Άγνωστο παραμένει το κατά πόσο όλα τα ανωτέρω διενεργήθηκαν βάσει εγκρίσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Επίσης, θα ήταν σκόπιμο να διευκρινιστούν οι ενέργειες, στις οποίες προέβη το Α.Τ. Άντισσας (έλεγχος, διακοπή εργασιών, αυτόφωρη διαδικασία)», σημειώνει στην παρέμβασή του ο βουλευτής επισυνάπτοντας τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που έφερε στην δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες ο Σύλλογος Προστασίας και Εξωραϊσμού Περιβάλλοντος των Απανταχού Χρουσιανών «Ο ΧΡΟΥΣΟΣ».

Μ.ΟΡΦ

Ολοένα και περισσότεροι από την Ελλάδα και πολλές χώρες της Ευρώπης συμμετέχουν στην καμπάνια #save_Pikpa, δηλαδή «Σώστε το ΠΙΚΠΑ», αντιδρώντας στην απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να κλείσει τον χώρο που έχει γράψει ιστορία από το 2012 με «το χωριό του Όλοι μαζί». Ταυτόχρονα αυξάνονται και οι ανακοινώσεις στήριξης, με τελευταία αυτή του διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης που επισημαίνει ότι το ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο από το 2012 δίνει το παράδειγμα πανελλαδικά: «Όντας στην πρώτη γραμμή, έχει φιλοξενήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ από το 2015 και μετά έχει προσφέρει στέγη και ασφάλεια στις πιο ευάλωτες κατηγορίες των προσφύγων. Έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά, σε αρκετές περιπτώσεις ασυνόδευτα και αρρώστους. Και όλα αυτά σε συνθήκες που αν συγκρίνονταν με τα επίσημα Κέντρα Υποδοχής, θα έπρεπε να κάνουν τις Αρχές να κοκκινίζουν από ντροπή».

 

Και θα σκάσουμε και θα καρνιάσουμε!

Άλλη μία διακοπή υδροδότησης έρχεται από τη  ΔΕΥΑΛ, εν μέσω καύσωνα, αλλά αυτή τη φορά εξαιτίας των διακοπών ηλεκτροδότησης εκ μέρους της… ΔΕΗ. Έτσι η ΔΕΥΑΛ με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι χθες επρόκειτο αναγκαστικά να περιορίσει την υδροδότηση της πόλης Μυτιλήνης, λόγω επανειλημμένων και άτακτων χρονικά διακοπών της ΔΕΗ στην περιοχή του κεντρικού αντλιοστασίου ΥΔΑΤΩΝ. «Η ΔΕΥΑΛ, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ΔΕΗ για την επίλυση του προβλήματος που δημιουργήθηκε», τονίζει στη σχετική ανακοίνωση και εμείς θα πούμε… κουράγιο μας!

Α.Ω.

 

Η ΠΕΔ για τους πλειστηριασμούς

Το ΔΣ της ΠΕΔ Β. Αιγαίου, στην τελευταία του συνεδρίαση ασχολήθηκε με το μεγάλο θέμα που έχει ανακύψει με τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων πολιτών για οφειλές προς τους Δήμους. Σύμφωνα με το Ν.4472/19-5-2017 όπως εξειδικεύεται με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ με αριθμό 1017/1-2-2018, οι Δήμοι πλέον υποχρεώνονται από τις 1 Μαΐου 2018, για οφειλές πάνω από 500€ να προχωρούν στη διενέργεια ηλεκτρονικού πλειστηριασμού για κατάσχεση κινητών και ακινήτων. Μάλιστα με ιδιαίτερη αυστηρότητα αφού σε περίπτωση άρνησης υπάρχει η απειλή του καταλογισμού τόσο στους αιρετούς όσο και στους αρμόδιους υπαλλήλους. Το ΔΣ λοιπόν της ΠΕΔ Β. Αιγαίου μετά από συζήτηση και αφού εξέτασε δειγματοληπτικά εκκρεμείς υποθέσεις πολιτών, τις κατηγορίες που αυτές υπάγονται αλλά και το ρόλο της ΤΑ, επικέντρωσε στα παρακάτω σημεία. Τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζονται όλες οι υποθέσεις με ένα ισοπεδωτικό όριο 500€ και επισημαίνοντας πως η φιλοσοφία του Δήμου και της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης δεν συμβαδίζει με το ρόλο του κρατικού εισπράκτορα. Μετά από αυτά ομόφωνα το ΔΣ της ΠΕΔ Β. Αιγαίου ζητά την απόσυρση της παραπάνω εγκυκλίου, τη θέσπιση ενός νέου κύκλου ρυθμίσεων των οφειλών με δόσεις, τη διαγραφή των χρεών σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, ΑΜΕΑ, πολύτεκνους, μακροχρόνια άνεργους, κτλ. αλλά και την απεμπλοκή της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης από το ρόλο του εισπράκτορα.

Α.Ω.

 

Αφιέρωμα στο Παπέλ' και την πεντανόστιμη κουζίνα του έκανε το περιοδικό Γαστρονόμος της Καθημερινής. «Το Σταυρί του Παπέλη στην Αγιάσο είναι σήμα κατατεθέν του χωριού, και θα έλεγα εκ των κορυφαίων του νησιού. Εδώ η πιο χοτ τάση των καιρών μας, το foraging (συλλογή άγριας τροφής από τον τόπο σου), βρίσκει εφαρμογή από πάντα. Τόσο ο ιδιοκτήτης, όσο και οι συγχωριανοί του, προμηθεύουν το μαγαζί με μανιτάρια μαζεμένα από τον Όλυμπο -στις πλαγιές του οποίου είναι χτισμένη η Αγιάσος-, αβρωνιές κι άλλα άγρια χόρτα, αυγά από κότες σπιτωμένες και κρέας από μικρές φάρμες των γύρω περιοχών» γράφει η Νικολέτα Μακριωνίτου. «Αποθέωση είναι τα βουνίσια χόρτα (λουλουδιές, καυκαλίθρες, λαχανέλια, κουτσουνάδες) που τα ελαφροβράζουν και τα σερβίρουν με μπόλικο λεσβιακό ελαιόλαδο ή τα κάνουν κεφτέδες και τα χρυσοτηγανίζουν, κορυφαία τα τηγανιτά μπαμπάτσικα λαγόρτια (μορχέλες) και μια λιχουδιά από τις λίγες οι γεμιστές χάχλες (καλαθάκια καμωμένα από τραχανά) με φέτα ντόπια, ντομάτα και μυρωδικά. Νοστιμότατοι οι ψωμένιοι κεφτέδες τους με μια τσιμπιά κύμινο σερβιρισμένοι σε μεταλλικά ταψάκια με μια χούφτα πατάτες τηγανιτές, ωραίοι οι λαχανοντολμάδες και τα γιαπράκια τους. Αξέχαστες μου έμειναν οι σβυρνιές (αβρωνιές) με τ’ αυγά, ένα πιάτο που δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα αν βρεθείτε εδώ».

 Φωτό: Νίκος Κόκκας

 

Οι απαιτήσεις στην αυτοδιοίκηση ανεβαίνουν…

Είναι ηλίου φαεινότερο πως η αυτοδιοίκηση αλλάζει τα τελευταία χρόνια και τούτο δεν οφείλεται μόνο στη νέα μεγάλη μεταρρύθμιση που φέρνει ο «Κλεισθένης» για την όλη λειτουργία της. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία μιας χώρας σε επιτροπεία, που σημαίνει αυτόματα μείωση των πόρων για τους δήμους και τις περιφέρειες, έχει τελειώσει μια για πάντα τις εποχές που δεν θεωρούνταν και κάτι το ιδιαίτερα δύσκολο να κάνει κάποιος «τη δημοτική αρχή» ή το δήμαρχο. Γιατί ταυτόχρονα, οι ευρωπαϊκοί πόροι, την ίδια περίεργη για την οικονομία της χώρας περίοδο, αυξήθηκαν και όχι μόνο αυτό: αποτελούν πια ειδικά για κάθε δήμο της χώρας, το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο και το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο. Μιλώντας δε για τη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο, ήδη από το 2015 ελέω και προσφυγικής κρίσης, οι πόροι τόσο από την Ευρώπη όσο και από το ίδιο το κράτος (ΠΔΕ), αυξήθηκαν ως αντιστάθμισμα κυρίως των αρνητικών επιπτώσεων του προσφυγικού. Ενώ η σπουδαία είδηση που βγήκε δια στόματος πρωθυπουργού πριν λίγες ημέρες, δείχνει πως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, διπλασιάζει την δυνατότητά της απορρόφησης πόρων, αφού η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ, θα της έχει διαθέσιμο έναν κορβανά ύψους 660 εκ. ευρώ!

 

… οι πολιτικάντηδες να πάνε σπίτι τους

Αυτή η διαπίστωση οδηγεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα: ότι πλέον οι απαιτήσεις από την αυτοδιοίκηση έχουν ανέβει κατακόρυφα και πως δικαιολογίες για αστοχίες, ή άλλες χαμένες ευκαιρίες, δυστυχώς δεν υπάρχουν πια. Καλώς και μόνο καλώς λοιπόν, η αυτοδιοίκηση εξελίσσεται σε χώρο που πρέπει να γίνει χώρος ανθρώπων που πραγματικά έχουν μία ιερή τρέλα να προσφέρουν στον τόπο τους, αλλά και να έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες έως και γνώσεις για να το κάνουν. Όχι μόνο διάθεση… Οι εποχές του χαβαλέ που έκαναν κανόνα τους «βλαχοδήμαρχους», τα τσιμεντένια μπαλώματα, των «καλών παιδιών», των «προέδρων» και το μοίρασμα θέσεων μεταξύ των κομμάτων με όσους δεν χωράνε να «παρκάρονται» στην αυτοδιοίκηση, πρέπει να τελειώσουν ανεπιστρεπτί. Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση η αυτοδιοίκηση της επόμενης ημέρας, που θα κριθούν πολλά για την αναπτυξιακή πορεία της Λέσβου που ενδεικτικά της πορείας της ακόμα και σήμερα πασχίζει να κάνει… μάστερ πλαν στο λιμάνι της. Και επειδή δε φαίνεται να το συνειδητοποιούν (ή δεν θέλουν) αυτό οι ίδιοι (όχι φυσικά όλοι) οι άνθρωποι που υπηρετούν σήμερα στην αυτοδιοίκηση, ούτε και τα κόμματα που ακόμα και σήμερα «τάζουν» δημαρχίες και περιφέρειες σε κάθε φιλόδοξο πολιτικάντη, καλό είναι να το καταλάβουν οι πολίτες. Αυτοί που ψηφίζουν, θα πρέπει να αυξήσουν πια και οι ίδιοι τις απαιτήσεις τους για αυτούς που θέλουν να τους εκπροσωπούν στους δήμους και τις περιφέρειες…

Μ. ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey