FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

05-10-18

Η τιμή του ψωμιού στην επικαιρότητα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε σχεδόν στο 25% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρσι, καταγράφοντας το υψηλότερο εδώ και 15 χρόνια ποσοστό. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να προβεί σύντομα σε μια ακόμη σημαντική αύξηση των επιτοκίων. Παράλληλα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που επιβεβαιώνει τη μεγάλη επίδραση της νομισματικής κρίσης (η λίρα έχει χάσει σχεδόν το 40% της αξίας της φέτος) στην οικονομία και τους καταναλωτές. Χαρακτηριστικό δείγμα της καθημερινότητας τον πολιτών αποτελούν τα όσα συμβαίνουν με την αξία του ψωμιού και τις προσπάθειες που μηχανεύονται να ελεγχθεί η τιμή αυτού του βασικού καταναλωτικού που αποτελεί ταμπού στην κοινωνία των γειτόνων μας

Το φραντζολάκι του ψωμιού των 250 γρ. πουλιόταν ως πρόσφατα 1 λίρα, δηλαδή 5 λίρες το κιλό. Εδώ και καιρό λόγω πληθωρισμού οι περισσότεροι φούρνοι το ανέβασαν στο 1,25 λίρες, δηλαδή 6 λίρες το κιλό, αύξηση τιμής κατά 25%. Πολλοί φούρνοι για να εξακολουθούν να διαθέτουν το φραντζολάκι προς 1 λίρα, μείωσαν το βάρος του στα 200 (αντί 250) γραμ.! Η ανατίμηση της τιμής του ψωμιού έφερε μεγάλη δυσαρέσκεια στον κόσμο που οδήγησε τη Νομαρχία της Άγκυρας να εκδώσει οδηγία με την οποία απαγορεύτηκαν οι αυξήσεις στο ψωμί. Όμως στις περισσότερες άλλες πόλεις ήδη έχει ανεβεί το ψωμί. Χαρακτηριστικά απ’ το σωματείο των αρτοποιών της Κωνσταντινούπολης, όπου έχουν ήδη αυξηθεί οι τιμές, ανακοινώνεται ότι δεν είναι δυνατόν να συγκρατήσουν την τιμή αφού έως πρότινος προμηθεύονταν το τσουβάλι το αλεύρι 65 λίρες (μετρητοίς) ή 70 με 4μηνη πίστωση, ενώ τώρα οι έμποροι διαθέτουν το τσουβάλι προς 95 λίρες χωρίς καθόλου πίστωση και το καλύτερης ποιότητας προς 110 λίρες. Για να συγκρατήσουν δε τις τιμές αναμειγνύουν το φθηνό με το ακριβό αλεύρι και κατά μέσο όρο τους κοστίζει 102 λίρες το τσουβάλι, χώρια που καθώς λένε και η μαγιά έχει ανεβεί κατά 50%! Δύσκολη εποχή για τους φουρνάρηδες!

Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τις δημοτικές εκλογές.

Σε λιγότερο από 6 μήνες (Μάρτιος ‘19) είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία. Όσο πλησιάζει ο καιρός πυκνώνουν οι ειδήσεις σχετικά με πρόσωπα και ψηφοδέλτια. Μία προχθεσινή δήλωση του Αζίζ Κοτζάογλου Δημάρχου Σμύρνης, ο οποίος τερματίζει την δεύτερη 5ετή θητεία του, ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, άνοιξε τις συζητήσεις. Μεταξύ αυτών που ενδιαφέρονται και θεωρούνται πιθανοί υποψήφιοι είναι τόσο ο νυν Δήμαρχος Περγάμου, Μεχμέτ Γκιονέντς, όσο και ο τέως δήμαρχος Περγάμου Σεφά Τασκίν, αλλά και ο Δήμαρχος Σεφερί Χισάρ Τούντς Σογιέρ, απ’ το κεμαλικό κόμμα βέβαια, όλοι γνωστοί και φίλοι της Λέσβου. Στις άλλες γειτονικές μας πόλεις: Στο Δικελί φαίνεται ότι ο τωρινός Δήμαρχος δεν ξανακατεβαίνει και μάλλον ένας δημοσιογράφος της Χουριέτ θα είναι ο αντικαταστάτης του. Στο Αδραμύτι, επίσης ο σημερινός Δήμαρχος Καμίλ Σάκα, δεν επιθυμεί να διεκδικήσει νέα θητεία. Στο Αϊβαλί όπου το ΜΗΡ (το κόμμα του Μπαχτσελί) είναι αρκετά ισχυρό, θα πρέπει να προσέξουν οι κεμαλικοί, απ’ τους οποίους προέρχεται ο σημερινός Δήμαρχος Ραχμί Γκεντσέρ, να μην διασπαστούν, γιατί αν το ΜΗΡ (εθνικιστές) και το ΑΚΡ (ισλαμιστές) κατεβάσουν κοινό υποψήφιο υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τον Δήμο. Όπως είναι γνωστό στην Τουρκία οι υποψήφιοι δήμαρχοι, βάση της νομοθεσίας είναι υποχρεωτικό να υποδεικνύονται απ’ τα πολιτικά κόμματα.

Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη των Αϊζανών

Αϊζανοί, (λατινοποιημένη ονομασία Aezani) ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη της Φρυγίας, που βρίσκεται στο σημερινό χωριό Çavdarhisar, κοντά στην Κιουτάχεια. Η πόλη εξελίχθηκε σε σημαντικό πολιτικό και οικονομικό κέντρο κυρίως κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Από το 1926 διεξάγονται ανασκαφές που συνεχίζονται σχεδόν κάθε καλοκαίρι ως σήμερα. Ο καλοδιατηρημένος ναός του Δία, ένα ασυνήθιστο συγκρότημα θεάτρου-σταδίου 15 και 13 χιλιάδων θέσεων αντίστοιχα, και η κλειστή αγορά - εμπορικό χρηματιστήριο, όπως μαρτυρούν οι επιγραφές του αυτοκράτορα Διοκλητιανού συνθέτουν έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα αρχαιολογικό τόπο, γι’ αυτό και έχει συμπεριληφθεί απ’ το 2012 στην προσωρινή λίστα μνημείων της UNESCO. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο αρχαιολογικός πλούτος των Αϊζανών, μπορεί να εξελιχθεί σε δεύτερη Έφεσο!

Ολοκληρώνεται το παραθαλάσσιο δίκτυο τουρκικών ραντάρ

Όσοι ταξιδεύετε τα τελευταία χρόνια στο Αϊβαλί θα έχετε προσέξει έναν σιδερένιο φάρο - ραντάρ δεξιά όταν εισέρχεστε στον κόλπο. Αυτός είναι ένας απ’ τους 11 που εγκαταστάθηκαν, απ’ την θάλασσα του Μαρμαρά ίσαμε την χερσόνησο της Κνίδου, απέναντι απ’ την Κω. Τούτες τις μέρες στο δίκτυο αυτό των ραντάρ γίνονται οι πρώτες δοκιμές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα συστήματα λειτουργούν σωστά. Τα ραντάρ θα παρακολουθούν το Αιγαίο σε 24ωρη βάση και θα επιτρέπουν την παρέμβαση σε περίπτωση που εντοπιστούν παράνομες δραστηριότητες, από διακίνηση προσφύγων μέχρι λαθραλιεία, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ. Ίδωμεν τα αποτελέσματα!!!

Οδηγός για τουρκικά γλυκά

Αρκετά μέλη απ’ το σωματείο Γαλακτοζαχαροπλαστών Τρικάλων παρακολούθησαν την περασμένη άνοιξη στην Κωνσταντινούπολη σεμινάριο στο πλαίσιο και με χρηματοδότηση του προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο «Pastry techniques in Anatolian cuisine». Στόχος του προγράμματος ήταν η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση στην παρασκευή αρτοπαρασκευασμάτων και γλυκισμάτων της οθωμανικής και τούρκικης κουζίνας. Συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο Kadir Has, στις εγκαταστάσεις του οποίου έγινε το σεμινάριο ενώ παράλληλα οι εκπαιδευόμενοι επισκέφτηκαν φημισμένα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής της Κωνσταντινούπολης. Οι Τρικαλινοί ζαχαροπλάστες την περασμένη βδομάδα κυκλοφόρησαν ένα οδηγό με συνταγές της οθωμανικής και τουρκικής ζαχαροπλαστικής που προέκυψε απ’ τις γνώσεις και εμπειρίες που κατέκτησαν απ’ το σεμινάριο στην Πόλη Το βιβλίο αυτό των συνταγών έχει ήδη μοιραστεί στα μέλη του σωματείου τους, διατίθεται δε δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο σε ηλεκτρονική μορφή στην πλατφόρμα του issuu (<https://issuu.com/zacharotrik/docs/turkish_pastry/a/58302>).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top