05-07-18

05/07/2018 - 16:54

Οι «πρώτοι»…

Πριν από αρκετές μέρες σαστίσαμε. Είχαμε έναν τηλεφωνικό διάλογο που αφορούσε παράκρουση γονέα, θέλουμε να πιστεύουμε λόγω ημερών. Κι αυτός έγινε γιατί δεν είδε το όνομα του παιδιού του στο πρώτο μας ρεπορτάζ από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν κατορθώσαμε ή μάλλον δεν προλάβαμε να εξηγήσουμε ότι λόγω περί προσωπικών δεδομένων, για πρώτη φορά φέτος η Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όπως και άλλες πανελλαδικά δεν μπορούσαν να στείλουν τα ονόματα των 50 πρώτων ανά πεδίο. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, και παρά τις πολύ καλές ή και άριστες επιδόσεις των παιδιών τους, κάποιοι γονείς εξανίστανται σε άσχημο βαθμό. Είναι μεγάλη η συζήτηση για την προβολή των αρίστων υποψηφίων, κατά πόσο πρέπει να γίνεται και ποια ματαιοδοξία τρέφει.

Αν ήμασταν στην Αθήνα, ελάχιστοι θα ήταν εκείνοι που θα έβγαιναν στις μεγάλες εφημερίδες, σε αντίθεση με την επαρχία που είναι πιο εύκολο να αναζητήσεις «πρώτους» ανά σχολείο. Κι εκεί προχωρά ο προβληματισμός. Αν οι πρώτοι είναι οι μεν, οι δε ποιοι είναι; Οι «τελευταίοι»; Το πρόβλημα είναι αν κάποιοι είναι πρώτοι και οι άλλοι τελευταίοι ή η νοηματοδότηση που δίνουμε σε αυτούς; Μας έγραψε κάποιος φίλος, που δούλευε χρόνια σε τοπικές εφημερίδες: «Καιρός να πάψουν να κρεμιούνται στα μανταλάκια οι αριστούχοι. Κρεαταγορά της αγωνίας και της ματαιοδοξίας κάποιων γονιών...».

 

…των πρωτοσέλιδων

Έστω ότι συμφωνούμε με αυτή την άποψη. Αναρωτιόμαστε, όμως μετά. Είναι καλύτερο να φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα οι ίδιοι και οι ίδιοι ντόπιοι παράγοντες από τους ανθρώπους που κόπιασαν πολύ και αισθάνονται υπερήφανοι; Το όποιο «πρόβλημα» ξεκινά από τη ρίζα. Αν στη νοοτροπία μας, οι «πανελλαδικές» δεν ήταν ένας αγχώδης Γολγοθάς, που όπως είπε -πολύ σοφά- και ένας υποψήφιος στο «Ε», ο Γιώργος Θεοδοσίου ότι «στις πανελλήνιες κρίνεται η σχολική ζωή 12 χρόνων μέσα σε 12 ώρες εξέτασης», τότε και το ρεπορτάζ θα ήταν διαφορετικό. Παρά τα όσα «στραβά» όμως αυτού του ρεπορτάζ, εμείς αισθανόμαστε ικανοποίηση για το ότι οι Λέσβιοι υποψήφιοι και υποψήφιες, μιλούν στην εφημερίδα μας, πέρα από τους βαθμούς και τα μόρια και μοιράζονται αυτή την επίπονη εμπειρία που πέρασαν με ειλικρίνεια αφοπλιστική. Και ίσως σε αυτές τις δηλώσεις, και όχι στους βαθμούς θα έπρεπε να επιμείνουμε.

Αν. Παζ.

Από το ΓΕΛ Παμφίλων!

Υψηλές επιδόσεις και για το Γενικό Λύκειο Παμφίλων σε σχέση με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Η υποψήφια του σχολείου, Δήμητρα Χατζησταματίου από το πεδίο Οικονομίας - Πληροφορικής συγκέντρωσε 17.442 μόρια και έγραψε ένα… ολοστρόγγυλο 20 στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Η Δήμητρα ελπίζει να πέσουν οι βάσεις, ώστε να περάσει στη σχολή ΣΑΣ Οικονομικού Θεσσαλονίκης, και της το ευχόμαστε ολόψυχα!

Αν. Παζ.

Από τη Σόφια της Βουλγαρίας επέστρεψε η χορωδία Animato καταγράφοντας ακόμα μια αξιοπρόσεκτη παρουσία, αυτή τη φορά στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ «Petko Staynov».  Ο μαέστρος της, Αντώνης Βερβέρης που είναι και πρόεδρος του Κέντρου Μουσικής Εκπαίδευσης και Πράξης Βορείου Αιγαίου διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά, το 5ο Σεμινάριο Μουσικής Παιδαγωγικής και Διεύθυνσης Χορωδίας με την Dr. Therees Hibbard (St. Olaf College, ΗΠΑ) από 20 έως 24 Αυγούστου στη Μυτιλήνη. Το φετινό σεμινάριο περιλαμβάνει δύο ενότητες, με την πρώτη εξ αυτών να απευθύνεται σε μουσικοεκπαιδευτικούς και τη δεύτερη σε μαέστρους χορωδιών.

 

Θεσσαλονίκη-Κρήτη με το πλοίο…

Λέμε και ξαναλέμε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ενεργοποιηθεί εκ νέου η σύνδεση του νησιού μας με τη Θεσσαλονίκη, αφού εδώ και χρόνια η Λέσβος συνδέεται μόνο με την Καβάλα στη βόρεια Ελλάδα, ωστόσο δεν εξηγείται αλλιώς, κάτι πρέπει να κάνουμε λάθος κι εμείς. Δεν είναι δυνατόν, από τις αρχές του 2000 κι έπειτα, να μην υπάρχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για τη δρομολόγηση πλοίου σε μία γραμμή που κάποτε ήταν «χρυσορυχείο» και πολλοί έβαζαν ως και… μέσον για να βρουν το καλοκαίρι μια καμπίνα! Και από την άλλη μεριά, να ξεκινά σύνδεση Θεσσαλονίκης - Κρήτης, μέσω Σποράδων, με ενδιάμεσο προορισμό τη Σύρο και μάλιστα επιδοτούμενο δρομολόγιο αντί μισθώματος 49.430€ ως το λιμάνι της Ερμούπολης, συνεχίζοντας με ελεύθερη δρομολόγηση το ταξίδι του ως το Ηράκλειο! Υπάρχουν στιγμές που η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία, ενώ τα λόγια καμιά φορά περιττεύουν. Και η αλήθεια είναι, πως στο νησί έχουμε χορτάσει από λόγια και μεγαλόστομες εξαγγελίες…

…αλλά η Λέσβος πουθενά!

Σε αναλυτικό ρεπορτάζ του «Ε» πριν λίγες ημέρες, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο χώρο της ακτοπλοΐας, είχαμε καταγράψει τους εναπομείναντες δυνατούς παίκτες της ναυτιλίας, αναζητώντας την εταιρεία που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να «σπάσει» τις μονοπωλιακές καταστάσεις που δημιουργούνται στο Βόρειο Αιγαίο μετά την εξαγορά της Hellenic Seaways από την Attica Group. Και η SeaJets ήταν μία από εκείνες, που δείχνουν ότι μπορούν να μπουν… σφήνα σε Blue Star Ferries και HSW. Η SeaJets λοιπόν ανέλαβε την εκτέλεση της γραμμής Θεσσαλονίκης-Κρήτης, με τους φορείς της συμπρωτεύουσας να επικροτούν και μάλιστα σε πανηγυρικό τόνο την έναρξη των δρομολογίων με προορισμό τη Σκιάθο, τη Σκόπελο, την Αλόννησο, τη Σύρο και το Ηράκλειο.  Τόσο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, όσο και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, έκαναν λόγο για ένα χρόνιο αίτημα, η υλοποίηση του οποίου από την εταιρεία του Παναγιώτη Ηλιόπουλου θα τονώσει την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας, βοηθώντας στην επικοινωνία με τα νησιά, τον τουρισμό, αλλά και το εμπόριο. Στη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο, εν γένει, μείναμε για ακόμα ένα καλοκαίρι στα ευχολόγια…Μετά μάλιστα και το «ναυάγιο» της σύνδεσης Σμύρνης-Θεσσαλονίκης με ενδιάμεσο σταθμό τη Μυτιλήνη, το όνειρο έγινε εφιάλτης!

Β.Παπ. 

 

Εκπτώσεις από τη Δευτέρα!

Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης ανακοίνωσε τις τακτικές θερινές εκπτώσεις του, που ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 31 Αυγούστου, καλώντας το καταναλωτικό κοινό να επωφεληθεί της σχετικής περιόδου, εμπιστευόμενο τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζει δε στα μέλη του, ότι σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή στις 15 Ιουλίου 2018, ωστόσο πάγια θέση της διοίκησής του είναι τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά τις Κυριακές.

Α.Ω.

 

Επιχειρήσεις της Αστυνομίας στα χοτ σποτ

Στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκαν χθες αστυνομικές επιχειρήσεις σε χώρους παραμονής μεταναστών   στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο. Στις επιχειρήσεις αυτές, που σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, είχαν ως σκοπό τον έλεγχο νομιμοποιητικών εγγράφων των μεταναστών «αλλά και την πρόληψη εκνόμων ενεργειών, συμμετείχαν αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου, Χίου και Σάμου, αντίστοιχα». Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ελέχθησαν συνολικά 3.276 άτομα, συνελήφθησαν τρεις κατηγορούμενοι για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, ενώ προσήχθησαν σε αστυνομικά καταστήματα επτά ακόμη άτομα από τους ελεγχθέντες, προκειμένου να εφαρμοστούν -κατά περίπτωση- οι προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες της νομοθεσίας περί αλλοδαπών. Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μαχαίρια, αιχμηρά αντικείμενα, σιδερόβεργες, ξύλινες ράβδοι και διάφορα εργαλεία.

Το τριήμερο 29 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Θερινό Σινεμά του Δημοτικού Κήπου Χίου το 6ο  Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών Γυμνασίων και Λυκείων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου για το σχολικό έτος 2017 - 2018.

Το Γυμνάσιο Αγιάσου συμμετείχε στη δεύτερη θεματική ενότητα με δύο μαθητικές ταινίες μυθοπλασίας που δημιούργησαν οι μικροί μαθητές των δύο τμημάτων της Α΄ Γυμνασίου. Οι τίτλοι των ταινιών ήταν: «Έτσι είναι καλύτερα» του τμήματος Α1, « Φίλες…για πάντα;» του τμήματος Α2. Οι ταινίες προβλήθηκαν το Σάββατο 30 Ιουνίου (2η ημέρα του φεστιβάλ).

Η ταινία «΄Ετσι είναι καλύτερα» απέσπασε ειδική διάκριση από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ταινίας ήταν η έμπνευση των μαθητών να στηρίξουν τη μυθοπλασία της σε στιχούργημα που δημιούργησαν οι ίδιοι στην αγιασώτικη ντοπιολαλιά.

Οι μαθητές που συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά είναι: Αλεντά Αθανασία, Αλεξίου Ράνια, Αμπουλός Δημήτρης, Βασλά Μαρία, Βίγλατζη Ειρήνη, Γιαταγανέλλης Στρατής, Δελόγκου Νίτσα, Ζεκιολλάρι Έντι, Κεφάλα Βάσω.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Μπόντη Βαΐα, Σαββέλη Ανδρονίκη, Παπαβασιλείου Αντιγόνη, Μπουντούρη Ελένη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey