04-08-18

04/08/2018 - 19:44 Ενημερώθηκε 03/08/2018 - 19:47

H ιστορία μιας ανασκαφής…

Το 2009, στην πρώτη σελίδα της «Ελευθεροτυπίας» δημοσιεύεται ένα άρθρο για την παλιότερη ανθρώπινη παρουσία στο Αιγαίο, κάπου στη Λήμνο του 13.000 π.Χ. Ο γιατρός και ερευνητής πεδίου Μάκης Αξιώτης διαμαρτύρεται, λέγοντας πως έχει εντοπίσει ευρήματα παλιότερα. Αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον της αναπληρώτριας καθηγήτριας προϊστορικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης Νένας Γαλανίδου, που επικοινωνεί με τον Αξιώτη, ο οποίος και της υποδεικνύει τον χώρο στα Ροδαφνίδια. Κάπως έτσι αρχίζει η διαδικασία της αδειοδότησης της έρευνας, που ξεκινά το 2012. Το καλοκαίρι του 2012 είναι η πρώτη χρονιά συστηματικής έρευνας. Ενός ερευνητικού πολύπτυχου που απαιτεί το είδος αυτής της θέσης. Δεν είναι μια κλασική ανασκαφή που δουλεύει ο αρχαιολόγος με τον αρχιτέκτονα. Εδώ απαιτείται γεωαρχαιολογική, γεωφυσική, παλαιοντολογική, μικροπαλαιοντολογική, πολύ εξειδικευμένες αναλύσεις και μελέτες, αρχαιομετρική, χρονομετρήσεις.

 

…στα Ροδαφνίδια

«Έχουμε λοιπόν» λέει η κ. Γαλανίδου «στήσει μια διεπιστημονική και πολυεπιστημονική έρευνα με επίκεντρο το Λισβόρι. Η θέση που ανασκάπτεται λέγεται Ροδαφνίδια από τις ροδοδάφνες που κάποτε φύονταν εκεί. Σήμερα είναι ένας μεγάλος ελαιώνας. Ένα χιλιόμετρο από το χωριό, δίπλα στις θερμοπηγές του Αη Γιάννη.

Τα Ροδαφνίδια, σκάβονται φέτος για έβδομη χρονιά και αυτό γίνεται κατορθωτό γιατί έχουμε τις άδειες των ιδιοκτητών που μας επιτρέπουν να σκαφτούν οι ιδιοκτησίες τους». Σύμφωνα με την αρχαιολόγο «δεν είναι τίποτα απαλλοτριωμένο. Στηρίζεται όμως σε μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού. Εμείς από την πλευρά μας προσεγγίσαμε τους ανθρώπους και τους εξηγήσαμε τις θέσεις μας και τους ζητήσαμε να μας επιτρέψουν να δουλέψουμε στις ιδιοκτησίες τους με τη δέσμευση και υπόσχεση ότι θα τις παραδώσουμε έτσι όπως τις βρίσκουμε. Για το λόγο αυτό κάθε χρόνο ανοίγουμε τα σκάμματα μας, κάνουμε την έρευνά μας, παίρνουμε τα δείγματά μας κάνουμε ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος σε αρχαιολογικό χώρο και στο τέλος καλύπτουμε με φελιζόλ καταχώνουμε τα σκάμματα και παραδίδουμε τον χώρο όπως τον παραλάβαμε. Οι ιδιοκτήτες των χώρων επανέρχονται και κάνουν τις δουλειές τους. Ο κύκλος ζωής δεν έχει διακοπεί, εμείς απλώς μπολιάσαμε τον κύκλο ζωής στα Ροδαφνίδια με μια επιπλέον δραστηριότητα. Δραστηριότητα των αρχαιολόγων αλλά και των επισκεπτών. Γιατί ήδη υπάρχουν επισκέπτες. Από τη Λέσβο, την άλλη Ελλάδα, από την Ευρώπη, από παντού...».

Α.Ω.

 

495 θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας

Άρχισε χθες και θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Αυγούστου η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, εγγεγραμμένους στο μητρώο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανέργους, ηλικίας άνω των 18 ετών, για 30.333 θέσεις πλήρους απασχόλησης και για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, στο πλαίσιο της δράσης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης, σε δήμους, περιφέρειες και κέντρα κοινωνικής πρόνοιας». Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον δήμο Λέσβου, προκηρύσσονται 495 θέσεις για οκτάμηνη εργασία και δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Α.Ω.

 

Το θερινό σχολείο με θέμα τις πράσινες εναλλακτικές πρακτικές ξεκίνησε χθες 1η Αυγούστου στην Άσσο στην Τουρκία και διοργανώνεται από την Πράσινο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα σε συνεργασία με το αντίστοιχο ίδρυμα «Πράσινης Σκέψης» της Τουρκίας. Από την Ελλάδα εκπροσώπησε τους Οικολόγους Πράσινους, ο Μιχάλης Μπάκας εκπρόσωπος στο Βαλκανικό Πράσινο Δίκτυο, και παρουσίασε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με έμφαση στις πλημύρες και τις πυρκαγιές καθώς και πράσινες πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο οποίος με την ευκαιρία ευχαρίστησε τους φίλους Πράσινους της Τουρκίας, που από την πρώτη στιγμή με δεκάδες μηνύματα, έδειξαν τη συμπαράσταση τους στο δοκιμαζόμενο λαό της Ελλάδας τις τελευταίες  μέρες.

 

Εκ των υστέρων και για το θεαθήναι!

Επρεπε να καούν τόσοι άνθρωποι, να συμβεί τέτοια βιβλική καταστροφή στην Ανατολική Αττική, για να ανασυρθούν στην επικαιρότητα τα αυθαίρετα και η αυθαίρετη δόμηση, ως η αιτία της φονικής πυρκαγιάς και του εγκλωβισμού εκατοντάδων ανθρώπων μέσα στο πύρινο μέτωπο στο Μάτι και το Νέο Βουτζά. Ξαφνικά η πολιτεία και οι αρμόδιοι υπουργοί ανακάλυψαν τη αιτία και έσπευσαν με δηλώσεις και με αποφάσεις να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα και να γκρεμίσουν τα αυθαίρετα μέσα σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό, που οι μάντρες δεν άφηναν διέξοδο προς τη θάλασσα. Κατόπιν της φονικής πυρκαγιάς, πολύ φοβόμαστε για επικοινωνιακούς λόγους και μέχρι το θέμα φύγει από την επικαιρότητα , όπως άλλωστε συνέβη και με τον καταστροφικό σεισμό στη Βρίσα πριν ένα χρόνο και με την Μάντρα πριν από μερικούς μήνες. Δυστυχώς το έργο έχει παιχτεί πολλές φορές και από τους σημερινούς κυβερνώντες, που έμαθαν κι αυτοί καλά το ρόλο τους, και από τους προηγούμενους κάθε φορά που έπρεπε να δράσουν αφού είχε συμβεί το κακό. Ομως ...Μάτια υπάρχουν παντού στην Ελλάδα και στη Λέσβο μακάρι! Και δεν γίνεται τίποτα αφήνοντας τα πράγματα στον αυτόματο πιλότο να τα διευθετήσει! Ολοι σχεδόν οι παραθεριστικοί οικισμοί, πρώτα χτίστηκαν, ή για να ακριβολογούμε έγιναν πολιτείες και μετά αναζητήθηκαν οι δρόμοι και η δίοδοι προς τη θάλασσα. Υπάρχουν οικισμοί και στη Λέσβο, που για να πας στη θάλασσα οι δρόμοι είναι ζικ-ζακ και στενοί που πρέπει να είσαι τυχερός -να μη βρείς αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα- για να τα καταφέρεις. Και όλα αυτά η επίσημη πολιτεία εδώ και δεκαετίες τα παρακολουθεί, ως ουδέτερος παρατηρητής, λες και αφορά άλλον και έρχεται εκ των υστέρων να νομιμοποιήσει την αυθαιρεσία που η ίδια επέτρεψε με την ανοχή της, με μοναδικό σκοπό να εισπάξει χρήματα για τα ταμεία της , ενώ η αυθαιρεσία «ζει και βασιλεύει»! Ετσι όμως δεν διορθώνεται τίποτα και το ένα κακό διαδέχεται το άλλο και μετράμε νεκρούς για τους οποίους κάθε φορά θρηνούμε! Δυστυχώς τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα και εδώ είναι το πρόβλημα.

Μα.Μ.

 

Να μην έχει την τύχη του επί... Κοντού!       

Κατά καιρούς ακούμε για προγράμματα τηλεατρικής που χρηματοδοτούνται μάλιστα με αρκετά χρήματα προκειμένου να φέρουν πιο κοντά στο Εθνικό Σύστημα υγείας απομακρυσμένα κυρίως μικρά νησιά και επίσης απομακρυσμένες περιοχές. Ομολογουμένως ένα σύστημα τηλεατρικής αν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στα απομακρυσμένα μέρη μπορούν να σώσουν ζωές και γι’ αυτό επιβάλλεται η πολιτεία με την όποια μορφή της να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εξασφαλίσει παροχές υγείας, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και βοηθώντας τους γιατρούς των ακριτικών και απόμακρων περιοχών να έχουν την καλύτερη δυνατή διάγνωση για τον ασθενή τους! Όμως από τη στιγμή που ξοδεύονται τόσα χρήματα θα είναι κρίμα να μένουν αναξιοποίητα και να αραχνιάζουν και το μόνο όφελος να είναι για τον προμηθευτή των μηχανημάτων και όχι για την χρήστη αυτών. Τα επισημαίνουμε όλα αυτά γιατί σύστημα τηλεατρικής υποτίθεται ότι αναπτύχθηκε και πριν μερικά χρόνια στο βόρειο Αιγαίο που κατέληξε σε μια σκανδαλώδη υπόθεση, επί εποχής του ΠΕΣΥάρχη Κοντού, που «έφαγε» εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για υπολογιστές και άλλα μηχανήματα που ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν, έμειναν αραχνιασμένα και δυστυχώς για όλα αυτά τα αίσχη ουσιαστικά κανείς δεν πλήρωσε! Αυτό δεν σημαίνει ότι μια τέτοια δομή δεν είναι χρήσιμη, αλλά πρωτεύει να υπάρχουν οι άνθρωποι που θα την λειτουργήσουν γιατί διαφορετικά θα είναι για άλλη μια φορά πεταμένα λεφτά και απ’ ότι όλοι ξέρουμε δεν περισσεύουν!

Μα. Μ.

 

Ένα πρώτο συμπέρασμα από τις «ζυμώσεις»

Οι πρώτες ζυμώσεις που γίνονται ενόψει δημοτικών εκλογών, ανεξάρτητα από τους τακτικισμούς, τις προσωπικές στρατηγικές κάποιων και όλα τα αναπόφευκτα ωφελιμιστικά που υπάρχουν πάντα στο τραπέζι ενόψει των εκλογών, οδηγούν πάντως και σε ένα υγιές συμπέρασμα. Καθώς για πρώτη φορά γίνονται έντονα με περισσότερο καθαρούς αυτοδιοικητικούς όρους, αλλά και με διάθεση να εμφανιστούν και νέα στελέχη, που ενδεχομένως να έχουν και μία άλλη κουλτούρα, αλλά και γνώση για τα δημοτικά πράγματα σε σχέση με το υπάρχον «προσωπικό». Βέβαια όλα αυτά θα κριθούν οριστικά, όταν θα εμφανιστούν όλοι οι «παίκτες» της επικείμενης παρτίδας, για να δούμε τελικά το αν οι πρώτες συγκλίσεις που βλέπουμε ακόμα και από άτομα που προέρχονται από διαφορετικούς κομματικούς χώρους, γίνονται από… ανάγκη, ή επειδή κάτι πάει να αλλάξει. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως η απλή αναλογική, είναι πολύ πιθανό να εξαναγκάσει κάποιους να… αλλάξουν μυαλά όταν ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση.

Μ.ΟΡΦ 

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey