03-08-018

03/08/2018 - 18:39

Πώς θα ανακάμψει η κίνηση από Τουρκία;

«Ναι μεν, αλλά» είναι τα στοιχεία των αφίξεων από τα απέναντι παράλια της Τουρκίας σε μια περίοδο που η Λέσβος χρειάζεται έντονα τη στήριξη των γειτόνων, ώστε να καταφέρει να κλείσει θετικά την τουριστική σεζόν. Οι αντιξοότητες είναι πολλές, ωστόσο ο Ιούλιος κινήθηκε καλύτερα σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2018, δημιουργώντας προσδοκίες. Ο Αύγουστος είναι εξάλλου, παραδοσιακά, ο πιο δυνατός μήνας αφίξεων μέσα στο έτος λόγω και του Κουρμπάν Μπαϊράμ, της γιορτής των Τούρκων που δημιουργεί μέσα στον πιο «καυτό» καλοκαιρινό μήνα σχεδόν 10 ημέρες διακοπών, με όλες τις υπηρεσίες κλειστές. Πάντως, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση με την ισοτιμία τουρκικής λίρας και ευρώ, δύσκολα θα επαναληφθούν τον Αύγουστο τα απόλυτα νούμερα αφίξεων παλαιότερων ετών. Κι επειδή πιθανότατα οι διακοπές των Τούρκων στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα συνεχίσουν να θεωρούνται πανάκριβες, υπό τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, καλό θα ήταν οι Λέσβιοι επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού να αναπροσαρμόσουν εγκαίρως τις παροχές τους, ώστε να «τραβήξουν» προς το νησί επισκέπτες με ελκυστικά πακέτα προσφορών, διότι διαφορετικά -ακόμα και κατά το Κουρμάν Μπαϊράμ- ενέχει ο κίνδυνος είτε οι Τούρκοι να έρθουν στη Λέσβο, αλλά να μείνουν πολύ λιγότερες μέρες απ’ ότι πέρυσι, είτε να περιορίσουν αισθητά τη δαπάνη διαμονής τους σε μια… σαλάτα και λίγο νερό.

Β.Παπ.

Νέο πακέτο βοήθειας στους πυρόπληκτους της Αττικής από τους  εργαζόμενοι της Αστικής Εταιρίας μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ΑΜΚΕ.

Την Τετάρτη έστειλαν φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, καθώς και προϊόντα αντιμετώπισης κουνουπιών, «ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική μετά από συνεννόηση με το συντονιστικό κέντρο της Νέας Μάκρης. Η ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ  βρίσκεται σε εγρήγορση για να ανταποκριθεί σε κάθε κάλεσμα για παροχή βοήθειας» όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή παρέδωσαν στην Περιφέρεια Αττικής έναν τόνο νερά.

 

Λέμε τώρα…

Τέλος καλό όλα καλά για τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και για τους γονείς. Αυτό σχολίασε και η αντιδήμαρχος, Αναστασία Αντωνέλλη και πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας η οποία πρόσθεσε τα… «πάμπολλα ευχαριστώ» σε όλους όσοι «δούλεψαν, συνεργάστηκαν και ανέχθηκαν τον  τελειοθηρικό ψυχαναγκασμό μου, προκειμένου να τα καταφέρουμε».  Ομολογουμένως σπάνια βλέπουμε τέτοια αυτοκριτική. Και ειδικά εφόσον κάτι έφερε καλά αποτελέσματα για τον τόπο. Δυστυχώς, όμως, άλλοι αυτοδιοικητικοί, που έχουν επιδοθεί σε μεγάλες μπαρούφες δυσφημίζοντας το νησί μας, όχι μόνο δεν κάνουν την απαραίτητη αυτοκριτική τους, αλλά μετατρέπουν την μπαρουφολογία σε επιστήμη!

Αν.Παζ.

 

Και ο Κ. Καλαμποκίδης για τις πυρκαγιές

Την άναρχη δόμηση, την έλλειψη υποδομών και ασφαλούς οδικού δικτύου διαφυγής υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ως αιτίες της φονικής πυρκαγιάς, ο καθηγητής Γεωγραφίας στον τομέα των Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κώστας Καλαμποκίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και τη Φρόσω Ζαγορίτου.

Χαρακτήρισε πολύ έντονη και ακραία τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς που κατέκαψε το Μάτι και αναφέρθηκε στο τετράπτυχο αντιμετώπισής της. Όπως είπε, χρειάζεται τεκμηριωμένη διαχείριση βλάστησης, πυρασφαλής κτιριακή δόμηση, επαρκές οδικό δίκτυο και χωροταξική σχεδίαση.

Ο κ. Καλαμποκίδης έχει μεγάλη πείρα και γνώση του αντικειμένου των Φυσικών Καταστροφών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι το Τμήμα του, «ανοίγει» το νέο μεταπτυχιακό για τις Φυσικές Καταστροφές, είδηση που ανέδειξε το «Ε» και έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Οι κάτοικοι των Βατερών συμπαθούν ιδιαίτερα τον καθηγητή, τον οποίο χαρακτηρίζουν «Βατεριανό» όχι μόνο γιατί έχει δικό του εξοχικό στα Βατερά, τα οποία επισκέπτεται χειμώνα-καλοκαίρι, αλλά και επειδή (χωρίς να είναι κυνηγός) γνωρίζει βήμα προς βήμα όλη την περιοχή, την οποία υπεραγαπά.

Αν.Παζ.

 

 

Οδεύουν προς αυτοδιοικητικό γάμο;

Μεγάλη σύμπνοια διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ περιφερειακών συμβούλων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, μελών όμως τριών διαφορετικών παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου. Πρόκειται για τη Μαρία Νικολάρα από το «Βόρειο Αιγαίο- Γόνιμη Γραμμή», την Αγλαϊα Αργυρούδη από τον «Οικολογικό Άνεμο» και τον Γιάννη Σπιλάνη από το «Συμβόλαιο Ζωής για το Βόρειο Αιγαίο», οι οποίοι προχώρησαν σε κοινές ανακοινώσεις με κριτική διάθεση προς την περιφερειακή Αρχή αναφορικά με το θέμα ελέγχου του ΠΙΚΠΑ, τις ποινικές ευθύνες της ΑΕΝΑΛ και χτες με τον γαστρονομικό τουρισμό- όπου μάλιστα προσέθεσαν «με απευθείας προχειρότητες». Φαίνεται πως η κοινή στάση των δύο επικεφαλής παρατάξεων (σ.σ. Αργυρούδη και Σπιλάνη) με την κ. Νικολάρα (για την οποία δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα κρατήσει εκείνη τα «κλειδιά» της παράταξης με επικεφαλής την Αγλαΐα Κυρίτση ή η κ. Κυρίτση μετά και τις εμφανείς πολιτικές μέχρι πρόσφατα διαφορές τους) οδεύει σε αυτοδιοικητικό γάμο. Αλλά μένει να το δούμε.. Το γεγονός βέβαια ότι και οι τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι ανήκουν σε περιφερειακές παρατάξεις που στηρίχθηκαν από πολιτικά κόμματα και κινήσεις που σήμερα στηρίζουν και συμμετέχουν στην κυβέρνηση Τσίπρα ασφαλώς και δεν είναι τυχαίο.  Εξάλλου δεν είναι πια πολύ μακριά οι Περιφερειακές Εκλογές, οπότε και θα διαπιστώσουμε αν οι τρείς βρεθούν στο ίδιο ψηφοδέλτιο, να διεκδικούν την περιφερειακή αρχή.

Αν.Παζ.

 

Ετοιμάζεται και αυτοδιοικητικό το ΚΙΝ.ΑΛ

Αν και οι προτάσεις που κατέθεσαν τα μέλη των τοπικών οργανώσεων του ΚΙΝ.ΑΛ για τους υποψηφίους βουλευτές στο νομό, προκάλεσαν αφορμές για συζητήσεις, αλλά και για… ίντριγκα, οι αντίστοιχες που θα κατατεθούν για τους υποψηφίους στην αυτοδιοίκηση, πληροφορίες θέλουν να έχουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Καθώς εκεί υπάρχει περισσότερος «κόσμος» που έχει δυναμική παρουσία, που βρίσκεται πάντως διαχρονικά σε εσωτερική διαμάχη και «κόσμος» με εξίσου «λαμπρά ονόματα» με εκείνα που φιγουράρουν για το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝ.ΑΛ, που «φλερτάρουν» πάντως τόσο με την ταμπέλα του «ανεξάρτητου» που θα φορεθεί πολύ στις ερχόμενες εκλογές, όσο και με την έμμεση (μάλλον) στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ή της ΝΔ. Για να δούμε…

Μ.ΟΡΦ

 

Προσοχή: Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς

Λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς για τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία (επίπεδο 4) όπως προβλέπεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018, προτείνεται η λήψη των βασικών μέτρων προστασίας και αυτοπροστασίας, ενώ απαιτείται και η απόλυτη ετοιμότητα των δυνάμεων πυρόσβεσης και η συνεργασία των Πυροσβεστικών, Αστυνομικών και Δασικών Υπηρεσιών. Στη σχετική της ανακοίνωση η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εφιστά την προσοχή, ιδιαίτερα των ατόμων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα (αγρότες-κτηνοτρόφοι-μελισσοκόμοι) να αποφεύγουν ενέργειες πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια εξαιτίας των δραστηριοτήτων τους στην ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επειδή όμως οι ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας, μετά τη φονική πυρκαγιά στην Αττική, βγαίνουν και με την υποψία άστατων καιρικών φαινομένων , καλό είναι να μην την πάθουμε όπως ο βοσκός, που κάθε λίγο ...φώναζε «λύκος στα πρόβατα»  και όταν ο λύκος εμφανίστηκε δεν τον πίστεψε κανείς!

Α.Ω.

 

Αφιέρωμα στον αείμνηστο Σάββα Φάππα

Ποδοσφαιρικό αφιέρωμα για τον αείμνηστο Σάββα Φάππα, σε έναν από τους μεγαλύτερους Λέσβιους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, θα προβληθεί από την «Τηλεόραση  Μυτιλήνης» στις 9 το βράδυ του Σαββάτου της 4ης Αυγούστου, που έχει επιμεληθεί ο συνήθης ύποπτος σκηνοθέτης, Στέλιος Σαμαράς. Για τους βετεράνους φιλάθλους, αλλά και παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της εποχής 1950-64 θα είναι μια συγκινητική ανάμνηση, αλλά και για τους νεότερους, μία καλή ευκαιρία να γνωρίσουν ένα κομμάτι από την πλούσια ποδοσφαιρική ιστορία του τόπου μας.

Μ.ΟΡΦ

Δεν έχουμε δει ακόμα ολοκληρωμένο το αποτέλεσμα του έργου των παιδιών της Βρίσας και των Βατερών, όμως τα χρώματα και τα νοήματα ενάντια στον ρατσισμό είναι εμφανή και εκτός των άλλων, ομορφαίνουν τον τόπο.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey