FOLLOW US

Πρόσφυγες

  • Τα τρία αιτήματα που χρήζουν επίλυσης προς την Ευρωπαία Επίτροπο για το προσφυγικό:
Υπερπληθυσμός, επιστροφές, γραφειοκρατία
Η Ευρωπαία Επίτροπος «ξεναγήθηκε» και στο Κέντρο της Μόριας

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας έκανε τις πρώτες της συναντήσεις η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη την Τετάρτη το μεσημέρι. Στελέχη του ΚΥΤ την ενημέρωσαν διεξοδικά για την κατάσταση και η ίδια μετέβη σε όλες τις ζώνες του καταυλισμού, ενώ βγήκε και έξω στο Olive Grove, τον παράλληλο καταυλισμό όπου ζουν 1.000 αιτούντες άσυλο σε σκηνές για να γνωρίσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση. Ο αναπληρωτής διοικητής του ΚΥΤ Μόριας, Δημήτρης Βαφέας μετέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο, ωστόσο η ίδια αναγνώρισε ότι εντός του καταυλισμού υπάρχει πολύ καλή οργάνωση παρά την κοινώς ομολογούμενη υπερσυσσώρευση του πληθυσμού.

Θυμίζουμε ότι 7.200 αιτούντες άσυλο ζουν στο ΚΥΤ Μόριας, σε υποδομές για 3.000 και εγκαταστάσεις υγιεινής (τουαλέτες και ντουζιέρες) για 900 άτομα. Για το θέμα του υπερπληθυσμού τόνισε στον κ. Βαφέα ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της. Αξίζει από την άλλη να σημειωθεί ότι τόσο ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Γκουγκουλής τής έθεσαν κάποια ζητήματα. Τα κυριότερα από αυτά ήταν τα σθεναρά εμπόδια που θέτει η γραφειοκρατία για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, ενώ ο κ. Μπαλάφας επέμεινε στο ζήτημα των επιστροφών προς την Τουρκία. Εξάλλου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις αρχές Ιανουαρίου έως σήμερα έχουν επιστραφεί στην Τουρκία στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης της γείτονος με την Ευρωπαϊκή Ένωση κάτω από 200 άτομα. 

 

Η κ. Αντωνέλλη με την κ. Μιγιάτοβιτς, τον κ. Μπαλάφα και τον ΓΓ Υποδοχής, Α. Γκουγκουλή.

Αντωνέλλη σε Ευρωπαία Επίτροπο και Μπαλάφα:

«Δεν είναι δυνατόν να είμαστε άλλο τα υποζύγια της Ευρώπης»

Με τη Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatovic, την οποία συνόδευε ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η Δημαρχεύουσα Αντιδήμαρχος Αναστασία Αντωνέλλη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και εκφράστηκαν απόψεις για ανθρωπιστικά θέματα.

Ειδικότερα η κ. Αντωνέλλη, τόνισε πρωτίστως την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ασφάλειας, της υγείας και της ιδιοκτησίας των κατοίκων της Λέσβου και ιδιαίτερα της Μόριας, οι οποίοι σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού - μεταναστευτικού στις πλάτες τους, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν να είμαστε άλλο τα υποζύγια της Ευρώπης. Δεν θέλουμε άλλη συμπάθεια. Δεν είναι δυνατόν οι πρόσφυγες - μετανάστες, άνθρωποι καταδιωκόμενοι, θύματα πολέμων, πολιτικών διώξεων, καταταλαιπωρημένοι, που ξέφυγαν από τον θάνατο να ζουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες που προσβάλουν τον πολιτισμό και την Δημοκρατία της Ευρώπης και οδηγούν στην παραβατικότητα. Δεν είναι δυνατόν οι κάτοικοι της Λέσβου να ζουν ως ελεύθεροι πολιορκημένοι. Πρέπει άμεσα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Με ποιο δικαίωμα η Ευρώπη αποφάσισε έναν τόπο με παράδοση χιλιετιών στον πολιτισμό και στην Δημοκρατία να τον μετατρέψει σε φυλακή απεγνωσμένων; Ζητάμε το αυτονόητο. Άμεση αποσυμφόρηση και φιλοξενία προσφύγων - μεταναστών στο ΚΥΤ Μόριας σύμφωνα με την δυναμικότητά του. Να μοιραστεί το βάρος διαχείρισης σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ με μια κοινή πολιτική και η διαδικασία καταγραφής προσφύγων να πραγματοποιείται στην Τουρκία, όπως έχει προτείνει ο Δήμος Λέσβου σε όλα τα Ευρωπαϊκά fora από το 2015».

Η κ. Αντωνέλλη κατέληξε λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να διαφυλάξει την κοινωνική συνοχή και την ειρήνη, που αποτελεί και βασική προϋπόθεση ύπαρξης των κοινωνιών και την Δημοκρατίας.

Η κ. Mijatovic, αφού ευχαρίστησε την αντιδήμαρχο για την αναλυτική ενημέρωση και την φιλοξενία, είπε ότι η προσφορά της Λέσβου και των κατοίκων της είναι αδιαμφισβήτητη. Τόνισε ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη της ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων, επισημαίνοντας ότι είναι Επίτροπος Δικαιωμάτων όλων των πολιτών, πράττοντας ό,τι είναι δυνατό για να πιέσει στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης του νησιού.

Ακολούθως, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, η κ. Αντωνέλλη παρέδωσε στην Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και στον Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά υπομνήματα και ειδικότερα από τον κ. Μπαλάφα ζήτησε να κάνει άμεσα ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η αποτελεσματική αποσυμφόρηση του νησιού να επιτευχθεί όσο το δυνατό συντομότερα και οπωσδήποτε πριν τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top